Forum IDG.pl - miejsce dyskusji o IT: WP - pytania natury ogólnej - Forum IDG.pl - miejsce dyskusji o IT

Skocz do zawartości

Close Open
Close Open
Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Ten temat jest zamknięty

WP - pytania natury ogólnej

#1 Użytkownik jest niedostępny   Kabarek Ikona

• Adept
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze

Napisany 07 sierpień 2005 - 20:26

Witam,

W minony piątek w wielu worlalach medialnych pojawiła się informacja o 10 rocznicy portalu Wirtualna Polska. Z tego, co udało mi się dowiedzieć (wypowiedź rzecznika Wirtualnej Polski) podawana data 6 sierpnia nie jest prawdziwa. Z zebranych informacji, które udało mi się zebrać, wynika, że za rozsyłanie 'fałszywych' informacji prasowych odpowiedzialny jest współzałożyciel portalu Leszek Bogdanowicz, który pomimo sprzedania chce 'odzyskać' prawo do portalu. Czy można wiedzieć, kiedy jest oficjalna rocznica powstania portalu, oraz jakie postępowanie za rozsyłanie nieprawdziwych informacji będzie postawione Panu Leszkowi.

Druga sprawa to mailing reklamowy w Poczcie WP. Jeden z współpracowników serwisu "DI" [Dziennik Internautów] całkiem niedawno pisał artykuł dotyczący reklamy Eurorestu, która to namawiała swoich użytkowników do łamania zasad netykiety (również polityki antyspamowej wp). Wysłał do portali, które oferują bezpłatną pocztę maila z prośbą o komentarz w tej sprawie. Od Wirtualnej Polski (w przeciwieństwie do kilku innych portali) odpowiedzi nie otrzymał. Czy mógłby Pan wyrazić swój komentarz, bądź przekazać informację odpowiedniej osobie z prośbą o odpowiedź na maila: m.kabarowski@radiozet.net. Z góry dziękuję.

Kolejną rzeczą, jest Wasze dzieło komunikacyjne, a konkretniej wpkontakt. Jest to bardzo dobry, użyteczny program. Problem leży jednak w jego użytkownikach - a może bardziej ich braku (konkretniej wpkontakt 75 tyś, tlen 700 tyś a gg 2 mln). Na stronach WP brakuje porządnej integracji z programem, oraz nieprzerwanej kampanii reklamowej. Trendem w WP jest promowanie czegoś przez krótki okres, następnie odkładając w kąt na kilka, a czasem więcej miesięcy. Zapewnie nie sprzyja to znajomości marki (jaką jest wpk), a co za tym idzie zdobywaniu nowych użytkowników. Program od jakiegoś czasu zdaje się być zapomniany, przez dawny WPKTeam - wprowadzane zmiany są naprawdę bardzo, ale to bardzo rzadko..

Sprawa która mnie również interesuje, to jeden z waszych partnerów. Konkreniej chodzi o Radio ZET, które to pod koniec marca opuściło wasze serwery. Pozstał jednak serwis, który nie sprzyja dobremu wizerunkowi Radia. Chodzi www.radiozet.wp.pl którego częstość aktualizacji newsów, oraz całkowita zawartość merytoryczna pozostaje wiele do życzenia. Radio ZET nie podaje oficjalnych informacji nt. zmiany serwera, jak również co do wersji z aliasem wp wypowiada się niechętnie. Czy można dowiedzieć się, dlaczego nastąpiła taka zmiana oraz czy serwis będzie przez wasz zespół lepiej prowadzony..

Wiele do życzenia pozostawiają również niektóre działy Wiadomości WP, które wedle przewodnika powinny być aktualizowane codziennie (czasem częstotliwość aktualizacji to klikanaście dni ;()

Zauważyłem również, że na stronie głównej, już od jakiegoś czasu nie mieści się lista serwisów, które są dostępne. Ostatnio tabelka została powiększona o jedną linię, ale to jest nadal zbyt mało. Usuwanie jednych linków, w celu wprowadzenia innych jest dla użytkowników nieco irytujące. Czy planowane są jakieś nowe "Działy", chociażby dla ostatnio wydanych serwisów czasopism Edipress w innym miesjcu strony głównej?

Ostatnio głośno było o zakończeniu sporów w WP. Informacje na worlach były jednak bardzo niejednoznaczne. Z jednych wynikało, że WP chce przejąć Polsat, inne, że portal chce odzyskać TP sa, a z innch jeszcze inne twory Najwięcej wątpliwości mam jednak co do tej drugiej instytucji, która już raz chciała 'wykończyć' portal. Czy w tym momecnie można takiemu podmiotowi zaufać?

Pozdrawiam,
Marek

#2 Użytkownik jest niedostępny   tomaszj_wp Ikona

• Ekspert Bankier.pl
  • PipPip
  • Grupa: Ekspert

Napisany 20 sierpień 2005 - 22:26

Witam,

Wprawdzie pytania są dość odległe od oficjalnego tematu forum ale postaram się po krótce odpowiedzieć.

1. Jeśli chodzi o datę "urodzin" WP to jak Pan zapewne wie jestem w niej na tyle krótko, że trudno mi być ekspertem tej kwestii. PO wewnętrzynych konsultacjach ustaliłem, że proces powstania był na tyle długi, że postanowiono za rocznicowy uznawać cały rok 2005. Imprezy "rocznicowe" są planowane na przełom września i października. WP jest w sporze z Panem Bogdanowiczem, a o konkretnych krokach będzie prawdopodobnie decydował nowy zarząd spółki.

2. Jeśli chodzi o mailing to sprawę przekazałem rzecznikowi wraz z namiarem mailowym.

3. Co do wpKontaktu to prowadzone są intensywne prace nad nową odsłoną komunikatora. Do premiery wolałbym wstrzymać się z komentarzami.

4. Nie czuję się umocowany aby komentować politykę Radia Zet, dlatego pozwolę sobie nie komentować tej kwestii.

5. Jeśli chodzi o uwagi dotyczące Wiadomości i Strony Głównej to przekazałam je odpowiednim osobom i wierzę, że jeśli mają one podstawy to sytuacja niedługo się poprawi.

6. Na temat polityki Telekomunikacji Polskiej SA wobec WP powinna się wypowiadać Telekomunikacja. Wydaje mi się, że tylko ta firma jest do tego umocowana.

Pozdrawiam,

TJ

#3 Użytkownik jest niedostępny   Kabarek Ikona

• Adept
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze

Napisany 01 wrzesień 2005 - 12:25

Witam ponownie,
Serdecznie dziękuję za udzielone odpowiedzi. Jeszcze jedno pytanie spoza tematu.. i nawiązanie:

6. Na temat polityki Telekomunikacji Polskiej SA wobec WP powinna się wypowiadać Telekomunikacja. Wydaje mi się, że tylko ta firma jest do tego umocowana.

Raczej wątpię, aby firma otwarcie przyznała się, że nie można jej zaufać ;] Bardziej chodziło mi o Pańską opinię w tej sprawie.

Jak wiadomo, pod koniec lipca br. złożył Pan wypowiedzenie w WP oraz od dziś (tj. 1 września) przestał pełnić funkcję dyrektora finansowego Wirtualnej Polski. Czy ma to coś bliżej wspólnego z tym, że również od dziś spółką zarządzać będzie Telekomunikacja Polska SA?

Pozdrawiam,
Marek

Prześlij ten temat:

Strona 1 z 1