Skocz do zawartości


Close Open
Close Open
Zdjęcie
- - - - -

zadanie C++ Builder


  • Please log in to reply
26 replies to this topic

#1 lewar_

lewar_

    Adept

  • Forumowicze
  • Pip
  • 13 Postów:

Napisany 27 May 2006 - 16:24 PM

mam dwa pytania:

pierwsze dotyczy obiektu TLabel

jak mogę, na przykład w zależności od zmiennej "i", ustawić mu różne wartości Caption?

chodzi o coś takiego:

if (i==1)
<caption ustaw na> = "text";
else
<caption ustaw na> = "text 2";

jak ma wyglądać <caption ustaw na>?

drugie pytanie dotyczy Obiektu TComboBox.
jak mam przypisać elementom, które mogę wybrać z listy, nazwy? Za pomocą jakiego polecenia? I jak mogę w zależności od tego, co user wybierze, zmieniać na przykład wartość jakiejś zmiennej? Także chodzi mi o polecenie.

Z góry dziękuję.

#2 piotrus_b

piotrus_b

    One pendrive to rule them all...

  • Forumowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 6105 Postów:
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 27 May 2006 - 16:27 PM

Label1->Caption = "nowy tytuł";

TComboBox ma własności Text i ItemIndex. Obie mogą służyć do odczytu wybranego elementu. Zmianę zawartości comba obsłuż w zdarzeniu OnChange.

btw - wszystko to jest opisane w helpie...

#3 lewar_

lewar_

    Adept

  • Forumowicze
  • Pip
  • 13 Postów:

Napisany 27 May 2006 - 17:08 PM

wiem, ale dla mnie help w borlandzie jest jakby po chińsku.

Jeszcze pare pytań:

Jak, w zależności od liczby kliknięć w TButton uwarunkować inkrementację zmiennej?

np

if (button był wciśnięty)
i++;

co napisać zamiast "button był wciśnięty"?

Oraz

Mam do wyboru cztery checkbox'y. Chcę napisać, że tylko jeden jest dobrze (niech będzie że checkbox1)

if (checkbox1 jest wciśnięty)
i++;

co zamiast "checkbox1 jest wciśnięty"?

#4 piotrus_b

piotrus_b

    One pendrive to rule them all...

  • Forumowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 6105 Postów:
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 27 May 2006 - 17:33 PM

if (CheckBox1->Checked) {
i++;
}

po chińsku? to chyba MSDNa od Microsoftu nie widziałeś - tam jest dopiero swahili;)

#5 lewar_

lewar_

    Adept

  • Forumowicze
  • Pip
  • 13 Postów:

Napisany 27 May 2006 - 19:05 PM

A to nie jest język pozaziemski? 8|

Dzięki a co z buttonem?

i jeszcze jedno: jak "checked" było z Checkboxami, to co będzie z radiobuttonami? ;)

#6 md_dario

md_dario

    Kandydat

  • Forumowicze
  • PipPip
  • 35 Postów:

Napisany 27 May 2006 - 21:29 PM

To samo. Narka :)

#7 piotrus_b

piotrus_b

    One pendrive to rule them all...

  • Forumowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 6105 Postów:
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 28 May 2006 - 14:01 PM

i jeszcze jedno: jak "checked" było z Checkboxami, to co będzie z radiobuttonami? ;)

<{POST_SNAPBACK}>

Tak jak pisze md_dario - można użyć tej samej właściwości, lecz jest też inne rozwiązanie - TRadioGroup. Tworzysz komponent takiego typu i dodajesz kolejne radiobuttony jako wpisy na liście tego komponentu. Potem możesz odpytać sam komponent, którą z jego opcji wybrano.

#8 lewar_

lewar_

    Adept

  • Forumowicze
  • Pip
  • 13 Postów:

Napisany 28 May 2006 - 14:08 PM

DOBRA A Z BUTTONEM CO? !!

#9 piotrus_b

piotrus_b

    One pendrive to rule them all...

  • Forumowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 6105 Postów:
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 28 May 2006 - 14:20 PM

No ale co z buttonem? On nie ma dwóch stanów - co chcesz właściwie osiągnąć? Button reaguje na OnClick i tyle.

#10 lewar_

lewar_

    Adept

  • Forumowicze
  • Pip
  • 13 Postów:

Napisany 28 May 2006 - 14:25 PM

czyli

if (button1->OnClick)
i++;

tak?

#11 piotrus_b

piotrus_b

    One pendrive to rule them all...

  • Forumowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 6105 Postów:
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 28 May 2006 - 14:29 PM

Człowieku, czy ty chociaż jedno zdanie na temat buildera przeczytałeś zanim zacząłeś w nim "programować"?
Model zdarzeniowy - to jest odpowiedź na twoje pytanie.
Obsługujesz zdarzenie OnClick dla komponentu np. Button1 i w metodzie obsługi zdarzenia inkrementujesz zmienną.

I na koniec, tłumaczenie specjalnie dla ciebie: dwa razy kliknij na przycisku położonym na formie a środowisko wygeneruje dla ciebie szablon funkcji obsługi.

#12 lewar_

lewar_

    Adept

  • Forumowicze
  • Pip
  • 13 Postów:

Napisany 28 May 2006 - 14:45 PM

przeczytałem, ale w zeszłym roku, a zadanie mam do jutra i nie chce mi się wszystkiego przypominać - wole was zasypać sianem :D

dzięki

#13 lewar_

lewar_

    Adept

  • Forumowicze
  • Pip
  • 13 Postów:

Napisany 28 May 2006 - 15:34 PM

Dobra, przepraszam, że daje takie bezsensowne pytania...
ale jeszcze jedno :P

Na prawdę nie dałoby się zamieścić czegoś takiego jak napisałem wyżej?

Chodzi o to, że inkrementację zmiennej uwarunkowaną wciśnięciem guzika muszę wpakować w pętlę, która już znajduje się w funkcji. :(

#14 md_dario

md_dario

    Kandydat

  • Forumowicze
  • PipPip
  • 35 Postów:

Napisany 28 May 2006 - 15:39 PM

Siema. Napisz cos wiecej bo ja nie rozumiem o co chodzi.

#15 piotrus_b

piotrus_b

    One pendrive to rule them all...

  • Forumowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 6105 Postów:
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 28 May 2006 - 15:41 PM

Ale zastanów się nad tym logicznie - są elementy interfejsu użytkownika, które posiadają stan - takie jak checkbox czy radio, które możesz uwzględnić w swojej pętli. Jak chcesz to zrobić dla buttona? Przecież button nawet nie odpowie na wezwanie jeśli przetwarzanie będzie wewnątrz pętli (no chyba, że użyjesz Application.ProcessMessages, albo utworzysz dla pętli osobny wątek)

#16 lewar_

lewar_

    Adept

  • Forumowicze
  • Pip
  • 13 Postów:

Napisany 28 May 2006 - 15:51 PM

Racja. 8| Trzeba to rozwiązać inaczej.

Znacie jakieś polecenie, które np. wykonywałoby jakieś działanie automatycznie po wciśnięciu Radiobuttona? Chodzi o to, żeby np. quiz, który ma 4 odpowiedzi, po zaznaczeniu jednej z odpowiedzi (radiobutton) przechodził do następnej

#17 md_dario

md_dario

    Kandydat

  • Forumowicze
  • PipPip
  • 35 Postów:

Napisany 28 May 2006 - 15:58 PM

Zdarzenie OnClick, tak jak w Buttonie.

#18 lewar_

lewar_

    Adept

  • Forumowicze
  • Pip
  • 13 Postów:

Napisany 28 May 2006 - 16:09 PM

no tak, ale jeżeli pytań jest czterdzieści, to gdzie ja muszę pętlę zrobić?

#19 md_dario

md_dario

    Kandydat

  • Forumowicze
  • PipPip
  • 35 Postów:

Napisany 28 May 2006 - 16:21 PM

Ale napisz cos o tym wiecej bo naprawde ciezko jest odpowiadac na Twoje pytania.
Nie wiem nawet jak beda wygladaly odpowiedzi, czy na kazde pytenie bedzie odpowiedz: A, B, C i D, czyli o takiej samej tresci, czy czcesz przy kazdej pozycji dodac opis odpowiedzi. Nie wiem jak zaczynasz nawet ten Twoj quiz... Czy jakims przyciskiem Start czy jak??

#20 md_dario

md_dario

    Kandydat

  • Forumowicze
  • PipPip
  • 35 Postów:

Napisany 28 May 2006 - 16:40 PM

A tak poza tym to mozna to rozwiazac bez zadnych petli i to mi sie wydaje najlepszym rozwiazaniem, bo ani Application->ProcesMessages() nie bedzie potrzebne, ani zaden watek dodatkowy. Po prostu umiesc sprawdzanie porawnej odpowiedzi w zdarzeniu OnClick komponentu RadioGroup. Jezeli odpowiedz jest dobra to niech wyswietli kolejne pytanie i wyskoczy z tego zdarzenia. Potem klikniesz na jakas odpowiedz to sie znowu to wszystko wykona, efekt bedzie taki sam jak z petla.




0 Użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników