Forum IDG.pl - miejsce dyskusji o IT: XP staje na ekranie powitalnym - Forum IDG.pl - miejsce dyskusji o IT

Skocz do zawartości

Close Open
Close Open

Zasady forum eksperckiego

Forum "Ekspert Microsoftu odpowiada..." służy do uzyskiwania pomocy dotyczącej systemów operacyjnych Microsoft Windows . Prosimy o umieszczanie w tym forum jedynie wątków merytorycznych, szczególnie pytań odnośnie instalacji, konfiguracji czy użytkowania. Prosimy NIE odbiegać od tematu w danym wątku. Jeśli istnieje konieczność zmiany tematu prosimy o rozpoczęcie nowego wątku.
Ekspert Microsoftu będzie odpowiadał na Wasze pytania co tydzień, więc prosimy nie ponaglać i nie złościć jeśli nie otrzymacie odpowiedzi w ciągu kilku dni.
Dyżury eksperta będą odbywały się w każdy piątek, w godzinach 11:00-13:00.

Życzymy owocnych spotkań!
Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Ten temat jest zamknięty

XP staje na ekranie powitalnym Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   matibucholski Ikona

• Tu i ówdzie...
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze

Napisany 30 styczeń 2010 - 17:14

Nawarzyłem sobie piwa, trzeba przyznać. Zwątpiłem już, że bez reinstalacji się obejdzie, ale spróbujmy.

No więc oto historia: na dysku mojej maszynki do latania powoli ubywało miejsca, z pomocą (chociaż słowo "pomoc" to w tym wypadku nadużycie) przyszedł GParted. Ładnie pozmieniałem rozmiary, tu odjąłem, tam dodałem. Skończyłem, uruchomiłem ponownie, wybieram Vistę - mam, a raczej miałem, dualboota z XP na I: - uruchomiła się z wcześniejszym sprawdzeniem zgodności dysków (coś w tym rodzaju - bez kłopotów). Pojawiła się na pasku ikona instalacji sprzętu, coś tam z dyskami związanego. Z Vistą wszystko ok, cieszyłem się. No to przechodzimy do XP: restart, wybieram XP, a tu \ntldr 0xc0000225 error. Zaczynają się schody. Powrót do Visty, z płytki kopiuj ntldr, restart, znów rozruch XP. Pasek się ładnie pojawił, system się załadował do momentu ekranu powitalnego. Tutaj kicha. Myszka działa, mogę sobie szlaczki na ekranie wymalować. Nie pokazuje się nawet napis "Zapraszamy". Czekałem 5 minut. Nic.

Płyta z XP w ruch. Konsola -> fixboot -> fixmbr (tutaj jakoś reakcji nie było) -> bootcfg /rebuild (co sprawiło kolejny problem, bo przy wyborze systemu [stworzonym przez VistaBootPRO] po zatwierdzeniu XP mam kolejny ekran wyboru - z XP i XP, z czego ten drugi nie widnieje w boot.ini i też się nie uruchamia).

Wcześniej na tym XP instalowałem narzędzie HP do formatu flashdisków. Może już wtedy pojawiły się kłopoty, nie wiem. Po przygotowaniu pendrive'a z GParted od razu zabrałem się za robotę. W Viście zmieniłem również nazwę jednego z dysków. Dla jasności: mam trzy partycje, C: z Vistą, F: (a właściwie I:) z XP i D: z różnymi plikami. Sytuacja jest ciężka. Format I: to ostateczność, proces dostosowywania dwóch Flight Simulatorów do moich wymagań jest żmudny. Pomożecie?

#2 Użytkownik jest niedostępny   Demerzel Ikona

• Bywalec
  • PipPipPipPipPip

Napisany 30 styczeń 2010 - 17:53

Na początek naucz się pisać zwięźle i konkretnie.
System staje przy uruchamianiu:
1. tryb awaryjny
2. test sprzętu

#3 Użytkownik jest niedostępny   matibucholski Ikona

• Tu i ówdzie...
  • PipPipPipPip

Napisany 30 styczeń 2010 - 19:23

Sprzęt jest sprawny, bo działał 3 godziny wcześniej. A ja nie jestem takim idiotą, żeby nie wejść w tryb awaryjny, więc jeśli nie masz konkretnej rady - nie pisz. Skoro już założyłem temat, problem jest, a mi skończyły się pomysły.

#4 Użytkownik jest niedostępny   Demerzel Ikona

• Bywalec
  • PipPipPipPipPip

Napisany 30 styczeń 2010 - 19:34

Zobacz postmatibucholski, o 30-01-2010, 19:23, powiedział:

Sprzęt jest sprawny, bo działał 3 godziny wcześniej. A ja nie jestem takim idiotą, żeby nie wejść w tryb awaryjny, więc jeśli nie masz konkretnej rady - nie pisz. Skoro już założyłem temat, problem jest, a mi skończyły się pomysły.

Sprzęt zawsze jest sprawny do czasu awarii. Widzę, że tego nie wiedziałeś.
LiveCD dla wyeliminowania systemu, memtest dalej LiveCD bez HDD...Najlepiej jakieś narzędzie testujące niezależne od systemu. (Do tego jak szukać na googlach masz pomysły?)

#5 Użytkownik jest niedostępny   matibucholski Ikona

• Tu i ówdzie...
  • PipPipPipPip

Napisany 30 styczeń 2010 - 20:20

Skoro Vista na tym samym dysku działa bez zarzutu, jak u diabła może to być awaria sprzętowa? Konwencjonalne pomysły się skończyły, od bawienia się memtestem wolę już format. Z tego co zauważyłem u innych, podobne problemy występują właśnie przy modyfikacjach dyskowych.

#6 Użytkownik jest niedostępny   Demerzel Ikona

• Bywalec
  • PipPipPipPipPip

Napisany 30 styczeń 2010 - 20:29

W końcu dotarło żeby dawać informacje zwięźle. Jak wsiąknie ta myśl głębiej, może napiszesz krótko i z sensem, bez sentymentów co działa co nie.
Kwestie boota możesz spróbować obejść robiąc GRUBA z LiveCD, poczytaj sobie na googlach czy chcesz się tak bawić.

#7 Użytkownik jest niedostępny   matibucholski Ikona

• Tu i ówdzie...
  • PipPipPipPip

Napisany 30 styczeń 2010 - 20:53

Dualboot działa. Vista na partycji C działa. Nie działa za to XP na partycji I. Wszystko było ok do czasu zmiany rozmiarów partycji GPartedem, operacje się powiodły, Vista uruchomiła się bez kłopotów (jedynym objawem było jakieś narzędzie [dla jasności - przed całkowitym zabootowaniem Visty, między paskiem a ekranem powitalnym] sprawdzania zgodności). Naturalne było sprawdzenie XP, który się nie załadował niestety. Początkowo wołał o ntldr, po rozwiązaniu tej kwestii pokazał się normalnie pasek ładowania, ekran powitalny, a na nim tylko logo Windows XP, i można czekać w nieskończoność. Nie pokazują się żadni użytkownicy, sprawna jest tylko myszka, dostępu do jakichkolwiek narzędzi nie ma. Nie wiem co unieruchomiło XP, czy MBR zamazało, nie wiem... Na celowniku jest też HP USB Disk Storage Format Tool, który był potrzebny do stworzenia pendrive'a z GPartedem. Prościej nie potrafię.

#8 Użytkownik jest niedostępny   repylek Ikona

• Very Lazy Cat
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • Zobacz galerię

Napisany 30 styczeń 2010 - 21:02

Przejrzyj ten sposób naprawy Dualboot'a -
cyt." Page 1 Intro
Page 2 Get Started - Using GParted
Page 3 Get Started - Using DISKPART
Page 4 Now Install Vista
Page 5 Modify Vista's Bootloader

http://apcmag.com/how_to_dualboot_vista_wi...screenshots.htm
Linkman M-24

#9 Użytkownik jest niedostępny   Demerzel Ikona

• Bywalec
  • PipPipPipPipPip

Napisany 30 styczeń 2010 - 21:06

Z tego można coś wnioskować. Zmiany rozmiarów partycji są w ogóle ryzykowne. Wygląda na to, że tylko pokazało Ci że operacja się udała. Mało prawdopodobne aby zabawy z mbr coś dały. Pewnie prócz tego pliku o którym wiesz wywaliło Ci inne. Trzeba by w jakiś sposób włożyć hurtowo wszystkie pliki które mogły pójść z dymem. Bez drugiego XP leżysz i kwiczysz.
Jeżeli winowajcą jest program o którym wspominasz również masz przechlapane. Możesz usunąć pliki przez Vistę ale rejestry i tak mogą wyłożyć system.
Suma sumarum, zmiany rozmiarów partycji czasem kończą się formatem.

#10 Użytkownik jest niedostępny   Kacper_1984 Ikona

• Bywalec
  • PipPipPipPipPip

Napisany 30 styczeń 2010 - 21:27

W jednej z gazet z dołączonymi programami znalazłem fajny program, który mogę polecić.

"Jest to narzędzie do zarządzania dyskami i partycjami. Za jego pomocą możemy sformatować HDD, podzielić go na partycje, zmienić system plików. Ponadto program umożliwia zmianę rozmiaru już istniejących partycji bez utraty zapisanych na nich danych".

Sprawdziło się w 100 %. Chciałem powiększyć partycję systemową C kosztem partycji D. Udało się, i dlatego zainstaluj sobie program EASEUS PARTITION MASTER 4.1.1 (tej wersji używałem).
Procek: AMD Athlon 64 3000+ AM2
Płyta główna: Gigabyte GA-M55Plus-S3G
Pamięć: Kingston 2x1 Gb 667 Mhz
Grafika: Galaxy 7600 GS 256 Mb
Palnik: Pioneer DVR-212 & Asus DRW-24B1LT >> NEW <<
Twardziel: Samsung SpinPoint SP2504C SATA2
Głośniki: Creative T20 Series II >> NEW <<
Zasilacz: Chieftec 450 W
Monitor: Samsung 770P
Kombajn 3w1: Canon PIXMA MP 510

#11 Użytkownik jest niedostępny   matibucholski Ikona

• Tu i ówdzie...
  • PipPipPipPip

Napisany 30 styczeń 2010 - 22:14

Dałem za wygraną, ten pacjent już nie ożyje. Format i zaczynamy zabawę od nowa.

#12 Gośćmarcin_*

• Grupa: Goście

Napisany 23 grudzień 2011 - 09:50

stary temat i wiem, ze nie pomoge juz autorowi, ale moze ktos inny na niego natrafi (tak, jak ja) przy wyszukiwaniu rozwiazania na ten problem.

otoz dzis mialem identyczny problem. powstal on po przeniesieniu windowsa na nowy, wiekszy dysk. system wstawal z tego nowego, o ile podpiety byl rowniez stary, a po jego odpieciu ladowanie 'stawalo' przed ekranem 'zapraszamy'

problemem jak sie okazuje jest to, ze nowy dysk dostal literki e: i f:, natomiast stary zostal z c: i d:. Windows chyba na sztywno probowal ladowac cos z c: i bylo to niemozliwe po odpieciu starego dysku. rozwiazanie: przemianowac litery (jak to zrobic opisane jest np tutaj: http://www.petri.co...._windows_xp.htm )

Prześlij ten temat:

Strona 1 z 1