Forum IDG.pl - miejsce dyskusji o IT: skróty w menu start i niektóre "linki" systemowe - VISTA - Forum IDG.pl - miejsce dyskusji o IT

Skocz do zawartości

Close Open
Close Open

Zasady forum eksperckiego

Forum "Ekspert Microsoftu odpowiada..." służy do uzyskiwania pomocy dotyczącej systemów operacyjnych Microsoft Windows . Prosimy o umieszczanie w tym forum jedynie wątków merytorycznych, szczególnie pytań odnośnie instalacji, konfiguracji czy użytkowania. Prosimy NIE odbiegać od tematu w danym wątku. Jeśli istnieje konieczność zmiany tematu prosimy o rozpoczęcie nowego wątku.
Ekspert Microsoftu będzie odpowiadał na Wasze pytania co tydzień, więc prosimy nie ponaglać i nie złościć jeśli nie otrzymacie odpowiedzi w ciągu kilku dni.
Dyżury eksperta będą odbywały się w każdy piątek, w godzinach 11:00-13:00.

Życzymy owocnych spotkań!
Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

skróty w menu start i niektóre "linki" systemowe - VISTA niektóre nie działają Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   sqymon Ikona

• Adept
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze

Napisany 05 marzec 2008 - 17:35

problem polega na tym ze niektóre skróty w menu start nie dziąłją, np wszytkie od Office 2007 ale tylko te które wskoczą do listy najczesciej urzywanych, bo gdy wejde do "wszystkie programy" i w drzewku je znajde i odpale to juz jest ok. inne w najczesciej uzywanych dziłają. nie dziła np tez "link" do menadzera urządzeń w Panel sterowania -> system, ale pozostałe linki taki jajk chrona systemu, ustawinia zdalne itp dziłają prawidłowo

Dodaj obrazek Dodaj obrazek

stało sie to dzisiaj, zainstalowałem rano SolidWorksa (program CAD), ale nie sądze zeby miało to z tym związek, bo na poprzedniej instalacji systemu miałem ten sam problem, ktore takze wyskoczył ni stąd ni z owąt

w czym problem?

#2 Użytkownik jest niedostępny   ms_piotrs Ikona

• Ekspert Microsoftu
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa: Ekspert

Napisany 07 marzec 2008 - 08:52

Trudno wskazać konkretną przyczynę przy takim objawie czyli selektywnym nie działaniu linków.
Polecałbym diagnostykę typu:
1. test w trybie awaryjnym - pozwoli stwierdzić czy problem nie wynika z tzw działania aplikacji w tle systemu,
2. test na innym/nowym profilu użytkownika - pozwoli stwierdzić czy problem nie wynika z uszkodzenia samego profilu
3. Skorzystanie z funkcji przywracania systemu - pozwoli to wykazc czy problem nie powstał w ostatnim czasie np w skutek instalacji nowych aplikacji.
Piotr Sztuk
Kierownik Zespołu Pomocy Technicznej Professional
MCP, MCDST, MCSA, MCSE
Pomoc Techniczna Microsoft
http://support.microsoft.com

Serdecznie zapraszam do zadawania pytań na polskim forum Microsoft Answers http://answers.micro...pl/default.aspx :) na których codziennie odpowiadają nasi specjaliści.

#3 Użytkownik jest niedostępny   sqymon Ikona

• Adept
  • Pip

Napisany 07 marzec 2008 - 11:19

- problem wystepuje także w trybie awaryjnym
- wystepuje takzy na innym nowym koncie uzytkownika

zauwazylem takze ze z menu start w liscnie niedawno uzywanych programow działają tylko te systemowe(typu windows update, przywracanie systemu itp) oraz program BESTplayer (nie jest on instalowany, jest to program 1-plikowy, do ktorego samdzielnie utworzyłem skrót). programy "instalowane" typu word, excel, acrobat reader, autocad nie dziłają

- co do przywracania systemu to jeszcze nie robilem.
problem powstał w dniu kiedy zainstalowałem program SolidWORKS 2006 SP0, jednak raczej nie ma to związku z moim problemem gdyz, taki sam problem maiłam także na poprzedniej instalacji systemu, a wtedy tego programu ni miałem zainstalowanego.

#4 Użytkownik jest niedostępny   baekon Ikona

• Adept
  • Pip

Napisany 16 kwiecień 2008 - 18:02

Miałem taki sam problem.
Zainstalowałem program ShellExView (http://www.nirsoft.n.../shexview.html) i metodą prób i błędów odkryłem, że po wyłączeniu wpisu "PowerIso" skróty znowu działają. Nie wiem jeszcze z jakich funkcji rezygnuję wyłączając to, ale na razie jestem zadowolony:)

Powyższe rozwiązanie znalazłem na stronie:
http://groups.google.com/group/microsoft.p...68050934560aa2f

#5 Użytkownik jest niedostępny   repylek Ikona

• Very Lazy Cat
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • Zobacz galerię

Napisany 16 kwiecień 2008 - 18:52

Sprawdź we właściwościach skrótu Menadżera urządzeń jego ścieżkę, powinna być taka;
%windir%\System32\devmgmt.msc

http://windowshelp.microsoft.com/Windows/p...7a96b01045.mspx
Linkman M-24

#6 GośćPiotr_*

• Grupa: Goście

Napisany 08 wrzesień 2011 - 10:51

Czy udało Ci się rozwiązać ten problem plików ? Mam identyczne objawy co TY.

Prześlij ten temat:

Strona 1 z 1