Forum IDG.pl - miejsce dyskusji o IT: Problem ze stabilnością Windows XP w grach 3D - Forum IDG.pl - miejsce dyskusji o IT

Skocz do zawartości

Close Open
Close Open

Zasady forum eksperckiego

Forum "Ekspert Microsoftu odpowiada..." służy do uzyskiwania pomocy dotyczącej systemów operacyjnych Microsoft Windows . Prosimy o umieszczanie w tym forum jedynie wątków merytorycznych, szczególnie pytań odnośnie instalacji, konfiguracji czy użytkowania. Prosimy NIE odbiegać od tematu w danym wątku. Jeśli istnieje konieczność zmiany tematu prosimy o rozpoczęcie nowego wątku.
Ekspert Microsoftu będzie odpowiadał na Wasze pytania co tydzień, więc prosimy nie ponaglać i nie złościć jeśli nie otrzymacie odpowiedzi w ciągu kilku dni.
Dyżury eksperta będą odbywały się w każdy piątek, w godzinach 11:00-13:00.

Życzymy owocnych spotkań!
  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Problem ze stabilnością Windows XP w grach 3D Jak zainstalować WinXP bez APIC? Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   Zibi1981 Ikona

• Adept
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze

Ikona postu  Napisany 23 wrzesień 2007 - 10:28

Witam wszystkich serdecznie, jako że jest to mój pierwszy post na tym forum :P

Mam następujący problem. Otóż przed kilkoma miesiącami wymieniłem sobie płytę główną w moim komputerze. Poprzednią była ASUS A7V600-X, obecnie mam kupioną na Allegro ASUS A7V880. Problem mój dotyczy jak mniemam funkcji APIC w BIOSie. Polega on na tym, że zainstalowany świeżo na nowej płytce system Windows XP SP2 z wszystkimi uaktualnieniami działa niestabilnie podczas grania w gry 3D. Niestabilność ta objawia się częstymi zawieszeniami, które wymagają restartu, gdyż Windows w ogóle nie reaguje. Jestem dość mocno przekonany, że jest to wina APIC, jako że:

1. na poprzedniej płycie nie miałem w ogóle takich problemów (w BIOSie której nie było funkcji APIC jeśli dobrze pamiętam).
2. równolegle na tym samym sprzęcie używam Mandrivy Linux 2007.1 i działa ona bardzo stabilnie, także w grach; tutaj mam podczas startu dodaną do kernela opcję noapic.

Cały problem zapewne więc sprowadza się do zainstalowania Windows XP jeszcze raz, tylko bez obsługi APIC i tutaj się zaczynają schody... Otóż w BIOSie w sekcji Power mam m.in. następujące opcje:

[*] ACPI 2.0 Support [Yes]
[*] ACPI APIC Support [Enabled]
[*] APM Configuration
-->[*] Power Management/APM [Enabled]

Kiedy wyłączę drugą z powyższych, zaś pozostałe zostawię bez zmian, wówczas Windows XP instaluje mi się poprawnie do chwili pierwszego restartu (podczas instalacji), po czym pokazuje się ekran ładowania i tyle. System się ładuje w nieskończoność. Nic się nie dzieje. Pozostawienie włączonej opcji APIC sprawia że mogę bez problemu zainstalować system, ale mam problemy z "zawiechami" :?
Pogrzebałem w sieci, ale okazało się, że wszyscy piszą jedynie aby wyłączyć funkcję APIC w BIOSe i zainstalować system jeszcze raz, co powinno przebiec bezproblemowo. U mnie tak się nie dzieje.

Będę bardzo wdzięczny za wszelkie sugestie na temat instalacji Windows XP bez obsługi APIC :)

P.S. Moja konfiguracja sprzętowa:
Procesor: Athlon XP 3200+ (32-bit)
Płyta główna: ASUS A7V880
RAM: Twinmos 2x512MB DDR 400Mhz (w trybie dual channel)
Karta graficzna: Sapphire Radeon X800Pro AGP 8x
Karta muzyczna: Sound Blaster Live! Player 5.1 PCI
Dyski twarde: WindowsXP - 2xMaxtor 160 GB SATA-150 (skonfigurowane jako RAID0); Mandriva Linux - Maxtor 80GB ATA-133
+pozostałe peryferia
Oczywiście, jak napisałem powyżej, na takiej konfiguracji Mandriva działa stabilnie (bez APIC), zaś Windows XP działał tak na tej samej z wyjątkiem starszej płyty głównej.
Dodaj obrazek

#2 Użytkownik jest niedostępny   retroman Ikona

• Entuzjasta
  • PipPipPipPipPipPipPip

Napisany 23 wrzesień 2007 - 22:08

jeśli ta płyta wspiera tzw. IO APIC, to zaleca się wyłączenie tradycyjnego kontrolera przerwań
(8259), który chyba? w biosie oznaczony jest jako ACPI(jedno przerwanie na urządzenie),
chyba więc powinieneś ustawić ACPI na no - piszę chyba itd., bo czytalem o tym dość dawno i nie pamiętam szczegółów - w każdym razie ACPI oznacza również zarządzanie przerwaniami

ps. acpi apic oznacza wersję apic dla systemów z jednym procesorem, i jak się zdaje juz sama nazwa sugeruje, że łączy zalety apic z opcjami zarządzania energią acpi

#3 Użytkownik jest niedostępny   Zibi1981 Ikona

• Adept
  • Pip

Ikona postu  Napisany 24 wrzesień 2007 - 21:23

Dzięki serdeczne za odpowiedź. Oczywiście na pewno wypróbuję Twoje sugestie retroman, tym niemniej chciałbym poczekać jeszcze na wypowiedzi innych użytkowników. Być może ktoś miał podobne problemy na tej samej płycie głównej.
Jeszcze jedno pytanko: a co z funkcją Power Management/APM? Zostawić ją włączoną?

P.S. Wczoraj, po kolejnym zawieszeniu, postanowiłem przełożyć kości RAMu w tryb single-channel. Wydaje mi się, że to nieco poprawiło stabilność (co nie dziwi, jako że ASUS nie zalecał montowania 400Mhz kości w trybie dual w płytce, którą posiadam), jednak problem wciąż jest aktualny.

Czekam na dalsze sugestie życzliwych forumowiczów :)
Dodaj obrazek

#4 Użytkownik jest niedostępny   retroman Ikona

• Entuzjasta
  • PipPipPipPipPipPipPip

Napisany 25 wrzesień 2007 - 04:57

APM powinieneś chyba wyłączyć, wiadomo, że to standard sprzed acpi - w opcjach zasilania, w zakładce apm(jeśli będzie), ale chyba lepiej w biosie; przy okazji możesz sprawdzić, jaką wersję hal system zainstalował - w windows\repair jest plik setup, sprawdż, czy instalator zainstalował halacpi.dll( acpi) czy halaacpi.dll( acpi-apic), będzie zaraz na samym początku logu; z tego, co czytałem, tryb dual channel może być powodem problemu, niektóre płyty mają
problemy z jego obsługą

powodem, dla którego zaleca się włączenie acpi-apic w wypadku intensywnego korzystania
nawet z niewielkiej ilości urządzeń, które normalnie bez problemu obsługuje acpi ze stałą ilością przerwań jest fakt, iż w tym trybie, poza rzadką sytuacją b. dużej ilości urządzeń, nie ma problemu zwalniania przerwań, który występuje w acpi z przerwaniami współdzielonymi -
najczęstszą przyczyną takiego problemu, jest sterownik, który nie chce zwolnić przerwania -
dlatego np. przed pojawieniem się apic gracze woleli od acpi tryb standard komputer, w którym mogli ręcznie przydzielić niewspółdzielone przerwania dla obsługi karty graficznej
inna sprawa, że za acpi apic odpowiada nie tylko procesor (obsługuje tzw.local apic), ale i
płyta główna (io apic - input\output apic) i dopiero ich sprawna współpraca zapewnia bezproblemową obsługę tego trybu

#5 Użytkownik jest niedostępny   Zibi1981 Ikona

• Adept
  • Pip

Napisany 25 wrzesień 2007 - 11:04

Witam ponownie :)

Oto co znalazłem w C:\WINDOWS\repair\setup.log

[Paths]
TargetDirectory = "\WINDOWS"
TargetDevice = "\Device\Harddisk0\Partition1"
SystemPartitionDirectory = "\"
SystemPartition = "\Device\Harddisk0\Partition1"
[Signature]
Version = "WinNt5.1"
[Files.SystemPartition]
NTDETECT.COM = "NTDETECT.COM","eee8"
ntldr = "ntldr","46714"
Bootfont.bin = "Bootfont.bin","dedf"
[Files.WinNt]
\WINDOWS\system32\drivers\kbdclass.sys = "kbdclass.sys","14f20"
\WINDOWS\system32\drivers\mouclass.sys = "mouclass.sys","d1d0"
\WINDOWS\system32\drivers\usbehci.sys = "usbehci.sys","e59a"
\WINDOWS\system32\hccoin.dll = "hccoin.dll","8370"
\WINDOWS\system32\drivers\usbuhci.sys = "usbuhci.sys","13083"
\WINDOWS\system32\drivers\usbport.sys = "usbport.sys","2f594"
\WINDOWS\system32\drivers\hidparse.sys = "hidparse.sys","e653"
\WINDOWS\system32\drivers\hidclass.sys = "hidclass.sys","ab52"
\WINDOWS\system32\drivers\usbhub.sys = "usbhub.sys","14269"
\WINDOWS\system32\drivers\viaide.sys = "viaide.sys","1a8c"
\WINDOWS\system32\drivers\pci.sys = "pci.sys","1670b"
\WINDOWS\system32\drivers\acpi.sys = "acpi.sys","307dc"
\WINDOWS\system32\drivers\i8042prt.sys = "i8042prt.sys","1c9b3"
\WINDOWS\system32\hal.dll = "halaacpi.dll","2cfd1"

Wyłączyłem tez w BIOSie obsługę APM. System uruchomił się bez problemu, ale nie wiem czy to coś pomogło w sprawie.
Dodaj obrazek

#6 Użytkownik jest niedostępny   retroman Ikona

• Entuzjasta
  • PipPipPipPipPipPipPip

Napisany 26 wrzesień 2007 - 02:46

jeśli lubisz ryzykować, możesz spróbować ręcznie zmusić system do wyłączenia apic -
konsolą odzyskiwania zmień nazwę hall.dll na jakąkolwiek inną i z płytki skopiuj
halacpi.dll. po czym zmień jej nazwę na hal.dll(na płytce w i386, rozszerzenie dl_), wejdż do biosu, wyłącz apic itd., polecenie - zmień nazwę - ren lub rename, kopiowanie i rozpakowanie - expand plik na płytce plik w system32; jeśliby system znów nie chciał wejść musiałbyś przywrócić halaacpi

#7 Użytkownik jest niedostępny   Zibi1981 Ikona

• Adept
  • Pip

Napisany 26 wrzesień 2007 - 23:36

Raczej zdecyduję się na przeinstalowanie systemu, ale dziękuję za sugestie :)

P.S. Przyznam się, że liczyłem na zabranie głosu w dyskusji przez "eksperta Microsoftu", ale chyba się przeliczyłem... :(
Dodaj obrazek

#8 Użytkownik jest niedostępny   Zibi1981 Ikona

• Adept
  • Pip

Ikona postu  Napisany 30 wrzesień 2007 - 00:51

Już nie mam siły na walkę z Windowsem... :( Dziś postanowiłem postawić system od zera. Najpierw wyłączyłem w BIOSie wszystkie trzy wspomniane powyżej opcje i...klapa. Było dokładnie tak samo, jak opisałem powyżej, tzn. instalacja szła dobrze do pierwszego restartu, po którym system ładował się w nieskończoność. Musiałem włączyć opcję ACPI APIC Support aby móc zakończyć instalację. Niestety system wciąż się wiesza.
Mój menadżer urządzeń podaje

Jednoprocesorowy komputer PC z interfejsem ACPI

w wg tego chyba dążę do

Standardowy komputer PC

albo

Komputer PC z interfejsem ACPI

Ktoś ma jakikolwiek pomysł jak zainstalować Windows XP SP2 na mojej płycie głównej bez obsługi ACPI/APIC? :(
Dodaj obrazek

#9 Użytkownik jest niedostępny   retroman Ikona

• Entuzjasta
  • PipPipPipPipPipPipPip

Napisany 30 wrzesień 2007 - 04:32

spróbuj na samym poczatku instalacji, gdy komputer przypomina o wciśnięciu f6, żeby załadować sterowniki sata, nacisnąć f5 - powinien wyświetlić ci opcje ładowania acpi\apic itd
( w biosie acpi apic wyłączone)

można zmusić system do zaladowania określonego hal za pomocą przełączników w pliku boot.ini /hal=halacpi.dll i /hal=halaacpi.dll po każdym normalnym wpisie - wtedy system wyświetli nam opcje wyboru hal na poczatku bootowania, rozpakowane odpowiednie dll muszą być oczywiście w system32 - działa na pewno w windows 2k, podobno?(nie próbowałem!)
także w xp

jeśli system z uporem wraca do apic to być może musiałbyś przed instalacją sformatować -
możliwe, że jakaś uproszczona tablica przerwań zapisywana jest na mbr, dlatego instalator do niej wraca, może powinieneś także zaktualizować bios?

ps. jest to, zdaje się, w ogóle problem płyt asusa - przypadkowo natknąłem się na ten cytat, dotyczący M2N32 tutaj

Though ACPI APIC support is there, I was unable to disable it. I am unsure why this is, because it's odd to have an option there that I have no control over

ps2. jeśli użyjesz opcji f5, mógłbyś wypróbować wariant MPS uni, wtedy system będzie używał czystego apic, a nie mieszanego acpi apic( tzn. z ilością przerwań acpi, ale z menedżerem przerwań apic) - podobno jest najlepszy, tzn. stabilny i w dodatku szybszy niż acpi( apic jest szybszy w przydzielaniu przerwań), sprawdził się na serwerach; stracisz wtedy jednak opcje acpi, np.hibernację itd.

#10 Użytkownik jest niedostępny   Zibi1981 Ikona

• Adept
  • Pip

Ikona postu  Napisany 30 wrzesień 2007 - 08:26

Ponownie wielkie dzięki za zainteresowanie retroman :)

retroman powiedział:

spróbuj na samym poczatku instalacji, gdy komputer przypomina o wciśnięciu f6, żeby załadować sterowniki sata, nacisnąć f5 - powinien wyświetlić ci opcje ładowania acpi\apic

Zawsze podczas instalacji wciskam F6, jako że muszę załadować sterowniki do obsługi macierzy RAID. W przeciwnym wypadku Windows mi jej nie zobaczy. Czy F5 mam wcisnąć przed F6, czy po?

retroman powiedział:

można zmusić system do zaladowania określonego hal za pomocą przełączników w pliku boot.ini /hal=halacpi.dll i /hal=halaacpi.dll po każdym normalnym wpisie - wtedy system wyświetli nam opcje wyboru hal na poczatku bootowania, rozpakowane odpowiednie dll muszą być oczywiście w system32 - działa na pewno w windows 2k, podobno?(nie próbowałem!)

Rozumiem że ta porada dotyczy zainstalowanego już systemu, czyli że miałbym do katalogu C:\WINDOWS\system32 skopiować z płyty instalacyjnej Windows plik halacpi.dll (na płytce w katalogu i386 znalazłem jedynie plik halacpi.dl_ - czy o ten chodzi?), a następnie w pliku boot.ini, który u mnie wygląda następująco

[boot loader]
timeout=30
default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /noexecute=optin /fastdetect

dopisać (w którym miejscu?) hal=halacpi.dll i sprawdzić czy system wstanie po restarcie. Dobrze Cię zrozumiałem?

retroman powiedział:

może powinieneś także zaktualizować bios?

BIOS mojej płyty głównej ma numer wersji 1009, a na stronie ASUSa widać, że nowsze od tego są tylko "bety". Chyba nie ma więc sensu aktualizować go.

retroman powiedział:

Though ACPI APIC support is there, I was unable to disable it. I am unsure why this is, because it's odd to have an option there that I have no control over

Tym mnie zmartwiłeś trochę :( Aż zaczynam się zastanawiać czy nie wrócic do mojej poprzedniej płytki...

P.S. Zapomniałem dodać coś, o czym powinienem napisać już w pierwszym poście. Otóż w książeczce do mojej płyty głównej na temat wspomnianych powyżej opcji BIOS piszą następujące rzeczy:

ACPI 2.0 Support [No]
Allows you to add more tables for ACPI 2.0 specifications. Configuration options: [No] [Yes]

ACPI APIC Support [Enabled]
Enables or disables the ACPI support in the ASIC. When set to Enabled, the ACPI APIC table pointer is included in the RSDT pointer list. Configuration options: [Disabled] [Enabled]

Power Management/APM [Enabled]
Allows you to enable or disable the Advanced Power Management (APM) feature. Configuration options: [Disabled] [Enabled]

Może te informacje nieco naprowadzą kogoś na jakieś rozwiązanie.
Dodaj obrazek

#11 Użytkownik jest niedostępny   retroman Ikona

• Entuzjasta
  • PipPipPipPipPipPipPip

Napisany 01 październik 2007 - 02:19

co do f5 i f6 to musisz próbować, nigdy tych klawiszy nie używałem;

wpisy do boot.ini

wpis od początku, a po WINDOWS="ACPI+APIC" /fastdetect /hal=halaacpi.dll
-------------------------- WINDOWS="ACPI+PIC" /fastdetect /hal=halacpi.dll

w notatce nie mam wpisu dla MPS uni APIC, o którym wspomnialem jako podobno najlepszym,
ale chyba powinien wyglądać tak WINDOWS="MPS+APIC" /fastdetect /hal=halapic.dll

wprawdzie w nazwie po MPS jest uni(uniprocessor) ale chyba nie ma to znaczenia, bo te nazwy prawdopodobnie po prostu wyświetlają się jako opcje do wyboru, służą więc raczej tylko dla orientacji, najważniejsze są właściwe dll( w tym ostatnim przypadku powinieneś mieć właśnie wariant standard computer, ale uwaga ! problemy z przejściem między tymi standardami polegają na tym, ze acpi obsługuje plug and play, standard computer nie, i podobno w takim wypadku struktura tzw. device tree( drzewo urządzeń) jest całkowicie różna( sposób notacji), co może w ogóle uniemożliwić start po zmianie - informacje o 2k, nie wiem, jak z xp

wariant standard computer możesz też chyba osiągnąć przez wpis
..WINDOWS="non-ACPI" /fastdetect /hal=halpic.dll

przy czym musisz bibliotekę hal.dll przed umieszczeniem w system32 przemianować na halpic.dll (pic - programmable interrupt controller)

oczywiście musisz też wpisać swoje noexecute itd przed fastdetect

biblioteki dll powinieneś mieć wszystkie w windows\drivers cache\i386\drivers.cab,
trzeba kliknąć prawym i wyodrębnij

nie wiem jednak, czy w świetle informacji z książeczki ma jakikolwiek sens stosowanie przełączników, gdyż pierwszy cytat wyrażnie wskazuje, ze chodzi tylko o to, czy stosować wersję acpi 2.0 czy starą 1.0( 2.0 obsługuje większą liczbę urządzeń, ale może powodować problemy, tak więc moja sugestia, by ustawić acpi 2.0 na no była merytorycznie bez sensu,
bo nie chodzi tu w ogóle o przerwania, tylko o opcje zarządzania energią, choć praktycznie
dobra) a nie o to, czy stosować acpi a nie apic; potwierdza to drugi cytat, bo w tej opcji chodzi o to, czy włączyć wsparcie dla acpi w apic, a nie czy włączyć samo apic - jeśli więc tu ustawisz wyłączenie, to ustawienie acpi 2.0 nie ma żadnego znaczenia - wyłączyłeś acpi, ale nie apic; w tej sytuacji sam musisz zdecydować, czy eksperymentować z przełącznikami, bo za mało znam się na kontrolerach przerwań, jedyne, co mogę ci sugerować to przygotowanie wersji boot.ini z różnymi opcjami i ewentualnie ich podmianę konsolą odzyskiwania, żeby uniknąć naprawy systemu itd; przy czym konsolę możesz sobie zainstalować na dysku, polecenie w uruchom x:\i386\Winnt32.exe /cmdcons - x- litera napędu
(wpis konsoli również znajdzie się w boot.ini, jeśli chcesz, by była dostępna w każdym ustawieniu musisz skopiować jej wpis do każdego boot.ini, wtedy system oprócz opcji acpi, apic itd wyświetli ci też możliwość użycia konsoli)

nawiasem mówiąc - opcje przełączników znalezione na zagranicznym forum, ale pochodzą z Polski, z Warszawy(ksywa soltys!), autor zapewnia, że używał ich z powodzeniem w pracowni na uniwersytecie, na forum chodziło o najkorzystniejsze ustawienia dla unikniecia dokuczliwych trzasków z karty dżwiękowej, może więc te ustawienia mają też wpływ na pracę karty graficznej; interesuję się podstawami działania komputera, stąd mam niewielkie archiwum na temat opcji przerwań

ps. z drugiej strony jeśli w boot.ini będziesz miał wszystkie opcje, to któraś powinna działać!
na wszelki wypadek skopiuj sobie działające boot.ini do podmiany

#12 Użytkownik jest niedostępny   Zibi1981 Ikona

• Adept
  • Pip

Ikona postu  Napisany 03 październik 2007 - 20:51

Zdecydowałem się dziś po raz kolejny przeinstalować Windows. Spróbuję zastosować wskazówki jakie od Ciebie otrzymałem retroman, a za które jestem bardzo wdzięczny :) Na innym forum (anglojęzycznym) jeden z użytkowników napisał mi coś takiego

oc.tech powiedział:

You shouldn't even need to change any settings in BIOS. You can install Windows with a different HAL when it says "Press F6 if you need to install a SCSI or Raid controller" you press F5 instead and it'll give you a list of HALs to select from.

ACPI Multiprocessor PC - ACPI enabled, APIC enabled, SMP support
ACPI Uniprocessor PC - ACPI enabled, APIC enabled, no SMP support
Advanced Configuration and Power Interface (ACPI) PC - ACPI enabled, APIC disabled, no SMP support
Standard PC - ACPI disabled, APIC disabled, no SMP support

Are you saying this is what doesn't work for you?

My previous post also explains how to change this after Windows has been installed.

Bazując także na tym chcę spróbować opcji Advanced Configuration and Power Interface (ACPI) PC - ACPI enabled, APIC disabled, no SMP support, gdyż boję się, że jeśli wyłączę APIC zupełnie, to będę musiał gasić kompa z kopa... ;)

Aha, jeszcze jedna rzecz. Zdziwiło mnie, że w moim BIOSie w dziale Advanced, sekcji PCIPnP mam listę IRQ o numerach 3, 4, 5, 7, 9, 10, 11, 14, 15 (wszystkie "dostępne"). Skoro niby moja płyta ma obsługiwać APIC, to dlaczego kończy się na 15? Nie powinno czasami na 24?
Dodaj obrazek

#13 Użytkownik jest niedostępny   retroman Ikona

• Entuzjasta
  • PipPipPipPipPipPipPip

Napisany 04 październik 2007 - 05:52

prawdopodobnie takiej konfiguracji w ogóle nie możesz użyć, gdyż płyta ma kontroler apic -
apic uchodzi za znacznie lepszy i pewniejszy tryb sterownia przerwaniami niż starsze, a ponadto nowe systemy, począwszy od 2k zostały zaprojektowane właśnie pod apic - już
w 96 intel zaproponował microsoftowi stopniowe przechodzenie na apic od 98 r i tzw
irq arbiter (czyli coś w rodzaju systemowego sędziego polubownego, rozstrzygającego konflikty między przerwaniami) był specjalnie projektowany pod apic - tym dziwniejsze, że wg ciebie to apic powoduje problemy, tymczasem z tego co czytałem, właśnie acpi z współdzielonymi przerwaniami jest sprawcą takich np. powszechnie znanych problemów jak
"glitches" w odtwarzaczu - wiadomo, ze karta muzyczna ma najczęściej przydzielone 5, które musi dzielić z innymi urządzeniami - kiedy menedżer przerwań dostanie sygnał od 5 musi sprawdzić, jakie to naprawdę urządzenie i dopiero po znalezieniu właściwego urządzenia może przesłać sygnał do procesora - wszystko to trwa i wywołuje "poślizgi" w płynnym przetwarzaniu strumienia audio, przy czym poślizgi muszą być tym bardziej dokuczliwe, im więcej mamy
urządzeń; wszystkie te problemy rozwiązuje apic, dlatego dziwię się, że u ciebie nie działa

jeśli instalator nie chce ci zainstalować systemu z czystym apic (acpi apic wyłączone) to możesz spróbować ręcznie zdiagnozować problem - po restarcie instalatora naciśnij shift + f10,
powinno pokazać się okienko dos( jeśli nie, wyjmij płytkę, zresetuj i nie wkładaj płytki),
wejdż do windows i wpisz setupapi.log, enter, sprawdż ostatnie wpisy w logu, jeśli będzie jakiś wpis pliku .inf, to wejdż do folderu inf w windows i usuń plik ( del), i spróbuj uruchomić znów instalator

co do pci pnp to, jak się zdaje, chodzi tu o możliwość wyboru, czy konfigurowanie przerwań ma dokonać bios, czy system - jeśli ustawisz pnp na no to przerwania przydzieli bios, a bios może przydzielić tylko 15 - jako dostępne zaznaczone są przerwania dla pnp, bo jeśli włączysz pnp bios przydziela tylko przerwania dla urządzeń niezbędnych podczas rozruchu, resztę zostawia systemowi( choć dziwi mnie obecność 14 i 15, czyli przerwań dla kanałów ida, czyżby bios ich nie potrzebował?)

w sumie trudno mi powiedzieć, czy z wbudowanym apic w mostku będziesz mógł zastosować którąkolwiek z opcji bez apic - dlatego system zawsze ładuje halaapic. dll, bo rozpoznaje kontroler; czy i w jakim stopniu jest on "wstecznie" kompatybilny( tzn. obsługuje tryb pic )
nie potrafię powiedzieć, pozostanie ci być może wypróbowanie trybu bios( bez acpi i pnp),
dziwne w tym wszystkim jest jednak przede wszystkim to, że instalator nie chce zainstalować apic bez acpi - może to problem jakiegoś urządzenia, zdarzają się urządzenia obsługujące jeden tryb

ps. może to problem AGP, sprawdż opcje ustawień w biosie

nowsze gniazda pci express obsługuje już tylko apic!

#14 Użytkownik jest niedostępny   Zibi1981 Ikona

• Adept
  • Pip

Ikona postu  Napisany 04 październik 2007 - 22:42

Wczoraj siedziałem do 4'30 nad ranem i przeinstalowywałem, sprawdzając różne konfiguracje. Rzeczywiście nie udało się postawić systemu jako Advanced Configuration and Power Interface (ACPI) PC - ACPI enabled, APIC disabled, no SMP support, niestety. Po wciśnięciu F5 i wybraniu tej opcji instalacja szła sprawnie do momentu pierwszego restartu, po którym to system ładował się w nieskończoność... :(
Jeśli chodzi o opcje Standard PC - ACPI disabled, APIC disabled, no SMP support oraz tę drugą, coś z MPS (nie pamiętam dokładnej nazwy), Windowsa zainstalować się udało w obu przypadkach. Niestety brak obsługi ACPI sprawiał, że musiałbym komputer wyłączać ręcznie, a to mi bardzo nie odpowiada :(
Wróciłem więc na "stare śmieci".

Masz jakieś sugestie na temat AGP?

P.S. Spróbuję wrzucić minidumpa następnym razem.
Dodaj obrazek

#15 Użytkownik jest niedostępny   retroman Ikona

• Entuzjasta
  • PipPipPipPipPipPipPip

Napisany 05 październik 2007 - 05:41

być może masz rację, że to problem kontrolera - na którymś z forum spotkałem się z opinią, ze tryby "mieszane" ( acpi apic itd) są niedobre dla graczy, lepszy jest albo sam acpi, albo apic

twoja płyta ma też nie najlepszą opinię - Das Asus A7V880 ist übrigens das schlechteste Athlon Board, das ich je hatte - czyli A ...80 to najgorsza płyta pod athlona sposród wszystkich, jakie miałem - opinia z niemieckiego forum (PC Welt - a więc poważne forum, specjalizujące się w hardware)

niemniej może to problem karty lub sterowników - może power strip pomoże ci zdiagnozować lub usunąć problem, a na tej stronie są sugestie ustawienia opcji i przede wszystkim wpisów w rejestrze ati, także linki(część nieaktualna!)
choć to dość stare może ci się przyda

co do agp myślałem głównie o sideband adressing, często jest obsługiwany, ale nie włączony, bo bios nie ma takiej opcji, ponadto podobno fastwrites lepiej wyłączyć dla niektórych kart

jeśli, jak napisałeś system się zawiesza i konieczny jest reset, to sprawdż podgląd zdarzeń w narzędzia admin.., zakładka system - powinny tam być informacje o przyczynie zawieszenia i resetu; w biosie mogą też być opcje wyboru trybów energetycznych - str( suspend to ram),
std( suspend to disk) itd. lub sp1 itd - może manipulacja nimi coś da( jeśli to wina acpi)

w końcu może jakiś konflikt sterowników karty, skoro na poprzedniej płycie wszystko było ok,
ze sterownikami miniportu agp na kt800 - musiałbyś wypróbować omegi, catalysty itd

#16 Użytkownik jest niedostępny   Zibi1981 Ikona

• Adept
  • Pip

Napisany 06 październik 2007 - 00:50

Dzięki za wiele cennych sugestii :)

Wczoraj natchnięty Twoimi wskazówkami nt. AGP wszedłem w BIOS i wyłączyłem opcję V-Link 8x Support (u mnie znajduje się ona w sekcji razem z ustawieniami AGP). Wyobraź sobie, że grałem później ze dwie godziny bez zawieszenia. Dziś zacząłem kombinować i było trochę gorzej, ale jeśli mam tę opcję wyłączoną, a pamięci w trybie single-channel, to gry chodzą o wiele stabilniej. Być może nawet w ogóle się by nie wieszały, ale eksperymentowałem z róźnymi innymi ustawieniami.
Co o tym sądzisz?
Dodaj obrazek

#17 Użytkownik jest niedostępny   Zibi1981 Ikona

• Adept
  • Pip

Napisany 10 październik 2007 - 00:37

Ehhh, jednak kiszka. Cały czas mam te przypadkowe restarty :( pomysłów za to mi już brakuje :( Help?
Dodaj obrazek

#18 Użytkownik jest niedostępny   retroman Ikona

• Entuzjasta
  • PipPipPipPipPipPipPip

Napisany 10 październik 2007 - 08:21

pewnie najlepszym "helpem" byłaby wymiana płyty, ale rozumiem, że ciężko ci się z nią rozstać, po tym, jak "wywalczyłeś" ją na licytacji - to oczywiście żart, a poważnie to może spróbuj zainteresować się takim narzędziem systemowym jak monitor wydajności -perfmon;
na tej stronie znajdziesz wskazówki, jakie liczniki wykorzystać, by
sprawdzić, czy problemy powoduje sprzęt, czy sterowniki(processor:interrupts\sec;interrupts time - a więc apic, w porównaniu z system:system calls/sec); jak instalować liczniki i je ustawiać w pomocy perfmon.msc - wpisz hh sysmon.chm do uruchom(windows\help)

co do ustawień v linku to w sieci znależć można różne opinie - niektórzy zalecają wyłączenie, inni nie dostrzegli związku z niestabilnością - teoretycznie v 8 powinno być o wiele lepszą opcją,
to w końcu 2 razy większa szybkość, co dla 3d powinno mieć duże znaczenie; z drugiej strony
obsługuje on pamięć, a więc może żle z nią współpracuje - może spróbuj podrasować pamięć zwiększając napięcie( jeśli masz taka opcję) lub timing`i, to samo z napięciem i taktowaniem agp(oczywiscie b. ostrożnie, najwyżej o kilka mhz, podobno granicą jest 72)

a co pokazuje podgląd zdarzeń, nie ma tam zadnych wpisów w system z zawieszeń?

#19 Użytkownik jest niedostępny   _-Rosse-_ Ikona

• Adept
  • Pip

Napisany 15 październik 2007 - 16:47

hmm a próbowałeś tego?

http://www.driverstock.com/ASUS-A7V880-dri...0733/index.html

#20 Użytkownik jest niedostępny   Zibi1981 Ikona

• Adept
  • Pip

Ikona postu  Napisany 23 październik 2007 - 09:15

Napiszę szczerze, że ta walka na tyle mnie zmęczyła, że postanowiłem wrócić do mojej starej płyty - A7V600-X - z która nie miałem nigdy żadnego problemu. Na razie niestety nie mam czasu się zająć tą operacją (bo nie chodzi tylko o przełożenie komponentów, ale archiwizację dużej ilości danych, które mam zgromadzone na fake-RAIDzie) ze względu na czekający mnie niedługo egzamin. Po 10 listopada wezmę się za powrót do korzeni. Do tego czasu jednak spróbuję tego perfmon. Zobaczymy co pokaże.

Co się tyczy BIOSu to mam wersję 1009, a więc najbardziej aktualną nie-betę. Nie będę się więc racej bawił w beta-testy, które zapewne i tak nic nie dadzą. Albo płyta jest wadliwa, albo moje komponenty nie mogą się z nią "dogadać". Raczej to pierwsze niestety...
Dodaj obrazek

Prześlij ten temat:

• (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2