Forum IDG.pl - miejsce dyskusji o IT: zewnętrzny monitor do laptopa - Forum IDG.pl - miejsce dyskusji o IT

Skocz do zawartości

Close Open
Close Open

Zasady forum eksperckiego

Forum "Ekspert AOC odpowiada..." służy wyłącznie do uzyskiwania pomocy dotyczącej monitorów. Prosimy o umieszczanie w tym forum jedynie wątków merytorycznych. Prosimy NIE odbiegać od tematu w danym wątku. Jeśli istnieje konieczność zmiany tematu prosimy o rozpoczęcie nowego wątku.

Ekspert z AOC będzie odpowiadał na Wasze pytania co tydzień, więc prosimy nie ponaglać i nie złościć jeśli nie otrzymacie odpowiedzi w ciągu kilku dni. Po prostu dajcie szanse ekspertowi na zapoznanie się z Waszym problemem.

Życzymy owocnych spotkań!
Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

zewnętrzny monitor do laptopa wszystko widać oprócz filmów Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   gunyra Ikona

• Adept
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze

Napisany 29 marzec 2007 - 10:02

Po uruchomieniu np. wmp na obu ekranach otwiera się program do odtwarzania filmów (ustawiona jest opcja "klon"), na ekranie laptopa leci normalnie film, a na zewnętrznym (iiyama) tylko czas - wnętrze okna jest puste.
Proszę o pomoc.

Mpnitor jest podłączony tym kablem, którym był spięty z komputerem stacjonarnym.
nVIDIA GeForceGo 6100

#2 Użytkownik jest niedostępny   Bartek_AOC Ikona

• Ekspert AOC
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Ekspert

Napisany 29 marzec 2007 - 10:10

przełącz sie na jeden ekran tylko (np ten zewnętrzny)....
koniecznie przed startem filmu (uruchomieniem odtwarzacza)
nie wiem czemu to tak się dzieje, ale miałem taki problem przy podłączaniu np telewizora do komputera czy laptopa
Monitory AOC
------------------------------------------------------------------------------------
C=64 + magnetofon 1531 + 2 x FDD 1541 II + BlackBox + QuickJoy
Atari 520STF + monitor SM124 + monitor SC-1224
------------------------------------------------------------------------------------
będą jeszcze żyły długo :)

#3 Użytkownik jest niedostępny   masaj007 Ikona

• Prostak z wielkim ego
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • Zobacz galerię

Napisany 29 marzec 2007 - 11:03

Ustaw ekran zewnętrzny na domyślny i będzie ok
Masaj
Ewakuacja

#4 Użytkownik jest niedostępny   gunyra Ikona

• Adept
  • Pip

Napisany 29 marzec 2007 - 16:13

Dzięki !!!
Ustawiłem monitor zewnętrzny jako jedyny i filmy hulają. Szkoda, że nie ma obrazu na obu (w pracy by się przydało), ale dobre i to. Jeszcze raz dziękuję :D

#5 Użytkownik jest niedostępny   player191 Ikona

• Adept
  • Pip

Napisany 01 kwiecień 2007 - 12:13

w laptopie nie działa mi monitor podłączyłem laptopa do zewnętrznego monitora i po załadowaniu widnowsa na monitorze nic nie widac moze wiecie jak to naprawic ?

#6 Użytkownik jest niedostępny   Skibus Ikona

• Pasjonat
  • PipPipPipPipPipPipPipPip

Napisany 01 kwiecień 2007 - 12:28

a w ustawieniach masz wszystko ok ? I drugi monitor jest włączony ?

#7 Użytkownik jest niedostępny   player191 Ikona

• Adept
  • Pip

Napisany 01 kwiecień 2007 - 12:50

włączony jest bo widze na zewnętrznym monitorze jak sie windows ładuje ale zaraz po ty sie wyłanacza i na laptopie widze jak sie ten windows odpala ale lampy w monitorze od laptopa mi nie działają węc jest bardzo ciemny obraz i prawie nic nie widac

#8 Użytkownik jest niedostępny   Bartek_AOC Ikona

• Ekspert AOC
  • PipPipPipPipPip

Napisany 02 kwiecień 2007 - 16:24

już się pogubiłem w Twoim problemie....
masz laptop z uszkodzonym wyświetlaczem (bez podświetlania) i chcesz podpiąć zewnętrzny monitor, tak?

1) w KAŻDYM laptopie jest hardware-owe przełączanie pomiędzy ekranami (zwykle przycisk FN + któryś funkcyjny - u mnie np F8). kombinacja ta zapewnia szybkie przełączanie pomiędzy ekranami.

Odpal Windows normanie używając ekranu laptopa, a kiedy "usłyszysz" że się załadował - np dysk już nie mieli, to się przełącz na drugi monitor używając tych klawiszy. Następnie ustaw sobie we właściwościach ekranu odpowiednią rozdzielczość, częstotliwości i załatwione

EDIT
w sumie aby nie zmieniać ustawień później za każdym razem, włączaj laptopa mając już podpięty monitor zewnętrzny. Wtedy system sam go wykryje i będzie na nim wyświetlał
Monitory AOC

#9 Użytkownik jest niedostępny   joolek Ikona

• Adept
  • Pip

Napisany 14 kwiecień 2007 - 09:14

Hej to i ja mam pytanie

Laptop + CRT
Wszystko ok, widzi go i jest "prawie" ok - ponieważ odświeżanie na CRT jest 60Hz, tyle ile ma matryca na kompie i za nic nie można tego zmienić?

Co pomoże? Instalacja sterowników do CRT?
W ustawieniach monitora, w ustawieniach karty, wszędze patrzyłem, i odświerzania zmienić nie można.

Z góry dzięki za odpowiedź.
pozdrawiam

#10 Użytkownik jest niedostępny   Bartek_AOC Ikona

• Ekspert AOC
  • PipPipPipPipPip

Napisany 15 kwiecień 2007 - 23:09

Jeśli wyświetlasz jednocześnie na ekranie laptopa i tym CRT to niestety nie będziesz w stanie zastosować dwóch różnych rozdzielczości/częstotliwości. Przełącz się tylko na CRT/zewnętrzny a wtedy to hulaj-dusza...
Monitory AOC

#11 Użytkownik jest niedostępny   joolek Ikona

• Adept
  • Pip

Napisany 16 kwiecień 2007 - 19:04

Hmm...
A czy jest taka możliwość jak zewnętrzna karta do laptopa, tak abym mógł np podpiąć CRT bądź w przyszłośći LCD i mógł mieć jako drugi monitor, ale nie klona tylko np odpalić inne okno aplikacji, film, TV etc....
?

#12 Użytkownik jest niedostępny   obe1978 Ikona

• Adept
  • Pip

Napisany 24 kwiecień 2007 - 08:13

Witam
dołączę się do tematu z problemem nieco podobnym do wyżej wspomnianych:
posiadam w pracy laptopa Compaq nc6000 (żadna rewelacja ;) ) który zadokowany pracuje z zewnętrznym monitorem podpiętym do stacji dokującej, wkurzający problem jest tego typu, że po każdorazowym odpaleniu kompa rozdzielczość ekranu zew. jest skalowana do rozdzielczości matrycy - a więc mniejsza, jak zrobić żeby na ekr. zewn. zawsze była właściwa rozdzielczość (wyższa niż matrycowa) - oczywiście ręcznieprzestawić to sobie potrafię, ale właśnie to jest w tym całym badziewiu wkurzające, szukam jakiegoś automatu albo może jakiś skrót, który jednym kliknięciem:
- wyłączy ekran laptopa i skieruje sygnał wideo tylko na zewnętrzny monitor (bo tylko wówczas mogę zwiększyć rozdz. monitora zewnętrznego)
- przeskaluje rozdzielczość z 1024x768 na 1280X1024 ??

#13 Użytkownik jest niedostępny   Bartek_AOC Ikona

• Ekspert AOC
  • PipPipPipPipPip

Napisany 24 kwiecień 2007 - 10:08

nie jestem ex. od laptopów, ale pracując na kilku modelach zauważyłem, że aby zewn monitor był wykrywany i ustawiana odpowiednia rozdzielczość, należy go podpiąć PRZED włączeniem laptopa. Wszelkie podłączenia później i przełączanie pomiędzy monitorami może skutkować ustawieniem rozdzielczości matrycy i potrzebą ręcznej jej zmiany...
Monitory AOC

#14 Użytkownik jest niedostępny   Bartek_AOC Ikona

• Ekspert AOC
  • PipPipPipPipPip

Napisany 24 kwiecień 2007 - 13:58

joolek, o 16-04-2007, 19:04, powiedział:

Hmm...
A czy jest taka możliwość jak zewnętrzna karta do laptopa, tak abym mógł np podpiąć CRT bądź w przyszłośći LCD i mógł mieć jako drugi monitor, ale nie klona tylko np odpalić inne okno aplikacji, film, TV etc....
?
<{POST_SNAPBACK}>

Tak więc bawiąc sie dzisiaj ustawieniami ekranu doszedłem do tego że w zakładce właściwości ekran->Ustawienia należy "dołączyć" drugi ekran (prawy przycisk na nim i zaznaczyć opcję dołącz), ustawić rozdzielczość na nim i zaznaczyć opcję "Powiększ pulpit Windows do rozmiarów tego monitora". Po kliknięciu na przycisk "Identyfikuj" powinniśmy zobaczyć dwie różne cyferki na obu ekranach. I sprawa załatwiona, Wystarczy tylko przeciągnąć okno jakiejś aplikacji na drugi monitor i mamy dwie różne zawartości. Np. dwa filmy ;) chociaż będzie się kłócił dźwięk ;)

Konfiguracja:
Laptop ASUS seria F2J, 1GB RAM - ekran 1440x1050 - karta ATI Mobility Radeon X1400
Monitor zewnętrzny AOC LM729 (podłączony przez DVI) z rozdzielczością 1280x1024
(na obu ekranach RÓŻNA rozdzielczość :)

EDIT:
dodatkowo przeciągając ikonki symbolizujące ekrany można zmieniać ich kolejność: prawo <-> lewo.

EDIT2:
dość dokładną instrukcję znalazłem TUTAJ
Monitory AOC

#15 Gośćmichael_*

• Grupa: Goście

Napisany 07 wrzesień 2011 - 23:24

Witam

Mam małe zapytanie, posiadam netbooka (samsung n150) ze spaloną matrycą.
podłączyłem go do monitora i wszystko gra puki co korzystam. Mój problem pojawił się gdy chciałem przeinstalować "cudowny" win 7 starter na win xp. Mianowicie monitor dopiero się włącza przy ekranie powitalnym "windy", nie jestem aż tak zaawansowany żeby na ślepo poruszać się po biosie tym bardziej po bocie instalki win xp. Czy ktoś może wie jak zmienić ustawienia tego netbooka, czy też samej karty graficznej, tak aby od samego włączenia wysyłał sygnał na monitor, dzięki czemu mógł bym wejść do biosa ? za pomoc z góry dziękuje

Prześlij ten temat:

Strona 1 z 1