Skocz do zawartości


Close Open
Close Open
Zdjęcie
- - - - -

Dwa komputery - ta sama szybkość łącza


  • Please log in to reply
8 replies to this topic

#1 Nexus2504

Nexus2504

    Adept

  • Forumowicze
  • Pip
  • 16 Postów:
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 31 March 2010 - 17:51 PM

Witam. Mam pytanie: jak skonfigurować router aby ma dwóch komputerach uzyskać tą samą szybkość łącza. Mam internet w UPC 50Mb/s i pierwszy komputer wykazuje szybkość 48Mb/s ale drugi korzystający z połączenia bezprzewodowego ma wynik 24Mb/s.Po podłączeniu drugiego komputera za pomocą przewodu transfer wynosi około ,50Mb/s. Podejrzewam że tą samą szybkość łącza na obu kompach można uzyskać poprzez konfigurację routera ale niestety nie potrafię tego zrobić. Proszę o pomoc.

#2 extrater

extrater

    coś umarło...

  • Forumowicze
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 2576 Postów:
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Łańcut, Polska

Napisany 31 March 2010 - 18:16 PM

drugi korzystający z połączenia bezprzewodowego ma wynik 24Mb/s.Po podłączeniu drugiego komputera za pomocą przewodu transfer wynosi około ,50Mb/s.

Najwyraźniej ocierasz się o granicę transferu WiFi.
Działa!

#3 Nexus2504

Nexus2504

    Adept

  • Forumowicze
  • Pip
  • 16 Postów:
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 31 March 2010 - 18:22 PM

drugi korzystający z połączenia bezprzewodowego ma wynik 24Mb/s.Po podłączeniu drugiego komputera za pomocą przewodu transfer wynosi około ,50Mb/s.

Najwyraźniej ocierasz się o granicę transferu WiFi.


Chyba jednak nie : mam router Edimax BR-6574n - transfer bezprzewodowy do 300Mb/sek.

#4 fursel

fursel

    Rozmowny

  • Forumowicze
  • PipPipPipPipPipPip
  • 717 Postów:

Napisany 31 March 2010 - 18:24 PM

A jaki to drugi komputer, wnioskuje ze jakis laptop ?

[color=#696969;][font="'Lucida Sans Unicode';"]Gigabyte GA-870A-UD3 || Phenom II [email protected] 555 [email protected] + AC Freezer 64 || Sapphire HD6850 1024 775/1000 || XMS3 Corsair DDR3 12GB || Crucial M550 128GB ; Samsung HD502HJ 500 GB ; Segate SATAII 320 GB  || Samsung DVD || Corsair HX520W || Cooler Master Centurion 590 + 6* 12x12 Zalman ZM-F3 || A4Tech G800 X7 || A4Tech X-750BF || Creative 5.1 Inspire P5800 || Acer G245HQ || Windows 10 Professional || WoW player [/color][/font][color=#d3d3d3;][font="'Lucida Sans Unicode';"]- Deathwing EU[/color][/font]


#5 Nexus2504

Nexus2504

    Adept

  • Forumowicze
  • Pip
  • 16 Postów:
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 31 March 2010 - 18:46 PM

A jaki to drugi komputer, wnioskuje ze jakis laptop ?


Drugi komp to laptop z kartą sieciową obsługującą szybkość jaką mam ( 50Mb/s. )karta sieciowa do 54Mb/s

#6 extrater

extrater

    coś umarło...

  • Forumowicze
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 2576 Postów:
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Łańcut, Polska

Napisany 31 March 2010 - 19:14 PM

To wiele nie powalczysz. Osiągany przez Ciebie transfer jest całkiem przyzwoity. Sprawdź jedynie, czy w routerze jest wyłączony QoS.
Działa!

#7 Nexus2504

Nexus2504

    Adept

  • Forumowicze
  • Pip
  • 16 Postów:
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 31 March 2010 - 19:45 PM

To wiele nie powalczysz. Osiągany przez Ciebie transfer jest całkiem przyzwoity. Sprawdź jedynie, czy w routerze jest wyłączony QoS.


QoS jest wyłączone - rozumiem że problemem jest karta sieciowa laptopa tylko na mój gust jeśli ona ma transfer do 54 Mb/s to ja tego nie wymagam ale myślę że strata szybkości powyżej 50% to trochę dużo.

#8 extrater

extrater

    coś umarło...

  • Forumowicze
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 2576 Postów:
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Łańcut, Polska

Napisany 31 March 2010 - 20:08 PM

W kablu sieciowym masz osobne przewody w dwie strony, antenkę masz jedną, więc musi się przełączać między nadawaniem i odbieraniem. Biorąc pod uwagę, że aby coś odebrać, trzeba wysłać odpowiednie żądanie, więc ten proces przełączania obywa się ciągle. Spadek 50% jest w tym przypadku całkiem normalny.

Delikatny wpływ na to może mieć jeszcze szyfrowanie połączenia.
Działa!

#9 Nexus2504

Nexus2504

    Adept

  • Forumowicze
  • Pip
  • 16 Postów:
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 31 March 2010 - 20:28 PM

W kablu sieciowym masz osobne przewody w dwie strony, antenkę masz jedną, więc musi się przełączać między nadawaniem i odbieraniem. Biorąc pod uwagę, że aby coś odebrać, trzeba wysłać odpowiednie żądanie, więc ten proces przełączania obywa się ciągle. Spadek 50% jest w tym przypadku całkiem normalny.

Delikatny wpływ na to może mieć jeszcze szyfrowanie połączenia.


Serdeczne dzięki za podjęcie tematu i wyjaśnienie kilku spraw. Dodam tylko że router który posiadam wyposażony jest w trzy anteny, nie wiem czy ma to jakieś znaczenie ponieważ nie orientuje się za bardzo w tym zagadnieniu. Dziękuje i pozdrawiam.




0 Użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników