Skocz do zawartości


Close Open
Close Open
Zdjęcie
- - - - -

znikanie plikow-wirus czy blad dysku?


  • Please log in to reply
15 replies to this topic

#1 d_amian

d_amian

    Adept

  • Forumowicze
  • Pip
  • 8 Postów:

Napisany 06 maja 2007 - 20:32

Witam mam problem ze swoim dyskiem seagate 160GB, wczesniej mialem 80 GB i przeniosłem wszystkie partycje ghostem no i po miesiącu zaczelo sie,
objawy są coraz bardziej niepokojące: zapisane wcześniej pliki zachowuja swoj rozmiar ale ich zawartość jest calkowicie zmieniona, w plikach tekstowych pojawiaja sie znaki specjalne, plikow officea nie da się odczytać. Czasem CHKDSK zamienia mi cale katalogi na pliki a zawartość przenosi do FOUND, niektóre tekstowe udalo mi się odzyskać wycinając fragmenty tych plików.
Takie rzeczy dzieją sie u mnie dość często, nie jestem w stanie sprawdzić kiedy dokladnie bo przekonuję sie o tym jak chce je otworzyć (mało przyjemne stracić w ten sposób kod pisany kilka dni).
To jeszcze opiszę bardziej ekstremalne rzeczy które sie u mnie dzieją:
1. dwa razy stracilem system na dysku C, pierwszy raz jak sie uszkodził bootowalny plik systemowy , za drugim razem padła cała partycja NTFS. Naprawiam to przywracając partycje z obrazu ghosta.
2. czasem pliki ktore chce odczytać mają zawartość x00, skopiowałem tak plik exe ktory oczywiscie nie dzialal a po restatcie kompa udalo mi sie skopiować go już z poprawną zawartością!

Uzywam antywira avasta , sprawdzalem tez dysk podpinając go u kolegi. Nie znalazlem żadnego wirusa więc mam nadzieje że to wina dysku lecz HD tune nie wykrywa badów.

Dodaję screena SMARTA

Bardzo proszę o pomoc bo mi pomysły już się skończyły :(

PS. podczas wymiany dysku wymienilem także ram oraz poprawnie podłączylem ten nowy dysk - wczesniej 80GB pracowal na ata33 bo wtyczki byly zamienione...
Dysk pracuje na jednej taśmie z DVD, ma 3 partycje, bledy wystepuja najczesciej na ostatniej partycji.

Załączone pliki

  • Załączony plik  smart.jpg   51,16K   62 Ilość pobrań


#2 piochu_wita

piochu_wita

    Rozmowny

  • Forumowicze
  • PipPipPipPipPipPip
  • 804 Postów:

Napisany 06 maja 2007 - 21:44

Witam. Mam pytanie jaki masz zasilacz. Prawdopodobnie jeśli jest marnej jakości może powodować problemy z HDD.
BUDA |Athlon XP Mobile 2500+ | GA-7N400-L | Geil Dual 2x256MB CL2.5-3-3DDR 400MHz | SAPPHIRE RADEON 9600 PRO ATLANTIS | CHIEFTEC 450W | SAMSUNG SP1213N & SAMSUNG SP2514N | LG GSA-4163B & LITE-ON LTR-52246S | MOBILE |IBM THINKPAD R51 |

#3 d_amian

d_amian

    Adept

  • Forumowicze
  • Pip
  • 8 Postów:

Napisany 06 maja 2007 - 22:12

Moj komp to barebone Asus pundit-r, oryginalny zasilacz ma naklejkę HIPRO i ma 200W, wiem że to chyba mało ale w specyfikacji mogę zamontować max pentium 4 3.2G extreme, a mam celeron d 2.4 , teoretycznie więc powinien być zapas mocy. Z wymianą będzie problem bo to niestandardowy rozmiar.
Karte graficzną mam zintegrowaną - radeon 9200. Wcześniej miałem 80GB i nagrywałem DVD bez zadnych problemów, mam także monitor napiecia i nie wykazuje nieprawidłowości.

Dysk jest na gwarancji więc najchętniej bym go wymienił ale muszę mieć pewność że to błąd dysku.

Pozdrawiam

#4 piochu_wita

piochu_wita

    Rozmowny

  • Forumowicze
  • PipPipPipPipPipPip
  • 804 Postów:

Napisany 06 maja 2007 - 22:23

Hmm na moje to za mało. Poczekaj na opinię GnoM a.
BUDA |Athlon XP Mobile 2500+ | GA-7N400-L | Geil Dual 2x256MB CL2.5-3-3DDR 400MHz | SAPPHIRE RADEON 9600 PRO ATLANTIS | CHIEFTEC 450W | SAMSUNG SP1213N & SAMSUNG SP2514N | LG GSA-4163B & LITE-ON LTR-52246S | MOBILE |IBM THINKPAD R51 |

#5

  • Goście

Napisany 07 maja 2007 - 13:33

Witam; to że możesz obciążyć zasilacz celeronem to jest inna sprawa bo mikro procesor
pobiera maksymalną moc sporadycznie o dysk twardy prawie bez przerwy i to przy
maksymalnym poborze prądu. Czyli jeśli podłączyłeś dysk 160GB to co najmniej
zwiększyłeś pobór prądu o 1/3 mocy, stałego obciążenia. Dlatego nie od razu ale po
pewnym czasie masz problemy z dyskiem.
Jestem ciekawy co na to G_no_M powie.

#6 d_amian

d_amian

    Adept

  • Forumowicze
  • Pip
  • 8 Postów:

Napisany 07 maja 2007 - 19:21

Według specyfikacji moj stary dysk 80GB pobierał 7.2-12.4 W, nowy jest cieńszy, 1-talerzowy i pobiera 5.3-9.0 Watt, nie jest to więc problem zasilania....

oto dzisiejszy screen z hdtune, atrybuty BE i C3 wzrosły, czego to może być wina?

Załączone pliki



#7 spedex

spedex

    Rozmowny

  • Forumowicze
  • PipPipPipPipPipPip
  • 815 Postów:

Napisany 08 maja 2007 - 14:52

Po pierwsze to sciągnij najnowszy HD Tune i prawdopodobnie wykryje te "Unknow Attribute"

Swoją drogą pozycja "Hardware ECC Recovered " jest bardzo podejrzana, jest to liczba błędów, które dysk naprawił we własnym zakresie.

Tak samo pozycja "Raw Read Error Rate" jest nie za ciekawa oznacza ona częstotliwość występowania błędów odczytu z talerzy. Wartość u Ciebie jest na 51374638, więc to może być powodem, że dzieją się takie rzeczy.

Polecam zrobić całkowite czyszczenie dysku czyli zerowanie. Można to zrobić programem producenta lub programem WDClear. Kolejna rzecz zmień taśmę i podepnij dysk na Primary Master na osobnej taśmie.
PD 915 2.80 GHz (2x2MB cache) || Gigabyte GA-945P-S3 || GoodRam DDR2 2x1GB 667MHz Dual Channel || Galaxy 7600 GS 256MB 500/1400 1.2ns Zalman || WD Caviar SE-16 250 GB 16MB SATA-II || FDD 1.44 Sony || LG GSA-H12L || I-BOX LYNX 2683D || Sound Blaster Audigy SE || Creative T6060 || Modecom 400W Feel II || LG LCD 17 L1770HQ || EPSON DX4000 || Windows XP Home Edition

#8 d_amian

d_amian

    Adept

  • Forumowicze
  • Pip
  • 8 Postów:

Napisany 08 maja 2007 - 16:08

Pozycze nowa taśmę i będe obserwowal to Hardware ECC Recovered, bo jeśli w dwa dni jego wartosc wzrosla z 7milionow do 120 to jest powod do niepokoju....

Dysk musi pracować razem z DVD bo mam tylko 1 kontroler, ale teraz jest wypięty a i  tak cuda się dzieją. To że dysk pracuje w pionie nie powinno mieć chyba znaczenia?

#9 G_no_M

G_no_M

    Tambylec

  • Forumowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 13 644 Postów:

Napisany 08 maja 2007 - 16:44

Windows z SP?

Masz tu przeskok przez granicę 137GB - odtwarzanie partycji z obrazów zrobionych na mniejszym dysku jak sam widzisz nie było dobrym pomysłem.

Wyzeruj, załóż partycje i postaw system odnowa.

SMART - OK.

Da się jakoś poprawić chłodzenie? Gorąco masz.
meh

#10 spedex

spedex

    Rozmowny

  • Forumowicze
  • PipPipPipPipPipPip
  • 815 Postów:

Napisany 08 maja 2007 - 17:15

To że dysk pracuje w pionie nie powinno mieć chyba znaczenia?

<{POST_SNAPBACK}>

A właśnie, że ma znaczenie. Dysk nie powinien pracować w pionie. Dysk w pionie jest bardziej narażony na wstrząsy itd.
PD 915 2.80 GHz (2x2MB cache) || Gigabyte GA-945P-S3 || GoodRam DDR2 2x1GB 667MHz Dual Channel || Galaxy 7600 GS 256MB 500/1400 1.2ns Zalman || WD Caviar SE-16 250 GB 16MB SATA-II || FDD 1.44 Sony || LG GSA-H12L || I-BOX LYNX 2683D || Sound Blaster Audigy SE || Creative T6060 || Modecom 400W Feel II || LG LCD 17 L1770HQ || EPSON DX4000 || Windows XP Home Edition

#11 G_no_M

G_no_M

    Tambylec

  • Forumowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 13 644 Postów:

Napisany 08 maja 2007 - 17:24

Owszem, to była prawda. Wiele lat temu. Dzisiejsze dyski mogą pracować w każdej pozycji.
meh

#12 spedex

spedex

    Rozmowny

  • Forumowicze
  • PipPipPipPipPipPip
  • 815 Postów:

Napisany 08 maja 2007 - 19:44

Owszem, to była prawda. Wiele lat temu. Dzisiejsze dyski mogą pracować w każdej pozycji.

<{POST_SNAPBACK}>

Nie do końca bym się z tym zgadzał. Chodzi o to, że jeśli dysk w pionie to jak on mógł być położony w komputerze ? Pewnie trzymał się na taśmie i każde przypadkowe przesunięcie komputera podczas pracy mogło powodować chwianie się dysku itd.
PD 915 2.80 GHz (2x2MB cache) || Gigabyte GA-945P-S3 || GoodRam DDR2 2x1GB 667MHz Dual Channel || Galaxy 7600 GS 256MB 500/1400 1.2ns Zalman || WD Caviar SE-16 250 GB 16MB SATA-II || FDD 1.44 Sony || LG GSA-H12L || I-BOX LYNX 2683D || Sound Blaster Audigy SE || Creative T6060 || Modecom 400W Feel II || LG LCD 17 L1770HQ || EPSON DX4000 || Windows XP Home Edition

#13 d_amian

d_amian

    Adept

  • Forumowicze
  • Pip
  • 8 Postów:

Napisany 08 maja 2007 - 19:54

Hmm te 137GB tez mnie zdziwilo, ale może jest to wynikiem ukrycia jednej 20GB partycji? Tak sobie to tłumaczyłem.
Cóż mialem nazieje że smart wykaże błąd na podstawie którego mógłbym dysk reklamować.
Przeprowadziłem kilka testów polegających na skanowaniu HDDTune pierwszych 20GB dysku i porównanie smarta przed i po:
raw read error rate bez zmian,
seek error rate dodaje do wartości ok 30k
hardware ecc recovered - to tego jako laik mogłbym się przyczepić: po każdym teście jego wartość wzrasta o ok 40M , nie bede podawal wartości bo licznk się już kilka razy przekręcił ( max wartosc ok 250M) , czy to może oznaczać że jednak dysk wkrótce odejdzie do krainy wiecznych łowów?
Skanowanie przeprowadziłem na dwóch taśmach, zmieniając prędkości od UDMA1 do 5, nie zauważyłem aby prędkość miała wpływ na jakiś parametr.

Temperatury zmniejszyć się nie da gdyż dysk ma 5mm do napedu DVD, jest tam bardzo ciasno. Jak wcześniej podałem mam barebone Asus Pundit-R i dysk jest oryginalnie pionowo umieszczony, inaczej by się nie zmieścił

EDIT: ten atrybut ecc recovered to faktycznie dla picu jest, na innym dysku seagate'a wzrasta tak samo, ECH...

#14 G_no_M

G_no_M

    Tambylec

  • Forumowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 13 644 Postów:

Napisany 08 maja 2007 - 22:27

Chodzi o to, że jeśli dysk w pionie to jak on mógł być położony w komputerze ?

Moj komp to barebone Asus pundit-r

Dodaj obrazek
Prawda, że to proste?

d_amian> Dysk jest w porządku. Jak sam się przekonałeś, te wartości dla Seagate'ów po prostu są zliczane inaczej, niż u pozostałych producentów dysków.

Postaw partycje od nowa - nie odtwarzaj ich z obrazów i wszystko będzie dobrze.
meh

#15 d_amian

d_amian

    Adept

  • Forumowicze
  • Pip
  • 8 Postów:

Napisany 09 maja 2007 - 17:58

Trzeba bedzie tak zrobic, wywale te partycje bede mial troche czasu. Zerowanie też jest konieczne? dzieki za info.

#16 spedex

spedex

    Rozmowny

  • Forumowicze
  • PipPipPipPipPipPip
  • 815 Postów:

Napisany 09 maja 2007 - 23:12

Trzeba bedzie tak zrobic, wywale te partycje bede mial troche czasu. Zerowanie też jest konieczne? dzieki za info.

<{POST_SNAPBACK}>

Nie, ale lepiej to zrobić, jak już robić to porządnie. Pamiętaj, że po utworzeniu partycji partycji formatujesz dysk na normalnym formacie ( nie szybkim )
PD 915 2.80 GHz (2x2MB cache) || Gigabyte GA-945P-S3 || GoodRam DDR2 2x1GB 667MHz Dual Channel || Galaxy 7600 GS 256MB 500/1400 1.2ns Zalman || WD Caviar SE-16 250 GB 16MB SATA-II || FDD 1.44 Sony || LG GSA-H12L || I-BOX LYNX 2683D || Sound Blaster Audigy SE || Creative T6060 || Modecom 400W Feel II || LG LCD 17 L1770HQ || EPSON DX4000 || Windows XP Home Edition




0 Użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników