Skocz do zawartości


Close Open
Close Open
Zdjęcie
- - - - -

Zamiana kropek na przecinki


  • Please log in to reply
20 replies to this topic

#1 KRISTO_MASTA

KRISTO_MASTA

    Początkujący

  • Forumowicze
  • PipPipPip
  • 69 Postów:

Napisany 07 styczeń 2007 - 19:58

Witam,

Prosze o pomoc w nastepujacych problemach:

1) Importuje duza baze danych do excela i w trzech kolumnach tej bazy wystepuja liczby w ktorych zamiast przecinka sa kropki (excel rozpoznaje format liczbowy tylko w tych komorkach gdzie wartosc jest calkowita, reszta jako tekst).

Gdy recznie zamieniam "." na "," (CTRL+H) wszystko dziala idealnie tzn wszytkie wartosci po takiej zamianie excel formatuje jako liczby...

Lecz ja potrzebuje wrzucic to do makra i tam z rejestratora wyskakuje mi taki kod tej czynnosci:
Cells.Replace What:=".", Replacement:=",", LookAt:=xlPart, SearchOrder _
:=xlByRows, MatchCase:=False, SearchFormat:=False, ReplaceFormat:=False

i niestety co prawda wszystkie kropki sa zamienione na przecinki ale juz excel nie rozpoznaje formatu liczbowego (nadal widzi jako tekst - czyli wartosci ktore byly calkowite sa wyrownane do prawej natomiast z ulamkiem po lewej stronie komorek).

2) Jak w kodzie VBA potwierdzić pytanie gdy chcemy usunąć w excelu arkusz ("Dane mogą istnieć w arkuszach zaznaczonych w celu usunięcia. Aby trwale usunąć dane, kliknij przycisk usuń") - excel wygenerowal mi taki kod:
Sheets("StareDane").Select
ActiveWindow.SelectedSheets.Delete

.. i niestety wyskakuje mi okno z tym pytaniem.

Za jakies wskazowki z gory dziekuje !!
Pozdrawiam

#2 bodarko

bodarko

    Manager

  • Forumowicze
  • PipPipPipPipPipPip
  • 555 Postów:

Napisany 07 styczeń 2007 - 20:17

mam podobny problem - niestety nie rozwiąząłęm go - ale zrobiłem tak:
podzieliłem makro na 2 części - 1 dochodzi do momentu, gdzie musze zamienić - robie to ręcznie (CTRL+H) a potem drugie makro, ktore kończy całość wysłaniem przerobionego pliku jako załcznik mailowy.
Może to półśrodki, ale nie mam innego pomysłu.
Płyta główna: Gigabyte GA-EX38-DS5 // Procesor: INTEL Q9300 // Pamięć RAM: PDP PATRIOT 2 X 2048 MB 800 MHZ CL4 Dual Channel // Wentyl: NOCTUA NU12P//Karta graf.: NVIDIA GIGABYTE 8600 GTS SILENT PIPE III // Dysk Twardy: 1 x SEAGATE ST3250310AS (250 GB, 7200 RPM, SATAII) + 1 x MAXTOR STM3320820AS (320 GB, 7200 RPM, SATAII )//Napęd:TSSTcorp CD/DVDW SH-S183L SATA //Zasilacz: Corsair CMPSU-520HXEU 520W// Monitor: LCD 21,5" panorama SAMSUNG SN2233 // Internet: DSL 4000//Tuner TV: AVERTV Super 007 // Obudowa: Sunbeam Silent Twister IC-SS-BK // Kamera: Logitech Quickcam Express // Drukarka: HP 7260 Photosmart // System: Win XP JG x64 SP2 + WINDOWS 7 x64// Laptop: ASUS 17" x1 + ASUS 15,6" x1

#3 Mały_Rycho

Mały_Rycho

    eremita

  • Forumowicze
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 2014 Postów:
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Sulęcin

Napisany 07 styczeń 2007 - 22:17

Witam.
Proponuję analizę takich makr:
Sub makro1()
  Dim kom As Range
  
  For Each kom In Range("A1:A9")
    With kom
      .NumberFormat = "general"
      .Value = CDbl(WorksheetFunction.Substitute(.Value, ".", ","))
    End With
  Next
End Sub

Sub makro2()
  On Error Resume Next  'gdyby arkusza już nie bylo
  Application.DisplayAlerts = False
  Worksheets("Arkusz3").Delete
  Application.DisplayAlerts = True
End Sub
Pozdrawiam
Mały Rycho

Jeśli mówisz prawdę, nie musisz niczego pamiętać. Mark Twain.

#4 KRISTO_MASTA

KRISTO_MASTA

    Początkujący

  • Forumowicze
  • PipPipPip
  • 69 Postów:

Napisany 08 styczeń 2007 - 22:24

Witam,

Dzieki Mały_Rycho jak zwykle zycie mi ratujesz :)

1) pierwsze makro faktycznie dziala ale niestety chyba nie bede mogl go zastosowac bo z tego co zauwazylem jesli makro natrafi na pusta komorke to sie wywala (nie moge okreslic dokladnie zakresu gdyz jest on inny kazdego miesiaca - okolo 8000 wierszy) pozatym niestety makro wykonuje sie juz znacznie dluzej (aczkolwiek dla mnie nie jest to duzym problemem).
Czy mozna wprowadzic jeszcze jakis zapis zeby w przypadku pustej komorki przechodzil do nastepnej z podanego zakresu? (zakres zawsze na wyrost podaje wiekszy...) ?

2) drugie marko dziala idealnie !!!

Jeszcze raz dziekuje !!!
Kristo

#5 Koziorozec

Koziorozec

    Master

  • Forumowicze
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 1461 Postów:
  • Płeć:Nie podano

Napisany 09 styczeń 2007 - 01:58

1) pierwsze makro faktycznie dziala ale niestety chyba nie bede mogl go zastosowac bo z tego co zauwazylem jesli makro natrafi na pusta komorke to sie wywala[...]Czy mozna wprowadzic jeszcze jakis zapis zeby w przypadku pustej komorki przechodzil do nastepnej z podanego zakresu? (zakres zawsze na wyrost podaje wiekszy...) ?

Zdaje się, że o czymś Panowie zapomnieliście!
VBA stosuje anglosaskie separatory, czyli jako symbolu dziesiętnego używa znaku kropki zamiast przecinka (dla liczb z ułamkiem dziesiętnym).
KRISTO_MASTA - w Twoim makrze, które podmienia kropkę na przecinek trzeba zrobić taką niby dziwną operację, a mianowicie zamienić kropkę na... kropkę!
Czyli:
Cells.Replace What:=".", Replacement:=".", LookAt:=xlPart, SearchOrder _
:=xlByRows, MatchCase:=False, SearchFormat:=False, ReplaceFormat:=False
Dziwne? VBA potraktuję tę "nową" kropkę, jako separator dziesiętny i gwarantuję, że będzie działać, bez potrzeby kombinacji ze sprawdzeniem, czy komórka jest pusta, czy nie! :)
Zadając pytanie w poście napisz CO chcesz zrobić, a nie JAK - to ułatwi znalezienie rozwiązania!

Dołącz do swojego postu plik z przykładowymi REPREZENTACYJNYMI danymi, na których będzie można sprawdzić rozwiązanie.
Opisz wszystkie warunki i zależności.
Bazę Accessa należy skompaktować (menu Narzędzia->Narzędzia bazy danych->Kompaktuj i napraw bazę danych).

Koziorozec pomógł Ci w życiu? ;) - odwdzięcz się odpowiednim komentarzem w jego Profilu.

#6 Artik_

Artik_

    Uczestnik

  • Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 192 Postów:

Napisany 09 styczeń 2007 - 13:10

...nie moge okreslic dokladnie zakresu gdyz jest on inny kazdego miesiaca - okolo 8000 wierszy...

<{POST_SNAPBACK}>

Określenie zakresu, też nie jest wielkim problemem. Załóżmy, że będziesz przeszukiwał kolumnę A. Należy napisać kod obliczający ostatnią niepustą komórkę w tej kolumnie. Ponieważ z twoich opisów wynika, że kolumna ta może zawierać dziury (niektóre komórki są puste), więc można zastosować np taki "chwyt":
 Dim lLastCell As Long
  lLastCell = Worksheets("Arkusz1").Range("A65536").End(xlUp).Row
i już wiesz jaki jest wiersz ostatniej komórki w kolumnie A. Teraz wystarczy zmodyfikować kodzik mistrza na np.
For Each kom In Range(Range("A1"), Cells(llastrow, "A"))
i masz bardzo ładny dynamiczny zakres, nic nie musisz robić na wyrost. Zapamiętaj sobie ten "chwyt", bo to baaaardzo często się przydaje. Sposobów zliczania ostatniej komórki jest dużo, lecz prawie każdy z nich może służyć innym celom, w zależności od "zastanej sytuacji na placu boju".
Ta porada rozwiązuje tylko problem dynamicznego zakresu. Nie odnosi się w żaden sposób do innych problemów w zadaniu.

Artik

#7 Mały_Rycho

Mały_Rycho

    eremita

  • Forumowicze
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 2014 Postów:
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokalizacja:Sulęcin

Napisany 09 styczeń 2007 - 16:26

Zdaje się, że o czymś Panowie zapomnieliście!
VBA stosuje anglosaskie separatory, czyli jako symbolu dziesiętnego używa znaku kropki zamiast przecinka (dla liczb z ułamkiem dziesiętnym).

Wiedzieć to jedno a zastosować sensownie to co innego. ^_^
Pozdrawiam.
Mały Rycho

Jeśli mówisz prawdę, nie musisz niczego pamiętać. Mark Twain.

#8 jotgie

jotgie

    Entuzjasta

  • Forumowicze
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 3700 Postów:

Napisany 09 styczeń 2007 - 17:02

Dubel - skasować!
Dodaj obrazek

#9 jotgie

jotgie

    Entuzjasta

  • Forumowicze
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 3700 Postów:

Napisany 09 styczeń 2007 - 17:02

Przecież jest o wiele szybsza metoda i - co najważniejsze - działa bez problemu. Wystarczy w ustawieniach Wina PANEL STEROWANIA => OPCJE REGINALNE (nawet tylko na czas eksportu, jeżeli to komuś nieodpowiada) ustawić odpowiedni znak (tu: kropkę jako separator dziesiętny).
Po tej operacji otworzyć EXCELA (Wina nie trzeba resetować) i zaimportować. Wszystkie dane liczbowe będą prawidłowe!
Dodaj obrazek

#10 Koziorozec

Koziorozec

    Master

  • Forumowicze
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 1461 Postów:
  • Płeć:Nie podano

Napisany 09 styczeń 2007 - 22:56

Przecież jest o wiele szybsza metoda i - co najważniejsze - działa bez problemu. Wystarczy w ustawieniach Wina PANEL STEROWANIA => OPCJE REGINALNE (nawet tylko na czas eksportu, jeżeli to komuś nieodpowiada) ustawić odpowiedni znak (tu: kropkę jako separator dziesiętny).
Po tej operacji otworzyć EXCELA (Wina nie trzeba resetować) i zaimportować. Wszystkie dane liczbowe będą prawidłowe!

Wyobraź sobie, że będziesz musiał importować podobne dane dziesięć razy w roku?
Albo, że niedoświadczonemu użytkownikowi tłumaczysz, że ma zmieniać ustawienia systemowe i po wykonaniu zadania - wrócić do nich?

Czy nadal uważasz, że jest to uniwersalne, najprostsze rozwiązanie?
Zadając pytanie w poście napisz CO chcesz zrobić, a nie JAK - to ułatwi znalezienie rozwiązania!

Dołącz do swojego postu plik z przykładowymi REPREZENTACYJNYMI danymi, na których będzie można sprawdzić rozwiązanie.
Opisz wszystkie warunki i zależności.
Bazę Accessa należy skompaktować (menu Narzędzia->Narzędzia bazy danych->Kompaktuj i napraw bazę danych).

Koziorozec pomógł Ci w życiu? ;) - odwdzięcz się odpowiednim komentarzem w jego Profilu.

#11 KRISTO_MASTA

KRISTO_MASTA

    Początkujący

  • Forumowicze
  • PipPipPip
  • 69 Postów:

Napisany 10 styczeń 2007 - 21:24

Zdaje się, że o czymś Panowie zapomnieliście!
VBA stosuje anglosaskie separatory, czyli jako symbolu dziesiętnego używa znaku kropki zamiast przecinka (dla liczb z ułamkiem dziesiętnym).
KRISTO_MASTA - w Twoim makrze, które podmienia kropkę na przecinek trzeba zrobić taką niby dziwną operację, a mianowicie zamienić kropkę na... kropkę!


Dzieki !! dziala idealnie faktycznie po zastosowaniu tego w makro te kropki zmieniaja sie juz na przecinki !!

Przecież jest o wiele szybsza metoda i - co najważniejsze - działa bez problemu. Wystarczy w ustawieniach Wina PANEL STEROWANIA => OPCJE REGINALNE (nawet tylko na czas eksportu, jeżeli to komuś nieodpowiada) ustawić odpowiedni znak (tu: kropkę jako separator dziesiętny).
Po tej operacji otworzyć EXCELA (Wina nie trzeba resetować) i zaimportować. Wszystkie dane liczbowe będą prawidłowe!

<{POST_SNAPBACK}>


No coz jesli uwazasz ze jest to prostsza metoda niz zmiana jednego znaku w moim makro... (wykorzystuje to makro kilka razy w miesiacu...) ponadto problem dotyczyl VBA (makro) gdyz z palca (ctrl + H - zamiana kropki na przecinek) ta operacja w excelu dziala prawidlowo (excel rozpoznaje liczby) w kazdym razie dzieki za pomoc

Zapamiętaj sobie ten "chwyt", bo to baaaardzo często się przydaje. Sposobów zliczania ostatniej komórki jest dużo, lecz prawie każdy z nich może służyć innym celom, w zależności od "zastanej sytuacji na placu boju".
Ta porada rozwiązuje tylko problem dynamicznego zakresu. Nie odnosi się w żaden sposób do innych problemów w zadaniu.


Bardzo dziekuje za ta podpowiedz, ubiegles moje nastepne pytanie gdyz wyszukiwanie ostatniego wiersza tabeli bardzo mi sie przyda przy innych czynnosciach tego makra !!

Pozdrawiam wszystkich
Kristo

#12 jotgie

jotgie

    Entuzjasta

  • Forumowicze
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 3700 Postów:

Napisany 10 styczeń 2007 - 23:09

Wyobraź sobie, że będziesz musiał importować podobne dane dziesięć razy w roku?
Albo, że niedoświadczonemu użytkownikowi tłumaczysz, że ma zmieniać ustawienia systemowe i po wykonaniu zadania - wrócić do nich?

Czy nadal uważasz, że jest to uniwersalne, najprostsze rozwiązanie?

<{POST_SNAPBACK}>


Oczywiście! Jeżeli tyle razy bym to robił, to zmieniłbym na stałe! A co to przeszkadza?... A nawet 10 razy w roku zmieniać - przecież ta operacja zajmuje 10 sek! Bez przesady!
A zresztą, napisanie makra, potem podpięcie go zaimportowanego arkusza i jego uruchomienie i czekanie na zakończenie operacji zajmuje więcej czasu!
Dodaj obrazek

#13 KRISTO_MASTA

KRISTO_MASTA

    Początkujący

  • Forumowicze
  • PipPipPip
  • 69 Postów:

Napisany 11 styczeń 2007 - 12:57

A zresztą, napisanie makra, potem podpięcie go zaimportowanego arkusza i jego uruchomienie i czekanie na zakończenie operacji zajmuje więcej czasu!

<{POST_SNAPBACK}>


Nie trzeba podpinac makra - ja trzymam makra w jednym skoroszycie, jak potrzebuje makro odpalic to otwieram ten skoroszyt wraz z wyeksportowana baza danych (w moim przypadku firmowa aplikacja wypluwa mi dane w pliku excela) i tym golym pliku excela widze makra z drugiego skoroszytu...

Pozdrawiam,
Kristo

#14 bodarko

bodarko

    Manager

  • Forumowicze
  • PipPipPipPipPipPip
  • 555 Postów:

Napisany 11 styczeń 2007 - 18:27

Nie trzeba podpinac makra - ja trzymam makra w jednym skoroszycie, jak potrzebuje makro odpalic to otwieram ten skoroszyt wraz z wyeksportowana baza danych (w moim przypadku firmowa aplikacja wypluwa mi dane w pliku excela) i tym golym pliku excela widze makra z drugiego skoroszytu...


ja rozwiązałem to jeszcze inaczej - pokopiowalem sobie makra do plików Worda jako normalny tekst - mam katalog z takimi przydatnymi makrami - no i korzystam po prostu wklejając je do tych skoroszytów, gdzie ich potrzebuje
Płyta główna: Gigabyte GA-EX38-DS5 // Procesor: INTEL Q9300 // Pamięć RAM: PDP PATRIOT 2 X 2048 MB 800 MHZ CL4 Dual Channel // Wentyl: NOCTUA NU12P//Karta graf.: NVIDIA GIGABYTE 8600 GTS SILENT PIPE III // Dysk Twardy: 1 x SEAGATE ST3250310AS (250 GB, 7200 RPM, SATAII) + 1 x MAXTOR STM3320820AS (320 GB, 7200 RPM, SATAII )//Napęd:TSSTcorp CD/DVDW SH-S183L SATA //Zasilacz: Corsair CMPSU-520HXEU 520W// Monitor: LCD 21,5" panorama SAMSUNG SN2233 // Internet: DSL 4000//Tuner TV: AVERTV Super 007 // Obudowa: Sunbeam Silent Twister IC-SS-BK // Kamera: Logitech Quickcam Express // Drukarka: HP 7260 Photosmart // System: Win XP JG x64 SP2 + WINDOWS 7 x64// Laptop: ASUS 17" x1 + ASUS 15,6" x1

#15 Koziorozec

Koziorozec

    Master

  • Forumowicze
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 1461 Postów:
  • Płeć:Nie podano

Napisany 12 styczeń 2007 - 00:35

ja rozwiązałem to jeszcze inaczej - pokopiowalem sobie makra do plików Worda jako normalny tekst - mam katalog z takimi przydatnymi makrami - no i korzystam po prostu wklejając je do tych skoroszytów, gdzie ich potrzebuje

Ale wiecie, że można mieć makra dostępne z KAŻDEGO skoroszytu?
Trzeba je umieścić w pliku PERSONAL.XLS.
Można też napisać własny dodatek do Excela (Add-In), który będzie zawierał przydatne, często używane funkcje i makra.
Zadając pytanie w poście napisz CO chcesz zrobić, a nie JAK - to ułatwi znalezienie rozwiązania!

Dołącz do swojego postu plik z przykładowymi REPREZENTACYJNYMI danymi, na których będzie można sprawdzić rozwiązanie.
Opisz wszystkie warunki i zależności.
Bazę Accessa należy skompaktować (menu Narzędzia->Narzędzia bazy danych->Kompaktuj i napraw bazę danych).

Koziorozec pomógł Ci w życiu? ;) - odwdzięcz się odpowiednim komentarzem w jego Profilu.

#16 bodarko

bodarko

    Manager

  • Forumowicze
  • PipPipPipPipPipPip
  • 555 Postów:

Napisany 12 styczeń 2007 - 09:13

Ale wiecie, że można mieć makra dostępne z KAŻDEGO skoroszytu?
Trzeba je umieścić w pliku PERSONAL.XLS.


Tak wiem. Ale parę razy miałem problem z plikiem personal.xls. Działą tylko na kompie, na którym piszesz makro. Ja często robię jakieś makra, które muszą potem wykorzystwać pracownicy mojego działu. Niestety nie mam wszystkich takich samych Exceli w ich kompach i samo przekopiowanie pliku personal do ich kompów nie przynosi pozytywnych skutków.
Po drugie - zmieniałem już pare razy kompy w pracy na nowsze i nie zawsze można pamiętać, że oprócz Outlooka coś trzeba jeszcze zarchiwzować (reszte ważnych rzeczy mam na innych niz systemowa partycjach - przykłady makr w Wordzie też).
Płyta główna: Gigabyte GA-EX38-DS5 // Procesor: INTEL Q9300 // Pamięć RAM: PDP PATRIOT 2 X 2048 MB 800 MHZ CL4 Dual Channel // Wentyl: NOCTUA NU12P//Karta graf.: NVIDIA GIGABYTE 8600 GTS SILENT PIPE III // Dysk Twardy: 1 x SEAGATE ST3250310AS (250 GB, 7200 RPM, SATAII) + 1 x MAXTOR STM3320820AS (320 GB, 7200 RPM, SATAII )//Napęd:TSSTcorp CD/DVDW SH-S183L SATA //Zasilacz: Corsair CMPSU-520HXEU 520W// Monitor: LCD 21,5" panorama SAMSUNG SN2233 // Internet: DSL 4000//Tuner TV: AVERTV Super 007 // Obudowa: Sunbeam Silent Twister IC-SS-BK // Kamera: Logitech Quickcam Express // Drukarka: HP 7260 Photosmart // System: Win XP JG x64 SP2 + WINDOWS 7 x64// Laptop: ASUS 17" x1 + ASUS 15,6" x1

#17 KRISTO_MASTA

KRISTO_MASTA

    Początkujący

  • Forumowicze
  • PipPipPip
  • 69 Postów:

Napisany 12 styczeń 2007 - 10:11

Jak juz tak dyskutujemy :) to powiedzcie jeszcze jak jak rozwiazac taka sprawe w makro:

1. żeby przemnożył wartosc z kolumny "C" (=C * (-1)), jeśli w kolumnie "B" jest wartość "ZW". (nie orientuje sie dokladnie ale tutaj tez chyba przyda mi sie znajomosc ostatniego wiersza w bazie danych - to juz umiem sprawdzic :) z tym ze nie wiem czy bede umial tu zastosowac w takim przypadku).
Chodzi o to aby w sumach pośrednich wynik nie byl zawyżony o zwrocone czesci...

Pozdrawiam,
Kristo

#18 Artik_

Artik_

    Uczestnik

  • Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 192 Postów:

Napisany 12 styczeń 2007 - 13:09

Oczywiście, że się przyda obliczona ostatnia komórka w kolumnie, a potem:
 For Each kom In Range(Range("C1"), Cells(llastrow, "C"))
    If UCase(kom.Offset(0, -1)) = "ZW" Then
      kom = kom * -1
    End If
  Next kom
Zmienna kom wskazuje w tym przykładzie na komórki w kolumnie C, kom.Offset to odwołanie do komórki przesuniętej o zero wierszy i o jedną kolumnę w lewo, czyli komórkę w kolumnie B. Porównujemy komórkę w B z zastosowaniem funkcji zmieniającej ciąg tekstowy na duże litery, aby wykluczyć przypadki zapisu "ZW", "Zw","zW" "zw". Wszystkie mają byc traktowane "równo".

Artik

#19 KRISTO_MASTA

KRISTO_MASTA

    Początkujący

  • Forumowicze
  • PipPipPip
  • 69 Postów:

Napisany 13 styczeń 2007 - 08:59

Witam

Dzieki Artik dziala wysmienicie !! az sie nie moge nadziwic :)

Pozdrawiam,
Kristo

#20 tytan15

tytan15

    Adept

  • Forumowicze
  • Pip
  • 11 Postów:

Napisany 11 kwiecień 2008 - 11:02

Zdaje się, że o czymś Panowie zapomnieliście!
VBA stosuje anglosaskie separatory, czyli jako symbolu dziesiętnego używa znaku kropki zamiast przecinka (dla liczb z ułamkiem dziesiętnym).
KRISTO_MASTA - w Twoim makrze, które podmienia kropkę na przecinek trzeba zrobić taką niby dziwną operację, a mianowicie zamienić kropkę na... kropkę!
Czyli:

Cells.Replace What:=".", Replacement:=".", LookAt:=xlPart, SearchOrder _
:=xlByRows, MatchCase:=False, SearchFormat:=False, ReplaceFormat:=False
Dziwne? VBA potraktuję tę "nową" kropkę, jako separator dziesiętny i gwarantuję, że będzie działać, bez potrzeby kombinacji ze sprawdzeniem, czy komórka jest pusta, czy nie! :)



Dobrze makro działa wyśmienicie. Ale teraz trudniejsze jak zrobić żeby zamienić separator przecinkowy na kropkę? Czyli szukać ma separatora (przecinek) czyli kropka i zamienić na kropka? w drugą stronę to chyba nie teges :< Czy może jest jakiś inny sposób wstawienia że to ma być konkretny znak?

Pozdrawiam




0 Użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników