Skocz do zawartości


Close Open
Close Open
Zdjęcie

Subiekt zestawieni sprzedaży z kosztami


  • Please log in to reply
49 replies to this topic

#41 blindGuardian

blindGuardian

    Kandydat

  • Forumowicze
  • PipPip
  • 32 Postów:

Napisany 05 maj 2010 - 17:47

dzięki za info:) Jednak dalej stoję w miejscu a propo tych kosztów.
SELECT
p.Data,
p."Sprzedaż Towary",
p."Koszt Towary",
p."Sprzedaż Towary"- p."Koszt Towary" as "Zysk Towary",
p."Sprzedaż Usługi",
p."Koszt Usługi"
FROM
(SELECT
dbo.fnNazwaOkresu('mm',vwZstSprzWgKhnt.dok_dataWyst) as "Data",
SUM (case when ob_TowRodzaj=1 then ob_WartNetto*ob_Znak else 0 end ) as "Sprzedaż Towary",
SUM (case when ob_TowRodzaj=1 then dbo.fnZestSub_KosztSpr(vwZstSprzWgKhnt.dok_dataWyst,ob_Id)*ob_Znak else 0 end ) as "Koszt Towary",

SUM (case when (ob_TowId=478 OR ob_TowId=479) then ob_WartNetto*ob_Znak else 0 end ) as "Sprzedaż Usługi",
SUM(case when (ob_TowId=478) then ob_ilosc else 0 end)*10+SUM(case when (ob_TowId=479) then ob_ilosc else 0 end)*15 as "Koszt Usługi"

FROM vwZstSprzWgKhnt
WHERE dok_dataWyst BETWEEN '2010-03-01' AND GETDATE()
GROUP BY dbo.fnNazwaOkresu('mm',vwZstSprzWgKhnt.dok_dataWyst)
) as p

daj jakąś wskazówkę :rolleyes:

p.s. próbowałem powiązać dany towar z dokumentem dostawy, a potem szukać do niego dokumentów typu: korekty, aby móc wyznaczyć prawidłowy koszt, jednak coś mi nie wychodziło

#42 birds22

birds22

    Entuzjasta

  • Forumowicze
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 1332 Postów:
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Zduńska Wola

Napisany 05 maj 2010 - 18:18

Pasowałoby poczytać forum (z samego Subiekta to wcale dużo nie ma) i nie nawalać w drzwi, które już ktoś uchylił ;)

Zerknij na ten wątek:

https://forum.idg.pl...id-1483661.html
Sławek

#43 blindGuardian

blindGuardian

    Kandydat

  • Forumowicze
  • PipPip
  • 32 Postów:

Napisany 05 maj 2010 - 21:15

dzięki :lol: :lol: w końcu poszło. ktoby pomyślał że taki mały szczegół jak data w dbo.fnZestSub_KosztSpr spowodowała to zamieszanie:) a ja już kombinowałem na inne sposoby.

No to mam małe pytanie znów :D . Jak dodać tak datę aby potem w zestawieniu sql mieć wybór jedynie spośród 12miesięcy?

#44 birds22

birds22

    Entuzjasta

  • Forumowicze
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 1332 Postów:
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Zduńska Wola

Napisany 05 maj 2010 - 22:28

Mógłbyś jaśniej ? Dodać datę ?
Czy chodzi o to, że chcesz mieć wybór okresu, z którego będzie robione zestawienie i maksymalnym interwałem może być 12 miesięcy, czy też
ma być zawsze 12 miesięcy do GETDATE() lub do wybranej daty?
Sławek

#45 blindGuardian

blindGuardian

    Kandydat

  • Forumowicze
  • PipPip
  • 32 Postów:

Napisany 05 maj 2010 - 23:11

Używając takiego zapisu {D:od data:'2010-04-01'} mam zestawienie z wyborem daty ->pokazuje mi się kalendarz. Zależy mi na tym aby pokazała się lista miesięcy a nie kalendarzyk, czyli chce dokonywać wyboru tylko spośród miesięcy.

#46 birds22

birds22

    Entuzjasta

  • Forumowicze
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 1332 Postów:
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Zduńska Wola

Napisany 06 maj 2010 - 06:48

Może coś w tym stylu ?:
...
where month(dok_dataWyst)=({LI:Styczeń#1#Luty#2#Marzec#3#Kwiecień#4#Maj#5#:Z miesiąca})

Oczywiście wpisz sobie wszystkie miesiące... i nie zapomnij o roku
Sławek

#47 blindGuardian

blindGuardian

    Kandydat

  • Forumowicze
  • PipPip
  • 32 Postów:

Napisany 08 maj 2010 - 22:48

a skąd Ty bierzesz te przedrostki, np. LI jest to gdzieś spisane?
bo jeszcze przydałoby mi się takie coś ale wybór spośród kwartałów:)

p.s. wielkie dzięki za te wielkie podpowiedzi :rolleyes:

nie musisz już mi odpowiadać na to pytanie :rolleyes: zrobię sobie funkcję zwracającą kwartał

#48 birds22

birds22

    Entuzjasta

  • Forumowicze
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 1332 Postów:
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Zduńska Wola

Napisany 09 maj 2010 - 11:20

a skąd Ty bierzesz te przedrostki, np. LI jest to gdzieś spisane?

W helpie Subiekta
Sławek

#49 blindGuardian

blindGuardian

    Kandydat

  • Forumowicze
  • PipPip
  • 32 Postów:

Napisany 14 maj 2010 - 11:09

a jak zrobić aby mieć pod jakąś kombinacją klawiszy określone zestawienie sql:)?

#50 birds22

birds22

    Entuzjasta

  • Forumowicze
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 1332 Postów:
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Zduńska Wola

Napisany 14 maj 2010 - 13:12

Chyba tylko napisać prośbę do Insertu o takową opcję i pomodlić się :)
Sławek




0 Użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników