Forum IDG.pl - miejsce dyskusji o IT: System nie widzi karty wifi - Forum IDG.pl - miejsce dyskusji o IT

Skocz do zawartości

Close Open
Close Open

Forum "Windows 7" służy do uzyskiwania pomocy dotyczącej systemu operacyjnego Microsoft Windows7. Prosimy o umieszczanie w tym forum jedynie wątków merytorycznych, szczególnie pytań odnośnie instalacji, konfiguracji czy użytkowania. Prosimy NIE odbiegać od tematu w danym wątku. Jeśli istnieje konieczność zmiany tematu prosimy o rozpoczęcie nowego wątku.

Ekspert Microsoftu będzie odpowiadał na Wasze pytania co tydzień, więc prosimy nie ponaglać i nie złościć, jeśli nie otrzymacie odpowiedzi w ciągu kilku dni.

Życzymy owocnych spotkań!
Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

System nie widzi karty wifi

#1 GośćGrymat_*

• Grupa: Goście

Napisany 18 wrzesień 2011 - 08:08

Witam,
korzystałem dzisiaj z acera aspire 5742z (windows 7) Mianowicie przeczyściłem go używając programu Odkurzacz w wersji safe mode (tej najbezpieczniejszej, ponieważ to nie mój sprzęt) a następni updateowałem Kasperksiego (wersja free), adobe readera i windowsa (dwie instalki do net framework). Wszystko było super, niestety po restarcie laptopa, przestała mi działać WiFi.
Problem jest o tyle dziwny, że przez jakieś 30sekund po starcie systemu w pasku obok zegarka, normalnie wyświetla się ikonka łączenia, tak jakby windows zwyczajnie próbował połączyć się z wifi, po czym nagle znika i zastępuje ją ikonka braku połączenia ale kablowego.
W miejscach sieciowych mam tylko ikone połączenia przez kabel, natomiast wirelessowa zniknęła całkowicie. Co dziwniejsze nie ma jej również w menadzeże udządzeń (sprawdzałem po kliknięciu na 'pokaż ukryte sprzęty).
Pierw cofnąłem wszystie działania odkurzacza tzn przywróciłem pliki.
Następnie zrobiłem przywracanie systemu do ostatniego punktu, niestety bez zmian, więc próbowałem do jeszcze wcześniejszego, ale też nic się nie zmieniło.
Postanowiłem zainstalować nowe sterowniki do karty. Podczas instalacji wyskoczyła mi informacja, że karty nie ma w komputerze, ale serty i tak się zainstalują. Postanowiłem więc zainstalować nowe stery do chipsetu, ale też bez zmian.
W dodatku wyciągnąłem karte wifi z lapa i wsadziłem ponownie, tak proforma gdyby coś nie łączyło, ale nadal bez powodzenia.
Ponieważ jest to laptop mojej znajomej opcja formatu odpada, w dodatku muszę to naprawić jak najszybciej. Jakieś pomysły?
Dziękuję i pozdrawiam :)

#2 Użytkownik jest niedostępny   wtomczak Ikona

• Nie wyrzucaj komputera przez okno!
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze

Napisany 18 wrzesień 2011 - 13:32

Spróbuj klawiszem funkcyjnym zmienić rodzaj sieci. Sprawdź jakie masz połączenia w Panelu Sterowania - Połączenia Sieciowe, włącz wifi, wyłącz inne jeśli poprzez klawisz funkcyjny się nie da.

Może nie wykrywać sieci wifi bo laptop jest w innym miejscu zbyt oddalonym od modemu/rutera. Jeśli wykryje to wpiszesz hasło swojej sieci a po oddaniu laptopa koleżanka może nie pamiętać hasła do swojej sieci, weź to pod uwagę.
komputeryservice.blox.pl komputeryservice.blox.pl

mobo: MSI K9-NEO nForce550
grafika: GF GTX 460 768MB 192bit MSI Cyclone
sound: X-Fi Xtreme Gamer + GigaWorks G500 5.1 THX
ram: 2x512MB i 2x1GB Kingstone DDR2 667MHz CL5
hdd: 2x250GB i 1TB oraz 40GB Maxtor w kieszeni zew.
zasilacz: Thermaltake Toughpower TPX 575M

#3 GośćGrymat_*

• Grupa: Goście

Napisany 18 wrzesień 2011 - 19:27

Problem polega na tym, że w połączeniach sieciowych mam tylko ikonkę do ethernetu. Nie ma ikonki do połączenia bezprzweodowego w ogóle. W domu jest 6 komputerów, 5 z nich chodzi bez zarzutów i w każdym z nich jak wejdziesz do zakładki "połączenia sieciowe' masz dwie opcje. Tak jak wspomniałem wyżej, nawet w menadzerze urządzeń nie wyśtwietla się żaden wireless adapter ;/

Prześlij ten temat:

Strona 1 z 1