Skocz do zawartości


Close Open
Close Open
Zdjęcie

Subiekt GT - zestawienie


  • Please log in to reply
23 replies to this topic

#1 steropian

steropian

    Adept

  • Forumowicze
  • Pip
  • 17 Postów:
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Wodzisław Śląski, Polska

Napisany 27 maj 2008 - 15:03

Witam
Poszukuję osoby która posiada odpowiednią wiedzę w temacie i wykona zestawienie do Subiekta GT.

pozdrawiam i czekam na kontakt
steropian

#2 repylek

repylek

    Very Lazy Cat

  • Forumowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 40386 Postów:
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 27 maj 2008 - 16:00

Przejrzyj wątki, ktoś tu się specjalizuje w Subiekcie (nie pamiętam), nawet napisał duży poradnik.
Potem go zapytaj.
http://www.google.pl...i...&lr=lang_pl

edit: zajrzyj tu:
https://forum.idg.pl...3...80&start=80

[color=#0000ff;]Linkman M-24[/color]


#3 GośćAdikDVB_*

GośćAdikDVB_*
  • Goście

Napisany 29 maj 2008 - 13:48

Napisz więcej szczegółów, o jakie zestawienie chodzi, jak ma wyglądać.

#4 viktorNP

viktorNP

    Adept

  • Forumowicze
  • Pip
  • 3 Postów:
  • Płeć:Kobieta

Napisany 12 luty 2010 - 23:00

Mogę podjąć się napisania zestawienia SQL.

#5 darthmarhev

darthmarhev

    Adept

  • Forumowicze
  • Pip
  • 1 Postów:
  • Płeć:Kobieta

Napisany 04 marzec 2010 - 14:03

Robię zestawienia SQL oraz COM, poproszę więcej szczegółów.

#6 Radef_pl

Radef_pl

    Adept

  • Forumowicze
  • Pip
  • 12 Postów:

Napisany 27 marzec 2010 - 17:32

Witam,

Potrzebuję zestawienie które policzy sprzedaż w zadanym okresie w rozbiciu na poszczególnych "opiekunów" klienta. Czy ktoś może zrobić takie zestawienie?

Ten post był edytowany przez Alutka dnia: 27 marzec 2010 - 18:22
Nie cytuj posta, który jest bezpośrednio nad Twoim - Alutka


#7 infoserwis_jp

infoserwis_jp

    Kandydat

  • Forumowicze
  • PipPip
  • 35 Postów:
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 28 marzec 2010 - 16:56

takie zestawienie można uzyskać bezproblemowo z subiekta, korzystając z zestawień z programu po to są cechy, grupy i kategorie żeby tego używać
wszystko zależy jak ten opiekun jest przypisany do dokumentu

#8 birds22

birds22

    Entuzjasta

  • Forumowicze
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 1332 Postów:
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Zduńska Wola

Napisany 28 marzec 2010 - 17:04

Tak na szybko
SELECT opiekun = CASE 
 WHEN u.uz_id IS NULL
 THEN 'brak opiekuna'
 ELSE u.uz_nazwisko + ' ' + u.uz_imie
 END,
 'wartosc sprzedazy' = Sum(v.ob_wartbrutto)
FROM dbo.vwzstsprzwgkhnt v
 JOIN dbo.kh__kontrahent k
 ON v.dok_platnikid = k.kh_id
 LEFT JOIN pd_uzytkownik u
 ON k.kh_idopiekun = u.uz_id
WHERE v.dok_status <> 2
 AND (v.dok_datawyst BETWEEN {D:Data dokumentu} AND {D:do})
GROUP BY u.uz_id,
 u.uz_nazwisko + ' ' + u.uz_imie


Sławek

#9 Radef_pl

Radef_pl

    Adept

  • Forumowicze
  • Pip
  • 12 Postów:

Napisany 29 marzec 2010 - 09:00

Tak na szybko

SELECT opiekun = CASE 
 WHEN u.uz_id IS NULL
 THEN 'brak opiekuna'
 ELSE u.uz_nazwisko + ' ' + u.uz_imie
 END,
 'wartosc sprzedazy' = Sum(v.ob_wartbrutto)
FROM dbo.vwzstsprzwgkhnt v
 JOIN dbo.kh__kontrahent k
 ON v.dok_platnikid = k.kh_id
 LEFT JOIN pd_uzytkownik u
 ON k.kh_idopiekun = u.uz_id
WHERE v.dok_status <> 2
 AND (v.dok_datawyst BETWEEN {D:Data dokumentu} AND {D:do})
GROUP BY u.uz_id,
 u.uz_nazwisko + ' ' + u.uz_imie


Zestawienie działa, bardzo dzięki. Jedno tylko pytanie czy da się zrobić żeby przy określaniu terminu za jaki ma być liczone zestawienie można było użyć tego formularza w którym wybiera się np. okres miesiąc, rok itd. itp.?

#10 birds22

birds22

    Entuzjasta

  • Forumowicze
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 1332 Postów:
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Zduńska Wola

Napisany 29 marzec 2010 - 09:06

Nie. Brak dostępnej kontrolki

EDIT
Sorry - zapędziłem się


Zamień
(v.dok_datawyst BETWEEN {D:Data dokumentu} AND {D:do})
na
( v.dok_DataWyst BETWEEN {DR:Data dokumentu:} )

Sławek

#11 Radef_pl

Radef_pl

    Adept

  • Forumowicze
  • Pip
  • 12 Postów:

Napisany 29 marzec 2010 - 09:27

Nie. Brak dostępnej kontrolki

EDIT
Sorry - zapędziłem się


Zamień

(v.dok_datawyst BETWEEN {D:Data dokumentu} AND {D:do})
na
( v.dok_DataWyst BETWEEN {DR:Data dokumentu:} )

Sukces połowiczny - pojawia się formatka w której można wybrać okres, ale zapytanie nie działa - Błąd wykonania zapytania.

#12 birds22

birds22

    Entuzjasta

  • Forumowicze
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 1332 Postów:
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Zduńska Wola

Napisany 29 marzec 2010 - 10:04

A co zwraca Ci zapytanie :

SELECT @@LANGUAGE, @@LANGID

Sławek

#13 Radef_pl

Radef_pl

    Adept

  • Forumowicze
  • Pip
  • 12 Postów:

Napisany 29 marzec 2010 - 10:12

Zwraca (jak to ładnie brzmi :-)) ): polski.
Ale pierwsze zapytanie działało bez zarzutu. Dopiero to drugie się skiepściło - po zmianie tej jednej linijki.

Ten post był edytowany przez Alutka dnia: 29 marzec 2010 - 10:42
Nie cytuj posta, który jest bezpośrednio nad Twoim - Alutka


#14 birds22

birds22

    Entuzjasta

  • Forumowicze
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 1332 Postów:
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Zduńska Wola

Napisany 29 marzec 2010 - 10:38

Ale pierwsze zapytanie działało bez zarzutu. Dopiero to drugie się skiepściło - po zmianie tej jednej linijki.


No tak. Kontrolka DR wraca datę z "kreseczkami" np (2010-01-01) a kontrolka D zwraca bez kreseczek (wg mnie DR do poprawy).
Interpretacja daty z kreseczkami zależna jest od ustawień serwera

W tym momencie masz dwa wyjścia:

1. Używać starej kontrolki D
2. Zmienić DEFAULT_LANGUAGE dla usera, na którym się logujesz:

a. Sposób 1 - Poprzez SSMS (znajdziesz w necie jeżeli nie masz)
b. Sposób 2 - Wykonać zapytanie:

select 1;
ALTER LOGIN [uzytkownik]
WITH DEFAULT_LANGUAGE = [English];

W miejsce uzytkownika wpisujesz konto na którym się logujesz (przy logowaniu SQL będzie to 'sa')

Będzie działało po ponownym zalogowaniu się do programu

No chyba, że masz jakiś program, który korzysta z tego użytkownika na serwerze SQL i wymaga takiego ustawienia języka
Sławek

#15 Radef_pl

Radef_pl

    Adept

  • Forumowicze
  • Pip
  • 12 Postów:

Napisany 29 marzec 2010 - 10:44


Ale pierwsze zapytanie działało bez zarzutu. Dopiero to drugie się skiepściło - po zmianie tej jednej linijki.


No tak. Kontrolka DR wraca datę z "kreseczkami" np (2010-01-01) a kontrolka D zwraca bez kreseczek (wg mnie DR do poprawy).
Interpretacja daty z kreseczkami zależna jest od ustawień serwera

W tym momencie masz dwa wyjścia:

1. Używać starej kontrolki D
2. Zmienić DEFAULT_LANGUAGE dla usera, na którym się logujesz:

a. Sposób 1 - Poprzez SSMS (znajdziesz w necie jeżeli nie masz)
b. Sposób 2 - Wykonać zapytanie:

select 1;
ALTER LOGIN [uzytkownik]
WITH DEFAULT_LANGUAGE = [English];

W miejsce uzytkownika wpisujesz konto na którym się logujesz (przy logowaniu SQL będzie to 'sa')

Będzie działało po ponownym zalogowaniu się do programu

No chyba, że masz jakiś program, który korzysta z tego użytkownika na serwerze SQL i wymaga takiego ustawienia języka

To ostatnie w takim razie pytanie: Czy zmiana języka na English może powodować jakieś komplikacje w Subiekcie?

#16 birds22

birds22

    Entuzjasta

  • Forumowicze
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 1332 Postów:
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Zduńska Wola

Napisany 29 marzec 2010 - 11:03

Ja zastanowiłbym się raczej skąd masz takie ustawienie.
Domyślna instalacja SQL Serwera nie ustawia języka na 'polski'.
Właśnie sprawdziłem zdalnie na dwóch instalacjach InsertGT. Na obu jest angielski.

Może jednak jakiś inny program ?

A może wypowiedzą się specjaliści z INSertu ?
Sławek

#17 Radef_pl

Radef_pl

    Adept

  • Forumowicze
  • Pip
  • 12 Postów:

Napisany 29 marzec 2010 - 11:27

Ja ma zainstalowany SQL Express 2008. Instalowane z instalki Microsoftu a nie z Insertu. Pewnie dlatego tak jest. No i jak myślicie - zmieniać język czy nie?

Ten post był edytowany przez Alutka dnia: 29 marzec 2010 - 11:42
Nie cytuj posta, który jest bezpośrednio nad Twoim - Alutka


#18 birds22

birds22

    Entuzjasta

  • Forumowicze
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 1332 Postów:
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Zduńska Wola

Napisany 29 marzec 2010 - 16:48

Wg mnie spoko można zmienić

Od ustawienia DEFAULT_LANGUAGE zależą:
  • określa pierwszy dzień tygodnia - Insert ma jakąś swoją implementację niezależną od ustawień (np w funkcji dbo.fnNazwaOkresu)
  • pełne i skrócone nazwy miesięcy i nazwy dni tygodnia - Insert ma swoje ( w funkcji dbo.fnNazwaMiesiaca)
  • język komunikatów błędów - Insert obsługuje sam błędy
  • interpretacja dat - NO I WŁAŚNIE TU JEST ZONK bo ustawienia Polish się wykładają
Poza tym wszędzie mam defaultowo English - chyba tylko InsCrystal ma polski
Sławek

#19 Biniew

Biniew

    Uczestnik

  • Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 114 Postów:

Napisany 29 marzec 2010 - 17:33

Ja ma zainstalowany SQL Express 2008. Instalowane z instalki Microsoftu a nie z Insertu. Pewnie dlatego tak jest. No i jak myślicie - zmieniać język czy nie?



a ktora wersja gt?

#20 birds22

birds22

    Entuzjasta

  • Forumowicze
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 1332 Postów:
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Zduńska Wola

Napisany 30 marzec 2010 - 10:20

Na wersji 1.22 SP3 też tak jest (SQL 2005)

Kontrolka DR daje w zapytaniu datę z separatorem '-' i na @@Language=Polish się wyłoży

Jak ktoś chce sobie zobaczyć interpretację daty przez serwer SQL to niech sobie wpisze w SSMS
set LANGUAGE polish
select @@LANGUAGE as jezyk, cast('2010-01-10' as datetime)as'2010-01-10';
go

set LANGUAGE us_english
select @@LANGUAGE as jezyk, cast('2010-01-10' as datetime) as '2010-01-10';
go

Oczywiście tak już się nie da:

set LANGUAGE polish
select @@LANGUAGE as jezyk, cast('2010-01-31' as datetime)as'2010-01-10';
go

Sławek




0 Użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników