Forum IDG.pl - miejsce dyskusji o IT: Problem z instalacją win XP i 2000 - Forum IDG.pl - miejsce dyskusji o IT

Skocz do zawartości

Close Open
Close Open

Zasady forum eksperckiego

Forum "Ekspert Microsoftu odpowiada..." służy do uzyskiwania pomocy dotyczącej systemów operacyjnych Microsoft Windows . Prosimy o umieszczanie w tym forum jedynie wątków merytorycznych, szczególnie pytań odnośnie instalacji, konfiguracji czy użytkowania. Prosimy NIE odbiegać od tematu w danym wątku. Jeśli istnieje konieczność zmiany tematu prosimy o rozpoczęcie nowego wątku.
Ekspert Microsoftu będzie odpowiadał na Wasze pytania co tydzień, więc prosimy nie ponaglać i nie złościć jeśli nie otrzymacie odpowiedzi w ciągu kilku dni.
Dyżury eksperta będą odbywały się w każdy piątek, w godzinach 11:00-13:00.

Życzymy owocnych spotkań!
Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Problem z instalacją win XP i 2000 Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   Tomkraft1 Ikona

• Adept
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze

Napisany 25 styczeń 2005 - 02:15

Mam problem z instalacją win XP i 2000. wogóle nie moge zainstalowac wina Xp a przy 2000 wiesza sie srednio raz na godzinke.Przy innych systemach komp pracuje ale nie całkiem stabilnie tez dosyc czesto po prostu sie wiesza.I to nie jest zależne czy jest duzo programów uruchomionych czy nie. Pamieci już testowałem Memtestem i nic nie wykryło. Sprzęt: Typ procesora AMD Athlon XP, 1800 MHz (13.5 x 133) 2200+ płyta głównea ECS L7S7A2 Mikroukład płyty głównej SiS 746 Typ BIOS''u AMI (03/13/03) RADEON 9200 SERIES (128 MB) Karta dźwiękowa SiS 7012 Dysk Maxtor (80 GB, 7200 Ultra-ATA/133) Dysk SAMSUNG (120 GB, Ultra-ATA/133) Karta sieciowa SiS 900-Based

#2 Użytkownik jest niedostępny   THC_222 Ikona

• ...>>\@\>>...
  • PipPipPipPipPipPipPip

Napisany 25 styczeń 2005 - 10:31

Przy instalacji systemu proponuje wybrać opcje zaawansowane i gdy komp podczas instalacji sie zrestartuje sformatować dysk(proponuje też zrobic trzy partycje NTFS oczywiście na 1 zainstaluj system na 2 programy a na 3 trzymaj filmy mp3 itp. ale to tak przy okazji) myśle że to powinno pomóc
Procesor CORE 2 DUO E6550 2.33 GHz RAM 2x Kingstone 2GB P5300 667MHz Płyta główna: ASUS P5KC Grafika: Galaxy GForce 8600GTS 512MB Zasilacz: Chiftec 550W Monitor ACER AL2216W 22"

#3 Użytkownik jest niedostępny   Tomkraft1 Ikona

• Adept
  • Pip

Napisany 25 styczeń 2005 - 22:15

O to mi chodzi, ze nie moge wogóle zainstalować wina Xp po prostu jest czarny ekran na samym początku procesu instalacji. I ten początek jest zarazem końcem instalacji - dalej nie idzie. Zdąże tylko wcisnąć enter że sie zgadzam na wszystko i potem jest czarny ekran. A przy win 2000 wiesza sie juz teraz coraz częściej.

Tworzenie partycji NTFS tez nie pomaga.

Gdyby ktoś mógł mi opwiedzieć jakim programem mam przetestować płyte głowna, bo pamięciami juz sie zajmowałem i nic nie wykryło.

Dzieki za odpowiedź

#4 Użytkownik jest niedostępny   J4nck3R Ikona

• Kandydat
  • PipPip

Napisany 25 styczeń 2005 - 23:47

uruchom kompa z dyskietki startowej WIN98
wpisz polecenie z A:/sys C:
oczywiscie na dobra partycje robiona w fdisk
i w tedy instaluj xp sprzet jest OK, wiem bo mialem z tym stycznosc

#5 Użytkownik jest niedostępny   repylek Ikona

• Very Lazy Cat
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • Zobacz galerię

Napisany 26 styczeń 2005 - 05:28

Multiboot w Windows XP
http://www.howto.pl/modules.php?name=Conte...page&pid=40
inne art. na temat:
http://www.howto.pl/modules.php?name=Conte...ories&cid=1

zajrzyj również tu: http://www.pcworld.pl/forum/thread.asp?For...p;TopicID=13128

Linkman M-24

#6 Użytkownik jest niedostępny   elap_ms Ikona

• Ekspert Microsoft
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grupa: Ekspert

Napisany 28 styczeń 2005 - 15:56

Istnieje cos takiego jak testowanie sprzetu pod katem pracy z okreslonym systemem operacyjnym. To niestety nie jest tak, ze kazdy system bedzie pracowal na kazdym sprzecie.

Zreszta z opisu wynika, ze problemy wystepuja niezaleznie od systemu, wiec wlasnie na sprzecie nalezaloby sie skupic.

Czy sprzet jest technologicznie zgodny z XP i 2000, mozna sprawdzic na stronie www.microsoft.com/hcl lub na stronach producenta.

Czy jest technicznie sprawny (a raczej ktora czesc nie jest), to tylko moga wykazac testy diagnostyczne.

Pozdrawiam,
Ela

Prześlij ten temat:

Strona 1 z 1