Skocz do zawartości


Close Open
Close Open
Zdjęcie
- - - - -

Pomoc techniczna Microsoft - nie działa


  • Please log in to reply
10 replies to this topic

#1 kamil_1911

kamil_1911

    Uczestnik

  • Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 177 Postów:

Napisany 14 February 2011 - 22:11 PM

Nie mogę skorzystać z pomocy technicznej Microsoft, ponieważ w trakcie wprowadzania identyfikatora produktu (https://support.micr...58&gsaid=454998) za każdym razem po wpisaniu prawidłowego klucza wyskakuje mi komunikat: "Wprowadzony identyfikator produktu nie jest prawidłowy lub ma niepoprawny format. Wprowadź prawidłowy identyfikator produktu i spróbuj ponownie. Upewnij się, że identyfikator produktu ma następujący format: 12345-XXX-7654321-98765." pomimo że mój system (Windows Vista Home Premium 64 bit SP1) jest w pełni legalny i aktywowany.

#2 repylek

repylek

    Very Lazy Cat

  • Forumowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 40386 Postów:
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 15 February 2011 - 04:31 AM

Szkoda, że nie piszesz jaki produkt MS chcesz aktywować. Z opisu sądzę, że chodzi o któregoś Office'a?
Sam spotkałem się z podobnym komunikatem przy kolejnych, nieudanych próbach aktywacji MS Office 2010.
Po intensywnej wymianie poczty z konsultantem MS, ustaliliśmy postępowanie, które doprowadziło do prawidłowej aktywacji.
Polecam adres: Email: pomoc@microsoft.com
1. odinstalowanie produktu
2. nowa instalacja produktu przy włączonym Internecie (jest tam opcja natychmiastowej aktywacji)

[color=#0000ff;]Linkman M-24[/color]


#3 andreas12

andreas12

    Uczestnik

  • Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 195 Postów:

Napisany 15 February 2011 - 14:04 PM

Mam dziwny problem który wystąpił dziś. Po aktualizacji sterownika do karty sieciowej Nvidii nForce 550 z wersji 15.45 na 125.46 wyskoczył o konieczności aktywacji systemu ze względu na: zmiany sprzętowe. Nic nie zmieniałem i nie dodawałem.<img>
AMD Athlon 4200 AM2 Core Duo,Gigabyte M55S-S3 AM2 1394,2x1024DDR2 800 A-Data,Asus GF8600GT 256MB PCI-e, 320GB Barracuda SATA II NCQ 16MB,Windows XP Home SP3

#4 repylek

repylek

    Very Lazy Cat

  • Forumowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 40386 Postów:
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 15 February 2011 - 15:19 PM

Faktycznie... ciekawe? Komp zapewne potraktował zmianę sterownika jako zmianę podzespołu kompa i jeśli to była Vista w wersji OEM, chce ponownej aktywacji.
Przeprowadź więc ją przez Internet; Jak aktywować system Windows XP za pomocą Internetu.
Jeśli się "nie przyjmie , będziesz musiał aktywować ją przez telefon , choć wcześniej skorzystałbym z porady specjalisty uzyskanej z podanego adresu e-mail.
! korzystając z kreatora nie myl numeru keya (serialu) systemu z numerem identyfikatora produktu.

[color=#0000ff;]Linkman M-24[/color]


#5 andreas12

andreas12

    Uczestnik

  • Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 195 Postów:

Napisany 15 February 2011 - 18:46 PM

Dzięki. OS to Windows XP Home z SP3. Aktywacja przeprowadzona została przez internet. Zawsze kiedy formatowałem dysk to musiałem aktywować system a było na to 30 dni a dziś małe zdziwienie tylko 3 dni. Coś się zmieniło?<img> <img>
AMD Athlon 4200 AM2 Core Duo,Gigabyte M55S-S3 AM2 1394,2x1024DDR2 800 A-Data,Asus GF8600GT 256MB PCI-e, 320GB Barracuda SATA II NCQ 16MB,Windows XP Home SP3

#6 kamil_1911

kamil_1911

    Uczestnik

  • Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 177 Postów:

Napisany 15 February 2011 - 20:16 PM

Szkoda, że nie piszesz jaki produkt MS chcesz aktywować. Z opisu sądzę, że chodzi o któregoś Office'a?
Sam spotkałem się z podobnym komunikatem przy kolejnych, nieudanych próbach aktywacji MS Office 2010.
Po intensywnej wymianie poczty z konsultantem MS, ustaliliśmy postępowanie, które doprowadziło do prawidłowej aktywacji.
Polecam adres: Email: pomoc@microsoft.com
1. odinstalowanie produktu
2. nowa instalacja produktu przy włączonym Internecie (jest tam opcja natychmiastowej aktywacji)

Faktycznie nieprecyzyjnie się wyraziłem. Chodziło mi o Windowsa Vistę, chciałem skorzystać z pomocy technicznej w związku z problemem, o którym pisałem w tym temacie: https://forum.idg.pl...1#entry1598736.
I tu niestety nie pomoże ta droga o której mówisz, gdyż internet w systemie nie działa :( .

#7 repylek

repylek

    Very Lazy Cat

  • Forumowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 40386 Postów:
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 15 February 2011 - 20:35 PM

@kamil_1911
Oczywiście, mój sposób aktywacji dotyczył Office 2010. Aktywację sytemu musisz przeprowadzić telefonicznie.

[color=#0000ff;]Linkman M-24[/color]


#8 kamil_1911

kamil_1911

    Uczestnik

  • Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 177 Postów:

Napisany 18 February 2011 - 11:55 AM

Nawet pomimo tego, że system twierdzi, iż już został aktywowany?

Ten post był edytowany przez Sebex dnia: 24 February 2011 - 10:13 AM
zbędne cytowanie


#9 repylek

repylek

    Very Lazy Cat

  • Forumowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 40386 Postów:
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 18 February 2011 - 13:26 PM

Aktywowany system, nie wyświetla komunikatów o liczbie dni pozostałych do aktywacji.
Więc śmiało komunikat możesz wyłączyć

[color=#0000ff;]Linkman M-24[/color]


#10 kamil_1911

kamil_1911

    Uczestnik

  • Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 177 Postów:

Napisany 23 February 2011 - 22:32 PM

Chyba nie do końca się rozumiemy...
Jeszcze raz powtórzę; mój problem polega na tym, że nie mogę skorzystać z pomocy technicznej Microsoftu w celu rozwiązania problemu z internetem (o którym już pisałem w temacie:https://forum.idg.pl/nie-dziala-internet-w-systemie-windows-vista-t203075.html/page__p__1598835#entry1598835), gdyż podczas przepisywania wprowadzania identyfikatora produktu na stronie Pomocy Technicznej Microsoftu za każdym razem po wpisaniu prawidłowego klucza wyskakuje mi komunikat: "Wprowadzony identyfikator produktu nie jest prawidłowy lub ma niepoprawny format. Wprowadź prawidłowy identyfikator produktu i spróbuj ponownie. Upewnij się, że identyfikator produktu ma następujący format: 12345-XXX-7654321-98765." pomimo tego że mój system Windows Vista Home Premium 64 bit SP1 jest aktywowany (sam tak twierdzi).
Jak rozwiązać ten problem?

Ten post był edytowany przez Sebex dnia: 24 February 2011 - 10:13 AM
zbędne cytowanie


#11 repylek

repylek

    Very Lazy Cat

  • Forumowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 40386 Postów:
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 24 February 2011 - 03:24 AM

Z której formy pomocy (nazwa na stronie) chcesz skorzystać?

Dodaj obrazek

[color=#0000ff;]Linkman M-24[/color]





0 Użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników