Skocz do zawartości


Close Open
Close Open
Zdjęcie

SUBIEKT4 PLUS samouczek konfigurowania.


  • Please log in to reply
100 replies to this topic

#1 wichura1

wichura1

    Mitsumaniak

  • Forumowicze
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 3516 Postów:

Napisany 07 wrzesień 2004 - 08:04

Od pewnego czasu otrzymuję wiele pytań dotyczących DOS-owej wersji programów z rodziny: SUBIEKT, wyprodukowanych przez firmę Insert. Postanowiłem napisać krótką ściągawkę dotyczącą konfiguracji systemu, aby Subiekt startował. Za przykład posłuży: Subiekt 4 plus.

1. Należy zainstalować program na komputerze, który służy jako serwer. Do niego podłączamy drukarkę do faktur(najlepiej igłową), oraz drukarkę fiskalną. (Jeżeli drukarka fiskalna ma połączenie przez gniazdo COM, aby działała serwer musi mieć zainstalowany system w miarę kompatybilny z DOS-em czyli WIN95-WIN98SE.)

2. W zależności od posiadanego systemu WIN 95, 98, ME, XP konfigurujemy pliki startowe. Należy to zrobić w każdym z komputerów sieci, który ma używać Subiekta.

a. Ustawienia dla: WIN95 –WIN 98SE. W pliku autoexec.bat wpisujemy SET S4MULTI=ON Następnie usuwamy, bądź wpisujemy REM przed każdą z poniższych komend: mode con codepage prepare=((852) C:WINDOWSCOMMANDega.cpi)
mode con codepage select=852
keyb pl,,C:WINDOWSCOMMANDkeybrd4.sysPATH=C:SUBIEKT4SYSTEM. Jeżeli tego nie zrobimy, kropka na klawiaturze numerycznej będzie rozpoznawana jako przecinek i przy wpisywaniu np: wartości towaru, będziemy musieli korzystać z kropki znajdującej się obok prawego shifta, co spowalnia pracę. W pliku config.sys wpisujemy parametr FILES=200 Następnie usuwamy, bądź wpisujemy REM przed każdą z poniższych komend device=C:WINDOWSCOMMANDdisplay.sys con=(ega,,1)
Country=048,852,C:WINDOWSCOMMANDcountry.sys

b. Ustawienia dla WIN ME. W pliku autoexec.bat wpisujemy SET S4MULTI=ON Następnie usuwamy, bądź wpisujemy REM przed każdą z poniższych komend: mode con codepage prepare=((852) C:WINDOWSCOMMANDega.cpi)
mode con codepage select=852
keyb pl,,C:WINDOWSCOMMANDkeybrd4.sysPATH=C:SUBIEKT4SYSTEM. Jeżeli tego nie zrobimy, kropka na klawiaturze numerycznej będzie rozpoznawana jako przecinek i przy wpisywaniu np: wartości towaru, będziemy musieli korzystać z kropki znajdującej się obok prawego shifta, co spowalnia pracę. W pliku config.sys usuwamy, bądź wpisujemy REM przed każdą z poniższych komend device=C:WINDOWSCOMMANDdisplay.sys con=(ega,,1)
Country=048,852,C:WINDOWSCOMMANDcountry.sys Klikamy pasek: Start / Uruchom/ wpisujemy: msconfig i wciskamy enter/ w zakładce System.ini znajdujemy folder: 386Enh/ po wejściu do foldera dodajemy wpis: pervmfiles=200/ wciskamy zastosuj .

c. Ustawienia dla WINXP. (program w tym systemie zachowuje się mało stabilnie i często trzeba go restartować) W pliku:autoexec.nt wpisujemy: SET S4MULTI=ON W katalogu WINSYS32 znajdujemy plik: config.nt i dopisujemy w nim FILES=200

3.W serwerze należy udostępnić dysk twardy, na którym zainstalowano Subiekta, oraz udostępnić drukarkę sieciową.


4.W każdym z komputerów korzystających korzystających serwera należy zamapować dysk sieciowy , na którym zainstalowany jest Subiekt, oraz dodać drukarkę sieciową. (Jeżeli dany komputer nie posiada drukarki, ustawiamy sieciową na LPT1. Jeżeli mamy na LPT2, niestety z LPT2 wydruki wychodzą dopiero po minucie)

5. W każdym z komputerów korzystających z serwera, robimy skrót w zależności pod jaką literą zamapowaliśmy dysk serwera, może to być np.: S:SUBIEKT4SYSTEMS4.BAT

6. Serwer powinien mieć zainstalowany WIN95-98SE, a pozostałe mogą mieć WINME i WINXP


7. Pamiętajcie żeby zawsze odpalić Subiekta najpierw na serwerze, dopiero potem na hostach

Komputer: IBM ThinkPad T42/ Pentium M 1.7GHz 2048kB/ RAM SO-DIMM 2x1024MB DDR 333MHZ CL2.5/ ATi Mobility FireGL T2 128MB/ WD Scorpio HDWD1200BEVE 120GB/ Lenovo Ultrabay Slim DVD+/-RW/ Intel 2200BG Mini-PCI/ Windows XP Professional SP3 OEM

#2 repylek

repylek

    Very Lazy Cat

  • Forumowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 40386 Postów:
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 07 wrzesień 2004 - 12:44

dzięki wichura- wreszcie ktoś pozbierał to do kupki. Miałem z tymi problemami , w swoim czasie , niesamowite kłopoty. Pozwolisz, że będę udzielał znajomym rad, na ten temat - podpierając się Twoim tekstem ?

[color=#0000ff;]Linkman M-24[/color]


#3 wichura1

wichura1

    Mitsumaniak

  • Forumowicze
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 3516 Postów:

Napisany 07 wrzesień 2004 - 12:48

Oczywiście ja się twoimi podpieram bez pozwolenia i nie zaprzestanę
Komputer: IBM ThinkPad T42/ Pentium M 1.7GHz 2048kB/ RAM SO-DIMM 2x1024MB DDR 333MHZ CL2.5/ ATi Mobility FireGL T2 128MB/ WD Scorpio HDWD1200BEVE 120GB/ Lenovo Ultrabay Slim DVD+/-RW/ Intel 2200BG Mini-PCI/ Windows XP Professional SP3 OEM

#4 tomako

tomako

    Zachodzący

  • Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 375 Postów:

Napisany 07 wrzesień 2004 - 14:16

To witaj w klubie wichura.. ja TEŻ żeruję na wiedzy repylkowej.. i nie zamieraxm przestać ..

repylek ..


#5 GośćAlvinR_*

GośćAlvinR_*
  • Goście

Napisany 07 wrzesień 2004 - 15:11

A pokażcie mi Panowie kogoś z forumowiczów, kto nie "żeruje" na repylkowej łatwości odnajdywania w sieci tego co istotne?

#6 mnich_3

mnich_3

    Adept

  • Forumowicze
  • Pip
  • 1 Postów:

Napisany 13 sierpień 2005 - 06:26

A czy istnieje możliwość dokonywania wydruków z programu Subiekt4 mega na drukarce podłączonej pod USB??

Pozdrawiam

Mnich


#7 blackninja

blackninja

    level 8

  • Forumowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 6393 Postów:

Napisany 13 sierpień 2005 - 15:35

Można odciążyc siec i nie startowac najpierw subiektem z servera. W każdym z komputerów korzystających z serwera, instalujemy subiekta i w katalogu c:subiekt4system tworzymy plik textowy s4dir.txt a w nim wpisujemy ścieżkę Z:SUBIEKT4 gdzie z to nazwa zmapowanego dysku serwera umozliwi to nie przeciąganie całego subiekta przez siec a tylko bazy danych. Pozdro

#8 MarTomala

MarTomala

    Adept

  • Forumowicze
  • Pip
  • 1 Postów:

Napisany 22 sierpień 2005 - 14:50

Witam,

Chciałem Was prosić o pomoc, mianowicie mam problem z odtworzeniem archiwum. Uzywam subiekta pod windows i został on skopiowany przed reisnstalacją system zamiast zrobienia archiwizacji. Czy jest teraz możliwość oddtworzenia bazy danych z plików, chodzi tu o pliki/foldery Podmioty? Jeśli takj to proszę o podpowiedx jak tego dokonac...

Dziekuje


#9 GośćBlaupunkt_*

GośćBlaupunkt_*
  • Goście

Napisany 07 wrzesień 2005 - 18:30

Witam jestem tutaj nowy dostałem zlecenie na zrobienie sieci w jednej z pobliskich firm sieć zrobiłem nastąpił mały problem z konfiguracją programu SUBIEKT 4 MEGA ( z tego co pamiętam).

W sieci znajdowały się 2 komputery z zainstalowanym działającym i skonfigurowanym programem. Komputer serwer był to windows XP następnie windows 98 jako 2 gi . Oba komputery miały podłączone drukarki igłowe i do tego fiskalki. Podłączyłem dodatkowe 2 komputery z zainstalowanym Windows 98SE i w tym punkcie sie zatrzymałem..... Komputery sie widzą dysk z serwera jest zmapowany a program wywala mi błąd ( na nowym stanowisku) , że na tym komputerze jest już odpalony program Subiekt ..... co mam zrobic ?

Dodatkowo chciałbym by 2 komputery były podłączone do jednej fiskalki i jednej drukarki igłowej prosze o informacje jutro musze dokonczyc prace a nie wiem co i jak ....

#10 blackninja

blackninja

    level 8

  • Forumowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 6393 Postów:

Napisany 07 wrzesień 2005 - 18:35

zresetuj server, jak problem nadal sie pojawia na wszystkich kompach w autoexec.bat wpisz set s4id=11111111111 i dla kazdego kompa zrob inny numer zamast tych jedynek a takiej samej ilosci cyferek czyli 11

#11 GośćBlaupunkt_*

GośćBlaupunkt_*
  • Goście

Napisany 07 wrzesień 2005 - 19:53

Jutro będe w firmie to sproboje mam nadzieje, że bedzie działac tamte dwa komputery działają dobrze pracują już dość długo ale boje sie podłączyc kolejne dwa myslisz , że to wystarczy ?

Wiesz cos na temat kas fiskalnych ? :rolleyes:

Jeszcze jedna sprawa mianowicie gdzie znajdują sie pliki:
autoexec.bat oraz config.sys ? jesli chodzi o config.ysys to go znalazłem ale nie wiem gdzie dokładnie wpisac to polecenie...


Z poważaniem:
Marek

#12 wichura1

wichura1

    Mitsumaniak

  • Forumowicze
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 3516 Postów:

Napisany 08 wrzesień 2005 - 14:41

Jutro będe w firmie to sproboje mam nadzieje, że bedzie działac tamte dwa komputery działają dobrze pracują już dość długo ale boje sie podłączyc kolejne dwa myslisz , że to wystarczy ?

Wiesz cos na temat kas fiskalnych ?  :rolleyes:

Jeszcze jedna sprawa mianowicie gdzie znajdują sie pliki:
autoexec.bat oraz  config.sys ? jesli chodzi o config.ysys to go znalazłem ale nie wiem gdzie dokładnie wpisac to polecenie...
Z poważaniem:
Marek

<{POST_SNAPBACK}>

Pliki systemowe są widoczne dopiero po takim zabiegu: Mój komputer/ (zupełnie u góry na ramce) widok/ opcje folderów/ widok/ pokazuj wszystkie pliki/ zastosuj. Pliki edytujesz np w: Total Commandzerze, wchodząc na plik i wciskając edycja lub F4. Po wyedytowaniu pliku zapisujesz zmiany i restartujesz system, żeby zobaczył zmiany.
Komputer: IBM ThinkPad T42/ Pentium M 1.7GHz 2048kB/ RAM SO-DIMM 2x1024MB DDR 333MHZ CL2.5/ ATi Mobility FireGL T2 128MB/ WD Scorpio HDWD1200BEVE 120GB/ Lenovo Ultrabay Slim DVD+/-RW/ Intel 2200BG Mini-PCI/ Windows XP Professional SP3 OEM

#13 GośćBlaupunkt_*

GośćBlaupunkt_*
  • Goście

Napisany 09 wrzesień 2005 - 13:40

tylko, że jak ja mam zmienic cos w pliku autoexec.bat jak go sie nie da zmienic ??
może źle to sprecyzowałem ale go można tylko odpalic po czym sie sam wyłączy gdy nacisne enter lub cokolwiek....

#14 wichura1

wichura1

    Mitsumaniak

  • Forumowicze
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 3516 Postów:

Napisany 09 wrzesień 2005 - 14:05

tylko, że jak ja mam zmienic cos w pliku autoexec.bat jak go sie nie da zmienic ??
może źle to sprecyzowałem ale go można tylko odpalic po czym sie sam wyłączy gdy nacisne enter lub cokolwiek....

<{POST_SNAPBACK}>

A przeczytałeś co napisałem? Przeanalizuj moją poprzednią wypowiedź tam jest napisane jak edytować.
Komputer: IBM ThinkPad T42/ Pentium M 1.7GHz 2048kB/ RAM SO-DIMM 2x1024MB DDR 333MHZ CL2.5/ ATi Mobility FireGL T2 128MB/ WD Scorpio HDWD1200BEVE 120GB/ Lenovo Ultrabay Slim DVD+/-RW/ Intel 2200BG Mini-PCI/ Windows XP Professional SP3 OEM

#15 GośćBlaupunkt_*

GośćBlaupunkt_*
  • Goście

Napisany 09 wrzesień 2005 - 14:10

analizowałem Twoją wypowiedz nawet bez programu totalcomander da sie je zobaczyc po zaznaczeniu odpowiedniej opcji natomiast nadal nie da się edytowac....

z tym drugim plikiem nie było żadnego problemu natomiast z tym co napisałem jest ....

#16 wichura1

wichura1

    Mitsumaniak

  • Forumowicze
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 3516 Postów:

Napisany 09 wrzesień 2005 - 14:20

analizowałem Twoją wypowiedz nawet bez programu totalcomander da sie je zobaczyc po zaznaczeniu odpowiedniej opcji natomiast nadal nie da się edytowac....

z tym drugim plikiem nie było żadnego problemu natomiast z tym co napisałem jest ....

<{POST_SNAPBACK}>

Właśnie po to: "Total commander" żeby zedytować. Może też być Windows Commander lub Frigate. Wszystkie te programy to wersje Shareware, które możesz testować za darmo przez miesiąc. Ściągnij któryś z FTP IDG

Total Commander 6.53
Komputer: IBM ThinkPad T42/ Pentium M 1.7GHz 2048kB/ RAM SO-DIMM 2x1024MB DDR 333MHZ CL2.5/ ATi Mobility FireGL T2 128MB/ WD Scorpio HDWD1200BEVE 120GB/ Lenovo Ultrabay Slim DVD+/-RW/ Intel 2200BG Mini-PCI/ Windows XP Professional SP3 OEM

#17 GośćBlaupunkt_*

GośćBlaupunkt_*
  • Goście

Napisany 09 wrzesień 2005 - 20:50

Dziękuje wszystko jest ok i "działa" jak powinno mam tylko jeszcze ostatni problem z drukarką fiskalną nie wiem jak udostępnic ją na 2gi komputer i jak zainstalowac na pierwszym :/

#18 wichura1

wichura1

    Mitsumaniak

  • Forumowicze
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 3516 Postów:

Napisany 09 wrzesień 2005 - 21:28

Dziękuje wszystko jest ok i "działa" jak powinno mam tylko jeszcze ostatni problem z drukarką fiskalną nie wiem jak udostępnic ją na 2gi komputer i jak zainstalowac na pierwszym :/

<{POST_SNAPBACK}>

Rozumiem że masz drukarkę na COM (RS232)? jeżeli tak podłączasz ją do komputera, wchodzisz w Subiekcie do administratora, ustawiasz drukarkę fiskalną konkretnej firmy i już działa. Niestety z powodu dyrektyw Urzędu Skarbowego programy sprzedaży nie udostępniają drukarki fiskalnej. Jedno stanowisko jedna drukarka fiskalna. :<
Komputer: IBM ThinkPad T42/ Pentium M 1.7GHz 2048kB/ RAM SO-DIMM 2x1024MB DDR 333MHZ CL2.5/ ATi Mobility FireGL T2 128MB/ WD Scorpio HDWD1200BEVE 120GB/ Lenovo Ultrabay Slim DVD+/-RW/ Intel 2200BG Mini-PCI/ Windows XP Professional SP3 OEM

#19 GośćBlaupunkt_*

GośćBlaupunkt_*
  • Goście

Napisany 09 wrzesień 2005 - 22:15

chmm to nie dobrze ponieważ miałem nadzieje, że będzie taka możliwosc dokładnie rzecz biorąc ktos mi powiedział, że jest to możliwe ale nie ważne :-)

Dobrze, że nie trzeba jej instalowac itp , dziękuje za pomoc pozdrawiam

#20 GośćBlaupunkt_*

GośćBlaupunkt_*
  • Goście

Napisany 10 wrzesień 2005 - 18:45

kolejny ale to już ostatni problem jaki napotkałem na drodze drukarka igłowa marki OKI drukuje mi faktury bez polskich znaków Ł Ś itp w subiekcie ustawiłem te języki ASPI czy jakos tak ale nic to nie dało. W dodatku gdy drukuje z windowsa problem znika.....

W plikach ustawiłem wszystko dobrze co mam robic dalej ?




0 Użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników