Forum IDG.pl - miejsce dyskusji o IT: Problem z jezykiem podczas instalacji Visty Biznes - Forum IDG.pl - miejsce dyskusji o IT

Skocz do zawartości

Close Open
Close Open

Zasady forum eksperckiego

Forum "Ekspert Microsoftu odpowiada..." służy do uzyskiwania pomocy dotyczącej systemów operacyjnych Microsoft Windows . Prosimy o umieszczanie w tym forum jedynie wątków merytorycznych, szczególnie pytań odnośnie instalacji, konfiguracji czy użytkowania. Prosimy NIE odbiegać od tematu w danym wątku. Jeśli istnieje konieczność zmiany tematu prosimy o rozpoczęcie nowego wątku.
Ekspert Microsoftu będzie odpowiadał na Wasze pytania co tydzień, więc prosimy nie ponaglać i nie złościć jeśli nie otrzymacie odpowiedzi w ciągu kilku dni.
Dyżury eksperta będą odbywały się w każdy piątek, w godzinach 11:00-13:00.

Życzymy owocnych spotkań!
Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Problem z jezykiem podczas instalacji Visty Biznes Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   hekso Ikona

• Adept
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze

Napisany 30 grudzień 2007 - 14:09

Witam, kupilem laptopa Asus F3 z dolaczonum nośnikiem DVD z orginalna Vista Biznes (branding Asus). Na płycie jest napisane ze jest wersja "PL" i "EN" ale podczas instalacji Visty instaluje mi sie sam jezyk angielski i nie wiem jak zmienic na polski :( . Poprostu podczas instalacji nie ma opcji aby wybrac jezyk. A po zainstalowaniu zmieniam jezyk w panelu sterowania na polski (we wszystkich mozliwych opcjach na polski)..restart i.....nic sie nie zmienia dalej angielski :( , chociaz w zainstalowanym windowsie na dysku istnieja foldery "pl-PL" (sa one w różnych miejscach zawsze tam gdzie jest folder "en-US" jest zawsze folder "pl-PL") z jakimis plikami z rozszezeniem ".MUI", ".adml", ".bin", ".exe", ".dll" tak jak by byly wszystkie pliki krure sa potrzebne do tego aby vista byla w calosci po polsku. (w folderach "en-US"-czyli w folderach z jezykiem angielskim znajduja sie te same pliki co w "pl-PL" tylko ze w języku angielskim). Próbowalem zainstalowac jezyk z panelu sterowania ale nie ma pliku instalacujnego oni na płycie DVD ani w zainstalowanym windowsie. Szukalem na forach ale nigdzie nie znalazlem odpowiedzi na muj problem i prosze o pomoc :)

PS: Na poczatku mialem zainstalowana wersje polska Vista Biznes (wszystko po polsku było) ale po aktualizacji "Microsfoft Office 2007......"(nie pamietam pelnej nazwy) kliknolem "Uruchom Ponownie" jak po kazdej aktualizacji. ....komp sie wylacza, włącza (normalnie bez problemow) i przed wyborem uzytkownika pisze "Czekaj..." potem "Trwa konfigurowanie aktualizacji..." i potem zamiast sie właczyc pisze "Trwa zamykanie..." i sie wyłacza i potem sie włacza i znowu "Trwa konfigurowanie aktualizacji...", "Trwa zamykanie..."........ i tak w kolko myslalem ze musi sie konfigurowac tak dlugo wiec zostawilem go i po 4h przychodze i on ciagle to samo wlacza sie, konfiguruje aktualizacje.. i sie wyłacza, włacza....konfiguruje... Prubowalem cos zrobic ale nic sie nie dalo nie mozna bylo sie nawet w stanie awaryjnym zalogowac. Wiec wyjelem płyte z Vista dolaczona do komputera zainstalowalem i dziala ale mam problem teraz z tym jezykiem :( wiec prosze o fachowa pomoc :)

#2 Użytkownik jest niedostępny   Maniak komputerowy Ikona

• Bywalec
  • PipPipPipPipPip

Napisany 30 grudzień 2007 - 14:15

Podaj konfiguracje komputera lacznie z moca i firma zasilacza.

#3 Użytkownik jest niedostępny   mstrum Ikona

• Adept
  • Pip

Napisany 30 grudzień 2007 - 18:33

Na początku instalacji win instalator wyświetla okno w którym dokonujesz wyboru języka. Łatwo je przeoczyć. Mam też tę wersję visty z płytą instalacyjną i za pierwszym razem też popełniłem ten błąd. Pozdrawiam

#4 Użytkownik jest niedostępny   hekso Ikona

• Adept
  • Pip

Napisany 30 grudzień 2007 - 21:18

Daje ta konfiguracje:

Procesor Intel Core 2 Duo T7250 (2.0 GHz) FSB 800 MHz
Pamięć RAM 2048 MB (1024x2) DDR II 667 - 1GB Turbo Memory max. 4 GB
Napędy DVD Super Multi (DL)
Dysk Twardy 160 GB SATA+TPM
Matryca 15.4" TFT (WXGA, color shine)
Karta Graficzna Nvidia Geforce G8400 128MB(384 MB Turbo Cache)
Karta Dźwiękowa Zintegrowana karta dźwiękowa zgodna ze standardem Intel High Definition Audio, Kompatybilna z SoundBlaster Pro
Bateria 6-ogniwowa, litowo-jonowa: 4800mAh, 3S2P, 53.28 watogodziny
Typ Wskaźnika Klawiatura, touchpad
Komunikacja Bezprzewodowa karta sieciowa 802.11a/b/g WLAN, Faks/modem, Gigabitowa karta sieciowa 10/100/1000Mb/s,
Wbudowany interfejs Bluetooth V2.0+EDR
Złącza 1x VGA (mini D-Sub, 15-pinowe), 4x porty USB2.0, 2x gniazda audio: słuchawkowe (S/PDIF) i mikrofonowe, 1x Złącze RJ-11,
1x Złącze RJ-45, 1x Port IEEE 1394, 1xWyjście telewizyjne (S-Video), 1 x DVI-D
System zainstalowany Windows Vista Business
Gwarancja 24 miesiące (producenta, międzynarodowa)
Wymiary i waga 365 x 269.5 x 28-40.5 mm; 2.95kg (z 6-ogniwową baterią)
Zasilacz Lite-on PA-1900-04, INPUT:100-240v~ 50-60Hz 1,5A(1,5A), OUTPUT:19V 4.74A(4,74A)

ale przedtem wszystko bylo ok, wogule sie nie zawieszalo ani nie przycinalo (chodzi o Viste)

mstrum o to chodzi ze ja nie mam tego okna zeby jezyk wybrac :P ja wkladam plyte bootowanie na cd ustawiam i mi sie włacza okno musze klikna dalej bo jest tam opisane do czego jest ta płyta oczywiscie po angielsku i jak klikne dalej to mam wybur instalacji:
- na partycji "C:"
- usuwa wszystkie partycje i twozy jedna na calym dysku
- usuwa bierzace partycje i tworzy nowe "C:" 60% i "D:" 40% dysku

ja moge tylko to se wybrac bo juz mowilem to jest Vista z brandingiem Asusa :P

Ale chyba znalazlem na to sposów.... zainstalowac sprawdzony XP, dobra ale nie odbiegajmy od tematu. Pozdrawiam

#5 Użytkownik jest niedostępny   mstrum Ikona

• Adept
  • Pip

Napisany 30 grudzień 2007 - 21:34

Hekso!
Mam Fujitsu Siemens z vistą buisness i płyty dwie: jedna tylko z business, a druga ogólna ze wszystkimi opcjami. Oczywiście instaluję z tej z business i na początku pojawia mi się opcja: "Twój język to:" i tu wybieram. Ale jeżeli Ci nie pomogłem to nie miej żalu bo chciałem dobrze i ponieważ mam jakieś tam doświadczenie w tym zakresie to dlaczego się tym nie podzielić. Pozdrawiam i życzę powodzenia.

#6 Użytkownik jest niedostępny   hekso Ikona

• Adept
  • Pip

Napisany 30 grudzień 2007 - 21:50

Ja tez mam 2 płyty ale jak chce zainstalowac z tej drugiej to tez niesety nie ma tego okna z wyborem jezyka biore dalej zeby sie zainstalowalo i..... robi mi sie siwy ekran i wyskakuje wielki czerwony napis ERROR na cały ekran i nie wiadomo czy sie smiac czy płakac... Ale dzieki za pomoc Mstrum i za checi :) .

#7 Użytkownik jest niedostępny   mstrum Ikona

• Adept
  • Pip

Napisany 30 grudzień 2007 - 22:45

A może tak: Weż tę płytę "ogólną" tzn tę drugą i zainstaluj win vista z numerem który masz naklejony na laptopie. Powininna Ci się zainstalować vista buisness z opcją aktywacji. O ile znam Microsoft to na tym numerze przez internet będziesz mógł aktywować system pięciokrotnie. Nie poddawaj się, zanim na pierwszym laptopie zainstalowałem Win XP zmarnowałem 4 aktywacje zanim uznałem, że system działa OK. Teraz jadę na trzeciej instalce visty i sytem działa OK tzn uruchamia się od włączenia ok. 1 minuty ze wszystkimi bajerami których używam. Pozdrawiam i ponownie życzę powodzenia.

Prześlij ten temat:

Strona 1 z 1