Forum IDG.pl - miejsce dyskusji o IT: Zalety i wady systemu Microsoft Vista - Forum IDG.pl - miejsce dyskusji o IT

Skocz do zawartości

Close Open
Close Open
  • (10 Stron)
  • +
  • « Pierwsza
  • 8
  • 9
  • 10
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Zalety i wady systemu Microsoft Vista watek dla uzytkownikow Visty Oceń temat: ****- 3 Głosów

• Grupa: Goście

Napisany 13 sierpień 2009 - 08:18

Zmieniające się widoki w folderach

-To chyba wystarczający powód żeby z oryginalnego Windows'a przesiąść się na pirackiego Mac OS X'a, bo na takim systemie pracować się nie da!

#182 Użytkownik jest niedostępny   desmo17 Ikona

• Adept
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze

Napisany 02 wrzesień 2009 - 12:55

Witam :) nie posiadam na szczęście tego systemu ale konfigurowałem go w nadziei nieco szybszej pracy na dwóch laptopach z procesorami dwurdzeniowymi i 3krotnie szybszą pamięcią niż moja i jedyne co mi się nasuneło przez te łącznie może dobe siedzenia na Viście to to że wszyscy którzy ją zakupili dali się nabić w butelke i napchali kieszeń Microsoftowi za system tzw przejściowy. Wszyscy którzy bronią tego systemu (to zrozumiałe oczywiście) jakbym dał się naciągnąć też wmawiałbym sobie i innym że to dobry system a jedyne co vista robi to podnosi ciśnienie, marnuje czas i nie pozwala Ci się cieszyć sprzętem za który zapłaciłeś nie wspomne o sztucznym obniżaniu wartości xp przez niemożność instalacji na nim DX10. Możliwe że na 4 rdzeniach i najszybszej dostępnej pamięci i macierzy kilku dysków chodzi toto zadowalająco. Pozdrawiam

#183 Użytkownik jest niedostępny   Red-Angel Ikona

• Pan życia i śmierci
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • Zobacz galerię

Napisany 02 wrzesień 2009 - 13:42

Zobacz postdesmo17, o 02-09-2009, 13:55, powiedział:

Witam :) nie posiadam na szczęście tego systemu ale konfigurowałem go (...)
Kolejny niezadowolona osoba, która nie posiada tego systemu a ma o nim wiele do powiedzenia ;]

(...) jedyne co vista robi to podnosi ciśnienie, marnuje czas i nie pozwala Ci się cieszyć sprzętem za który zapłaciłeś
Czyli jeżeli ktoś ma niskie ciśnienie to jest to system dla niego, nie bedzie potrzebował leków  :D
Marnuje czas? Może jakiś konkret, bo jak dla mnie wcale tak nie jest.
A z cieszeniem się sprzetem, to potwierdź to czymkolwiek, bo na razie to informacja wyssana z palca.

PS. Czemu mam wątpliwości, czy ten użytkownik pojawi się jeszcze na tym Forum?
Intel Q6600 2,4GHz @ 3,00GHz + BOX // MSI P35 Neo3-F // 2x1GB KingMax DDR2 // EVGA e-GeForce 8800GT 512MB // Seagate 500GB // Seagate 20GB // NEC DVD-RW // WinFast DTV1800H // Rasurbo DLP 535 // LCD LG Flatron L225WT// Logitech G7 - moja recenzja // Microsoft Sidewinder X8 // MS Windows Vista Home Premium 64bit

redakcja_forum
:"Dbamy o jakość komunikacji w Internecie pielęgnując społeczności, by głos użytkownika miał znaczenie." - Wy se kpicie, czy naprawdę w to wierzycie?

#184 Użytkownik jest niedostępny   desmo17 Ikona

• Adept
  • Pip

Napisany 02 wrzesień 2009 - 14:21

Racja że subiektywne odczucie szybkości i sprawności działania systemu zależy od tego jakiej maszyny głównie używasz. Głównie używam starego athlona64 3000+ @2300MHz pamięć 1GB 377MHz dysk twardy 40GB z 2003 roku a wszystko to na xp sp2 i na fat32. Vista na najpopularniejszych w tej chwili konfiguracjach chodzi wyraźnie wolniej. Podejrzewam że w skali roku i wielu tysięcy komputerów w firmie powoduje zwyczajne straty czasu i pieniędzy. Ten system mógłby byc dobry ale przy tworzeniu go nie zastosowano się do zasady K.I.S.S. lub jak kto woli B.U.Z.I. I tak jak pisałem zapłaciliście i teraz oddacie się nawet diabłu w obronie tej programistycznej padaczki. Pozdrawiam

#185 Użytkownik jest niedostępny   danioszewska Ikona

• Uczestnik
  • PipPipPipPip

Napisany 17 wrzesień 2009 - 21:57

A ja wam powiem że na Viście Bussines Mi lepiej gry chodzą :)
Nie narzekam w cale na niego.... Jak dla mnie idealny
Aha........

#186 Użytkownik jest niedostępny   Effendi Ikona

• wokół istoty rzeczy
  • PipPipPipPipPipPipPip

Napisany 18 wrzesień 2009 - 00:43

To się zgadzamy. Tyle, że mi lepiej chodzą takie różne codzienne sprawy i programy. Jakoś szybciej i wygodniej. Za bardzo nie patrzę jaki system. Działą sprawnie. a MS ostatnio dokonuje autokrytyki w kwestii Vistuli. Wiadomo, wchodzi W7...
Dbajmy o to by dużo czytać. Dzień w dzień.

#187 Użytkownik jest niedostępny   Quadro Ikona

• Modern Life
  • PipPipPipPipPipPipPipPip

Napisany 22 październik 2009 - 14:11

Taki wpis ku pamięci, bo niedługo zginie w natłoku innych informacji

Gdy w czwartek ruszą notowania na amerykańskiej giełdzie Nasdaq, w giełdowy dzwon zabiją przedstawiciele Microsoftu. Okazja - premiera najnowszej wersji systemu operacyjnego Windows 7, która rozpocznie się w Nowym Jorku o godzinie 17 czasu polskiego.

Powstanie nowych "okienek" osobiście nadzorował Steven Sinofsky, 20-letni weteran Microsoftu. Sam prace nad systemem porównał na łamach jednego z amerykańskich dzienników do gigantycznego procesu przemeblowania całego domu.

- Praca nad Windows niewiele się od tego różni, w końcu dla miliarda ludzi to jak kuchnia - mówił.

A dla Microsoftu - oczko w głowie. W ostatnim roku fiskalnym systemy operacyjne przyniosły ponad połowę z 20 mld dol. zysku operacyjnego informatycznego giganta. Ale na powodzenie Windows 7 będzie bacznie patrzył rynek i akcjonariusze. Wszystko przez blamaż z poprzednią wersją "okienek" - Vistą. Choć system przygotowywano przez pięć lat i z wielką pompą wprowadzano na rynek (jedno z haseł kampanii - "Wow starts now"), firmy i konsumenci stanęli okoniem. Nie bez powodu - komputery na rynku były zbyt słabe na potrzeby nowego systemu, a z wersjami na Vistę nie spieszyli się producenci oprogramowania (np. antywirusów). A klienci mieli kłopoty ze sterownikami do urządzeń - okazywało się np., że na komputerze z Vistą nie działa drukarka albo aparat fotograficzny. Tygodnik "Time" uznał debiut Visty za największy technologiczny niewypał w ostatniej dekadzie.

Co ciekawe, z technologicznego punktu widzenia Windows 7 to właściwie Vista po lekkim liftingu - jądro systemu w zasadzie się nie zmieniło, a większości zmian użytkownicy praktycznie nie zauważą. Znikną absurdalnie często pojawiające się komunikaty dotyczące bezpieczeństwa, które w Viście doprowadzały użytkowników do białej gorączki.

Microsoft obiecuje, że tym razem wpadki nie będzie - że inaczej niż w przypadku Visty, wszystkie działy odpowiedzialne za poszczególne fragmenty Windowsa ściśle współpracowały ze sobą i z producentami komputerów. - Przeprowadziliśmy z nimi całą serię do bólu szczerych rozmów o tym, co nasi klienci i inżynierowie sądzili o Viście - wyznał John Cook, wiceprezes marketingu działu komputerowego w HP. - Słuchali znacznie pokorniej.

Rywale zachowują dobry humor. - Wiele podobnych rzeczy mówiono, zanim Vista trafiła do sklepów - mówi na łamach dziennika "The Wall Street Journal" Philip Schiller, wiceszef marketingu Apple. I przekornie dodaje, że Windows 7 będzie dla Apple szansą, by przyciągnąć nowych klientów do komputerów Macintosh.

Producenci ściślej związani z Windowsem przekonują, że premiera najnowszego systemu rozkręci rynek. - Windows 7 to system, z którym Microsoft będzie się mógł w końcu przeciwstawić coraz głośniej wychwalanemu przez użytkowników systemowi Mac OS X firmy Apple - mówił we wtorek Giuseppe Mastandrea, szef tajwańskiego Acera na rynek turecki i polski.

Analitycy twierdzą zaś, że ten wpływ nie będzie aż tak duży. A przynajmniej nie w tym roku. - W przypadku segmentu przedsiębiorstw nie należy się spodziewać szybkiego przechodzenia na Windows 7. Firmy nie podejmują takich decyzji zbyt szybko - mówi Paweł Hrydziuszko, analityk rynku oprogramowania w IDC Polska.

Według danych firmy Gemius w Polsce króluje Windows XP - używa go ok. 77 proc. internautów, Vista jest na drugim miejscu z 19,2 proc. A według lipcowego badania firmy ScriptLogic ok. 60 proc. firm nie planuje szybkiej przesiadki na Windowsa 7 - w tym roku chce to zrobić tylko 5,4 proc. firm (spośród tysiąca przebadanych).

Z rynku płyną jednak sygnały, że Windows 7 losu Visty nie powtórzy - w przedsprzedaży w brytyjskim sklepie Amazona nowy system Microsoftu pobił rekord zamówień ustanowiony przez ostatnią część "Harry'ego Pottera".

- W ciągu pierwszych ośmiu godzin Windows 7 zebrał więcej zamówień, niż miała w sumie Vista. To się nazywa upgrade [zmiana oprogramowania na nowsze] - komentował branżowy serwis Engadget.com.

Źródło: wyborcza.biz http://wyborcza.biz/biznes/1,100896,717178..._po_Viscie.html
Sony Vaio VGN-NW21SF

#188 Użytkownik jest niedostępny   Focusiak Ikona

• .:Devil Inside:.
  • PipPipPipPip

Napisany 17 marzec 2010 - 19:47

a ja tam zostaję przy mojej Viście... dałem za nią tyle kasy i tyle czasu już ją mam ze nie wie chce mi się znowu babrać z ustawieniami a pod drugie nie wierzę w to żebym dzięki 7 coś zyskał po za nowym paskiem i kilkoma usługami przełączonymi z trybu automatyczny na ręczny :) ale ogromny sukces nowego OSa MSu jest zadziwiający :) i ci ludzie piszący jakoby ich PCty dostawały skrzydeł... aż się chce spróbować :P
CPU: AMD Phenom II x4 955 Black Edition 3.2GHz
MAINBOARD: Asus M4A77T
RAM: 8GB DDR3 1333MHz CL9
GPU: Gainward BLISS 8800GTS 512mb DDR3 256 bit
HDD: Maxtor DiamondMax 500GB (7200/16 SATA II) + Seagate Barracuda 720GB (7200/16 SATA II)
Optical Drive: LITE-ON DVDRW SHW-16H5S + LITE-ON LTR-48246S
PSU: Coolermaster eXtreme 600W Silent
DISPLAY: Logix LGX18B + Daytek 755DF (Dual Head)

Prześlij ten temat:

• (10 Stron)
  • +
  • « Pierwsza
  • 8
  • 9
  • 10