Skocz do zawartości


Close Open
Close Open

MatDe

Dołączył: 07 Nov 2011
Offline Ostatnio aktywny: Nov 16 2011 17:50 PM
-----

Moje tematy

problem z aktualizacją BIOS-u

07 November 2011 - 19:27 PM

Witam
posiadam płytę GA-P35-DS3 rev 2.0, bios F6. Chciałem zaktualizować bios-pobrałem plik z biosem F14 ze strony Gigabyte. Aktualizacje wykonywałem zarówno QFlashem jak i @BIOS i za każdym razem pojawia się ten sam problem. Sama aktualizacja przebiega bez problemu, bios wczytuje się z pliku F14, przechodzi prawidłowo weryfikacje, pojawia się komunikat, że aktualizacja zakończona sukcesem i następuje restart komputera. No i niestety komputer restartuje się cały czas. Pojawia się pierwszy ekran (POST), na którym widać, że aktualna wersja bios to F14, na ułamek sekundy pojawia się następny ekran i następuje restart komputera (i tak w kółko). Próbowałem po aktualizacji opcji w bios F14 Load Optimized Defaults-nie pomogło, po aktualizacji resetowałem CMOS za pomocą zworki-nie pomogło (czy reset za pomocą zworki różni się od resetu poprzez wyjęcie baterii?). Próbowałem z różnymi wersjami biosu-bez skutku, dopiero powrót do wersji początkowej F6 sprawia, że komputer odpala się prawidłowo. Proszę o pomoc, co może być przyczyną opisanego problemu.
Mój zestaw to:
płyta: GA-P35-DS3 rev 2.0, bios F6
procesor:DualCore Intel Core 2 Duo E6550, 2333 MHz (7 x 333)
pamięć:Kingston KTC1G-UDIMM, 40CC1904h (68799552), DDR2-800Mhz, Dual 2x1GB
grafika:Asus EN8600GT
dysk:ST3250410AS ATA Device (250 GB, 7200 RPM, SATA-II)
napęd:HL-DT-ST DVD-RAM GSA-H55N ATA Device
karta sieciowa: Realtek RTL8139/810x Family Fast Ethernet NIC
zasilacz: Chieftec 530 albo 550 - dokładnie nie pamiętam.