Skocz do zawartości


Close Open
Close Open
Zdjęcie
- - - - -

Bios nie widzi drugiego twardziela


  • Please log in to reply
4 replies to this topic

#1 WilkuBK

WilkuBK

    VIRUS DEFENDER :)

  • Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 313 Postów:
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 17 November 2008 - 21:33 PM

Witam.  A więc tak mam w swoim kompie 2 dyski twarde jeden Samsung HD321KJ 320 GB ,16mb cache i drugi który zakupiłem kilka dni temu a mianowicie:
Nazwa produktu: Dysk Seagate Barracuda ST3500320AS 7200.11; 500GB, Serial ATA/300, 7200RPM, 32MB c.,NCQ,RoHS.
Dysk podłączyłem jako drugi i problem w tym, że BIOS w ogóle nie widzi tego dysku. Samsunga wykrywa mi normalnie a Seagate w ogóle... jeśli ktoś wie co zrobić aby BIOS wykrył ten dysk bardzo proszę o pomoc. Jeśli to wazne mam plyte glowna Asus P5K SE.
Procesor: Intel Core 2 Duo E4500 2x 2.2GHz @ 3.36GHz
Cooler:PENTAGRAM P 7015 KARAKORUM FREEZONE HP-120 AlCu||
Mobo: Asus P5K SE ||
RAM: Geil 2x 1GB Dual Channel Kit 800MHz & Geil 2x 2GB Dual Channel Kit 800MHz||
Karta Graficzna: Asus Nvidia GeForce 8600 512 Mb ||
Dyski Twarde: SAMSUNG 320 GB SATA II & SEAGATE 500 GB SATA II ||
System: Windows 7 Ultimate x64
ISP: Neostrada 1mb + Edimax 7084gA

#2 bucior

bucior

    Adept

  • Forumowicze
  • Pip
  • 4 Postów:

Napisany 22 November 2008 - 21:34 PM

Mam podobny problem z płytą Asus P5KPL SE, dysk HD321KJ nie jest wykrywany. Próbowałem wszelkich możliwych sposobów, wgrywania nowego biosu, zamiany kabli itd., nic to nie dało. Może płyty z tej serii mają jakiś feler. Dołączam się do pytania a jakbyś sam doszedł co jest grane to daj znać.

#3 Matelko X

Matelko X

    Początkujący

  • Forumowicze
  • PipPipPip
  • 93 Postów:
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Warszawa, Polska

Napisany 22 November 2008 - 21:40 PM

A system wykrywa dysk?

#4 bucior

bucior

    Adept

  • Forumowicze
  • Pip
  • 4 Postów:

Napisany 22 November 2008 - 21:44 PM

U mnie nie. Instalka linuksa też go nie widzi. Przełączałem pomiędzy portami sata na płycie (podejrzewałem uszkodzenie któregoś), ale to też nic nie dało. Dysk jest w pełni sprawny, sprawdzony na innym komputerze. Zasilanie dochodzi, bo na kontrolerze sata na pci dysk jest widziany.

#5 WilkuBK

WilkuBK

    VIRUS DEFENDER :)

  • Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 313 Postów:
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 24 November 2008 - 21:29 PM

Ja swój dysk wymieniłem i czekam aż kurier mi go przyniesie;] zobaczymy jak bedzie z nowym dyskiem.
Procesor: Intel Core 2 Duo E4500 2x 2.2GHz @ 3.36GHz
Cooler:PENTAGRAM P 7015 KARAKORUM FREEZONE HP-120 AlCu||
Mobo: Asus P5K SE ||
RAM: Geil 2x 1GB Dual Channel Kit 800MHz & Geil 2x 2GB Dual Channel Kit 800MHz||
Karta Graficzna: Asus Nvidia GeForce 8600 512 Mb ||
Dyski Twarde: SAMSUNG 320 GB SATA II & SEAGATE 500 GB SATA II ||
System: Windows 7 Ultimate x64
ISP: Neostrada 1mb + Edimax 7084gA




0 Użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników