Forum IDG.pl - miejsce dyskusji o IT: Znienawidzone "pomocy!" - Forum IDG.pl - miejsce dyskusji o IT

Skocz do zawartości

Close Open
Close Open

Zasady forum eksperckiego

Forum "Ekspert Microsoftu odpowiada..." służy do uzyskiwania pomocy dotyczącej systemów operacyjnych Microsoft Windows . Prosimy o umieszczanie w tym forum jedynie wątków merytorycznych, szczególnie pytań odnośnie instalacji, konfiguracji czy użytkowania. Prosimy NIE odbiegać od tematu w danym wątku. Jeśli istnieje konieczność zmiany tematu prosimy o rozpoczęcie nowego wątku.
Ekspert Microsoftu będzie odpowiadał na Wasze pytania co tydzień, więc prosimy nie ponaglać i nie złościć jeśli nie otrzymacie odpowiedzi w ciągu kilku dni.
Dyżury eksperta będą odbywały się w każdy piątek, w godzinach 11:00-13:00.

Życzymy owocnych spotkań!
Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Znienawidzone "pomocy!" Totalna zawiecha podczas próby wejścia do Panelu sterowania Oceń temat: -----

#1 GośćPaweł_*

• Grupa: Goście

Napisany 12 październik 2011 - 19:22

Cześć! Od razu mówię, że zakładanie przeze mnie wątku to ostateczna ostateczność. Po prostu już mi ręce opadają. Nie mam już najmniejszych pomysłów co mógłbym zrobić, żeby w końcu to zaczęło dziabać. Do rzeczy. Kilka dni temu zaczął mi się zawieszać XP pro SP3. Ot tak po prostu BSOD w stanie idle. Zauważyłem też, że wiesza się wtedy, kiedy chcę wejść do panelu sterowania. Więc myśląc, że to jakieś zwyczajne problemy zabrałem się za czyszczenie OS'a. Wiadomo - CCleaner, skanowanie (ESET SS), Combofix, a nawet chkdsk z parametrami /f i /r. Do tego ręcznie wywalanie nieużywanych gier i programów. Xpeka używam (używałem?) równolegle z ubuntu 10.04, gdzie za bootloadera robi GRUB (ale to chyba nieważne?). Właśnie piszę spod Ubuntu, bo nie mam już wystarczających nerwów do windy. Lecimy dalej z opisem sytuacji. Zapewne się domyślacie, że powyższe czynności nie pomogły. Jak się zawieszał, tak się zawiesza do tej pory, nawet pomimo TRZECH reinstalacji - nie naprawianie, tylko usuwanie i formatowanie partycji, następnie instalacja systemu. Nawet na świeżym systemie, po dosłownie 2-3 godzinach po instalacji (zainstalowane kilka aplikacji codziennego użytku), przy wchodzeniu do Panelu Sterowania komputer zaczyna się zawieszać (teraz już od pierwszych chwil uruchomienia kompa) - klepsydra przy kursorze i zero reakcji, ale kursor jeszcze się rusza. Kiedy kliknę kilka razy (przeważnie 4-5 kliknięć) na puste pole na pulpicie dostaję sygnał (pojedyncze, krótkie piknięcie) z wnętrza obudowy peceta. Kursor staje wtedy w miejscu i pomaga na to tylko reset przyciskiem na obudowie. Czasem jeszcze pojawi się coś a'la artefakty w lewym górnym rogu ekranu - coś jak tęcza, taka rozlana tęcza. Myślałem, że jak przeinstalowywanie nie pomogło, to może to być wina sprzętu. Jakieś dwa miesiące temu mierzyłem miernikiem uniwersalnym napięcia na zasilaczu w stanie IDLE i były w normie. Teraz nie mam miernika, ale chyba nic by się nie stało z zasilaczem (OCZ StealthXStream 500W) po takim okresie? Tym bardziej, że te problemy ukazały się ot tak po prostu - nagle. Przez 10h testowałem każdą kość pamięci Memtestem86+ - cztery kości Geila z radiatorem, każda po 1GB. Żadnych błędów. Sprawdziłem HDD HD Tune Pro na "bad sektory". Nie ma ich. W załączeniu dodaję screena z zakładki health, ponieważ sam wiele z tego nie wydedukuję. Może ktoś z was wyczyta coś ciekawego: Dodaj obrazek

Mam w zamiarze jeszcze przetestować procesor Orthosem przez kilka godzin - jest sens? A może to płyta główna pada? Zaznaczę tutaj, że mam problemy ze zintegrowaną kartą muzyczną - zepsuły się lewe kanały w kilku wyjściach - nie grają.

Komputer przedmuchałem sprężonym powietrzem i to bardzo dokładnie.

Na tym kończą się moje pomysły. Wrzuciłbym jeszcze loga z HiJackThis, ale myślę, że nie ma to sensu, bo po postawieniu systemu instaluję te same programy co zawsze, a nigdy takiego problemu nie miałem. Oczywiście jeśli okaże się to konieczne, to niezwłocznie wrzucę.

Specyfikacja kompa:
AMD Athlon II X2 250
Gigabyte GA-M61P-S3 (wersja bios F7f)
4GB DDR2 800Mhz Geil
OCZ StealthXStream 500W
ASUS TOP 7900GS 256MB/265bit

No i na koniec standardowe pytanie - pomoże mi ktoś znaleźć winowajcę? Pozdrawiam!

P.S. Przeszukałem neta w poszukiwaniu podobnych objawów, ale nic nie ma!

#2 GośćPaweł_*

Napisany 12 październik 2011 - 19:24

Screen zakładki health z HD Tune Pro dostępny pod adresem http://www.speedysha...z_tytu_u_1_.jpg

Tak w razie, gdyby były jakieś problemy z wyświetlaniem. Pozdrawiam!

#3 GośćPaweł_*

Napisany 12 październik 2011 - 19:40

Aha, muszę jeszcze dodać, że po zainstalowaniu systemu nie mam łączności z internetem. Najpierw instaluję Eseta, następnie sterowniki do chipsetu itd. Potem pierwszą rzeczą jaką robię po ponownym uruchomieniu kompa, to aktualizacja antywirusa.

P.S. Dlaczego nie mogę się zalogować? Wklepuję login i hasło (poprawne!) i wyskakuje mi taki komunikat: "Login lub hasło niepoprawne"

#4 Użytkownik jest niedostępny   repylek Ikona

• Very Lazy Cat
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • Zobacz galerię
  • Grupa: Forumowicze

Napisany 12 październik 2011 - 21:14

Jeśli piszesz o nieudanym logowaniu, masz na myśli logowanie do naszego Forum?
A ciasteczka zapisałeś na nowo?
Pokaż log Hijacthisa, potrafi dostarczyć wielu informacji
Linkman M-24

#5 GośćPaweł_*

Napisany 12 październik 2011 - 21:31

Tak, mam na myśli nasze forum. Pomimo wprowadzania poprawnych danych nie mogę się zalogować. Z ciasteczkami nic nie kombinowałem.

Proszę, o to log z HiJackThis:

Logfile of Trend Micro HijackThis v2.0.2
Scan saved at 22:25:07, on 2011-10-12
Platform: Windows XP Dodatek SP3 (WinNT 5.01.2600)
MSIE: Internet Explorer v6.00 SP3 (6.00.2900.5512)
Boot mode: Normal

Running processes:
C:\WINDOWS\System32\smss.exe
C:\WINDOWS\system32\winlogon.exe
C:\WINDOWS\system32\services.exe
C:\WINDOWS\system32\lsass.exe
C:\WINDOWS\system32\svchost.exe
C:\WINDOWS\System32\svchost.exe
C:\WINDOWS\system32\spoolsv.exe
C:\WINDOWS\Explorer.EXE
C:\Program Files\ESET\ESET Smart Security\egui.exe
C:\WINDOWS\RTHDCPL.EXE
C:\Program Files\Bonjour\mDNSResponder.exe
C:\Program Files\ESET\ESET Smart Security\ekrn.exe
C:\Program Files\Common Files\Microsoft Shared\VS7DEBUG\mdm.exe
C:\WINDOWS\system32\nvsvc32.exe
C:\WINDOWS\system32\wuauclt.exe
C:\Program Files\Trend Micro\HijackThis\HijackThis.exe

R1 - HKCU\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Internet Settings,ProxyOverride = *.local
R0 - HKCU\Software\Microsoft\Internet Explorer\Toolbar,LinksFolderName = Łącza
O4 - HKLM\..\Run: [egui] "C:\Program Files\ESET\ESET Smart Security\egui.exe" /hide /waitservice
O4 - HKLM\..\Run: [TNOD UP] "C:\Program Files\TNod User & Password Finder\TNODUP.exe" /i
O4 - HKLM\..\Run: [NvCplDaemon] RUNDLL32.EXE C:\WINDOWS\system32\NvCpl.dll,NvStartup
O4 - HKLM\..\Run: [RTHDCPL] RTHDCPL.EXE
O4 - HKLM\..\Run: [KernelFaultCheck] %systemroot%\system32\dumprep 0 -k
O4 - HKCU\..\Run: [Google Update] "C:\Documents and Settings\Paweł\Ustawienia lokalne\Dane aplikacji\Google\Update\GoogleUpdate.exe" /c
O4 - HKUS\S-1-5-19\..\Run: [CTFMON.EXE] C:\WINDOWS\system32\CTFMON.EXE (User 'USŁUGA LOKALNA')
O4 - HKUS\S-1-5-20\..\Run: [CTFMON.EXE] C:\WINDOWS\system32\CTFMON.EXE (User 'USŁUGA SIECIOWA')
O4 - HKUS\S-1-5-18\..\Run: [CTFMON.EXE] C:\WINDOWS\system32\CTFMON.EXE (User 'SYSTEM')
O4 - HKUS\.DEFAULT\..\Run: [CTFMON.EXE] C:\WINDOWS\system32\CTFMON.EXE (User 'Default user')
O9 - Extra button: Research - {92780B25-18CC-41C8-B9BE-3C9C571A8263} - C:\PROGRA~1\MICROS~2\Office12\REFIEBAR.DLL
O9 - Extra button: (no name) - {e2e2dd38-d088-4134-82b7-f2ba38496583} - C:\WINDOWS\Network Diagnostic\xpnetdiag.exe
O9 - Extra 'Tools' menuitem: @xpsp3res.dll,-20001 - {e2e2dd38-d088-4134-82b7-f2ba38496583} - C:\WINDOWS\Network Diagnostic\xpnetdiag.exe
O9 - Extra button: Messenger - {FB5F1910-F110-11d2-BB9E-00C04F795683} - C:\Program Files\Messenger\msmsgs.exe
O9 - Extra 'Tools' menuitem: Windows Messenger - {FB5F1910-F110-11d2-BB9E-00C04F795683} - C:\Program Files\Messenger\msmsgs.exe
O23 - Service: ##Id_String1.6844F930_1628_4223_B5CC_5BB94B879762## (Bonjour Service) - Apple Computer, Inc. - C:\Program Files\Bonjour\mDNSResponder.exe
O23 - Service: ESET HTTP Server (EhttpSrv) - ESET - C:\Program Files\ESET\ESET Smart Security\EHttpSrv.exe
O23 - Service: ESET Service (ekrn) - ESET - C:\Program Files\ESET\ESET Smart Security\ekrn.exe
O23 - Service: FLEXnet Licensing Service - Macrovision Europe Ltd. - C:\Program Files\Common Files\Macrovision Shared\FLEXnet Publisher\FNPLicensingService.exe
O23 - Service: NVIDIA Display Driver Service (NVSvc) - NVIDIA Corporation - C:\WINDOWS\system32\nvsvc32.exe

--
End of file - 3184 bytes

#6 Użytkownik jest niedostępny   wtomczak Ikona

• Nie wyrzucaj komputera przez okno!
  • PipPipPipPipPipPipPip

Napisany 12 październik 2011 - 22:47

Zobaczy czy kondensatory na płycie głównej nie są wybrzuszone?
komputeryservice.blox.pl komputeryservice.blox.pl

mobo: MSI K9-NEO nForce550
grafika: GF GTX 460 768MB 192bit MSI Cyclone
sound: X-Fi Xtreme Gamer + GigaWorks G500 5.1 THX
ram: 2x512MB i 2x1GB Kingstone DDR2 667MHz CL5
hdd: 2x250GB i 1TB oraz 40GB Maxtor w kieszeni zew.
zasilacz: Thermaltake Toughpower TPX 575M

#7 Użytkownik jest niedostępny   repylek Ikona

• Very Lazy Cat
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • Zobacz galerię

Napisany 13 październik 2011 - 05:04

Zaznacz wpisy w logu i użyj [Fix checked] a:
R1 - HKCU\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Internet Settings,ProxyOverride = *.local
O4 - HKLM\..\Run: [KernelFaultCheck] %systemroot%\system32\dumprep 0 -k
Plik C:\Program Files\TNod User & Password Finder\TNODUP.exe sprawdź tym skanerem
Zastanawia mnie jakiego firewalla używasz/ czy korzystasz tylko z Zapory systemowej?
Jest ważny, bo używasz najbardziej dziurawej wersji przeglądarki internetowej czyli IE6!
Zainstaluj najnowszą wersję - natychmiast

edit: w nowym IE9 zapisz ciasteczka Forum na nowo. Jeśli skorzystasz ze starych z IE6, usuń je z Menadżera ciasteczek i zapisz na nowo
Linkman M-24

#8 GośćPaweł_*

Napisany 13 październik 2011 - 13:57

Kondensatory w stanie idealnym. Pierwsze dwa wpisy usunąłem. Plik TNODUP jest czysty. Jest to niezbyt legalna :-) aplikacja, która pobiera nazwy użytkownika i hasła do ESETA. Zainstalowana chwilowo, odkąd zaczęły się problemy z komputerem. Licencję mam, zostało mi jeszcze jakieś pół roku, ale wszystko jest schowane gdzieś w piwnicy. Nie chce mi się specjalnie iść, szukać tego i za każdym razem po instalacji wklepywać ponownie.

Firewall? Używam Eset Smart Security. Nie używam również IE (nie cierpię tej przeglądarki). Korzystam z Chrome'a.

Po wykonaniu powyższych czynności i restarcie kompa, problem nie zniknął.

#9 GośćPaweł_*

Napisany 16 październik 2011 - 19:29

Teraz zauważyłem, że nie mogę również odtwarzać filmów na Youtube. Objaw taki sam jak przy wejściu do Panelu Sterowania - klepsydra, 3-4 kliknięcia i wsio. Reset przyciskiem.

#10 GośćPaweł_*

Napisany 18 październik 2011 - 14:45

Widzę, że zainteresowanie tematem sięga zenitu... Można powiedzieć, że sobie poradziłem. Wyłączenie zintegrowanej karty muzycznej wprawdzie nic nie dało, ale odinstalowanie do niej sterowników załatwiło sprawę. Zrobiłem to zupełnie przypadkowo, bo kupiłem konkretną kartę muzyczną na PCI. Mam ostatnie pytanie - czy uszkodzone zintegrowane audio może pociągnąć za sobą i uszkodzić coś innego na płycie głównej?

Prześlij ten temat:

Strona 1 z 1