Forum IDG.pl - miejsce dyskusji o IT: TrueCrypt - poczta na dysku - Forum IDG.pl - miejsce dyskusji o IT

Skocz do zawartości

Close Open
Close Open
Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Ten temat jest zamknięty

TrueCrypt - poczta na dysku W jaki sposób uchronić archwum poczty Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   luk108 Ikona

• Adept
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze

Napisany 08 grudzień 2007 - 15:29

Witam.

Chciałem zabzpieczyć w jakiś sposób folder z pocztą przed kradzieżą (trojany, hacker itp). Uzywam Outlooka i magazynuje poczte w konkretnych folderach. Foldery te nie są zabezpieczone. Dlatego postanowiłem to zmienić. Zaistalowałem TrueCrypt, swtorzylem wirtualny wolumen zabezpieczony hasłem. W sadzilem na niego foldery z pocztą.
Po zamontowaniu wolumenu pieknie wyswietla się jako dysk. Oczywiste jest ze program pocztowy ma do niego dostep.
I teraz pytanie:
- Czy w przypadku gdy mój komputer zotanie przypadkiem zaataowany jakimś trojanem, ktoś będzie mógł wejść na ten wolumen gdy będzie zamontowany, czy jest on nie widoczny dla takiego hackera z poziomu ataku z sieci?
Sytuacja jest o tyle kłopotliwa ze moge za kazdym razem kiedy bede wchodzi do sieci montowac i demontowac wolumen, ale jedna pomyłka z nie zamontowaniem wolumena i wejscie do programu pocztowego bedzie mnie kosztowac resetacje sciezki do folderu z pocztą - poprostu ustawi sie domyslna.

hmm. Moze da sie tak zabezpieczyc sam folder żeby kazde odwołanie do niego bylo poprzedzdone wpisaniem hasła? Tylko czy takie zabezpieczenie na folder działa również dla takiego trojana czy włamywacza który buszuje po dysku w poszukiwaniu cennych danych (np. program Folder Acces) ?

Moze ktoś zna jakis dobry sposob aby zabezpieczyc poczte w taki sposob zeby zaden złodziej sieciowy nie mógł ukrasc mojej poczty, a przynajmniej nie rozszyfrować jej. A jednoczesnie zebym mógł w jakis wygodny sposob z niej korzystac w outlooku.
Czekam na parady.
Dzieki

PS. Jesli mogę prosic, wyjaniscie mi te kilk a zagadnien odnosnie co trojan może a co nie w przypadku takich zazpieczeń jak TrueCrypt, czy hasłowanie folederów itp. Czy ma trojan na perzyklad dostep do tych plików w tedy kiedy ja otwieram wolumen czy nie. Sory za zagmatwanie , ale wrazie czego wyjanie to jeszcze.

#2 Użytkownik jest niedostępny   elymus Ikona

• Adept
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze

Napisany 26 luty 2008 - 16:52

Również podczepiam się pod pytania 'przedmówcy' :P

Prześlij ten temat:

Strona 1 z 1