Forum IDG.pl - miejsce dyskusji o IT: Problem z dyskiem WD, jak odzyskać dane w takim przypadku - Forum IDG.pl - miejsce dyskusji o IT

Skocz do zawartości

Close Open
Close Open

Zasady działu

Witamy na nowym forum.

Będziemy się na nim zajmować wszelkimi aspektami odzyskiwania danych, zarówno problemami software, jak i hardware.
Zadane pytania powinny być zgodne z Regulaminem Forum, jak i muszą zachowywać kulturalny poziom wypowiedzi. Roszczeniowe podejście nie będzie tolerowane. Pytający powinien skorzystać z wyszukiwarki na forum przed zadaniem pytania.

Pytanie powinno zawierać model dysku (czy innego nośnika, z którym jest problem), opis uszkodzenia (lub powodu utraty dostępu do danych) oraz jak ono powstało. Należy również opisać, co już zostało z nośnikiem zrobione i jakie programy użyte.

Poprzednia formuła forum zostaje zmieniona. Nowe forum będzie służyć nie tylko pomocy użytkownikom, ale i będziemy się nawzajem uczyć wszystkiego, co zawiera się w nazwie "odzyskiwanie i ochrona danych".

Pomagających uprasza się o nieodpowiadanie takie jak: "pobierz to i to". Jeżeli temat nie jest dobrze opisany na forum, to należy przed polecaniem czegoś rozwinąć samą myśl na temat usterki i możliwości odzyskiwania i wtedy dopiero podawać narzędzie. Porady takie, jak wspomniana wyżej nie będą tolerowane (a nawet będą rozpatrywane jako szkodliwe i będą usuwane z forum, a użytkownik odpowiednio nagradzany - najpierw ostrzeżeniem słownym, a potem przewidzianym w regulaminie).
Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Problem z dyskiem WD, jak odzyskać dane w takim przypadku Oceń temat: -----

#1 GośćGrzesiek/oge_*

• Grupa: Goście

Napisany 09 lipiec 2011 - 08:25

Posiadam dysk zewnętrzny WD 500gb.
Przez kilka miesięcy działał bez problemu, często był podpięty do kompa, i do innych kompów tez go podpinałem.
Kilka dni temu podłączyłem dysk i nic, tzn. dysk pracuje ( słychać talerze ) dioda miga, nawet jest w pewnym sensie widoczny przez system http://screenshooter...5223516/mqdlnkq
ale jak wchodzę w mój komp to nie wyświetlają się partycje, w żaden sposób nie mogę dostać się do danych co były na dysku zapisane. Czy jest jakaś szansa ożywić dysk?

#2 Użytkownik jest niedostępny   laptokowiec Ikona

• Początkujący
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze

Napisany 11 lipiec 2011 - 12:46

Sprawdź co widzi DMDE.

#3 Gość*Radek_*

• Grupa: Goście

Napisany 25 listopad 2011 - 20:47

Sprawdź czy masz uruchomioną aplikacje WD SmartWare - u mnie bez niej nie widać dysków.
Dodam że to mój drugi WP pierwszy padł po paru dniach - było czerwono od badów ale wymienili mi go gwarancyjnie.

#4 Użytkownik jest niedostępny   Daniel19 Ikona

• Adept
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze

Napisany 18 styczeń 2012 - 13:27

tak jak kolega wyżej wspomniał- DMDE- najlepszy program do wyszukiwania/ odzyskiwania utraconych danych z HDD.
Przypuszczam, że dysk po prostu padł.
Moje doświadczenia z firmą WD nie są najlepsze i niestety, najczarniejszy scenariusz jest wysoce prawdopodobny ...

Prześlij ten temat:

Strona 1 z 1