Forum IDG.pl - miejsce dyskusji o IT: Vectra - problem z internetem - Forum IDG.pl - miejsce dyskusji o IT

Skocz do zawartości

Close Open
Close Open
Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Vectra - problem z internetem Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   Lucky17 Ikona

• Adept
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze

Napisany 31 marzec 2010 - 18:42

Witam,
Internet mam z vectry. Juz ponad 2 lata. Okolo 3 miechow dzialam na routerze. Do teraz wszystko bylo ok.
Dodaj obrazek

Moje komputery w domu połączone są w taki sposób : modem = router = kompy
Router: Linksys Wg45
Od 2 dni nie moge polaczyc sie przez router ,jedynie bezposrednio z modemu. Kabel rj45 jest dobry, ponieważ testowalem innym.
Podczas konfiguracji routera z plyty wyskakuje informacja ,że router nie widzi "internetu".
Vectra twierdzi ,że sygnał z ich strony wysyłany jest prawidlowo.
Probowalem chyba wszystkiego.
Jak to naprawić?

#2 Użytkownik jest niedostępny   Krzysztof Skowina Ikona

• Ekspert DrayTek
  • Pip
  • Grupa: Ekspert

Napisany 01 kwiecień 2010 - 07:41

Witam,

Przykładowy test sprawności routera:

1. Sprawdzenie bieżącej konfiguracji m.in. adresu MAC interfejsu WAN

2. Przy bieżącej topologii i konfiguracji sprawdzenie statusu interfejsów LAN i WAN np. świecenie diód LED

3. Reset do ustawień fabrycznych + ewentualna aktualizacja firmware

4. Topologia testowa:

PC1---WAN_Router_LAN---PC2

5. Manualne przypisanie adresów IP:
- PC1 np. IP 172.16.0.10, maska 255.255.255.0, brama 172.16.0.1
- Router WAN np. IP 172.16.0.1, maska 255.255.255.0, brama 172.16.0.10

6. Sprawdzenie łączności np. z PC2 ping do PC1 'ping 172.16.0.10'

Pozdrawiam
Krzysztof Skowina

#3 GośćRyszard_*

• Grupa: Goście

Napisany 06 czerwiec 2011 - 16:25

Witaj.. a czy w okresie tych trzech miesięcy Vekta zmieniała Tobie może modem.
Ja używałem rutera około roku i było wszystko super miałem sieć, drukarke sieciową, drukarkę po Wifi i dysk sieciowy Airlive który korzystał z serwera dynsys i kóregoś dnia w kwietniu dałem się namówić na promocje typu mobilny internet i koniecznie dodatkowo musiałem wyrazić zgodę na telefon stacjonarny i oto chodziło przedstawicielowi Vetry bo telefon wiązał się z wymianą modemu. Po otrzymaniu nowego modemu niestety wszystko się skończyło, nie mogę utworzyć sieci korzystać z drukarek ani używać dysku. Po kliku reklamacjach pisemnych złożonych mailem i telefonicznie w końcu dowiedziałem się ze taka jest strategia firmy i to wszystko będzie zablokowane i dotyczy to wszystkich tylko sukcesywnie Vektra będzie wymieniać modemy w każdej sytuacji gdy dostanie użytkownika w ręce.W takiej sytuacji korzystając z prawa rozwiązania umowy w czasie 10 dni zawiadomiłem Vektre o mojej decyzji ale teraz kontakt się urwał na maile brak odpowiedzi a telefonicznie nie chcą na ten temat rozmawiać twierdząc że to ciągle nie ten dział lub nie ta osoba. Wiec napisałem pismo wsztyrzymujące termin i rozpoczynające spór oraz złożyłem dokumenty u Rzecznika Praw Konsumentów, mija już miesiąc prawie i żadnego kontaktu... Wniosek prosty.. nie należy dopuścić do wymiany modemu starego na modem marki CISKO bo to ten modem pozwala firmie na takie blokady .. pozdrawiam..

Ten post był edytowany przez keisy dnia: 06 czerwiec 2011 - 17:44
Powód edycji: Zbędne cytowanie.

#4 Gośćlm_*

Napisany 07 czerwiec 2011 - 13:37

ja od tygodnia mam inny problem. próbowałam korzystać przez router i też bezpośrednio (a internet z Vectry mam już od ponad roku). na komputerze pisze, że wszystko jest w porządku, na modemie i routerze też niby wszystko gra, ale internet nie chcę mi chodzić. filmy czy muzyka w ogóle nie chce mi się otworzyć, a inne stromy strasznie mulą, a niektóre też się nie otwierają wcale.

#5 GośćDupna Vectra_*

Napisany 04 wrzesień 2011 - 09:29

od paru dni mam identyczny problem. na kablu wszystko śmiga, a przez router strasznie muli lub wcale nie idzie. W ustawieniach routera wygląda, że jest wszystko ok, mimo to d***. Vectra jest do dupy, cały czas prowadzę z nimi jakieś walki. odradzam wszystkim tą firmę.

Prześlij ten temat:

Strona 1 z 1