Skocz do zawartości


Close Open
Close Open
Zdjęcie
- - - - -

błędy w wyśw. tekstur; xfx7900gt, gf7800gt


  • Please log in to reply
4 replies to this topic

#1 yarooszka

yarooszka

    Kandydat

  • Forumowicze
  • PipPip
  • 34 Postów:

Napisany 17 June 2006 - 12:24 PM

witam

pytanie głównie do użytkowników ww. kart, bo 100 lat temu na [email protected] nic takiego nie widziałem.

czy zauważyliści migotanie tekstur (najlepiej widać w grach typu rts - bo jest czas na podziwianie widoczków)

np: odpalcie armies of exigo, w drugiej kampani, pierwsza misja zbudujecie budynek np: niwelator.
w chwili kiedy parobek podchodzi żeby go przywołać, budynek już się pojawia i jest półprzezroczysty zaczyna MIGAĆ. Nie tak jakoś masakrycznie ale efekt jak już się raz zaobserwuje jest odrobinę pytujący.
Jak już się wybuduje wszystko jest ok. Na ekranie nie ma żadnych artefaktów, pozostałości po poprzednich klatkach itp.
dzieje się tak za każdym razem gdy się buduje budynek. Tylko dla tej "rasy".
w kampani ludzi jest ok, tylko w misjach gdzie pada śnieg gdy się zniszczy budynek pojawia sie ciemna plama, która "pulsuje" podczas znikania.

nie jest to jedyna gra, tak samo jest w raise of nations II (mrugające budynki, tylko te które mają żródło ruchomego światła nad sobą, zresztą ten niwelator z aoe też ma nad sobą krążące światełka nad sobą kiedy się buduje, gdy światełka znikną wszystko jest cycek)

z kolei w herosach V, w podziemiach jak się poprzesuwa ekran tak żeby nasz szeryf znalazł się za skałami, świetlista obwódka wokoło niego zaczyna mrygać, pulsowac...

Na gf7800gt było to samo, teraz na gf7900 także. Nie jest to wina sprzętu bo niemożliwe żeby 2 różne karty miały ten sam defekt.
Karta nie jest podkręcana, zainstalowane najnowsze sterowniki (84.25, potem forceware 91.31; zresztą na starszych jest to samo)
najnowsze directX9.0c z czerwca, zresztą odinstalowałem je wczoraj i zainstalowałem 9.0b było tak samo. Skończyło się to wszystko przeinstalowaniem systemu(winda xp +sp2 - jak poprzednio)...i znowu to samo.
Ramy też się nie grzeją, na poprzedniej grafice miałem zalmana cu700 z radiatorami na kości ram.
Nie jest to wina zasilacza(thermaltake pp 480W), procesora ani pamięci ram na mobo(sprawdzałem- wyjmowałem kości zminiejszałem napięcia itp)


jak ktoś ma możliwość niech sprawdzi i naskrobie co się urodziło, może już ktoś się zetkął z podobnym badziewiem i wie czego to jest wina. Ja juz nie mam pomysłów.
Gdzieś czytałem o podobnych problemach w jakiejś ścigance samochodowej. Na innych kartach wystarczy podobno directx na starsza zamienić (u mnie nie działa), wyłączyć vsync(też nic nie daje).

#2 furios

furios

    Uczestnik

  • Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 125 Postów:

Napisany 17 June 2006 - 13:35 PM

a karta ma wejście na dodatkowe zasilanie? I czy jest ono podłączone?
Ludzie którzy piją są dla mnie niczym... ...NICZYM BRACIA CELERON D 2.53 EM64T @ 3.8 Asus P5RD2-VM GoodRam 1Gb DDR2 667Mhz GF 7300 GS Samsung 80GB SATAII Tagan TG380-U1

#3 yarooszka

yarooszka

    Kandydat

  • Forumowicze
  • PipPip
  • 34 Postów:

Napisany 17 June 2006 - 14:42 PM

ma wejście na dodatkowe zasilanie z molexa i jest on wpięty.

#4 GośćKiler-pl_*

GośćKiler-pl_*
  • Goście

Napisany 18 June 2006 - 21:19 PM

ja mam gtx 7900 oc tez mailem migotania w grach tylko troche inne rozowe fioletowe plamy na niebie i czasami sie grafika mieszala bylo to spowodowanje za wysokim napieciem lini 12v wpietej do grafiki. Nie wiem czy w twoim przypadku to jest to ( najlepiej sprawdz miernikiem) , u ciebie to wyglada raczej na jakis problem z kodekami , moze warto by bylo wgrac nowy bios do karty ??
Jak to sie robi to ci nie powiem bo tego nie robilem :) poszukaj w tematach powinienes znalesc , mozliwe ze to pomoze :o

#5 yarooszka

yarooszka

    Kandydat

  • Forumowicze
  • PipPip
  • 34 Postów:

Napisany 21 June 2006 - 15:52 PM

czy ktoś wie skąd można pobrać najnowszy bios do kart xfx7900gt ?
przeszukalem cały :) internet i nigdzie nie znalazłem. Cholernie wdzięczny za pomoc będę.

pozdr




0 Użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników