Forum IDG.pl - miejsce dyskusji o IT: [PROBLEM] Czarny ekran podczas instalacji Win XP - Forum IDG.pl - miejsce dyskusji o IT

Skocz do zawartości

Close Open
Close Open

Zasady forum eksperckiego

Forum "Ekspert Microsoftu odpowiada..." służy do uzyskiwania pomocy dotyczącej systemów operacyjnych Microsoft Windows . Prosimy o umieszczanie w tym forum jedynie wątków merytorycznych, szczególnie pytań odnośnie instalacji, konfiguracji czy użytkowania. Prosimy NIE odbiegać od tematu w danym wątku. Jeśli istnieje konieczność zmiany tematu prosimy o rozpoczęcie nowego wątku.
Ekspert Microsoftu będzie odpowiadał na Wasze pytania co tydzień, więc prosimy nie ponaglać i nie złościć jeśli nie otrzymacie odpowiedzi w ciągu kilku dni.
Dyżury eksperta będą odbywały się w każdy piątek, w godzinach 11:00-13:00.

Życzymy owocnych spotkań!
Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

[PROBLEM] Czarny ekran podczas instalacji Win XP Czarny ekran podczas instalacji Win XP Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   Emiliusz93lodz Ikona

• Adept
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze

Napisany 31 sierpień 2010 - 01:16

Witam.
Podczas odwiedzania jednego z portali społecznościowych, wyskoczył mi "blue screen" z błędem którego nie zdążyłem przeczytać bo zresetował się komputer. Samemu zresetował się jeszcze 2 razy przy próbie włączenia systemu Windows XP Professional. Zdenerwowałem się i usunąłem partycję razem ze znajdującymi się na niej danymi i chicałem podzielić na dwie osobne partycje "C: i D:", sformatować je w systemie plików FAT (w takim były) i zainstalować ponownie Win XP Pro. Wyskakuje mi komunikat że dysk jest nie zdolny do formatowania czy jakoś tak. Zresetowałem komputer i wyświetlił się komunikat "Nacisnij dowolny klawisz aby uruchomic CD", włączył sie instalator, chwile po prośbie wciniecia klawiszy F2 lub F6 nastepuje instalacja podstawowych sterowników i przed podziałem na partycje wyświetla się czarny ekran z mrygającym kursorem w rogu. Chciał bym zainstalować Windows XP Pro, ale instalacja zatrzymuje sie na tym czarnym ekranie z kursorem.
Mam nadzieje ze dobrze sformułowałem moj problem. Proszę o pomoc.

#2 Użytkownik jest niedostępny   ms_piotrs Ikona

• Ekspert Microsoftu
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa: Ekspert

Napisany 01 wrzesień 2010 - 13:16

Czy komputer ma kontroler SATA dla dysku twardego czy zwykły IDE?
Jeśli SATA to podczas instalacji należy wybrać F6 i podać dyskietkę ze sterownikami.

Piotr Sztuk
Kierownik Zespołu Pomocy Technicznej Professional
MCP, MCDST, MCSA, MCSE
Pomoc Techniczna Microsoft
http://support.microsoft.com

Serdecznie zapraszam do zadawania pytań na polskim forum Microsoft Answers http://answers.micro...pl/default.aspx :) na których codziennie odpowiadają nasi specjaliści.

#3 Użytkownik jest niedostępny   Demo87 Ikona

• Adept
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze

Napisany 03 listopad 2010 - 17:43

Ewentualnie sprawdz ustawienia Bios, niektóre płyty główne potrafią mapować SATA do IDE.
I najważniejsze jesteś pewny, że dysk jest sprawny.

Prześlij ten temat:

Strona 1 z 1