Skocz do zawartości


Close Open
Close Open

lisnakury

Dołączył: 17 May 2007
Offline Ostatnio aktywny: Jan 01 2010 10:55 AM
-----

Moje tematy

Jak odzyskać usunięty folder Prefetch z katalogu WINDOWS?

22 September 2008 - 17:52 PM

Straciłem folder Prefetch z katalogu WINDOWS.  
Czy i gdzie znajdę go na płycie instalacyjnej Windows Home Edition?
Może jest inny sposób? Pobranie z sieci?
Szczególnie zależy mi na pliku layout.ini z katalogu WINDOWS\Prefetch

Z góry dzięki za pomoc i pozdrawiam.

słuchawki w creative zen stone

04 October 2007 - 21:47 PM

Kupiłem w sklepie internetowym creative zen stone 1G.

Mam prośbę o wyjaśnienie pewnego szczegółu, który mnie bardzo zaniepokoił.
Otóż do odtwarzacza dołączone były słuchawki, których kształt jest zupełnie inny od tych, które figurują na zdjęciach związanych z tym produktem, w tym na oficjalnej stronie Firmy Creative. Dołączam zdjęcie, które zrobiłem.
Co o tym myślicie? Moje słuchawki są obciągnięte taką paskudną czarną pianką, czego nie widzę na tych - powiedzmy - oryginalnych
Może ktoś już ma ten odtwarzaczi i mógłby rozwiać moje wątpliwości.

pozdr.

Załączony plik  zen_stone_003.jpg   38.17K   49 Ilość pobrań

Problem z napięciem baterii cmos

08 August 2007 - 21:15 PM

Witam.


   Komputer:
      System operacyjny                                 Microsoft Windows XP Home Edition
      Dodatek service pack systemu operacyjnego         Dodatek Service Pack 2
      DirectX                                           4.09.00.0904 (DirectX 9.0c)
      
    Płyta główna:
      Typ procesora                                     AMD Athlon XP, 1466 MHz (11 x 133) 1700+
      Nazwa płyty głównej                               ECS K7VTA3 v1  (5 PCI, 1 AGP, 1 CNR, 3 DDR DIMM, Audio)
      Mikroukład płyty głównej                          VIA VT8366 Apollo KT266
      Pamięć fizyczna                                   512 MB  (PC2100 DDR SDRAM)
      
    Ekran:
      Karta wideo                                       RADEON 9550 (Omega 3.8.330)  (128 MB)

==============

Problem objawia się w następujący sposób:

uruchamiam kompa,
jeśli się uruchomi bez problemu, w everescie mam napięcie baterii cmos zawsze 2,03V, zamiast 3V,

jesli się nie uruchomi, tylko czarny ekran,
muszę wylączyć i załączyc kompa ponownie, ale tym razem komp startuje i wchodzę do biosu, sprawdzam sobie napięcie baterii cmos i zawsze jest ok. 3,1V,
wychodzę z biosu, komp kończy ładowanie systemu i w everescie mam potwierdzenie 3,1V

Teraz za każdym razem, by mieć pewność, że komp się uruchomi, a bateria otrzyma swoje znamionowe 3V wchodzę najpierw do biosu na chwilę - ta chwila zapewnia owe 3,1V dla baterii cmos.

Nie wiem, jak zaradzić temu problemowi. Wygląda tak, jakby wejście 'na chwilę' do biosu dawało czas zasilaczowi na wzbudzenie 3V dla baterii cmos, w przeciwnym razie uzyskuje tylko równo i za każdym razem 2,03V i nie chce drgnąć ani grama.
Ważna informacja - ten objaw pojawił się po zainstalowaniu obecnego procka athlona xp 1700+, poprzednio miałem athlona 1000Mhz.
Co z tym zrobić?


    
Wartości napięć:
      Napięcie rdzenia procesora                        1.76 V
      +2.5 V                                            2.51 V
      +3.3 V                                            3.36 V
      +5 V                                              4.95 V
      +12 V                                             12.99 V
      VBAT baterii CMOS                                 3.12 V

edit: zasilacz jest nowy: chieftec 350W
edit2: w tym samym czasie, co zmiana procka, był aktualizowany bios - nie wiem, czy to ma znaczenie.

Athlon Xp 1700+ Pójdzie Na Mojej Płycie?

16 June 2007 - 21:25 PM

Z tego co wiem są rdzenie palomino i thundebird [ten ostatni 0,13 mikrona - gdzies czytałem, że chyba nie gra z moją płytą].

dane z everesta:


--------[ Płyta główna ]

    Właściwości płyty głównej:
      ID płyty głównej                                  03/14/2002-VT8366-8233-K7VTA3C-00
      Nazwa płyty głównej                               ECS K7VTA3 v1

    Właściwości magistrali FSB:
      Typ magistrali                                    DEC Alpha EV6
      Szerokość magistrali                              64-bitowy(a)
      Rzeczywista częstotliwość taktowania              133 MHz (DDR)
      Efektywna częstotliwość taktowania                267 MHz
      Przepustowość                                     2133 MB/sek

    Właściwości magistrali pamięci:
      Typ magistrali                                    DDR SDRAM
      Szerokość magistrali                              64-bitowy(a)
      Rzeczywista częstotliwość taktowania              100 MHz (DDR)
      Efektywna częstotliwość taktowania                200 MHz
      Przepustowość                                     1600 MB/sek

    Właściwości magistrali mikroukładu płyty głównej:
      Typ magistrali                                    VIA V-Link
      Szerokość magistrali                              8-bitowy(a)
      Rzeczywista częstotliwość taktowania              67 MHz (QDR)
      Efektywna częstotliwość taktowania                267 MHz
      Przepustowość                                     267 MB/sek

    Informacje fizyczne płyty głównej:
      Liczba gniazd procesora                           1 Socket 462
      Liczba gniazd rozszerzeń                          5 PCI, 1 AGP, 1 CNR
      Liczba gniazd pamięci                             3 DDR DIMM
      Urządzenia zintegrowane z płytą główną            Audio
      Współczynnik postaci                              ATX
      Rozmiar płyty głównej                             220 mm x 300 mm
      Mikroukład płyty głównej                          KT266

    Producent płyty głównej:
      Nazwa firmy                                       Elitegroup Computer Systems
=============================================


na allegro upatrzyłem:
http://allegro.pl/it...or_gratis_.html


w podręczniku do płyty głównej mam info:
100/133 Mhz FSB
AMD athlon/duron procesor
i nic więcej na temat modeli


przeglądałem też:
http://www.ecsusa.co...cpuSupport.html

i nie wiem, czy będzie dobry ten procek.
sa też oferty na allegro athlon xp 1700+ na rdzeniu thundebird.

Który z nich kupić, i czy w ogóle moga być do mojej płyty?

Ważne: wersja płyty v1

pozdr.

Nie Mogę Odczytać Płyty Dvd-rw Z Ważn. Plikami.

14 June 2007 - 15:38 PM

Witam,
mam na płycie dvd-rw ważne dane: głównie zdjęcia, parę programów, sterowników, dokumentów. Było tego ponad 2G. Od czasu do czasu coś dogrywałem.
Płyta była nagrywana w nero - utwórz dysk dvd z danymi.

Wczoraj dogrywałem kolejny ważny dla mnie plik.exe na ten dvd-rw.
Gdy płyta się wypalała - panda wywaliła komunikat o zablokowanym ataku sieciowym [jakiś gostek w mojej sieci lokalnej parę razy dziennie skanuje mi porty].
Dosłownie w tym samym momencie nero wywaliło komunikat o błędzie nagrywania [nie pamiętam dokładnie treści komunikatu]. W każdym razie nagrywarka nie dokończyła wypalania. Kliknąłem ok, by zamknąć okienko i spróbować ponownie nagrać ten plik.exe.

A tu kuku - mój komputer widzi pustą płytę dvd-rw. Tak jakby tam nigdy nic nie było, a jest ponad 2G danych. Najważniejsze są zdjęcia z wakacji z paru ostatnich lat [żona mnie rozszarpie, miałem te fotki zawsze dodatkowo na dysku twardym, ale niedawno reinstalowałem system i wszystkie partycje były formatowane - nie zdążyłem zrzucić tych fotek z dvd-rw na dysk twardy - coby rodzinka miała szybki dostęp].

Próbowłem zrobić coś takiego:
w nero - kopiuj dysk

w oknie: wybór żródła:
napęd żródłowy - E: 'moja nagrywarka' [do nagrywarki włożyłem dvd-rw]
napęd docelowy - image recorder dvd

i kliknąłem przycisk: kopiuj.

Mam teraz na dysku twardym tzw. obraz dysku nero: image.nrg

Kopiowanie trwało ok 15 minut, więc fizycznie nagrywarka coś skopiowala.
Gdy klikam dwukrotnie w ten image.nrg otwiera się nero: nagrywanie obrazu.

plik obrazu: D:\image.nrg
napęd docelowy: E: moja nagrywarka [lub image recorder dvd - do wyboru]

Nie wiem co dalej robić, myślałem, że to co skopiowałem na dysk twardy będzie można normalnie otwierać z poziomu mój komputer przez dwuklik. A otwiera mi się nero z oknem: nagrywanie obrazu.

Proszę Was bardzo o pomoc, jak odzyskać dane z dvd-rw, ewentualnie dobrać się do tego co już skopiowałem na dysk, jako: image.nrg.


Jestem podłamany, nie umiem sobie z tym poradzić. :<
pozdr.
lisnakury
===================================================


edit:
ten plik obrazu, który utworzyłem na dysku [D:\image.nrg[ - wypaliłem na nowej płycie dvd-rw.
I co?
Czas wypalania [ok 2G] kilkanascie minut, weryfikacja kompilacji kilkadziesiąt błędów.
Próba otwarcia danych na tej nowowypalonej płycie - pusto, komputer nic nie widzi.

Panowie pomóżcie, przecież do płyty dvd-rw tylko cos dogrywałem - pozostałe dane powinny być do odzyskania, są fizycznie w tym samym miejscu.

Zrobione ;)