Skocz do zawartości


Close Open
Close Open
Zdjęcie
- - - - -

Komunikat: Pamięć nie może być ''read''.


  • Please log in to reply
18 replies to this topic

#1 belinda44

belinda44

    Adept

  • Forumowicze
  • Pip
  • 18 Postów:
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Opole, Polska

Napisany 19 February 2004 - 18:40 PM

Przy niektórych programach (nieraz gdy je uruchamiam, nieraz gdy w trakcie ich pracy) pojawia się okienko 'Błąd aplikacji' z takim tekstem:

Instrukcja spod "0*73d61c65"odwołuje się do pamięci pod adresem "0*00000000". Pamięć nie może być "read". Kliknij OK, aby przerwać działanie aplikacji.

Co może być tego przyczyną? (system Windows XP)


#2 Gośćprocek_*

Gośćprocek_*
  • Goście

Napisany 19 February 2004 - 18:41 PM

Uszkodzona lub pracująca na zbyt wygórowanych parametrach pamięć. Miałem to samo i jestem pewien na 70 %.

-----------------
procek


#3 BABELEC

BABELEC

    Jestem tu tylko przejazdem

  • Forumowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 8148 Postów:
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 19 February 2004 - 18:48 PM

Raz zdarzyło mi się coś podobnego - błąd coś tam, coś tam i jakieś cyferki. Zrobiłem nawet screenshota ale teraz szukałem i raczej go wywaliłem. W każdym razie był to pojedynczy przypadek w kompie lat 1,5. Pamięci na standardowych ustawieniach. Więc ja bym 95% nie dał.

-------------
SOLTEK SL-75DRV5, 256 DDR 333, ATHLON 1,7+XP, GeForce4 64MB PROLINK, WD 40 GB JB, SB Live 1024, CD ASUS x52, CDW-540E TEAC (40x 12x 48x), WIN 2003 SERVER


#4 GośćAlvinR_*

GośćAlvinR_*
  • Goście

Napisany 19 February 2004 - 18:58 PM

Co chcesz? 5 % sobie na wszelki wypadek zostawił i zawsze się może na nie powołać

-------------
==========================
LEPSZE JEST WROGIEM DOBREGO!
==========================
A2500+@(200x11)@ 1,65 V // MSI-K7N2 Delta-L // 512 MB 333@400 // GF2MX400 // BARRACUDA: IV - 60 GB + 7200.7 80 GB // WinXP+SP-1 // Opera 7.23 //Neo+@Lucent


#5 Gośćprocek_*

Gośćprocek_*
  • Goście

Napisany 19 February 2004 - 18:58 PM

Dobra... Macie 70 %

-----------------
procek


#6 GośćAlvinR_*

GośćAlvinR_*
  • Goście

Napisany 19 February 2004 - 19:01 PM

Ooooooooo!

teraz ma już 30% zapasu...

-------------
==========================
LEPSZE JEST WROGIEM DOBREGO!
==========================
A2500+@(200x11)@ 1,65 V // MSI-K7N2 Delta-L // 512 MB 333@400 // GF2MX400 // BARRACUDA: IV - 60 GB + 7200.7 80 GB // WinXP+SP-1 // Opera 7.23 //Neo+@Lucent


#7 Gośćprocek_*

Gośćprocek_*
  • Goście

Napisany 19 February 2004 - 19:05 PM

-----------------
procek


#8 Tweak_

Tweak_

    Supa Masta Of Disasta

  • Forumowicze
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 4448 Postów:

Napisany 19 February 2004 - 19:51 PM

Czyzby to byl... zapasnik???

#9 Gośćprocek_*

Gośćprocek_*
  • Goście

Napisany 19 February 2004 - 19:54 PM

Co ???

Nigdy w życiu...

-----------------
procek


#10 BABELEC

BABELEC

    Jestem tu tylko przejazdem

  • Forumowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 8148 Postów:
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 19 February 2004 - 19:56 PM

Procek - Ty chyba jeszcze za młody jesteś na procenty?

-------------
SOLTEK SL-75DRV5, 256 DDR 333, ATHLON 1,7+XP, GeForce4 64MB PROLINK, WD 40 GB JB, SB Live 1024, CD ASUS x52, CDW-540E TEAC (40x 12x 48x), WIN 2003 SERVER


#11 Gośćprocek_*

Gośćprocek_*
  • Goście

Napisany 19 February 2004 - 19:58 PM

A właśnie że nie

-----------------
procek


#12 Tweak_

Tweak_

    Supa Masta Of Disasta

  • Forumowicze
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 4448 Postów:

Napisany 19 February 2004 - 19:59 PM

Dlaczego nie? (to o zapasach, nie procentach)
Zapasy to fajny sport... jak bylem w Twoim wieku, to tylko zapasy i komputer sie liczyly...

-------------
Tweak_
============================================
Ten post napisalem tylko po to, by nabic sobie licznik.
============================================
XP2600@11x200/A7N8XDlx2.0/MushkinCAS222@400MHz/MSI4200Ti128MB/LinksysWLAN/Antec35-/WinXPpro


#13 BABELEC

BABELEC

    Jestem tu tylko przejazdem

  • Forumowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 8148 Postów:
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 19 February 2004 - 20:14 PM

Zapasy z komputerem?

-------------
SOLTEK SL-75DRV5, 256 DDR 333, ATHLON 1,7+XP, GeForce4 64MB PROLINK, WD 40 GB JB, SB Live 1024, CD ASUS x52, CDW-540E TEAC (40x 12x 48x), WIN 2003 SERVER


#14 Gośćprocek_*

Gośćprocek_*
  • Goście

Napisany 19 February 2004 - 20:18 PM

Czemu nie? Kopia zapasowa dysku na przykład...

-----------------
procek


#15 smolki

smolki

    Użytkownik

  • Forumowicze
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 3738 Postów:

Napisany 20 February 2004 - 11:06 AM

Tego typu błąd wyskakuje również często przy uszkodzeniu dysku w miejscu, gdzie jest swapfile. Gdy mi w pracy dysk padał, to taki komunikat dostawałem nawet kilka razy dziennie. Zmieniłem dysk na nowy i nie ma już problemów. Oczywiście pamięć też może być uszkodzona.

Ewentualnie przychodzi mi do głowy pomysł, gdzie jeden program blokuje dostęp innemu, ale wtedy raczej wyskoczył by komunikat o błędzie dzielenia.

Jeszcze jeden pomysł - mogłeś włączyć shadowing w biosie. Jeśli tak, powyłączaj.

-----------------
Smolki

Płyta MSI 6380E
Athlon 1800+
2x256 DDR 266 Kingston C25
HD Seagate Barracuda ATA IV
MSI GF3 Ti 200 (MS-8851)
Dets 30.82
DirectX 8.1
Win 2K Server


#16 GośćAlvinR_*

GośćAlvinR_*
  • Goście

Napisany 20 February 2004 - 17:55 PM

Smolki, to jest ewidentnie związane z programami i ich bugami. Najczęście wystepuje w różnych wersjach beta natomiast w finalnych już sporadycznie.
Gdyby to były historie sprzętowe to wówczas zjawisko pojawiałoby się w każdej aplikacji a nie tylko w wybranych.

-------------
==========================
LEPSZE JEST WROGIEM DOBREGO!
==========================
A2500+@(200x11)@ 1,65 V // MSI-K7N2 Delta-L // 512 MB 333@400 // GF2MX400 // BARRACUDA: IV - 60 GB + 7200.7 80 GB // WinXP+SP-1 // Opera 7.23 //Neo+@Lucent


#17 sere_k

sere_k

    Początkujący

  • Forumowicze
  • PipPipPip
  • 87 Postów:

Napisany 20 February 2004 - 20:04 PM

Z własnego doświadczenia:

1. Uszkodzony RAM - sprawdź MEMTESTem. Tylko pełna procedura jest wiarygodna.

2. Uszkodzona pamięć grafiki (właśnie to przerabiam u kumpla - trwa reklamacja doszliśmy do tego metodą prób i błędów.

3. Uszkodzenie twardego dysku. Sprawdzić tylko programem firmowym ze strony producenta.

4. Nic groźnego. Mogłeś puknąć w kompa, gdy działał na jakimś systemowym dll. Wówczas pełna reinstalka systemu (nie nadinstalowanie)


#18 LouisCyphre

LouisCyphre

    Kandydat

  • Forumowicze
  • PipPip
  • 29 Postów:

Napisany 20 February 2004 - 21:32 PM

AlvinR ma rację - to nie jest wina uszkodzenia pamięci RAM czy też twardego, to wina kiepsko napisanych proramów. Mnie ten komunikat wyskakuje za każdym razem gdy PolShit zmieni kluczyki do nagry i Snitch na WatchTV wyszukuje mi nowe kody. Przy zamknięciu programu wyskakuje mi to za każdym razem a pamięć mam na 100 i 1 % o'k, wcześniej miałem to kilka razy przy bata wersji firewalla co po nadejściu finalnej wersji całkiem ustąpiło. Oczywiście nie wykluczam i takiej możliwości jak uszkodzenie pamięci i możesz sobie sprawdzić (kilka godz. testów).Pozdrawiam/

-----------------
GF TI 4200+Athlon2700+HDD100+DVB TechnoTrend+AverMediaTVPhone+Audigy2+Cambridge SoundWorks® MegaWorks® THX® 5.1 550


#19 Gośćprocek_*

Gośćprocek_*
  • Goście

Napisany 21 February 2004 - 14:37 PM

AlvinR niezupełnie ma rację, ponieważ miałem kiedyś ten sam problem z pamięcią w grze Warcraft III. Wymiana pamięci (DDR266/256MB) rozwiązała problem. Ani reinstala, ani żadnych łatek nie było potem, więc na 100% pamięć...

-----------------
procek





0 Użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników