Forum IDG.pl - miejsce dyskusji o IT: problem z dźwiękiem - Forum IDG.pl - miejsce dyskusji o IT

Skocz do zawartości

Close Open
Close Open

Zasady forum eksperckiego

Forum "Ekspert Microsoftu odpowiada..." służy do uzyskiwania pomocy dotyczącej systemów operacyjnych Microsoft Windows . Prosimy o umieszczanie w tym forum jedynie wątków merytorycznych, szczególnie pytań odnośnie instalacji, konfiguracji czy użytkowania. Prosimy NIE odbiegać od tematu w danym wątku. Jeśli istnieje konieczność zmiany tematu prosimy o rozpoczęcie nowego wątku.
Ekspert Microsoftu będzie odpowiadał na Wasze pytania co tydzień, więc prosimy nie ponaglać i nie złościć jeśli nie otrzymacie odpowiedzi w ciągu kilku dni.
Dyżury eksperta będą odbywały się w każdy piątek, w godzinach 11:00-13:00.

Życzymy owocnych spotkań!
Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

problem z dźwiękiem Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   xMGxARMAx Ikona

• Adept
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze

Napisany 16 listopad 2005 - 22:40

mam karte dźwiękową Forte Media FM801 oraz system Windows XP . Problem mam taki że podczas słuchania muzyki w np. Winampie lub WMP lub innym dźwięk mi strasznie charczy.Trzeszczy jak nie wiem co ... .Dzieje sie tak tylko podczas słuchania muzyki bo jak gram to dźwięk jest bardzo dobry,taki jak powinien być.Prosze o pomoc.Jak mam podać jeszcze jakieś informacje to oczywiście pytać sie.

#2 Użytkownik jest niedostępny   Quadro Ikona

• Modern Life
  • PipPipPipPipPipPipPipPip

Napisany 16 listopad 2005 - 23:20

Przetestuj directx.
sprawdz czy masz wlaczone przyspieszanie sprzetowe
Sony Vaio VGN-NW21SF

#3 Użytkownik jest niedostępny   xMGxARMAx Ikona

• Adept
  • Pip

Napisany 17 listopad 2005 - 08:43

sprawdziłem i w zakładce DŹWIĘK poziom sprzętowego przyspieszenia dźwięku mam na maxa za to w zakładce MUZYKA domyślne przyspieszenie portu mam na niedostępne.Jak mam przetestować Directx??

#4 Użytkownik jest dostępny   repylek Ikona

• Very Lazy Cat
  • Zobacz galerię

Napisany 17 listopad 2005 - 09:17

cyt. "Testowanie składników DirectX
Oprogramowanie Microsoft DirectDraw i Direct3D można testować na każdym monitorze podłączonym do systemu. Oprogramowanie DirectSound można testować na każdym urządzeniu wyjściowym WAVE, a oprogramowanie DirectMusic na każdym porcie muzycznym....'

cd. DirectX w Pomoc i obsługa techniczna w START (WinXP)

edit: START - Uruchom ... wpisz dxdiag ... postępuj wg uznania i opisów
Linkman M-24

#5 Użytkownik jest niedostępny   xMGxARMAx Ikona

• Adept
  • Pip

Napisany 17 listopad 2005 - 14:37

nic mi te testy nie dały. Czy macie może jeszcze jakieś pomysły?

#6 Użytkownik jest niedostępny   xMGxARMAx Ikona

• Adept
  • Pip

Napisany 17 listopad 2005 - 16:53

ameryka !! słuchajcie . Zainstalowałem od nowa win XP. Tym razem nie instalowałem directx 9.0b ale 7 !! dzwięk juz jest w pożądu !! Na directx7.0 gra mi wszystko ładnie i bez trzasków.Dlaczego przez 9.0 tak mi sie dzieje ? I co może być przyczyną i jak ten problem rozwiązać ????

#7 Użytkownik jest dostępny   repylek Ikona

• Very Lazy Cat
  • Zobacz galerię

Napisany 17 listopad 2005 - 17:02

1. nic nie pisałeś, że masz 9-tkę
2. nie podałeś configu oprócz karty muzycznej
3. najlepsze dla Ciebie to 8.1
Linkman M-24

#8 Użytkownik jest niedostępny   xMGxARMAx Ikona

• Adept
  • Pip

Napisany 17 listopad 2005 - 17:44

2 punktu nie rozumiem.Jakiego confingu??Czego configu??Pisałem na początku że jak mam jeszcze coś napisać to sie pytać, to napisze. Jak zainstaluje sobie 8.1 to niektóre rzeczy nie będą mi działały bo będą wymagały 9.0 .Nie da sie zrobić zeby na 9.0 działało mi tak normalnie ? I dlaczego tak mi sie dzieje ze na 9.0 mam charczenie ? Czy jestem skazany na 8.1 ?

#9 Użytkownik jest niedostępny   AlvinR Ikona

• Amicus Plato...

Napisany 17 listopad 2005 - 17:55

xMGxARMAx, o 17-11-2005, 17:44, powiedział:

2 punktu nie rozumiem.Jakiego confingu??Czego configu??Pisałem na początku że jak mam jeszcze coś napisać to sie pytać, to napisze. Jak zainstaluje sobie 8.1 to niektóre rzeczy nie będą mi działały bo będą wymagały 9.0 .Nie da sie zrobić zeby na 9.0 działało mi tak normalnie ? I dlaczego tak mi sie dzieje ze na 9.0 mam charczenie ? Czy jestem skazany na 8.1 ?
<{POST_SNAPBACK}>

Pełnej konfiguracji sprzętowo programowej tak, jak jest to określone w punkcie 6 Etykiety Forum.

Wygląda na to, że jest to pytanie, które powinno być zaadresowane do eksperta Microsoftu, jako autora zarówno OSu jak i DirectX.

Ale aby ekspert mógł ci udzielić sensownej odpowiedzi - podaj tę pełną konfigurację.

===================
Psy służą - wilki są wolne !!
===================
A tchórz i tak tchórzem pozostanie...

#10 Użytkownik jest niedostępny   xMGxARMAx Ikona

• Adept
  • Pip

Napisany 17 listopad 2005 - 21:36

Jak zainstaluje sobie DirectX 9.0b to muzyka w winampie i innych playerach mi charczy.Podczas oglądania filmów lub gdy włanczam jakąś gre dźwięk jest w pożądku. Więc charczy tylko podczas słuchania muzyki.

Zainstalowałem sobie od nowa system lecz tym razem zainstalowałem DirectX7.0 .Problem charczenia znikł. Dźwięk jest teraz czysty i nic juz do niego nie mam. Dlaczego na DirexctX9.0 dźwięk mi charczy ? Jak mam to naprawić ? Nie moge mieć DirectX7.0 ponieważ niektóre rzeczy wymagają wersji 9.0.

Celeron 913Mhz; 320MB SDRAM
GeForce FX5200 128MB
ForteMedia 801 PCI AUDIO
WinXP Pro PL

#11 Użytkownik jest niedostępny   elap_ms Ikona

• Ekspert Microsoft
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grupa: Ekspert

Napisany 18 listopad 2005 - 11:33

Czy po reinstalacji systemu, problem nadal wystepuje?
Pozdrawiam,
Ela

#12 Użytkownik jest niedostępny   xMGxARMAx Ikona

• Adept
  • Pip

Napisany 18 listopad 2005 - 14:49

Nie występuje.System ma zainstalowany DirectX7.0 .

#13 Użytkownik jest niedostępny   turooo Ikona

• Adept
  • Pip

Napisany 30 listopad 2005 - 14:22

mam ten sam problem i po formacie dalej tak jest, obojetnie jaki directx ciagle mi sie tnie jesli tylko winamp dziala to dzwiek sie nie tnie [prawie ale wystarczy, ze cos klikne i zaczyna skakac, co moze byc tego przyczyna ? w grach jest ok wszystko

karta dzwiekowa to cmi8738 pci

w narzedziu diagnostycznym mam niedostepna opcje "domyslne przyspeszenie portu'

#14 Użytkownik jest niedostępny   Bezimenny Ikona

• Uczestnik
  • PipPipPipPip

Napisany 02 grudzień 2005 - 23:04

Widzę, że wszyscy w tym temacie są użytkownikami nowego systemu Windows XP. Czy szanownych zgromadzonych nie stać na zakup karty dźwiękowej Creative SOUND BLASTER 5.1 z porządnymi sterownikami do Windows XP? Pewnie lubicie szykać dziury w cały zamiast wydać 60 zł i po problemie http://www.allegro.p...er=t&view=gtext Można instalować każdą wersję DirectX dla XP.

#15 Użytkownik jest niedostępny   bp_bogdan Ikona

• Uczestnik
  • PipPipPipPip

Napisany 02 grudzień 2005 - 23:34

Bezimenny, o 02-12-2005, 23:04, powiedział:

Widzę, że wszyscy w tym temacie są użytkownikami nowego systemu Windows XP. Czy szanownych zgromadzonych nie stać na zakup karty dźwiękowej Creative SOUND BLASTER 5.1 z porządnymi sterownikami do Windows XP? Pewnie lubicie szykać dziury w cały zamiast wydać 60 zł i po problemie http://www.allegro.p...er=t&view=gtext Można instalować każdą wersję DirectX dla XP.
<{POST_SNAPBACK}>

Creative też charczy :lol2:
Bogdan.Intel Core 2 Quad Q9550 2.83GHz.DFI Lan Party UT P45-T2RS.Radeon 4850 Sapphire 512MB.Corsair Dominator 4GB DDR2 XMS2 PC2-8500C5 TwinX Dual .Western Digital Raptor 150GB UDMA150 10000RPM 16MB,3xSamsung SpinPoint F1 1 TB SATA II, 32MB,Hitachi Deskstar 7K1000.B 1TB SATA-II .Creative Sound Blaster X-Fi Xtreme ,Sennheiser RS-120 Corsair HX 520 Modular. Thermaltake Soprano.Vista Ultimate Sp1 MOBILE> Dell Inspiron 1520, Intel Core 2 Duo T7250 2.00 GHz, 2048MB 667MHz Dual Channel DDR2 Samsung, NVIDIA GeForce 8600M GT 256 MB DDR2-128 bit, 250GB SATA Hard Drive , 15.4" Wide Screen WXGA (1440 x 900) Display.Windows XP Sp2 >> Nokia E71

Gott weiss ich will kein Engel sein

#16 Użytkownik jest niedostępny   elap_ms Ikona

• Ekspert Microsoft
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grupa: Ekspert

Napisany 06 grudzień 2005 - 19:23

Jezeli dzwiek z jednego typu plikow jest odtwarzany prawidlowo, a z innych nie, to ja bym stawiala na kodeki.
Sprawdzcie, czy jest jakas prawidłowosc np czy problem jest tylko z mp3, czy takze z .wav, czy .wma.

Np znane sa takie dokladnie problemy powodowane przez paczki kodekow typu Nimo. W przypadku problemow konkretnie z .mp3, spotkalam sie z problemem powodowanym przez Creative PlayCenter MP3 (w tym przypadku wystarczy zmienic nazwe pliku "ctmp3.acm")
Pozdrawiam,
Ela

#17 Użytkownik jest niedostępny   Arni81 Ikona

• Adept
  • Pip

Napisany 04 styczeń 2006 - 21:05

Oj panowie, panowie to nie tak w taki sposob to nigdy konca nie dojdziecie.

Problem tkwi w sterownikach, niestety ja nie znalazlem jeszcze jakiejs dobrych zaaktualizowanych sterownikow pod XP i przez to sa te problemy. Sledze ta sprawe od dlugiego czasu, na wielu forach spotkalem sie ze kolesie pisza ze sa juz takie stery ale nie nigdzie ich nie znalazlem, owszem jest strona ze sterami z roku 2004 ale z nimi tez sa problemy.

Ja usiebie obecnie na tej karcie dzwiekowej zastosowalem taka sztuczke ze zainstalowalem sobie winamp 2.81 na tej wersji mi najlepiej dziala muzyka, w grach nie mam problemow raczej. Ale za chiny nie pogadam sobie z nikim na takich programach jak skype, tlen, gg itp bo owszem glos przesylany odemnie do kogos leci dobrej jakosci ale ja kogos slysze jako przerywane szmery, jak by ktos jakims kosmicznym jezykiem do mnie mowil hehe.

I jest to niestety wina sterownikow. Jak ktos znajdzie jakies dobrze dzialajace to niech da znac. I nie pisac bzdor ze to direct czy kodeki albo cos w tym stylu tylko zainstalujcie sobie nowsze stery i po problemie z odtwarzaniem muzyki.

Pozdrawiam jak cos gg i tlena macie podanego oraz maila ;)

#18 Użytkownik jest niedostępny   Krymos Ikona

• Adept
  • Pip

Napisany 01 marzec 2007 - 16:15

Jak widze temat jest dosc stary.....ale ja rowniez mam problem z dzwiekiem ale troche innego rodzaju.

Nie mam czesciowo dzwieku.....normalnie moge odtwarzac mp3, ogladac filmy, grac itp.
Natomiast nie ma zadnych dzwiekow systemowych, skype przesta dzialac, nie ma dzwieku ze stronek itp. mikrofon chyba tez nie dziala....

Mam zintegrowana karte dzwiekowa z plyta glowna niestety nie wiem jak ta karta sie nazywa.

Prosze o pomoc....

#19 Użytkownik jest niedostępny   ArekSzTibia Ikona

• Adept
  • Pip

Napisany 06 styczeń 2008 - 16:29

A ja mam Directx10

A problemy z dzwiekiem tez mam ;/

Intel Pentium D 950P+ 3,41 Ghz Dual-core

Ati Radeon HD2600 512MB 128bit direct x10

1024MB ram DDR 2 GOODRAM

ASUS 5PLD2 SE <<Plyta glowna ;]

jeszcze net 1Mbit/s i git

#20 GośćRomek_*

• Grupa: Goście

Napisany 22 wrzesień 2011 - 19:51

Karta forte media 801-as jest poprostu stara i ma kiepska jakość dzisiaj musiałem se taka włożyć do kompa bo wczoraj zjarałem zintegrowanego realtka hd.. czuję się jakbym cofnął się o 10 lat do tyłu.. Na tej karcie uzyskasz w miarę czysty dzwięk ale słuchając polifonicznych dzwonków.. bo nawet 128kbps, to dla niej za dużo.. To już jest szajsz.. Wydaj te 5 dych w starcomie na jakąś karte chociaż troche nowszą bo ten forte media jest chyba z czasów jak wchodził windows 95... Jak ona wychodziła, to nie istniał direcx 9.0, więc musisz kupić jakąś kartę, która powstała za czasów direcx 9.0

Prześlij ten temat:

Strona 1 z 1