Skocz do zawartości


Close Open
Close Open
Zdjęcie

SubiektGT -zestawienie sprzedaży wg asortymentu


  • Please log in to reply
21 replies to this topic

#1 pigabriel

pigabriel

    Adept

  • Forumowicze
  • Pip
  • 3 Postów:
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Gorzów Wlkp, Polska

Napisany 30 styczeń 2008 - 23:34

Witam
Szukam pomocy na temat pewnego zestawienia zanim wydam pieniadze na gotowe rozwiązania.
Mianowicie chodzi mi o to żeby móc zrobić zbiorcze zestawienie sprzedaży wg. asortymentu na zadany okres
z mozliwością filtracji wg. wystawiającego dokument. Inaczej mówiąc ile i jakie towary sprzedał Kowalski Jan
w zadanym okresie. W Subiekcie jest zestawienie sprzedaży wg. asortymentu ale niestety nie ma możliwości filtracji
jaka mnie interesuje. Czy żeby stworzyć takie zestawienie bedą potrzebował programu CR8,5 lub innego i ew. gdzie można ściągnąć wersję demo tego programu?
Dziękuję za wszelką pomoc i sugestie. Pozdrawiam.

#2 birds22

birds22

    Entuzjasta

  • Forumowicze
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 1332 Postów:
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Zduńska Wola

Napisany 31 styczeń 2008 - 07:32

Myślę, że wystarczy zestawienie własne SQL
Sławek

#3 fashXX

fashXX

    Uczestnik

  • Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 162 Postów:

Napisany 31 styczeń 2008 - 08:32

Czy żeby stworzyć takie zestawienie bedą potrzebował programu CR8,5 lub innego i ew. gdzie można ściągnąć wersję demo tego programu?


Nie potrzebujesz CR do zestawienia, poza tym wersji demo nie nie ma. Tak jak napisał birds22 wystarczy SQL. Naucz się SQL lub następnym razem zapłać komuś (birds22, lub fashXX hehe) za takie zestawienie i będziesz je miał. A tym razem prezent :)

SELECT     dok__Dokument.dok_NrPelny AS NRFAKTURY, tw__Towar.tw_Symbol AS SYMBOL, tw__Towar.tw_Nazwa AS NAZWA, dok_Pozycja.ob_Ilosc AS ILOSC, dok__Dokument.dok_Wystawil AS WYSTAWILFROM         dok__Dokument INNER JOIN                      dok_Pozycja ON dok_Pozycja.ob_DokHanId = dok__Dokument.dok_Id INNER JOIN                      tw__Towar ON dok_Pozycja.ob_TowId = tw__Towar.tw_IdWHERE     (dok__Dokument.dok_Typ = 2)  and dok_datawyst between {D:data od:} and {D: data do:}


Wklej to do nowego zestawiania SQL w Subiekcie i zapisz. Działa tylko na Faktury sprzedaży bez paragonów

Pozdrawiam
naglowek db "Zapamiętaj!",0
info db "Im więcej wiemy tym bardziej wydaje nam się, że zbyt mało wiemy!",0

invoke MessageBox, NULL, addr info, addr naglowek, MB_OK
invoke ExitProcess, NULL

#4 birds22

birds22

    Entuzjasta

  • Forumowicze
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 1332 Postów:
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Zduńska Wola

Napisany 31 styczeń 2008 - 09:14

fashXX - już dawno po Mikołaju jest - Ty już na Zająca dajesz ? ;)


No to ja tez się dokładam do prezentu - ale za względu na to, że jestem leń pójdę na łatwiznę i tylko troszkę przerobię zestawienie FashXX :)

SELECT dok__Dokument.dok_NrPelny AS NRFAKTURY, tw__Towar.tw_Symbol AS SYMBOL, tw__Towar.tw_Nazwa AS NAZWA, dok_Pozycja.ob_Ilosc AS ILOSC
FROM dok__Dokument INNER JOIN
dok_Pozycja ON dok_Pozycja.ob_DokHanId = dok__Dokument.dok_Id INNER JOIN
tw__Towar ON dok_Pozycja.ob_TowId = tw__Towar.tw_Id
WHERE (dok__Dokument.dok_Typ = 2) and dok_datawyst between {D:data od:} and {D: data do:} and 
(dok_PersonelId = {DB: SELECT uz_Id, uz_Nazwisko + ' ' + uz_Imie AS NAZWA FROM pd_Uzytkownik ORDER BY NAZWA:wystawiony przez})


Można to zestawienie oczywiście jeszcze ulepszyć (grupowanie, wybór jakich dokumentów ma dotyczyć, z jakiego magazynu itp) ale myślę, że będziesz bardziej zadowolony jeżeli sam dojdziesz do tego. Zacznij od Helpa


Powodzenia
Sławek

#5 pigabriel

pigabriel

    Adept

  • Forumowicze
  • Pip
  • 3 Postów:
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Gorzów Wlkp, Polska

Napisany 31 styczeń 2008 - 11:45

Witam
Dziękuję za szybką reakcję i chciałbym od razu zaznaczyć iż to nie jest tak że chciałbym coś otrzymać za darmo. ;)
Po prostu do tej pory standardowe zestawienia w subiekcie wystarczały ale okazało się że potrzeba czegoś więcej.
Nie mając potrzeby zagłębiania się w temat wiedziłem że istnieje coś takiego jak zapytania SQL ale nie wiedziałem gdzie, co i z czym.
Gotowe rozwiązanie (zestawienie COM Faktury kierowców firmy monoSOFT), zresztą bardzo dobre i załatwiające temat kosztuje 500zł, więc
zanim wydam pieniądze chcę sprawdzić czy uda się coś takiego uzyskać poprzez pomoc na forum, własne kombinowanie czy też za mniejszą kwotę.
Wracając do samego zestawienia to te zapodane są ok ale nie do końca mi o to się rozchodziło. Chodzi mi dokładnie o to iż zestawienie ma wyliczać
ile zostało sprzedane produktu a,b,c, itd. przez danego sprzedawcę w danym dniu. W subiekcie jest takie zestawienie w standardzie (sprzedaż wg. asortymentu)
ale niestety nie filtruje wg. wystawcy f-ry. Jest również podobne (dla mnie bardziej przydatne) ale niestety tam również nie ma filtrowania wg. wystawiającego dokument.
Więc żeby dostać np. kody do tych zestawień standardowych :rolleyes: i dodać do tego filtr wg. wystawiającego , ech tak to chyba tylko w erze.

ps. w każdym bądź razie żeby nie być gołosłownym co do zdania pierwszego zapodajcie na PW nr kont to przeleję na pifko za wskazanie kierunku :D , pzdr

#6 fashXX

fashXX

    Uczestnik

  • Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 162 Postów:

Napisany 31 styczeń 2008 - 12:15

hehe 54759705 0000 wlewaj do pełna :P , a tak szczerze to rozwiązanie monoSOFT napisałbym w 1 dzień za 150 zł :)
Birds22 dawaj swoje konto :D hehe
Pozdrawiam
naglowek db "Zapamiętaj!",0
info db "Im więcej wiemy tym bardziej wydaje nam się, że zbyt mało wiemy!",0

invoke MessageBox, NULL, addr info, addr naglowek, MB_OK
invoke ExitProcess, NULL

#7 birds22

birds22

    Entuzjasta

  • Forumowicze
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 1332 Postów:
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Zduńska Wola

Napisany 31 styczeń 2008 - 12:43

No przecież dostałeś już prawie gotowe rozwiązanie

Nie wiem czego jeszcze potrzebujesz - tych cen ?
SELECT 
tw__Towar.tw_Symbol As Symbol, 
tw__Towar.tw_Nazwa as Nazwa, 
Sum(dok_Pozycja.ob_Ilosc) AS Ilosc, 
dok_Pozycja.ob_Jm AS jm, 
Sum(dok_Pozycja.ob_WartNetto) AS Netto, 
Sum(dok_Pozycja.ob_WartBrutto) AS Brutto, 
Sum(dok_Pozycja.ob_WartMag) AS Koszt, 
Sum([ob_WartNetto]-[ob_WartMag]) AS Zysk, 
Sum(([ob_WartNetto]-[ob_WartMag])/[ob_WartNetto]*100) AS Marza
FROM dok__Dokument INNER JOIN
dok_Pozycja ON dok_Pozycja.ob_DokHanId = dok__Dokument.dok_Id INNER JOIN
tw__Towar ON dok_Pozycja.ob_TowId = tw__Towar.tw_Id
WHERE (dok__Dokument.dok_Typ IN({CHL:faktura sprzedaży#2#korekta faktury sprzedaży#6#paragon#21#:Typ dokumentu})) and dok_datawyst between {D:data od:} and {D: data do:} and 
(dok_PersonelId = {DB: SELECT uz_Id, uz_Nazwisko + ' ' + uz_Imie AS NAZWA FROM pd_Uzytkownik ORDER BY NAZWA:wystawiony przez})
GROUP BY tw__Towar.tw_Symbol, tw__Towar.tw_Nazwa, dok_Pozycja.ob_Jm;

Powyżej masz z grupowaniem pozycji.

fashXX - nie biorę pieniędzy za czyjąś pracę (to Ty zacząłeś rozwiązanie) - ale jak pigabriel pracuje w fabryce zabawek albo słodyczy to może przysłać coś dla moich dziewczynek :)


Kilka piw później

A jak pracuje w browarze to coś dla mnie :D
Sławek

#8 pigabriel

pigabriel

    Adept

  • Forumowicze
  • Pip
  • 3 Postów:
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Gorzów Wlkp, Polska

Napisany 31 styczeń 2008 - 15:48

hehe 54759705 0000 wlewaj do pełna :P , a tak szczerze to rozwiązanie monoSOFT napisałbym w 1 dzień za 150 zł :)
Birds22 dawaj swoje konto :D hehe
Pozdrawiam

Nie ma problemu, za rozwiązanie podobne do tego od monoSOFT-u jestem w stanie zapłacić nawet 200 zł, pasuje mi to zestawienie com które oni proponują
ale uważam że 500 zł to lekkie przegięcie i chociaż nie jestem informatykiem, nie mam kwalifikacji żeby się na ten temat wypowiadać to 5 stów nie dam
Dokładne dane co do potrzeb wysyłam ci na PW.



Dodano 31-01-2008 15:48:31:

- ale jak pigabriel pracuje w fabryce zabawek albo słodyczy to może przysłać coś dla moich dziewczynek :)
A jak pracuje w browarze to coś dla mnie :D

No niestety ani jedno ani drugie ale i tak dziewczynki byłyby zadowolone. Jestem dystrybutorem lodów znanych
producentów krajowych i zagranicznych (takie marki jak ALGIDA, NESTLE, KORAL, NORDIS). Same pyszności w różnych kształtach i rozmiarach :D,
Chętnie bym Wam przesłał coś dobrego w podziękowaniu za pomoc ale niestety nawet kurierem dostalibyście samą śmietanę :).
W każdym bądź razie jeszcze raz Wielkie Dzięki za nakreślenie kierunku, w miarę wgryzania się w temat i zawartości wolnego czasu będę sobie jakoś z tym SQL-em radził,
a tak na szybko to jaka formuła (czy polecenie) ustawia domyślną wartość do filtracji ,np domyślnie wylicza wartość z faktur.
pzdr.

#9 birds22

birds22

    Entuzjasta

  • Forumowicze
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 1332 Postów:
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Zduńska Wola

Napisany 31 styczeń 2008 - 17:06

a tak na szybko to jaka formuła (czy polecenie) ustawia domyślną wartość do filtracji ,np domyślnie wylicza wartość z faktur.



zamień w powyższym
WHERE (dok__Dokument.dok_Typ IN({CHL:faktura sprzedaży#2#korekta faktury sprzedaży#6#paragon#21#:Typ dokumentu})) and dok_datawyst between {D:data od:} and {D: data do:} and
(dok_PersonelId = {DB: SELECT uz_Id, uz_Nazwisko + ' ' + uz_Imie AS NAZWA FROM pd_Uzytkownik ORDER BY NAZWA:wystawiony przez})

na

WHERE (dok__Dokument.dok_Typ IN({CHL:faktura sprzedaży#2#korekta faktury sprzedaży#6#paragon#21#:Typ dokumentu:2:faktura sprzedaży})) and dok_datawyst between {D:data od:} and {D: data do:} and
(dok_PersonelId = {DB: SELECT uz_Id, uz_Nazwisko + ' ' + uz_Imie AS NAZWA FROM pd_Uzytkownik ORDER BY NAZWA:wystawiony przez:1:Szef})

Sławek

#10 MargoNet

MargoNet

    Kandydat

  • Forumowicze
  • PipPip
  • 31 Postów:
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Wrocław, Polska

Napisany 31 styczeń 2008 - 22:20

Żeby "bawić" się w zestawienia SQL, trzeba chyba znać nazwy wartości komórek (nie wiem jak to się fachowo nazywa, chodzi mi o np. "dok_datawyst", "uz_Imie", "tw__Towar" itp.). Gdzie takie informacje można znaleźć?

#11 birds22

birds22

    Entuzjasta

  • Forumowicze
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 1332 Postów:
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Zduńska Wola

Napisany 01 luty 2008 - 07:34

Możliwości jest kilka:

1. Zadzwonić do Insertu i poprosić o przysłanie struktury bazy (chyba nie robią problemów - kiedyś nie robili)
2. Podłączyć się do MSSQL za pomocą SQL Manager 2008 Lite for SQL Server ( http://sqlmanager.ne.../mssql/manager/ )
3. Podłaczyć się do MSSQL za pomocą Accessa lub Excela

Można też na skróty - wystarczy, że znamy nazwę tabeli (np. tw__Towar) robimy wtedy zapytanie

SELECT * FROM tw__Towar

i mamy nazwy wszystkich pól w tabeli.

Niestety trzeba jeszcze dojść jak te tabele są ze sobą połączone (relacje)
Sławek

#12 fashXX

fashXX

    Uczestnik

  • Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 162 Postów:

Napisany 01 luty 2008 - 08:14

Żeby "bawić" się w zestawienia SQL, trzeba chyba znać nazwy wartości komórek (nie wiem jak to się fachowo nazywa, chodzi mi o np. "dok_datawyst", "uz_Imie", "tw__Towar" itp.). Gdzie takie informacje można znaleźć?


Albo napisać do mnie i może udostępnię dokumentację bazy danych :)
naglowek db "Zapamiętaj!",0
info db "Im więcej wiemy tym bardziej wydaje nam się, że zbyt mało wiemy!",0

invoke MessageBox, NULL, addr info, addr naglowek, MB_OK
invoke ExitProcess, NULL

#13 birds22

birds22

    Entuzjasta

  • Forumowicze
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 1332 Postów:
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Zduńska Wola

Napisany 01 luty 2008 - 08:29

Ja lubię się łączyć za pomocą Access'a zwłaszcza przy bardziej "powalonych" zapytaniach (które są zawiłe i "z palca ciężko") bo wybieram sobie tabelki do łączenia, robię kwerendę "obrazkowo", poprawiam SQL i jest bezbłednie :)

Ot taki sposób dla leniwca :)
Sławek

#14 MargoNet

MargoNet

    Kandydat

  • Forumowicze
  • PipPip
  • 31 Postów:
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Wrocław, Polska

Napisany 01 luty 2008 - 08:53

Możliwości jest kilka:

1. Zadzwonić do Insertu i poprosić o przysłanie struktury bazy (chyba nie robią problemów - kiedyś nie robili)
2. Podłączyć się do MSSQL za pomocą SQL Manager 2008 Lite for SQL Server ( http://sqlmanager.ne.../mssql/manager/ )
3. Podłaczyć się do MSSQL za pomocą Accessa lub Excela


No to spróbuję z Insertem, bo "pkt 2", to płatne rozwiązanie, a "pkt 3" nie wykonalne - w firmie jest tylko OpenOffice.



Dodano 01-02-2008 08:53:46:

Albo napisać do mnie i może udostępnię dokumentację bazy danych :)


Ok. Tego też spróbuję ;)

#15 birds22

birds22

    Entuzjasta

  • Forumowicze
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 1332 Postów:
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Zduńska Wola

Napisany 01 luty 2008 - 09:06

Co do rozwiązania nr2 :

"EMS SQL Manager 2008 Lite for SQL Server is a light and easy-to-use freeware graphical tool for Microsoft SQL Server"



Jest jeszcze coś od Billa ale nie wiem jak to współpracuje z MSDE 2000:

Microsoft SQL Server Management Studio Express


a "pkt 3" nie wykonalne - w firmie jest tylko OpenOffice.


Za pomocą OpenOffice Base też śmiało możesz się połączyć z MSSQL przez ODBC (bardzo ładne raporty z niego wychodzą))

Później to połączenie bardzo łatwo możesz wykorzystywać w OpenOffice Calc
Sławek

#16 MargoNet

MargoNet

    Kandydat

  • Forumowicze
  • PipPip
  • 31 Postów:
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Wrocław, Polska

Napisany 01 luty 2008 - 13:47

Zrobiłem testowo małe zestawienie, wyświetlające towary zakończone na "X" z wybranej grupy:

SELECT tw_Symbol AS [Symbol], tw_Nazwa AS [Nazwa], sl_GrupaTw.grt_Nazwa AS [Grupa],
  tw_Stan.st_Stan AS [Stan],  tw_cena.tc_cenaBrutto1 AS [Detal]

FROM tw__Towar INNER 
  JOIN tw_Stan ON tw__Towar.tw_Id = tw_Stan.st_TowId
  JOIN sl_GrupaTw ON tw__Towar.tw_IdGrupa = sl_GrupaTw.grt_ID
  JOIN tw_cena ON tw__Towar.tw_Id = tw_Cena.tc_IdTowar


WHERE tw_Symbol LIKE '%X' AND  sl_GrupaTw.grt_ID = {DB: SELECT sl_GrupaTw.grt_ID,
sl_GrupaTw.grt_Nazwa FROM sl_GrupaTw:Grupa towarów }


ORDER BY tw_Symbol

Kto mi powie, dlaczego każdy towar wyświetlany jest 2 razy - raz ze stanem magazynowym, a drugim razem bez ?

#17 birds22

birds22

    Entuzjasta

  • Forumowicze
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 1332 Postów:
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Zduńska Wola

Napisany 01 luty 2008 - 14:02

a ile masz magazynów ?


and (tw_stan.st_MagId= {DB:SELECT mag_Id AS Id, mag_Symbol + ' - ' + mag_Nazwa AS Nazwa FROM sl_Magazyn:Magazyn})

Sławek

#18 MargoNet

MargoNet

    Kandydat

  • Forumowicze
  • PipPip
  • 31 Postów:
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Wrocław, Polska

Napisany 01 luty 2008 - 14:55

Dzięki. Magazyny oczywiście 2.

A parametrowi "DB" można przekazać jakoś wartości domyślne (domyślna grupa i magazyn)?

#19 birds22

birds22

    Entuzjasta

  • Forumowicze
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 1332 Postów:
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Zduńska Wola

Napisany 01 luty 2008 - 15:34

Można

Dla kontrolki listy rozwijanej DB (combo-box) należy podać jako paramater 4 - domyślne ID (liczba całkowita z zakresu zwracanego przez SELECT), jako parametr 5 - tekst, który ma się dla tej wartości wyświetlić w filtrze


To powyżej i wiele więcej z helpa. Naciśnij pomoc w trakcie dodawania/edycji zestawienia SQL i przejdź do "topiku" o Zestawieniach SQL
Sławek

#20 mixrad

mixrad

    Adept

  • Forumowicze
  • Pip
  • 5 Postów:
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Radom, Polska

Napisany 11 listopad 2008 - 01:18

No przecież dostałeś już prawie gotowe rozwiązanie

Nie wiem czego jeszcze potrzebujesz - tych cen ?

SELECT 
tw__Towar.tw_Symbol As Symbol, 
tw__Towar.tw_Nazwa as Nazwa, 
Sum(dok_Pozycja.ob_Ilosc) AS Ilosc, 
dok_Pozycja.ob_Jm AS jm, 
Sum(dok_Pozycja.ob_WartNetto) AS Netto, 
Sum(dok_Pozycja.ob_WartBrutto) AS Brutto, 
Sum(dok_Pozycja.ob_WartMag) AS Koszt, 
Sum([ob_WartNetto]-[ob_WartMag]) AS Zysk, 
Sum(([ob_WartNetto]-[ob_WartMag])/[ob_WartNetto]*100) AS Marza
FROM dok__Dokument INNER JOIN
dok_Pozycja ON dok_Pozycja.ob_DokHanId = dok__Dokument.dok_Id INNER JOIN
tw__Towar ON dok_Pozycja.ob_TowId = tw__Towar.tw_Id
WHERE (dok__Dokument.dok_Typ IN({CHL:faktura sprzedaży#2#korekta faktury sprzedaży#6#paragon#21#:Typ dokumentu})) and dok_datawyst between {D:data od:} and {D: data do:} and 
(dok_PersonelId = {DB: SELECT uz_Id, uz_Nazwisko + ' ' + uz_Imie AS NAZWA FROM pd_Uzytkownik ORDER BY NAZWA:wystawiony przez})
GROUP BY tw__Towar.tw_Symbol, tw__Towar.tw_Nazwa, dok_Pozycja.ob_Jm;
Powyżej masz z grupowaniem pozycji.

A jak dodać do tego wspaniałego zestawienia aktualne stany?
I dlaczego w nazwie tabeli (np. tw__Towar) stosowane są 2 podkreślniki skoro w bazie jest jeden?
Próbowałem coś takiego podmienić w środku: \
tw__Stan.st_Stan AS Stan-na-mag
FROM dok__Dokument INNER JOIN
dok_Pozycja ON dok_Pozycja.ob_DokHanId = dok__Dokument.dok_Id INNER JOIN
tw__Towar ON dok_Pozycja.ob_TowId = tw__Towar.tw_Id INNER JOIN
tw__Stan ON tw__Towar.tw_Id = tw__Stan.st_TowId

ale nie idzie . Będę wdzięczny jak mnie ktoś oświeci co poprawić 8|


Dodano 11-11-2008 01:18:36:

juz mam :)
powinno być:

SELECT
tw__Towar.tw_Symbol As Symbol,
tw__Towar.tw_Nazwa as Nazwa,
Sum(dok_Pozycja.ob_Ilosc) AS Ilosc,
dok_Pozycja.ob_Jm AS jm,
Sum(dok_Pozycja.ob_WartNetto) AS Netto,
Sum(dok_Pozycja.ob_WartBrutto) AS Brutto,
Sum(dok_Pozycja.ob_WartMag) AS Koszt,
Sum([ob_WartNetto]-[ob_WartMag]) AS Zysk,
Sum(([ob_WartNetto]-[ob_WartMag])/[ob_WartNetto]*100) AS Marza,
tw_Stan.st_Stan AS Stan
FROM dok__Dokument INNER JOIN
dok_Pozycja ON dok_Pozycja.ob_DokHanId = dok__Dokument.dok_Id INNER JOIN
tw__Towar ON dok_Pozycja.ob_TowId = tw__Towar.tw_Id,
tw_Stan INNER JOIN tw__Towar as tow2 ON tw_Stan.st_TowId = tow2.tw_Id
WHERE (dok__Dokument.dok_Typ IN({CHL:faktura sprzedaży#2#korekta faktury sprzedaży#6#paragon#21#:Typ dokumentu})) and dok_datawyst between {D:data od:} and {D: data do:} and
(dok_PersonelId = {DB: SELECT uz_Id, uz_Nazwisko + ' ' + uz_Imie AS NAZWA FROM pd_Uzytkownik ORDER BY NAZWA:wystawiony przez})
GROUP BY tw__Towar.tw_Symbol, tw__Towar.tw_Nazwa, dok_Pozycja.ob_Jm, tw_Stan.st_Stan;

może się komuś przyda

teraz się zastanawiam, jak dodać kolumnę z ilością która pokaze np. średnią rotację z ostatnich 6 mies.




0 Użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników