Nowa bateria w laptopie- formatowac?
Napisany 18 October 2006 - 10:41 AM
1.
W nowszych komputerach baterie wykonane są w technologii Li-Ion, dlatego nie posiadają efektu pamięci ładowania. Jednak pomimo tego warto zwrócić uwagę na sposób ładowania baterii oraz jej odpowiednie sformatowanie.Formatowanie polega na 3-4 krotnym naładowaniu baterii oraz jej całkowitym rozładowaniu. Po tym zabiegu bateria będzie pracować prawidłowo. Jeśli chodzi o ładowanie baterii to warto ładować ją do pełna a następnie rozładować do momentu, w którym należy podpiąć ładowarkę… osobiście mam ustawione na 2% zasobów energii.
2.
Baterie litowo-jonowe nie mają efektu pamięci.
Oprócz rozładowania do zera nie lubią również ciepła.
Rozładowanie akulatora od lapopa do zera zwykle ubija elektronikę tak, że
tylko jej rozbebeszenie i ręczne naładowanie akumulatorków
pozwoli dokonać reanimacji.
PYTANIE:
Tak wiec wnioskując z pierwszej wypowiedzi-na nowej baterii przeprowadzić PIERWSZE 3 cykle naładowania (przez dłuższy czas pod zasilaczem) i rozładowań do ZERA!! a potem już pilnować aby bateria zupełnie „nie padła” tylko była podpinana do ładowarki w momencie tej 2% rezerwy! Czy jak w drugiej opinii nie dopuścić w ogóle do ZUPEŁNEGO rozładowania nawet przy 3 pierwszych cyklach. I czy unikać ciągłego podpięcia do zasilacza np. podczas pracy w domu gdzie jest dostępne zasilanie z gniazdka.
Z góry dzięki za udzielenie porady
Napisany 18 October 2006 - 11:01 AM

Ja jestem zwolennikiem opcji nr1. Pamietajmy ze taka bateria do laptopa to zestaw kilku - kilkunastu baterii-akumulatorkow....
Oczywiscie ze tak jak sama elektronika nic nie lubi nadmiaru ciepla .....
Ja bym nie rozladowywal do samego konca, wydaje mi sie ze powoduje to szybsze zuzycie a skoro nie ma efektu pamieci .....
Moi znajomi rozladowali taka baterie do konca i co bez problemu sie naladowala gdy laptop zostal podlaczony do pradu.
Pozdrawiam
P.S. ja bym stosowal jednak orginalne baterie, wiem ze drogo ale jak cos to mozesz dochodzic praw co do uszkodzonego sprzetu u producenta baterii bez problemu a tak niestety .... zgodnie z zapisem w instrukcji - niewlasciwe uzytkowanie....
Napisany 18 October 2006 - 17:56 PM
zajrzyj tutaj, jest dosyc ciekawie opisana kwestia dbania o baterie
Napisany 19 October 2006 - 08:09 AM
Napisany 19 October 2006 - 09:46 AM
2. Laptop nie pozwoli rozładować się baterii do 0 nawet jak się wyłączy! Zawsze jest zostawiony pewnien zapas więc o to kompletnie nie musisz się martwić.
Napisany 19 October 2006 - 11:28 AM
Jest w instrukcji od urządzeń elektronicznych z aku. napisane jak trzeba postępować podczas pierwszwgo użytkowania takie coś.
I uważam że tego w 99% wystarcza.
Napisany 10 November 2006 - 18:38 PM

GośćOtoja130_*
Napisany 10 November 2006 - 19:04 PM
Wystarczy, że wyjmiesz baterię z laptopa i podłączysz zasilanie z sieci.
Wszystko będzie zasilane prądem i w ten sposób oszczędzisz baterie.
Pozdrawiam
Napisany 10 November 2006 - 19:12 PM
A czy nie wpłynie to w żaden sposób na laptopa? Mam Asusa A6KM-Q083HCześć.
Wystarczy, że wyjmiesz baterię z laptopa i podłączysz zasilanie z sieci.
Wszystko będzie zasilane prądem i w ten sposób oszczędzisz baterie.
Pozdrawiam
Napisany 10 November 2006 - 20:14 PM
Napisany 10 November 2006 - 21:21 PM
Własnie naładowałem ją, podaje 100%, i podaje: Zasilanie prądem zmiennym ac. A więc chyba teraz już i tak nie korzysta z baterii. Zimna jestNie, nie wpłynie. Po prostu wyciągnij baterię i problem z głowy. Dobrze by było gdyby była naładowana w 100%.

Napisany 11 November 2006 - 01:15 AM
Napisany 29 November 2006 - 01:20 AM
Napisany 29 November 2006 - 16:49 PM
Jasne a może włożyć do zamrażalnika?Uzywaj baterie kiedy ja potrzebujesz!Inaczej ,trzymaj ja w lodowce dla uzywalnosci nastepnego wlasciciela!

0 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników