Zastanawiamy się nad zakupem mieszkania pod wynajem w Krakowie. Pytanie za 100 punktów - czy to się jeszcze opłaca?

Kupno mieszkania pod wynajem
Napisany 20 October 2014 - 18:02 PM
Napisany 21 October 2014 - 10:13 AM
myślę że jeśli masz kasę warto w to inwestować. Ludzie zawsze będą potrzebowali coś wynająć.
Napisany 23 October 2014 - 08:44 AM
Opłaca ale najpierw trzeba kupić to mieszkanie i trochę wydać, trzeba również dbać o remont, wszelkie awarie i usterki (trochę czasu i pieniędzy to zajmuje) poza tym zdarzają się głupie sytuacje z lokatorami ale ostatnio weszła ustawa o umowie najmu, która poprawiła sytuację wynajmującego
Napisany 27 October 2014 - 13:57 PM
chyba to się nadal opłaca
Napisany 19 November 2014 - 14:06 PM
Jak dla mnie to jest świetny biznes. Znajomi mają kilka mieszkań i tylko z tego żyją
Napisany 28 December 2014 - 09:33 AM
Kupuj tylko mieszkania M-3 około 40-50 metrów. Szybko się je wynajmuje.
Napisany 21 January 2015 - 15:34 PM
Myślę, że ta opcja wciąż się opłaca, szczególnie w Krakowie, który jest studenckim miastem.
Napisany 25 January 2015 - 18:27 PM
Świeta inwestycja. Znam ludzi, któzy tylko z tego żyją
Napisany 17 February 2015 - 11:18 AM
Opłacać się zawsze opłaca, ponieważ posiadasz co miesiąc stałą pensję z wynajmu plus dodatkowo nieruchomość, która na Ciebie pracuje.
Najlepiej kupić mieszkanie w bloku na dobrej dzielnicy, wtedy takie mieszkanie w razie problemów finansowych można w łatwo sprzedać za takie same pieniądze a nawet większe.
Myślę że wiele osób w Polsce właśnie w taki sposób zarabia na życie:)
pozdrawiam
Napisany 19 February 2015 - 15:54 PM
masz racje, gorzej z nieuczciwymi najemcami, konkretnie z ich usunięciem.
Napisany 20 February 2015 - 11:08 AM
Inwestycje w nieruchomości są jednymi z najbardziej opłacalnych, ale warto pamiętać, że są to inwestycje długoterminowe. Sam mam kilku znajomych, którzy w ten sposób zainwestowali i nikt nie żałuje. Warto jednak zastanowić się jakie mieszkanie kupić i w jakiej lokalizacji. Ja osobiście polecam mieszkania 2-3 pokojowe (kawalerki się raczej nie opłaca). Jeśli masz czas warto przejść się na targi mieszkań, które są organizowane w każdym większym mieście w Polsce kilka razy do roku.
Pozdrawiam!
Napisany 19 March 2015 - 12:11 PM
To czy się opłaca jest pojęciem dosyć względnym, czy inwestycja która się zwraca po 20 latach jest opłacalna?
Chyba nie zabardzo, aczkolwiek jeśli ktoś nie ma innego pomysłu i boi się ryzyka to nic innego mu nie pozostaje. Wynajmowanie studentom nie jest bardzo korzystne ponieważ zazwyczaj mieszkanie stoi puste w okresie wakacyjnym a to przecież cały kwartał. Moim zdaniem lepiej zaproponować niższą cenę ale mieć obłozenie przez całe 12 miesięcy przez rodzinę lub osoby pracujące.
Napisany 11 May 2015 - 09:10 AM
Kupno mieszkania pod wynajem jak najbardziej się opłaca. Jeśli nie przepłacimy za mieszkanie, to jego wartość będzie rosła z roku na rok, a dodatkowo co miesiąc będzie nam przychodziła na konto okrągła i spora sumka, jakiej nie zagwarantuje nam żaden bank, czy instytucja finansowa.
Napisany 16 June 2015 - 09:24 AM
moim zdaniem nie, no chyba, że ma się kasę i nie ma co z nia zrobić ;-)
Napisany 30 June 2015 - 14:38 PM
Bardziej bym powiedział, że nie tyle opłacalne co bezpieczne. Inwestując w mieszkanie raczej się nie traci, aczkolwiek to inwestycja długoterminowa a nawet bardzo długoterminowa.
Napisany 07 July 2015 - 15:43 PM
Na pewno to się opłaca jeśli bedziesz wynajmował mieszkanie w dużym mieście w dobrej okolicy, albo w miejscowości turystycznej. Inaczej trudno będzie na tym zarobić. Ważne też czy mieszkanie jest w pełni wyposażone.
Napisany 31 August 2015 - 07:29 AM
Po prostu mieszkań jest tak dużo, że można trafić bardzo tanio, ale oczywiście żadnej reguły nie ma. Najlepsze lokalizacje dalej pozostają stosunkowo drogie.
Napisany 16 September 2015 - 08:25 AM
Myślę, że taka inwestycja jest naprawdę świetną opcją. Trzeba na początku w nią trochę włożyć, ale te pieniądze zwracają się już po kilku latach i potem można już tylko czerpać zyski.
Napisany 05 October 2015 - 14:52 PM
A zastanawialiście się, jak mozna się zabezpieczyć przed nieuczciwym lokatorem? Ja co prawda nie musiałam inwestować w kupno mieszkania pod wynajem (dostałam spadek), ale trochę włożyłam w remont lokalu. Boje sie że ktoś może zniweczyć moje remontowe starania
Mieszkam w innym miescie, nie mam wiec nadzoru na mieszkaniem i przyszłymi lokatorami.
Czy wiecie jak się uchronic przed czymś takim? Nie wiem - zapisy w umowie, kaucja itd? Jak można najlepiej zweryfikować osobę która od nas wynajmuje mieszkanie?
Napisany 14 October 2015 - 11:31 AM
Kupno mieszkania pod wynajem to jedna z najlepszych możliwych inwestycji (spośród tych stosunkowo bezpiecznych). Wartość mieszkania wzrasta z roku na rok, a dodatkowo co miesiąc otrzymujemy całkiem spore pieniądze z wynajmu - jeśli zatem was stać na taką inwestycję, to nie ma się nad czym zastanawiać.
0 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników