Forum IDG.pl - miejsce dyskusji o IT: Treść backupu - Forum IDG.pl - miejsce dyskusji o IT

Skocz do zawartości

Close Open
Close Open
Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Ten temat jest zamknięty

Treść backupu Czy są zabronione treści backupu?

#1 Użytkownik jest niedostępny   joppa Ikona

• Adept
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze

Napisany 27 listopad 2009 - 13:21

Panie, mam takie pytanie, czy backupować można dowolną treść? Na ten przykład różne gierki albo filmiki (wiadomo jakie gierki i filmiki mam na myśli)?
W czym Pana backup jest lepszy od Rapida?

#2 Użytkownik jest niedostępny   Tomasz Kuik Ikona

• Ekspert TotalSafe
  • Pip
  • Grupa: Ekspert

Napisany 30 listopad 2009 - 13:44

Zobacz postjoppa, o 27-11-2009, 13:21, powiedział:

Panie, mam takie pytanie, czy backupować można dowolną treść? Na ten przykład różne gierki albo filmiki (wiadomo jakie gierki i filmiki mam na myśli)?
W czym Pana backup jest lepszy od Rapida?

Witam,
Dane spoczywające na macierzy są silnie zaszyfrowane (m.in. AES), tylko posiadacz "klucza" może je odczytać. KAŻDY inny włączając w to służby podatkowe lub ścigania nie ma dostępu do tych danych. Taka jest filozofia bezpieczeństwa backupu online - coś za coś - dane są w zewnętrznej lokalizacji, ale za to znacznie bardziej bezpieczne niż płyta CD czy pendrive spoczywający w biurku szefa.

Nie ma ograniczeń co do typu danych przesyłanych na macierze, to w dużym uproszczeniu jak dysk w komputerze, tylko ZNACZNIE bardziej zaawansowany technicznie i ZNACZNIE bardziej chroniony przez zaawansowane systemy, do tego w najbardziej (w przypadku SuperSafa) zaawansowanej technologicznie serwerowni w Polsce (Beyond w Poznaniu).

Supersafe i Rapid to rozwiązania służące do czegoś innego, dlatego żaden nie jest lepszy od drugiego. Na obu można gromadzić dane, ale cel gromadzenia jest inny. W Rapidzie ważna jest szybka wymiana informacji, duża dostępność dla wszystkich zainteresowanych, duże pojemności i szybki transfer od serwera, w Supersafa ważne jest bezpieczne składowanie informacji do których nikt poza właścicielem nie ma dostępu, szybki transfer do serwera.

W przypadku pytań prosze o kontakt.

Pozdrawiam
Tomasz Kuik

#3 Użytkownik jest niedostępny   joppa Ikona

• Adept
  • Pip

Napisany 30 listopad 2009 - 15:32

rozumie
a jak zgubie klucz?
skoro nikt inny go nie ma to dane przepadają?
jeśli z kolei jest kopia tego klucza to teoretycznie ktoś może moje dane wykraść.
rozumiesz Pan w czym rzecz?

#4 Użytkownik jest niedostępny   Tomasz Kuik Ikona

• Ekspert TotalSafe
  • Pip

Napisany 02 grudzień 2009 - 12:19

[quote name='joppa' date='30-11-2009, 15:32 ' post='1531242']
rozumie
a jak zgubie klucz?
skoro nikt inny go nie ma to dane przepadają?
jeśli z kolei jest kopia tego klucza to teoretycznie ktoś może moje dane wykraść.
rozumiesz Pan w czym rzecz?

Klucza nie można zgubić lub zapomnieć bo faktycznie wtedy dane przepadają. Jest mechanizm przypominania klucza, co znacznie zmniejsza prawdopodobieństwo zapomnienia (jest to bardziej skomplikowany klucz niż np.: hasło do konta pocztowego: minimum 10 znaków). To jest na zasadzie coś za coś, czyli albo wysokie bezpieczeństwo i świadomość wagi swojego klucza, albo brak klucza kosztem znacznie mniejszego bezpieczeństwa.
Obecnie są na rynku dwa podejścia do tej sprawy, brak klucza lub przechowywany na serwerze, albo przechowywany tylko przez uprawnionego użytkownika. Można wybrać, które rozwiązanie jest dla nas lepsze. Jeśli archiwizujemy ważne dane, a o to w tej usłudze chodzi to odpowiedź jest raczej prosta.

Pozdrawiam

#5 Użytkownik jest niedostępny   joppa Ikona

• Adept
  • Pip

Napisany 02 grudzień 2009 - 13:38

A jak się ma do tego Unia Europejska i jej przepisy?
Po wprowadzeniu tego nieszczęsnego traktatu (za pomocą podstępu i w sposób nieuczciwy), przepisy unijne biorą górę nawet nad konstytucją. W gąszczu tysięcy niezrozumiałych dla normalnego człowieka przepisów, urzędas może zażądać ujawnienia danych powołując się na jakiś zapis. I co wtedy? Czy pod tym kątem Pana usługa jest w 100% bezpieczna?

PS
Panie Tomaszu, przepraszam, że zamęczam Pana tymi pytaniami, mam nadzieję, że to nie problem:)

#6 Użytkownik jest niedostępny   extrater Ikona

• coś umarło...
  • PipPipPipPipPipPipPip

Napisany 02 grudzień 2009 - 19:23

Zawsze możesz odmówić ujawnienia klucza. Nikt fizycznie Cię do tego nie zmusi. Możesz ponieść z tego powodu konsekwencje prawne, gdy jesteś w postępowaniu stroną trzecią. W przypadku postępowania przeciwko Tobie, odmowa ujawnienia danych wchodzi chyba w zakres dozwolonej obrony.
Działa!

#7 Użytkownik jest niedostępny   joppa Ikona

• Adept
  • Pip

Napisany 03 grudzień 2009 - 10:09

Zobacz postextrater, o 02-12-2009, 19:23, powiedział:

Zawsze możesz odmówić ujawnienia klucza. Nikt fizycznie Cię do tego nie zmusi. Możesz ponieść z tego powodu konsekwencje prawne, gdy jesteś w postępowaniu stroną trzecią. W przypadku postępowania przeciwko Tobie, odmowa ujawnienia danych wchodzi chyba w zakres dozwolonej obrony.

Tak czy inaczej bardzo ciekawa jest usługa Pana Tomka, będę ją polecać znajomym.

#8 Użytkownik jest niedostępny   Tomasz Kuik Ikona

• Ekspert TotalSafe
  • Pip

Napisany 07 grudzień 2009 - 11:59

Zobacz postjoppa, o 02-12-2009, 13:38, powiedział:

A jak się ma do tego Unia Europejska i jej przepisy?
Po wprowadzeniu tego nieszczęsnego traktatu (za pomocą podstępu i w sposób nieuczciwy), przepisy unijne biorą górę nawet nad konstytucją. W gąszczu tysięcy niezrozumiałych dla normalnego człowieka przepisów, urzędas może zażądać ujawnienia danych powołując się na jakiś zapis. I co wtedy? Czy pod tym kątem Pana usługa jest w 100% bezpieczna?

PS
Panie Tomaszu, przepraszam, że zamęczam Pana tymi pytaniami, mam nadzieję, że to nie problem:)

Przede wszystkim nie ma problemu z pytaniami, proszę pytać, chętnie odpowiem.

Jeśli np.: urzędnik przyjdzie do mnie jako usługodawcy i zażąda Pana danych, to jak mam obowiązek je przekazać i tak będę musiał zrobić. Ale będą to "dane" dwukrotnie zaszyfrowane (dwa typy mechanizmów szyfrujących), do których klucz ZNA TYLKO PAN. NIKT inny nie odczyta tych danych. Można się pokusić o złamanie klucza, to czasochłonne i drogie, nie dla urzędnika, tylko wyjątkowego specjalisty, a efekt wątpliwy.
Nie ma technologii w 100% bezpiecznej, bo wszystko to wymyślił człowiek, ale ta akurat jest BARDZO bliska 100% bezpieczeństwa.

Pozdrawiam
Tomek

#9 Użytkownik jest niedostępny   joppa Ikona

• Adept
  • Pip

Napisany 11 grudzień 2009 - 18:32

Panie Tomku, a czy jest jakaś konkurencja na rynku tej usługi?
Można z kimś porównać Pana ceny?

Z tego co rozumiem, dostęp jest wyłącznie on-line? Na wypadek awarii internetu nie ma szansy dostępu do danych?
Jak wygląda proces szyfrowania? Czy jest on w całości on-line czy też muszę instalować jakiś soft na komputerze?

#10 Użytkownik jest niedostępny   Tomasz Kuik Ikona

• Ekspert TotalSafe
  • Pip

Napisany 14 grudzień 2009 - 11:32

Zobacz postjoppa, o 11-12-2009, 18:32, powiedział:

Panie Tomku, a czy jest jakaś konkurencja na rynku tej usługi?
Można z kimś porównać Pana ceny?

Z tego co rozumiem, dostęp jest wyłącznie on-line? Na wypadek awarii internetu nie ma szansy dostępu do danych?
Jak wygląda proces szyfrowania? Czy jest on w całości on-line czy też muszę instalować jakiś soft na komputerze?

Konkurencja oczywiście jest, na szczęście:) Liczący się gracze to auto-backup, ibard24 czy fsecure. Generalnie póki co każda z firm adresuje usługi do trochę innego segmentu rynku, ale to tylko kwestia czasu kiedy rozpocznie się bezpośrednia konkurencja. Oczywiście są także duże firmy zagraniczne: mozy czy idrive.

Tak, dostęp jest wyłącznie online, jeśli nastąpi awaria dostępu do netu, to nie da się wysłać i pobrać danych, ale z drugiej strony takie awarie to na szczęście już rzadkość.
Na komputerze, który chcemy chronić instalujemy małą aplikację (kilka mega), która kontroluje proces backupu. W niej ustalamy co i kiedy ma się archiwizować oraz ta aplikacja bezpośrednio przed wysłaniem danych na bezpieczny serwer, szyfruje i kompresuje dane.

Aktualizujemy właśnie naszą stronę www i za chwilę pojawi się na niej video help:) czyli filmy jak wykonywać, konfigurować i zarządzać bezpieczeństwem swoich danych (strona www.supersafe.pl)

Zachęcam do instalacji konta testowego na 30 dni, zupełnie za darmo. Można w tym czasie przekonać się, że to bardzo bezpieczne i efektywne to rozwiązanie.

Jeszcze jedno, rozwiązanie SUPERSAFE zdobyło tytuł PRODUKT ROKU 2009 miesięcznika PC World w kategorii BACKUP ONLINE. To duży zaszczyt ale też zobowiązanie do utrzymania pozycji lidera.

Pozdrawiam
Tomasz Kuik

#11 Użytkownik jest niedostępny   joppa Ikona

• Adept
  • Pip

Napisany 06 styczeń 2010 - 17:28

Witam Panie Tomku po Świętach, mam nadzieję, że baterie naładowane.
Takie pytanie na dzień dobry: ilu klientów, jeśli to nie tajemnica, obsługuje w backupie Pana firma?
Czy to usługa rozwojowa? (absolutnie nie jestem konkurencją i nie planuję być)
Tak sobie myślę, że w dobie wielu darmowych serwisów hostingowych lekko nie jest.
Poza tym coś jest w ludziach takiego, że najważniejsze i najtajniejsze dane wolą trzymać przy sobie i jest pewna bariera żeby wysyłać je na zewnetrzne komputery. Co Pan o tym sądzi? Może się mylę?

#12 Użytkownik jest niedostępny   Tomasz Kuik Ikona

• Ekspert TotalSafe
  • Pip

Napisany 07 styczeń 2010 - 15:53

Witam,
Baterie mocno naładowane, więc oczekuję na kolejne pytania:)
Ilość klientów nie jest tajemnicą, aktualnie obsługujemy blisko 10.000 kont. Startowaliśmy jako pierwsi w Polsce co dało nam szanse na zdobycie większej liczby klientów niż konkurencyjne firmy.
A co do faktu czy jest to usługa rozwojowa to odpowiem tak:) kiedyś ludzie trzymali cały swój dobytek przy sobie i jak większość na tym wyszła:) straciła go. Proces oddawania kompetencji i wartościowych rzeczy jest obecny i nie da się go zatrzymać. Oddaliśmy to co dla nas bardzo cenne czyli pieniądze do banku (a ci co tego nie robią uznawani są za zacofanych), zdrowie w ręce lekarzy, dane też z czasem oddamy do zewnętrznych, specjalistycznych firm żeby je chroniły. Tego procesu nie da się zatrzymać:) Proces ten potwierdzają także badania wielkich firm badawczych.

Pozdrawiam
Tomek

#13 Użytkownik jest niedostępny   joppa Ikona

• Adept
  • Pip

Napisany 27 styczeń 2010 - 16:04

Panie Tomku, te 10 000 to mam nadzieję nie jest pomyłka o 0:)
Przejrzałem trochę konkurencję i wg mnie lekko nie jest , większość firm oferuje to za darmo albo małą opłatę a i pojemność dyskowa bywa sporo większa.
Czy oprócz tego Pana firma świadczy jakieś inne usługi?

#14 Użytkownik jest niedostępny   Tomasz Kuik Ikona

• Ekspert TotalSafe
  • Pip

Napisany 18 luty 2010 - 12:41

Witam,
Te prawie 10000 to nie jest pomyłka. Sprzedajemy głównie do kanału resellerskiego, w którym firmy brandują aplikację swoim logo i danymi kontaktowymi a następnie odsprzedają dalej (co oznacza, że często konkurencja sprzedaje nasze rozwiązanie). Sprzedajemy w pakietach, mając kilku dużych klientów taka wartość nie jest trudna do uzyskania. W najbliższym czasie będzie, mam nadzieję:) dużo więcej kont, ponieważ zaczniemy świadczyć usługę dla klienta indywidualnego (obecnie nie mamy takiej oferty) i wtedy wejdziemy na rynek z dużą liczba kont bez opłat.

Pozdrawiam
Tomek

Prześlij ten temat:

Strona 1 z 1