Skocz do zawartości


Close Open
Close Open
Zdjęcie
- - - - -

Wykresy w Dev-C++ - konsola


  • Please log in to reply
10 replies to this topic

#1 iowka23

iowka23

    Adept

  • Forumowicze
  • Pip
  • 2 Postów:

Napisany 25 May 2006 - 07:29 AM

Czy istnieje jakas możliwość stworzenia jakiegoś podstawowego wykresu w programie Dev-C++ (program pod konsolą)? Np. wykres prostej funkcji liniowej?
Z góry dziękuję za informacje.

#2 piotrus_b

piotrus_b

    One pendrive to rule them all...

  • Forumowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 6,105 Postów:
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 25 May 2006 - 08:24 AM

Skoro program pod konsola, to wykres mozesz tworzyc jedynie do pliku.

#3

  • Goście

Napisany 25 May 2006 - 09:15 AM

Chyba, że chcesz tryb graficzny w oknie DOSu (właśnie - tu należało by uciec się lepiej do kompilatorów DOSowskich, niż tworzenie programu konsolowego pod Windows).

#4 hot_stuff

hot_stuff

    Bywalec

  • Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 436 Postów:

Napisany 26 May 2006 - 00:56 AM

Czy istnieje jakas możliwość stworzenia jakiegoś podstawowego wykresu w programie Dev-C++ (program pod konsolą)? Np. wykres prostej funkcji liniowej?
Z góry dziękuję za informacje.

<{POST_SNAPBACK}>

Jasne, że istnieje takowa możliwość z tym, że bedzie to wyglądało bardzo nieestetycznie bo się będzie składało tylko ze znaków ASCII... no chyba, żeby tryb graficzny jak napisał poprzednik <bo chodzi o to żeby w konsoli wyswietliło wykres funkcji [zapisanej w kodzie programu lub podanej przez usera] - dobrze zrozumiałem?>
Nowy regulamin forum a prawo autorskie

Bezpieczeństwo Orlej Perci Tatrzańskiej -- wpisujcie się.

Kodu nie umieszczonego między znacznikami [code][/code] nie sprawdzam!!!

"(2b || !(2b)) == question" W. Shakespeare

#5 Farrad

Farrad

    Adept

  • Forumowicze
  • Pip
  • 4 Postów:

Napisany 26 May 2006 - 11:51 AM

Ja posiadasz wersje Dev-C++ 4.9.9.2 i w trybie tekstowym (konsola) korzystam z biblioteki conio.c

Wpisz do kodu źródłowego :
#include <conio.c>

Zresztą co będę się rozpisywał, masz tu kod źródłowy:
Poprawiołem bibliotekę conio.c
nazwę conio.txt zmień na conio.c

przeanalizuj sobie kod:

#include <stdio.h>
#include <conio.h>
#include <conio.c>
#include <math.h>
#define SZEROKOSC 80
#define WYSOKOSC 25
// include "conio.c" //jeśli skopiujesz plik conio do katalogu z twoim programem

int main()
{
//współrzędne okna zaczynają się od (x=1,y=1)
for(int x=0;x<SZEROKOSC;x++)
{
//ustawienie pozycji wypisywanego znaku gotoxy(x,y);
gotoxy(1+x,(int)(1+WYSOKOSC/2+sin(2*M_PI*x/SZEROKOSC)*(WYSOKOSC/2)));
textcolor (1+x%2);
putch('*');
//printf("*");
}
getch();
return 0;
}

Załączone pliki

  • Załączony plik  conio.txt   4.2K   245 Ilość pobrań


#6 Farrad

Farrad

    Adept

  • Forumowicze
  • Pip
  • 4 Postów:

Napisany 26 May 2006 - 11:58 AM

Aby wszystko wyglądało lepiej możesz zmienić rozmiar czcionki we właśćiwościach okna
twojego programu.

#7 piotrus_b

piotrus_b

    One pendrive to rule them all...

  • Forumowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 6,105 Postów:
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 26 May 2006 - 12:19 PM

Farrad - niezle:) ale moglbys jeszcze popracowac nad tym ascii-artem.
Tak, zeby np jesli punkt ma wystapic w lewym gornym rogu znaku, to nie rysujesz gwiazdki, tylko kawalek ramki semigraficznej:)

#8 iowka23

iowka23

    Adept

  • Forumowicze
  • Pip
  • 2 Postów:

Napisany 26 May 2006 - 13:31 PM

Dzięki Farrad. To działa. Super. Bardzo dziękuję...

#9 juraska

juraska

    Adept

  • Forumowicze
  • Pip
  • 1 Postów:
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Bielsk Podlaski, Polska

Napisany 21 August 2008 - 21:21 PM

Ja posiadasz wersje Dev-C++ 4.9.9.2 i w trybie tekstowym (konsola) korzystam z biblioteki conio.c

Wpisz do kodu źródłowego :
#include <conio.c>

Zresztą co będę się rozpisywał, masz tu kod źródłowy:
Poprawiołem bibliotekę conio.c
nazwę conio.txt zmień na conio.c

przeanalizuj sobie kod:

#include <stdio.h>
#include <conio.h>
#include <conio.c>
#include <math.h>
#define SZEROKOSC 80
#define WYSOKOSC 25
// include "conio.c" //jeśli skopiujesz plik conio do katalogu z twoim programem

int main()
{
//współrzędne okna zaczynają się od (x=1,y=1)
for(int x=0;x<SZEROKOSC;x++)
{
//ustawienie pozycji wypisywanego znaku gotoxy(x,y);
gotoxy(1+x,(int)(1+WYSOKOSC/2+sin(2*M_PI*x/SZEROKOSC)*(WYSOKOSC/2)));
textcolor (1+x%2);
putch('*');
//printf("*");
}
getch();
return 0;
}



mam problem z odpaleniem tego :(
Pisze : conio.c: No such file or directory.
a jest w tym samym katalogu

Co to może być?

#10 Red-Angel

Red-Angel

    Pan życia i śmierci

  • Forumowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 5,481 Postów:
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 21 August 2008 - 21:37 PM

Proponuję czytać komunikaty kompilatora, który wyraxnie pisze w czym tkwi problem. Chodzi o to, że nie masz pliku "conio.c" w katalogu programu/odpowiedniej ścieżce.

Pod wypwoiedzią Farrada z 26-05-2006, 12:51 jest plik do ściągniecia. Zapisz go w katalogu z plikiem źródłowym programu i dopiero wtedy skompiluj. Nie zapomnij zmienić jego rozszerzenia na .c z .txt. Oto link bezpośredni do tego pliku - https://forum.idg.pl/index.php?act=attach&type=post&id=2593

Dodano 21-08-2008 22:37:35:

Przepraszam, źle zrozumiałem Twój post.
Żeby zadziałał ten kod, gdy masz ten plik w katalogu z kodem, musisz zamienić
#include <conio.c>
na
#include "conio.c"

Intel Q6600 2,4GHz @ 3,00GHz + BOX // MSI P35 Neo3-F // 2x1GB KingMax DDR2 // EVGA e-GeForce 8800GT 512MB // Seagate 500GB // Seagate 20GB // NEC DVD-RW // WinFast DTV1800H // Rasurbo DLP 535 // LCD LG Flatron L225WT// Logitech G7 - moja recenzja // Microsoft Sidewinder X8 // MS Windows Vista Home Premium 64bit

redakcja_forum
:"Dbamy o jakość komunikacji w Internecie pielęgnując społeczności, by głos użytkownika miał znaczenie." - Wy se kpicie, czy naprawdę w to wierzycie?

#11 becia312

becia312

    Adept

  • Forumowicze
  • Pip
  • 1 Postów:

Napisany 18 January 2015 - 23:39 PM

Co było w pliku conio.txt??






0 Użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników