Forum IDG.pl - miejsce dyskusji o IT: Problem z dyskiem usb - windows chce formatować - Forum IDG.pl - miejsce dyskusji o IT

Skocz do zawartości

Close Open
Close Open

Zasady forum eksperckiego

Forum "Ekspert Microsoftu odpowiada..." służy do uzyskiwania pomocy dotyczącej systemów operacyjnych Microsoft Windows . Prosimy o umieszczanie w tym forum jedynie wątków merytorycznych, szczególnie pytań odnośnie instalacji, konfiguracji czy użytkowania. Prosimy NIE odbiegać od tematu w danym wątku. Jeśli istnieje konieczność zmiany tematu prosimy o rozpoczęcie nowego wątku.
Ekspert Microsoftu będzie odpowiadał na Wasze pytania co tydzień, więc prosimy nie ponaglać i nie złościć jeśli nie otrzymacie odpowiedzi w ciągu kilku dni.
Dyżury eksperta będą odbywały się w każdy piątek, w godzinach 11:00-13:00.

Życzymy owocnych spotkań!
Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Problem z dyskiem usb - windows chce formatować Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   KOLI Ikona

• Adept
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze

Napisany 11 luty 2008 - 22:21

Witam
mam problem z odczytaniem dysku w Windows Vista Basic

mianowicie

wszystko dzialalo poprawnie az do momentu gdy chcialem odczytac dane pojawia sie komunikat "przed użyciem dysku znajdującego sie w stacji dysków g musisz go sformatowac" tylko ze G to dysk twardy na Usb z którego cały czas korzystałem

czy jest jakiś sposób by obejśc formatowanie
czy jest jakiś sposób na odzyskanie danych które tam są

Jakie programy zainstalować?

bardzo prosze o pomoc

#2 Użytkownik jest niedostępny   bogdanp333 Ikona

• Kandydat
  • PipPip

Napisany 12 luty 2008 - 00:35

Zobacz ten program.
http://www.stellarin...anie-danych.htm
Pzdr.

#3 Użytkownik jest niedostępny   KOLI Ikona

• Adept
  • Pip

Napisany 12 luty 2008 - 19:46

Zobacz postbogdanp333, o 12-02-2008, 1:35, powiedział:

Zobacz ten program.
http://www.stellarin...anie-danych.htm
Pzdr.

Powiedz mi czy używałes tego programu - na tej stronie co mi podałeś jest tylko demo gdzie moge dostać pełną wersje

#4 Użytkownik jest niedostępny   alex_an Ikona

• Adept
  • Pip

Napisany 24 luty 2008 - 22:10

Witam i bardzo bardzo proszę o pomoc!

Od jakiegoś czasu mam podobny problem. Jak wkładam mp3 i do portu USB nie dość ze automatycznie nie wyskakuje mi, tak jak kiedys okienko z zapytaniem, czy chce otworzyc czy zrobic co innego z tym, to zamiast tego wyskakuje mi: Pliki nie są sformatowane na dysku F. Czy chcesz je teraz sformatować?". Nie mogę sfromatować, ponieważ tym razem chodzi o zdjęcia z aparatu. Chce je po prostu zgrać na laptopa.

We wszystkich innych portach(bo mam 3) pojawia sie to samo. Po uruchomieniu laptopa ponownie jest to samo. W tym samym momencie zadne inne urzadzenia zewnętrzne nie są podłaczone.

Nic nie zmieniałam w ustawieniach. Jedyne co, to ostatnio po raz pierwszy podłaczyłam komórkę do laptopa, aby zgrać mp3 na komórkę. Dzisiaj sprawdzałam, czy jak podłączę komórkę, to mogę wykonać normalnie wszystkie działania i owszem -działa. Jednak podłaczenie mp3 i aparatu konczy sie fiaskiem.

Będę ogromnie wdzięczna za odpowiedź.

Z góry dziękuję serdecznie na pomoc:)

#5 Użytkownik jest niedostępny   ghoulas Ikona

• Adept
  • Pip

Napisany 26 luty 2008 - 17:28

Zobacz postalex_an, o 24-02-2008, 23:10, powiedział:

Od jakiegoś czasu mam podobny problem. Jak wkładam mp3 i do portu USB nie dość ze automatycznie nie wyskakuje mi, tak jak kiedys okienko z zapytaniem, czy chce otworzyc czy zrobic co innego z tym, to zamiast tego wyskakuje mi: Pliki nie są sformatowane na dysku F. Czy chcesz je teraz sformatować?". Nie mogę sfromatować, ponieważ tym razem chodzi o zdjęcia z aparatu. Chce je po prostu zgrać na laptopa.

We wszystkich innych portach(bo mam 3) pojawia sie to samo. Po uruchomieniu laptopa ponownie jest to samo. W tym samym momencie zadne inne urzadzenia zewnętrzne nie są podłaczone.

Nic nie zmieniałam w ustawieniach. Jedyne co, to ostatnio po raz pierwszy podłaczyłam komórkę do laptopa, aby zgrać mp3 na komórkę. Dzisiaj sprawdzałam, czy jak podłączę komórkę, to mogę wykonać normalnie wszystkie działania i owszem -działa. Jednak podłaczenie mp3 i aparatu konczy sie fiaskiem.

Polecam jeden sposób.

Otwieramy mój komputer klikamy prawym przyciskiem myszy w Twoin przypadku na dysk F: wybierasz właściwości.

Potem zakładka narzędzia i opcja skanuj dysk w poszukiwaniu błędów.
Zaznaczasz opcję automatycznie naprawiaj błedy i na 80% pomaga.

Mam nadzieje że napisałem to zrozumiale.

Pozdrawiam
AMD A64 2800|512RAM|Radeon9600pro|Saegate80GBSATA|Lite-on DVDRWDL|LG700p 17

#6 Gośćhalf svisedc_*

• Grupa: Goście

Napisany 29 wrzesień 2011 - 21:00

Zobacz postghoulas, o 26 luty 2008 - 17:28, powiedział:

Zobacz postalex_an, o 24-02-2008, 23:10, powiedział:

Polecam jeden sposób.

Otwieramy mój komputer klikamy prawym przyciskiem myszy w Twoin przypadku na dysk F: wybierasz właściwości.

Potem zakładka narzędzia i opcja skanuj dysk w poszukiwaniu błędów.
Zaznaczasz opcję automatycznie naprawiaj błedy i na 80% pomaga.

Mam nadzieje że napisałem to zrozumiale.

Pozdrawiam

miałem identyczny problem, PhotoRec zdziałał cuda, przywrócił wszystko-filmy zdjecia muze itd

#7 Gośćgos_*

Napisany 16 październik 2011 - 12:06

Zobacz posthalf svisedc, o 29 wrzesień 2011 - 21:00, powiedział:

miałem identyczny problem, PhotoRec zdziałał cuda, przywrócił wszystko-filmy zdjecia muze itd

Mam ten sam problem: przy próbie otwierania zewnętrznego dysku wyskakuje okienko, ze muszę go sformatować. Próbowałam wejść w narzędzia i naprawić dysk ale system mówi, że go nie widzi. Czy ktoś ma może jakiś pomysł jak otworzyć dysk bez formatowania?

#8 Gośćtomasz_*

Napisany 23 październik 2011 - 19:52

Zobacz postgos, o 16 październik 2011 - 12:06, powiedział:

Mam ten sam problem: przy próbie otwierania zewnętrznego dysku wyskakuje okienko, ze muszę go sformatować. Próbowałam wejść w narzędzia i naprawić dysk ale system mówi, że go nie widzi. Czy ktoś ma może jakiś pomysł jak otworzyć dysk bez formatowania?

Użyj Linuxa live, obojętnie jaka dystrybucję.

#9 GośćKiller_*

Napisany 10 listopad 2011 - 19:18

Witam, chciałbym zapytać się co może być przyczyną i co trzeba zrobić w takiej sytuacji, a mianowicie. Mam dysk przenośny USB 232GB SAMSUNG i laptop z systemem WINDOWS 7 ULTIMATE. Wcześniej mi normalnie czytał i otwierał na 7 i XP(wcześniej był), a dzisiaj jak go podłączyłem nie było okienka "co chcesz zrobić" i po otwarciu "mojego komputera" też nie ma ikony dysku, a co jest najciekawsze w Aplecie urządzeń i drukarki jest ikona Tegoż Samsunga i w ustawieniach jest podpisany jako stacja dysków, różne programy czytają go np. Partition menager i w menedżerze urządzeń też jest na liście ale nie mogę go nigdzie otworzyć i wymienić plików. Mam na nim dużo danych i na pewno nie wchodzi u mnie opcja sformatowania go, a poza tym nie widzę takiej potrzeby bo na stacjonarnym komputerze gdzie mam XP'eka otwiera go normalnie w Mój komputer. Proszę o pomoc. Bo chciałbym szybko przegrać na niego dane ze wspomnianego laptopa.

#10 Użytkownik jest dostępny   repylek Ikona

• Very Lazy Cat
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • Zobacz galerię

Napisany 10 listopad 2011 - 19:39

Otwórz go w XP i skorzystaj z dużego pena do przeniesienia danych na laptopa
Linkman M-24

#11 GośćKiller_*

Napisany 10 listopad 2011 - 19:47

Muszę z laptopa przegrać coś na ten dysk bo nie mam tak pojemnego pena, a nie jest to normalne że mi nie otwiera, jak np. chciałbym otworzyć na laptopie w danej chwili te dane które mam na dysku. Specjalnie kupiłem ten dysk żeby trzymać na nim takie dane. Co może być nie tak że go czyta ale nie wczytuje w "Mój komputer" i nie ma możliwości przeglądania danych. Proszę o pomoc

#12 Użytkownik jest dostępny   repylek Ikona

• Very Lazy Cat
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • Zobacz galerię

Napisany 11 listopad 2011 - 06:21

Sprawdź czy widoczny jest w Zarządzaniu dyskami w Menadżerze Zarządzania komputerem (START - uruchom... wpisz compmgmt.msc /s)
Jeśli jest widoczny ale nie rozpoznany, aktywuj go (oznacz jako aktywny) spod PPM i nadaj kolejną poza swoimi dyskami i napędem, literę.
Przykładowo (na fotce), mój zewnętrzny dysk USB 320GB, podzielony na 3 partycje

Dodaj obrazek Dodaj obrazek
Linkman M-24

#13 GośćKiller_*

Napisany 11 listopad 2011 - 15:16

Nie ma go na liście, nie czyta go w zarządzaniu dyskami

#14 GośćKiller_*

Napisany 11 listopad 2011 - 15:45

Cofam powyższą moją wypowiedź. Po restarcie laptopa i ponownym podłączeniu dysku pojawiła się ikona w zarządzaniu dyskami. Było tak jak napisałeś. Nie miał przydzielonej żadnej litery. Podpisałem jako "S" i wszystko działa. Wielkie dzięki za pomoc "repylek" i pozdrawiam. file:///C:/Users/J%C3%93ZEF/Desktop/okno.JPG

#15 GośćKiller_*

Napisany 11 listopad 2011 - 15:48

Dodaj obrazek

#16 GośćJohny_*

Napisany 25 listopad 2011 - 17:52

Witam. Mam podobny problem, po podłączeniu dysku zewnętrznego przez usb czy pendriva wyskakuje mi błąd że trzeba go sformatować, to samo jest z iPodem i innymi urządzeniami z pamięcią. Nic się nie da podpiąć do komputera bo wyskakuje ten sam komunikat. Problem znika jak się podłączy urządzenia do innych komputerów ponieważ i pen drive, dysk czy iPod jest w 100% sprawny i nie ma żadnych błędów. Jakaś rada? Skaner antywirusowy nic nie znalazł, windows xp też nie ma błędów..

Prześlij ten temat:

Strona 1 z 1