Skocz do zawartości


Close Open
Close Open
Zdjęcie
- - - - -

Problemy z Dyskiem SATA WD250GB


  • Please log in to reply
5 replies to this topic

#1 tiger_hx

tiger_hx

    Bywalec

  • Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 413 Postów:
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 08 marca 2008 - 23:41

Witam was wszystkich.
Kupiłem dysk twardy firmy Western Digital.
Po uruchomieniu w BIOS'ie opcji Onchip Serial ATA Enabled przeszedłem do instalacji WindowsXP - co się okazuje w ogóle tego dysku nie widzi... Jest to dysk SATA a moja płyta główna to Gigabyte 7VT600P-rz, która posiada dwa porty SATA i na żadnym z nich nie śmiga... Co robić panowie? Nie mam możliwości nagrania na dyskietkę sterownika dołączanego przez producenta...
Proszę o pomoc...
Z góry dzięki i pozdrawiam. :(

#2 Nirvanowiec

Nirvanowiec

    Specjalista odzyskiwania danych hddrecovery.pl

  • Forumowicze
  • PipPipPipPipPipPip
  • 791 Postów:
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 09 marca 2008 - 07:35

Połaczyc sterowniki z płyta instalacyjna programem Nlite.

#3 Exportez

Exportez

    Rozmowny

  • Forumowicze
  • PipPipPipPipPipPip
  • 799 Postów:

Napisany 09 marca 2008 - 09:49

Twoja płyta obsługuje dysk sata, a zakupiony jest ustawiony prawdopodobie na sata2 (inna prędkość transferu) trzeba to zmienić

#4 wilq_gang

wilq_gang

    Rozmowny

  • Forumowicze
  • PipPipPipPipPipPip
  • 863 Postów:

Napisany 09 marca 2008 - 10:08

Tu nie chodzi prawdopodobnie o to SATA 2, tylko o sterowniki. Windows XP nie ma sterowników do SATA i trzeba je albo dograć tak jak już kolega tu napisał, albo można pod czas instalacji wgrać je z dyskietki.
PROCESOR: AMD Athlon 64 X2 4200+ PŁYTA GŁÓWNA: Abit AN52 nVidia nForce 520 RAM: 2x1GB DDR2 800mhz GOODRAM CL6 GRAFIKA: Palit GeForce 8600GT Sonic+ 256mb 625/1800 @ 770/2080 HDD: Samsung 40GB ATA, Seagate 80GB ATA, Seagate 250GB 16MB SATA II DVD: Nagrywarka Samsung Super Writemaster LightScribe SATA MONITOR: LCD Samsung SyncMaster 740N plus Zasilacz: Modecome MC-400ATX 2.0 PFC PHONE: Nokia 6500 Slide & HP iPAQ H6340 3DMark06: 5241pkt bez O/C Poznań. Tu warto żyć!!
Dodaj obrazekDodaj obrazek

#5 tiger_hx

tiger_hx

    Bywalec

  • Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 413 Postów:
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 09 marca 2008 - 11:09

Niestety :( po wgraniu sterowników z dyskietki podczas startu instalatora - nadal jest to samo :( jedyne co mnie zadziwia to to że mam na płycie gł. coś takiego jak RAID SATA Controller do tego jest oprogramowanie i w ogóle mi dysku nie wykrywa :(
Zaznaczam że w biosie opcja SATA jest włączona (enabled)....
Co robić panowie?

// wydaję mi się że jest tutaj problem z kontrolerem.... tylko za chiny nie wiem jak przełączyć zworkę żeby przełączyć w tryb SATA I.... :/ już brakuje sił....


// :) dziękuję wszystkim za odpowiedzi... :) wszystko działa jak należy... tak jak wyżej - dysk musi działać w trybie SATA I bo sam niestety się nie przepnie :) więc wziąłem zwrokę i spiąłem bodajże 5 i 6 pin - wszystko pięknie śmiga... :) Jeszcze raz dzięki panowie....


// Ale znowu pojawił się kolejny problem - sterownik, który został załadowany z dyskietki nie jest kopiowany na dysk ponieważ instalator szuka go na CD Windows'a... :/ Pominąłem ten plik, ale czy to będzie chodziło? - ApropoS : Niebieski ekran :) czyli wywalił się ten sterownik RAID. o którym mówiłem... nie wiem co teraz.... :/

#6 Exportez

Exportez

    Rozmowny

  • Forumowicze
  • PipPipPipPipPipPip
  • 799 Postów:

Napisany 09 marca 2008 - 21:40

Rajd sobie odpuść jeśli nie chcesz by w tym trybie pracowały (dwa dyski jako jeden), tzn dan zapisywane są jednocześnie na jednym jak i drugim dysku.




0 Użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników