Forum IDG.pl - miejsce dyskusji o IT: Uprawnienia administratora, atrybut "tylko do odczytu",usuwanie folderów - Forum IDG.pl - miejsce dyskusji o IT

Skocz do zawartości

Close Open
Close Open
Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Uprawnienia administratora, atrybut "tylko do odczytu",usuwanie folderów Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   Karol995 Ikona

• Początkujący
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze

Napisany 12 styczeń 2012 - 18:39

Witam, od pewnego czasu pojawił się problem. Mianowicie wydaje mi sie ze nie posiadam uprawnień administratora. Gdy próbowałem zmienić atrybut "tylko do odczytu" wyświetliło "wystąpił błąd. Odmowa dostępu". Podobnie się dzieje przy usuwaniu folderu na partycji systemowej. Tu wyświetla się "Uzyskaj uprawnienia administratora w celu wprowadzenia zmian w tym folderze". Wie ktoś co poradzić na ten problem ?

#2 Użytkownik jest niedostępny   repylek Ikona

• Very Lazy Cat
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • Zobacz galerię

Napisany 12 styczeń 2012 - 18:41

Nawet nie napisałeś jaki Windows? i jaki folder?
Linkman M-24

#3 Użytkownik jest niedostępny   Karol995 Ikona

• Początkujący
  • PipPipPip

Napisany 12 styczeń 2012 - 18:54

windows 7 professional 64 bit, folder od combofix Qoobox

#4 Użytkownik jest niedostępny   repylek Ikona

• Very Lazy Cat
  • Zobacz galerię

Napisany 12 styczeń 2012 - 20:14

Folder Combofixa łatwo usuniesz Unlockerem.
Odnośnie plików żądających uprawnień administratora, sposobem jest nabycie uprawnień do tego pliku czy raczej folderu w którym
się on znajduje. Problemem fakt, że nie dla wszystkich plików i folderów systemowych, warto zmieniać uprawnienia na siebie.
Jak zmieniać uprawnienia pisałem w innych wątkach na Forum, przykłady... w tej chwili nie mogę go odnależć.
Ale przebiega to tak samo jak w tym linku (u mnie były fotki z polskim Windowsem 7):
http://www.vista.pl/...a_operacji.html
Linkman M-24

#5 Użytkownik jest niedostępny   Karol995 Ikona

• Początkujący
  • PipPipPip

Napisany 12 styczeń 2012 - 21:31

Zrobiłem wszystko tak jak jest na tej stronieco podałeś,a log z otl dodałem w dziale, w którym wskazałeś. Mimo tego, że postępowałem tak jak stronie jest podane nadal nie moge zmienić atrybutu. Może opisze lepiej ten problem. Posiadam na dysku twardym folder z filmami, po pewnym czasie przy ikonce pojawiła się kłótka, a we właściwościach zaznaczony(tylko do odczytu dotyczy tylko plików w folderze), odznaczam, klikam ok i pojawia sie okienko "aby zmienić atrbuty musisz mieć uprawnienia administratora" i kontynuuj, klikam i wyświetla sie "Wystąpił błąd podczas stosowania atrybutów do pliku "nazwa.avi" i tak do każdego pliku, nie wiem co na to poradzić.

#6 Użytkownik jest niedostępny   repylek Ikona

• Very Lazy Cat
  • Zobacz galerię

Napisany 12 styczeń 2012 - 22:10

To dość znany problem z folderami z zawartością plików .avi

Otwórz Notatnik i wklej do niego poniższy skopiowany tekst w ramce). Plik zapisz z rozszerzeniem .reg ,np .fi.reg, 2-kliknij go i wyraź zgodę na dodanie do Rejestru.
===================================

Windows Registry Editor Version 5.00

[-HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Classes\CLSID\{87D62D94-71B3-4b9a-9489-5FE6850DC73E}\InProcServer32]

=====================================

inna porad:
Problem z usuwaniem plików .avi.
Zdarza się, że przy próbie usunięcia pliku z filmem, który ma rozszerzenie .avi, pojawia się denerwujący komunikat informujący o tym, że plik jest używany przez jakiś program. Nawet jeśli jesteśmy pewni, że plik nie jest otwarty w żadnym programie, nadal nie możemy go usunąć. Zobaczmy jak pozbyć się tego problemu.
1.Klikamy na Start, Uruchom i w pole wpisujemy regedit i klikamy na OK.
2.Klikamy podwójnie lewym przyciskiem myszy na kolejne klucze rejestru systemowego HKEY_CLASSES_ROOT, SystemFileAssociations, .avi, shellex.
3.Usuwamy klucz PropertyHandler. W tym celu klikamy prawym przyciskiem myszy na jego nazwę i z menu, które się wyświetla, wybieramy polecenie Usuń. Potwierdzamy usunięcie klikając na Tak. Od tej pory bez problemu będziemy mogli usuwać pliki AVI.
Linkman M-24

#7 Użytkownik jest niedostępny   Karol995 Ikona

• Początkujący
  • PipPipPip

Napisany 12 styczeń 2012 - 22:37

Pojawił się kolejny problem. W menu start nie mam notatnika, wiersza poleceń, edytora rejestru. Jak wpisuje to hasło w menu start to brak wyników. a ta operacja z notatnikiem i edytowaniem rejestru nic nie dała, dalej nie moge zmienić atrybutów.

#8 Użytkownik jest niedostępny   repylek Ikona

• Very Lazy Cat
  • Zobacz galerię

Napisany 13 styczeń 2012 - 05:48

Jeśli w Menu Start masz przycisk: Uruchom, możesz skorzystać z niego wpisując potrzebne polecenia, notepad, cmd, regedit, (jeśli nie masz -.fotka)
Dlaczego koniecznie chcesz zmieniać atrybut, wystarczy zmiana właściciela folderu.

Dodaj obrazek
Linkman M-24

Prześlij ten temat:

Strona 1 z 1