Forum IDG.pl - miejsce dyskusji o IT: Przywracanie systemu + sformatowana partycja - Jak odzyskac dane? - Forum IDG.pl - miejsce dyskusji o IT

Skocz do zawartości

Close Open
Close Open

Zasady forum eksperckiego

Forum "Ekspert MediaRecovery odpowiada..." służy wyłącznie do uzyskiwania informacji na tematy z zakresu "computer forensic" czyli informatyki śledczej: jak uniknąć naruszeń bezpieczeństwa informacji, jakie są ich najczęstsze powody, jak MediaRecovery dokumentuje przestępstwa i jak wygląda proces wydobywanie informacji potrzebnych organom ścigania. Prosimy o umieszczanie w tym forum jedynie wątków merytorycznych. Prosimy NIE odbiegać od tematu w danym wątku. Jeśli istnieje konieczność zmiany tematu prosimy o rozpoczęcie nowego wątku.

Ekspert będzie odpowiadał na Wasze pytania co tydzień, więc prosimy nie ponaglać i nie złościć jeśli nie otrzymacie odpowiedzi w ciągu kilku dni. Po prostu dajcie szansę ekspertowi na zapoznanie się z Waszym problemem.

Życzymy owocnych spotkań!
Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Przywracanie systemu + sformatowana partycja - Jak odzyskac dane? Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   hesperson Ikona

• Adept
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze

Napisany 12 sierpień 2009 - 08:53

Witam!

Mam dysk podzielony na dwie partycje. C to podstawowa, D służy mi za archiwum. Większość plików gromadzę początkowo na pulpicie, potem przenoszę na dysk D. Miałem problemy z systemem, zrobiłem m.in. kilkakrotne przywracanie systemu. Ostatecznie skończyło się na sformatowaniu dysku C i nowej instalacji XP. Wskutek zamieszania z przywracaniem na pulpit wrócił folder z plikami przeniesionymi uprzednio na dysk D, gdzie miały być bezpieczne. Na pulpicie pojawiły się co prawda po przywróceniu foldery, ale sądziłem, że są puste tak jak to bywało wcześniej.

Teraz moje pytanie: Czy da się odzyskać te pliki? Zaznaczam, że w folderze były pliki PSD, na których szczególnie mi zależy.

Pozdrawiam,
Tomasz

#2 Użytkownik jest niedostępny   P_Krejza Ikona

• Ekspert Media Recovery
  • PipPipPip
  • Grupa: Ekspert

Napisany 19 sierpień 2009 - 11:53

Sądzę, że warto skorzystać z jakiegoś programu do odzyskiwania danych i podejrzeć co zostało i co ewentualnie można próbować odtworzyć. Ja zwykle polecam R-Studio lecz jest to program płatny. Sądzę jednak, że w pobieralni IDG.pl znajdziesz darmowe wersje programów do odzyskiwania danych.
Jeśli dane są dla Ciebie na prawdę cenne, a nie masz doświadczeń w odzyskiwaniu najlepiej poprosić o pomoc specjalistów.

#3 Użytkownik jest niedostępny   mat-komp@o2.pl Ikona

• Adept
  • Pip

Napisany 23 marzec 2011 - 08:24

A czy R-studio ma możliwość odzysku plików np w formacie .doc oraz .xls z zachowaniem ich nazw? Bo z tego co sprawdziłem, to nadaje im własne nazwy typu: 3.doc, 4.doc itp.

#4 Użytkownik jest niedostępny   bartek-525 Ikona

• Początkujący
  • PipPipPip

Napisany 02 kwiecień 2011 - 09:38

To zależy czy zachowała się informacja o nazwie pliku w MFT. Jeśli tak, to odzyska z nazwą, jeśli będzie to tylko wyszukiwanie po sygnaturach, to nazwy będą 1, 2, 3...

#5 Użytkownik jest niedostępny   mat-komp@o2.pl Ikona

• Adept
  • Pip

Napisany 08 kwiecień 2011 - 06:18

A czy istnieje możliwość ustalenia daty skasowania pliku, na podstawie odzyskanych plików?

#6 Użytkownik jest niedostępny   bartek-525 Ikona

• Początkujący
  • PipPipPip

Napisany 11 kwiecień 2011 - 11:30

Nie jestem ekspertem, ale wydaje mi się, że tak wprost, to takiej informacji nie ma. Można próbować szukać po śladach, np. jeśli zachowały się dane kopii w tle (Volume Shadow Copy), to przez porównywanie kolejnych kopii itd. Przy czym jeśli przywracałeś system i formatowałeś partycję, to ciężko będzie.
Chyba, że miałeś włączoną inspekcję dostępu do tych plików (domyślnie nie jest to włączone) i zachowały się dzienniki (C:\Windows\System32\winevt\Logs\).

#7 Gośćmarek_*

• Grupa: Goście

Napisany 30 lipiec 2011 - 19:42

nie słuchaj tych bzdur - przecież WSZYSTKO MASZ WCIĄŻ NA D !!!!

#8 GośćProgramer136_*

• Grupa: Goście

Napisany 22 grudzień 2011 - 09:47

Wiem, że temat jest już stary, ale napiszę bo może się to komuś innemu przydać.

Program do odzyskiwania danych po formacie dysku, u mnie odzyskał dane w 90%, więc uważam, że jest dobry. Program działa na 64 i 32 bitowych wersjach systemu. Tu link do pobrania programu za darmo:
http://www.filesonic.com/file/4306137675/R-Studio_5.4_Build_134259_Corporate_Edition_32bit_&_64bit___Portable.rar

Prześlij ten temat:

Strona 1 z 1