Skocz do zawartości


Close Open
Close Open
Zdjęcie

Subiekt4 winxp drukarka iglowa... itd problem z wydrukiem


  • Please log in to reply
7 replies to this topic

#1 arekgl

arekgl

    Adept

  • Forumowicze
  • Pip
  • 4 Postów:

Napisany 27 July 2007 - 13:14 PM

Witam
Zaczne od tego ze szukalem rozwiazania w sieci i niestety nic nie znalalem i nie chodzi tu o polskie znaki czy cos takiego ........ a sprawa wyglada tak

system
Serwer XP prof (SUBIEKT4)
koncowki komputery
3x winXP prof (2x drukarki fiskalne THERMAL)
1x win98 (podlaczona jest drukarka sieciowa OKI + fiskalna thermal)

problem: Siec pracuje subiekt smiga paragony sie drukuja fakturki na iglowce tez ..... poza jednym kompem z XP :( ktory byl przeinstalowany wczoraj.

Parametry w config.nt ustawione, dysk zmapowany, drukarka sieciowa zainstalowana
Objaw jest taki: drukuje paragon na thermala wychodzi ... probuje wydrukowac faturke na OKI i system zalicza zwieche w momecie pojawienia sie okna przed samym wydrukiem ,,drukowana jest strona 1z1,, czy cos takiego i koniec ....
probowalem juz chyba wszystkiego z NET USE wlacznie (komunikt nie mozna odnalezc nazwy sieciowej) .... aha drukarka pod winda drukuje bez problemu...
Nie bardzo wiem co jest nie tak ... 2 kompy w sieci tez chodza na xp i normalnie leca wydruki na OKI i na fiskalne a ten sie zaparl i nie wiem czego to wina...
W subiekcie ustawiona jest standardowo emulacja epson port lpt1 ( identycznie jak na dzialajacych kompach)
Jakies ustawienia portow w biosie ????

dzieki za jakakolwiek pomoc.

#2 emti85

emti85

    Uczestnik

  • Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 117 Postów:

Napisany 30 July 2007 - 11:10 AM

A jak mapowałeś drukarkę igłową na działających kompach? Wydaje mi się, że przez net use. Wydaje mi się, że tu leży problem. To, że drukuje pod Windowsem, to jeszcze nic dla Subiekta dosowego.

#3 independent_

independent_

    Adept

  • Forumowicze
  • Pip
  • 7 Postów:

Napisany 02 August 2007 - 11:30 AM

Popatrz na programy typu DOSprinter - one mają takie funkcje, czyli drukują z programów DOS'owych, nawet przez sieć.
Problem jest tego typu ze są płatne :(
Stronka do programu jakiego ja uzywam do drukowania (m.in. Subiekt) to nix-ware.com

#4 pol265

pol265

    Adept

  • Forumowicze
  • Pip
  • 4 Postów:

Napisany 28 August 2007 - 11:04 AM

Ja mam ten sam problem i to samo u mnie się dzieje... tyle ze mam drukarke Epson LX300.
arekgl jak sobie z tym poradziłeś ????

#5 wichura1

wichura1

    Mitsumaniak

  • Forumowicze
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 3516 Postów:

Napisany 08 September 2007 - 09:04 AM

U mnie w autostarcie komputerów, bez drukarki mam plik z wpisaną komendą :" net use lpt1: \\SERVER\DRUKARKA /persistent:yes ". Jest to plik TXT z rozszerzeniem zamienionym na BAT. Pamiętaj że w pierwszym komputerze drukarka musi być udostępniona, a w drugim zamapowana.
Komputer: IBM ThinkPad T42/ Pentium M 1.7GHz 2048kB/ RAM SO-DIMM 2x1024MB DDR 333MHZ CL2.5/ ATi Mobility FireGL T2 128MB/ WD Scorpio HDWD1200BEVE 120GB/ Lenovo Ultrabay Slim DVD+/-RW/ Intel 2200BG Mini-PCI/ Windows XP Professional SP3 OEM

#6 arekgl

arekgl

    Adept

  • Forumowicze
  • Pip
  • 4 Postów:

Napisany 05 November 2007 - 11:47 AM

Ja mam ten sam problem i to samo u mnie się dzieje... tyle ze mam drukarke Epson LX300.
arekgl jak sobie z tym poradziłeś ????


Wszystko by się zgadzało tylko drukarka udostępniona jest z komputera ,,końcówki,, ( win98) nie serwera i próbowałem ,,łapać,, net use ale nie działa ta opcja :( jeżeli chodzi o mapowanie portów nie bardzo chce mi się uaktywnić ta opcja przy XP i drukarkę lapię tylko jako sieciową...

Coś będę kombinował dalej ...

#7 wir100

wir100

    Początkujący

  • Forumowicze
  • PipPipPip
  • 55 Postów:

Napisany 23 November 2007 - 01:20 AM

witam
spróbuj po adrsie IP
net use lpt1: \\xxx.xxx.xxx.xxx\DRUKARKA /persistent:yes
gdzie
xxx.xxx.xxx.xxx to IP końcówki z drukarka
a DRUKARKA to nazwa udziału drukarki

Uzdrawiam ;)
Slawko
Życie jest jak gra w szachy, raz posuwasz królową, raz bijesz konia....

#8 arekgl

arekgl

    Adept

  • Forumowicze
  • Pip
  • 4 Postów:

Napisany 11 December 2007 - 10:50 AM

Ok jakoś zadziałało :) dzięki serdeczne :)
... jako ze SUBIEKT 4 musi mi jeszcze podziałać jakieś 3-4 miesiące równolegle z nowym programem .. mam jeszcze pytanko .. albo pytania :P
drukarka fiskalna ... problem na tym polega że 3 kompy w sieci działają w konfiguracji winXP subiekt 4 + thermal II gen. Jedno stanowisko niestety odmawia współpracy :( wyskakuje ,,błąd instalatora portu com,, czy cos takiego ...
I jeszcze jedna sprawa... czy da się obejść problem zwieszania sie subiekta przy prockach 2-rdzeniowych ... wcześniej przy P4 można było wyłączyć w biosie HT i wszystko było ok .. tu nie znalazłem żadnej takiej opcji i mam problem bo firma dostaje już sprzęty z 2 i 4 rdzeniowymi prockami :P
Z góry dziękuję za pomoc :)




0 Użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników