Skocz do zawartości


Close Open
Close Open
Zdjęcie

komp sie nie uruchamia po zmianie procka


  • Please log in to reply
7 replies to this topic

#1 tarcza1000

tarcza1000

    Bywalec

  • Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 324 Postów:
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 17 wrzesień 2013 - 23:10

witam chcialem sobie przyspieszyc kompa i na miejsce E6750 wsadzilem E8500, zresetowałem bios wyciagajac bateryjke i komp sie ciagle resetuje w odstepach 2-3 sekundowych. Procek E8500 chodzil normalnie w innym kompie wiec nie jest uszkodzony, wsadzilem spowrotem E6750 i wszystko smiga. Moj sprzet to

 

Gigabyte P35-DS3P s775
OCZ 600W
Gigabyte 460GTX 1gb
4xocz 800ghz

 

moze ktos doradzi czemu tak jest :/ i co nalezy zrobic



update biosa nie jest mozliwy gdyz w trakcie nie wykrywa pliku z pendrive'a jest tylko opcja floppy disc A i B które mają 0mb miejsca :/



#2 Anrzelika

Anrzelika

    pani majster ;)

  • Forumowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 8652 Postów:
  • Płeć:Kobieta

Napisany 18 wrzesień 2013 - 00:06

A jaka jest teraz wersja biosu?

Ktora masz rewizje plyty?


[font="'Courier New';"][color=#000000;]Sapphire Z77 Pure Platinum[/color], [color=#808080;]Intel Celeron G1610[/color],
[color=#2E8B57;]Corsair DDR3 1600MHz 16GB[/color], [color=#000000;]Enermax Pro87+ 500W[/color],
[color=#000000;]Samsung MZ-7PC064[/color], [color=#808080;]Samsung HD502HJ[/color], HIS[color=#000000;] HD4670[/color],
[color=#000000;]Antec Three Hundred[/color], [color=#808080;]Thermalright HR-01, HR-03[/color].[/font]


#3 tarcza1000

tarcza1000

    Bywalec

  • Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 324 Postów:
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 18 wrzesień 2013 - 00:12

F4 rev2.0



#4 Anrzelika

Anrzelika

    pani majster ;)

  • Forumowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 8652 Postów:
  • Płeć:Kobieta

Napisany 18 wrzesień 2013 - 00:25

W zyciu na F4 nie odpalisz E8500. Potrzebny jest minimum F9 lub F11 w zaleznosci od rewizji procka.

 

Zajrzyj na 69 strone instrukcji, tam jest opisane jak z poziomu windowsa przeprowadzic update biosu.


[font="'Courier New';"][color=#000000;]Sapphire Z77 Pure Platinum[/color], [color=#808080;]Intel Celeron G1610[/color],
[color=#2E8B57;]Corsair DDR3 1600MHz 16GB[/color], [color=#000000;]Enermax Pro87+ 500W[/color],
[color=#000000;]Samsung MZ-7PC064[/color], [color=#808080;]Samsung HD502HJ[/color], HIS[color=#000000;] HD4670[/color],
[color=#000000;]Antec Three Hundred[/color], [color=#808080;]Thermalright HR-01, HR-03[/color].[/font]


#5 tarcza1000

tarcza1000

    Bywalec

  • Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 324 Postów:
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 18 wrzesień 2013 - 07:55

dzis po pracy zajrze, ale czytalem ze czesto w trakcie updata z poziomu W7 mozna usmiercic płyte



#6 Anrzelika

Anrzelika

    pani majster ;)

  • Forumowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 8652 Postów:
  • Płeć:Kobieta

Napisany 18 wrzesień 2013 - 09:41

Masz dual bios w razie czego.


[font="'Courier New';"][color=#000000;]Sapphire Z77 Pure Platinum[/color], [color=#808080;]Intel Celeron G1610[/color],
[color=#2E8B57;]Corsair DDR3 1600MHz 16GB[/color], [color=#000000;]Enermax Pro87+ 500W[/color],
[color=#000000;]Samsung MZ-7PC064[/color], [color=#808080;]Samsung HD502HJ[/color], HIS[color=#000000;] HD4670[/color],
[color=#000000;]Antec Three Hundred[/color], [color=#808080;]Thermalright HR-01, HR-03[/color].[/font]


#7 tarcza1000

tarcza1000

    Bywalec

  • Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 324 Postów:
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 18 wrzesień 2013 - 16:40

zrobilem update biosu do F12 uzywając programu z płyty ze sterownikami, wsadzilem procka e8500 i wszystko chodzi ale nie wiem czemu pokazuje taktowanie 2.66 jak na starym procku, przywrocilem ustawienia default w biosie i to samo, czy mam wyciagnac bateryjke i w ten sposób zresetowac bios zeby pokazało 3.16ghz. Dodam ze CPUZ pokazuje procek e8500 3.16 w specyfikacji ale core speed jest 2.66

 

ustawilem wszystko w biosie recznie i mam 3.16 ghz , chetnie bym cos podkrecil i otwarty jestem na wasza pomoc w tym temacie

 

http://zapodaj.net/3...e950c9.jpg.html

 

 

ustawilem procka na 3.8ghz bez zmiany napiecia ( 1.216v), nie testowalem jeszcze w grach , myslicie ze powinienem zmienic na 1.30v dla pewnosci?



#8 Anrzelika

Anrzelika

    pani majster ;)

  • Forumowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 8652 Postów:
  • Płeć:Kobieta

Napisany 19 wrzesień 2013 - 12:10

Po prostu potestuj stabilnosc. Jesli wszystko bedzie dobrze dzialalo nie ma sensu zwiekszac napiecia bo zwiekszy to temperatury i pobor mocy.


[font="'Courier New';"][color=#000000;]Sapphire Z77 Pure Platinum[/color], [color=#808080;]Intel Celeron G1610[/color],
[color=#2E8B57;]Corsair DDR3 1600MHz 16GB[/color], [color=#000000;]Enermax Pro87+ 500W[/color],
[color=#000000;]Samsung MZ-7PC064[/color], [color=#808080;]Samsung HD502HJ[/color], HIS[color=#000000;] HD4670[/color],
[color=#000000;]Antec Three Hundred[/color], [color=#808080;]Thermalright HR-01, HR-03[/color].[/font]





0 Użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników