Skocz do zawartości


Close Open
Close Open
Zdjęcie
- - - - -

Nowy PC i niska wydajność.


  • Please log in to reply
4 replies to this topic

#1 dzooma

dzooma

    ;]

  • Forumowicze
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 1915 Postów:
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 29 December 2007 - 10:31 AM

Od niedawna jestem szczęśliwym posiadaczem PCta, którego konfigurację widać w sygnaturce.
Ogólnie wydajność maszyny mnie zadowala, ale z czystej ciekawości zrobiłem test wydajności HD tachem...
Co się okazuje.
Dysk ma prędkości odczytu około 2x mniejsze niż na starym sprzecie (p3 600mhz, 512ram, na asusie)

Oto wyniki tego samego dysku na:
Starym PC - Dodaj obrazek
Nowym PC - Dodaj obrazek

Jakieś porady?
Co jest nie tak?
Home:Core Duo E2140, 2x1gb ram ddr2 kingmax CL5 800, Asus GF7600GS Silent + Samsung 173 P+ @ DVI, DVDrw LG,WDC 80GB ATA, Chieftec 450W, Logitech UltraX, Logitech mx610, // Powered by Gigabyte N650SLI-DS4 Photo:D80 + MB-D80 + N 18-70 + 50 1.8

#2 zdzich44

zdzich44

    !@#$%^&*()_+!

  • Forumowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 5794 Postów:
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 29 December 2007 - 12:44 PM

Nie podłączyłeś go czasem na 40-żyłowej taśmie IDE? Masz transfer ograniczony do ATA33.
Core 2 Duo [email protected] // Pentagram Karakorum // MSI P35 Neo2-Fir (1.9)// 2x2GB A-Data [email protected] 5-4-4-12 // MSI 8800GT 512MB Zilent @725/1780/2100 // Enermax Liberty ELT400AWT // NEC 3540A // Samsung SH-S203D // ST3160811AS, WD3200AAKS, ST3250410AS, WD6400AAKS // CoolerMaster Elite 331 // Philips 220WS8FB HTC Touch Diamond, N95 8GB Stosując się do zasad ortografii i interpunkcji wyrażasz szacunek wobec czytających Twoje posty

#3 dzooma

dzooma

    ;]

  • Forumowicze
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 1915 Postów:
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 29 December 2007 - 19:01 PM

Taśma ma napewno więcej żył niż 40, nie zliczę. Na oko koło 60?
Taśma nowa, dołaczana do plyty gigabyta.

Szukałem w biosie opcji dotyczacych ata 33/66/100/133 - nic nie znalazłem.
W danych tech. plyty pisze ze obsluguje ATA do 133.

Przepiąłem do innego kontrolera IDE.

edit:
mialem podpięte pod tą samą taśmę i DVD i HDD, wyczytałem gdzies ze dvd moze spowalniać HDD (w sensie ze bedzie pracowac w ata 33)
Podłączyłem HDD i DVD oddzielnymi taśmami i żadnych skutków.

Żadnych skutków.
Home:Core Duo E2140, 2x1gb ram ddr2 kingmax CL5 800, Asus GF7600GS Silent + Samsung 173 P+ @ DVI, DVDrw LG,WDC 80GB ATA, Chieftec 450W, Logitech UltraX, Logitech mx610, // Powered by Gigabyte N650SLI-DS4 Photo:D80 + MB-D80 + N 18-70 + 50 1.8

#4

  • Goście

Napisany 29 December 2007 - 22:45 PM

zobacz w biosie czy nie masz jakichś hamulców ręcznych na ide hdd, np wyłączony 32bit dostęp albo udma

#5 dzooma

dzooma

    ;]

  • Forumowicze
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 1915 Postów:
  • Płeć:Mężczyzna

Napisany 30 December 2007 - 14:16 PM

przegrzebałem cały bios i nic takiego nie znalazłem.
zrobić zdjęcia menu i pod menu biosa?
2 strony biosa, które najbardziej mnie zaciekawiły, a mianowicie:
Co to wogóle jest ten access mode? CHS, LBA, Large? może to coś z tym związane?
Dodaj obrazek
Widzi ktoś tu jakąś nieprawidłowość?
Dodaj obrazek

edit:
zainstalowałem sterowniki gigabyta do IDE - nic nie pomogło.

Dodano 30-12-2007 14:16:36:

Udało się :)
Okazało się, że musiałem przestawić zworkę na dysku ze slave na master, do tego podłączyć ostatnią na kablu wtyczką ide.
Home:Core Duo E2140, 2x1gb ram ddr2 kingmax CL5 800, Asus GF7600GS Silent + Samsung 173 P+ @ DVI, DVDrw LG,WDC 80GB ATA, Chieftec 450W, Logitech UltraX, Logitech mx610, // Powered by Gigabyte N650SLI-DS4 Photo:D80 + MB-D80 + N 18-70 + 50 1.8




0 Użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników