Skocz do zawartości


Close Open
Close Open
Zdjęcie

zestawienie sql stan kasy i rachunków


  • Please log in to reply
11 replies to this topic

#1 loginmarcin

loginmarcin

    Kandydat

  • Forumowicze
  • PipPip
  • 41 Postów:
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Katowice, Polska

Napisany 10 October 2010 - 22:06 PM

Witam,
Proszę o pomoc w napisaniu zestawienia sql , które pokaże stany kas oraz rachunków bankowych na wybrany dzień.

Nie wiem , która tabela jest za to odpowiedzialna , czy trzeba zliczać operacje od początku istnienia kasy i rachunków bankowych ( stan początkowy + wpłata - wypłata)?

#2 birds22

birds22

    Entuzjasta

  • Forumowicze
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 1332 Postów:
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Zduńska Wola

Napisany 11 October 2010 - 06:30 AM

A to już nie ma takich gotowych w Subiekcie ?
Sławek

#3 loginmarcin

loginmarcin

    Kandydat

  • Forumowicze
  • PipPip
  • 41 Postów:
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Katowice, Polska

Napisany 11 October 2010 - 12:26 PM

Potrzebuje to do innego zestawienia a z gotowców nie potrafię tego wyciągnąć.
W własnych zapytaniach mam większe możliwości.
Pomożesz?

#4 birds22

birds22

    Entuzjasta

  • Forumowicze
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 1332 Postów:
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Zduńska Wola

Napisany 11 October 2010 - 13:41 PM


select dbo.fnFin_StanKasy (2,'20101011',1,'PLN') 'Kasa o ID 2 w PLN', dbo.fnFin_StanRachunku(2,'20101011') 'Bank o id 2'


Sławek

#5 loginmarcin

loginmarcin

    Kandydat

  • Forumowicze
  • PipPip
  • 41 Postów:
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Katowice, Polska

Napisany 11 October 2010 - 15:26 PM

Ok dzięki.
A jak napisać zapytanie , które pozwala na wybór stanu na podany dzień w filtrze, oraz saldo więcej niż jednej kasy lub banku.?

#6 birds22

birds22

    Entuzjasta

  • Forumowicze
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 1332 Postów:
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Zduńska Wola

Napisany 12 October 2010 - 07:46 AM

A jak napisać zapytanie , które pozwala na wybór stanu na podany dzień w filtrze


Może dlatego, że jeszcze przed kawą ale nie bardzo rozumiem. Wybór daty to kontrolką D.
A może chodzi o to aby wybrać czy ma podać saldo banku czy kasy ?
Zastosuj kontrolkę LI i konstrukcję z CASE

... oraz saldo więcej niż jednej kasy lub banku.?

Podane funkcje zastosuj w Select z tabel gdzie są słowniki kas/banków i zastosuj SUM
Sławek

#7 loginmarcin

loginmarcin

    Kandydat

  • Forumowicze
  • PipPip
  • 41 Postów:
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Katowice, Polska

Napisany 12 October 2010 - 14:40 PM

ok, to wiem , ale mam problem z połączeniem z : dbo.fnFin_StanKasy , mam standardową dokumentacje tabel i tam takiej nie ma.

wybór kasy potrafię zrobić , ale jak użyć tego :dbo.fnFin_StanKasy z kontrolką daty oraz np. dks_Kasa

#8 birds22

birds22

    Entuzjasta

  • Forumowicze
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 1332 Postów:
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Zduńska Wola

Napisany 12 October 2010 - 18:23 PM

Nie masz w dokumentacji bo dbo.fnFin_StanKasy to jest funkcja a nie tabela. Zajrzyj do bazy to znajdziesz.

Kontrolkę daty wprowadzasz po prostu w tym miejscu, w którym podajesz datę (czyli drugi argument funcji)
Sławek

#9 loginmarcin

loginmarcin

    Kandydat

  • Forumowicze
  • PipPip
  • 41 Postów:
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Katowice, Polska

Napisany 14 October 2010 - 21:40 PM

Wielkie dzięki za podpowiedź, już sobie z tym poradziłem, mamy jeszcze jedno pytanie w tym temacie ta funkcja dbo.fnFin_StanKasy pokazuje saldo początkowe jak zrobić końcowe.?

#10 birds22

birds22

    Entuzjasta

  • Forumowicze
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 1332 Postów:
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Zduńska Wola

Napisany 15 October 2010 - 11:00 AM

funkcja dbo.fnFin_StanKasy pokazuje saldo początkowe jak zrobić końcowe.?


... Zrobić jakiś obrót na kasie i będzie pokazywała końcowe. Albo podać datę, przed którą był jakiś ruch na kasie. :)

Innymi słowy : ww funkcja oblicza stan końcowy na wybranej kasie. Do wyliczenia (raczej pokazania bo tam nie ma co obliczać) służy inna funkcja ( "coś ala" KasaBO - nie pamiętam).
Sławek

#11 loginmarcin

loginmarcin

    Kandydat

  • Forumowicze
  • PipPip
  • 41 Postów:
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Katowice, Polska

Napisany 17 October 2010 - 12:17 PM

Zastosowałem sum(case when ks_Id IN( 1,2,3,6) then dbo.fnFin_StanKasy (ks_id,{D:saldo:},1,'PLN') END) i pokzuje mi saldo początkowe mimo to ,że były operacje na kasie, jeżeli wybiorę dzień następny, dopiero wtedy pokazuje slado zamknięcia i zarazem początkowe wybranego dani. Jak zrobić żeby wynik z {d:} był + 1 dzień?

#12 birds22

birds22

    Entuzjasta

  • Forumowicze
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 1332 Postów:
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Zduńska Wola

Napisany 17 October 2010 - 13:25 PM

dateadd
Sławek




0 Użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników