Forum IDG.pl - miejsce dyskusji o IT: Probelm z wyjściem SPDIF w SB Live - Forum IDG.pl - miejsce dyskusji o IT

Skocz do zawartości

Close Open
Close Open
Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Probelm z wyjściem SPDIF w SB Live Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   nikemk Ikona

• Adept
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze

Napisany 18 październik 2004 - 18:42

Witam mam taki problem. Posiadam karte dzwiekowa SB LIVE ktora mam podlaczona wyjsciem SPDIF do amplitunera Yamaha V440RDS. Dzwiek z karty przesylany jest prawdobodobnie tylko w Stereo poniewaz uruchamiajac test glosnikow w oprogramowaniu karty odzywaja sie tylko dwa przednie glosniki (jak odtwarzam filmy z komputera itd dzwiek jest we wszytkich glosnikach ale pewnie to za pomoca symulacji amplitunera). Glosniki podlaczone sa dobrze bo przy tescie wlaczanym w amplitunerze jest OK. Przy odtwarzaniu filmow DVD w PowerDVD i ustawieniu wyjscia SPDIF w tym programie, odtwarzane sa efekty dzwiekowe filmu ale nie ma glosu podczas dialogow (nie slychac mowy aktorow, pozostale dzwieki slychac). Po zastosowaniu "przerabianych sterownikow" Y-Pax III oraz softu A2forSblive udało mi sie uzyskac dzwiek dialogow w filmach DVD ale nie jestem pewny czy jest on 5.1. Test glosnikow oprogramowania karty dalej odtwarza tylko dwa glosniki. Jezeli ktos wie jak rozwiazac ten problem to prosze o pomoc. Z gory dzieki.

#2 Użytkownik jest niedostępny   Quadro Ikona

• Modern Life
  • PipPipPipPipPipPipPipPip

Napisany 18 październik 2004 - 19:20

zwolnij troche i powiedz do jakiego zrodla masz podlaczony komputer (jak skonfigurowales sobie wejscie optyczne). Nastepnie wzmacniacz ten pokazuje jaki dostaje sygnal (chociazby za pomoca oznaczen glosnikow) L, R, C, RL, RC, RR. to zobacz co sie pokazuje jak wysylasz sygnal od kompa. A pozatym mozesz sprawdzic z jaka ma czestotliwosc przesylany sygnal i z jakim ratingiem. Tak wiec odczytaj te informacje to bedziesz wiedziec co wysyla komp
Sony Vaio VGN-NW21SF

#3 Użytkownik jest niedostępny   smagal4 Ikona

• Adept
  • Pip

Napisany 08 grudzień 2004 - 19:38

Ja tez do amplitunera SB Lajwa 5.1 podlaczylem tylko ze ja mam RX-V630 RDS (yamaha) i wogole nie ma dzwieku Jakim kablem i do ktorego gniazdka w amplitunerze podlaczyles??? Ja chincha wlozylem do jedynego wejscia cyfrowego coaxial w amplitunerze, nazywa sie CD COAXIAL i znajduje sie w grupie DIGITAL INPUT (ale reszta to wejscia optyczne) wiec to musi byc to. Jak ustawiales INPUT MODE ??????

#4 Użytkownik jest niedostępny   Quadro Ikona

• Modern Life

Napisany 08 grudzień 2004 - 20:16

Ustawienie input mode cie nie powinno interesowac. Ustaw na auto. Ale w ustawieniu I/O assign musisz odpowiednio przypisac wejscia cyfrowe
Podlaczylem normalnym kablem coaxialnym do tego samego co ty wejscia
Sony Vaio VGN-NW21SF

#5 Użytkownik jest niedostępny   smagal4 Ikona

• Adept
  • Pip

Napisany 08 grudzień 2004 - 21:32

Ja polaczylem to kablem z jednej strony mini jack (do SPDIF) a z drugiej sa dwa chinche ale tylko jeden siedzi w DIGITAL INPUT. sorki nie chcodzilo mi o INPUT MODE tylko o INPUT, ma byc CD ??w tym I/O assign juz sie bawilem i nic z tego nie wyniklo . Dla scislosci powiem ze w I/O Assign jest to pozycja 7D (5) i mam tu CD. mozesz podac numer gg do siebie ???

#6 Użytkownik jest niedostępny   Quadro Ikona

• Modern Life

Napisany 08 grudzień 2004 - 21:54

A co ty masz za kabel, ze wychodza dwa chinche?? To napewno jest kabel cyfrowy? Bo cos mi sie wydaje ze to zwykly analog. Sprawdz ten kabel podlaczajac go do np. analogowych wejsc V-aux. Jezeli bedzie dzwiek to znaczy ze to jest zwykly kabel analogowy, ktory nie nadaje sie do przesylu danych cyfrowych
A po drugie jak forum to forum, niech inni tez cos z tego mają
Sony Vaio VGN-NW21SF

#7 Użytkownik jest niedostępny   smagal4 Ikona

• Adept
  • Pip

Napisany 12 grudzień 2004 - 22:20

No właśnie mam zwykły kabel audio ale czym on sie rozni od coaxialnego skoro i tak i tak w lajwie SPDIF to zwykły mini jack a w amplitunerze jedno gniazdko chinch???ja sobie tak mysle ze skoro oba kabelki z wygladu sa identyczne to musza miec jakies inne przewody czy cos, ja juz nie wiem jaki mi jest kabel potrzebny .Moze mnie ktos uswiadomi PROSZE i dziekuje za poprzednie wypowiedzi

#8 Użytkownik jest niedostępny   BlackLio Ikona

• Entuzjasta
  • PipPipPipPipPipPipPip

Napisany 12 grudzień 2004 - 22:55

spdif nie jest dokładnie jak minijack takich kabelków używa sie często przy starszych kamerach cyfrowych

zwykły minijack ma 2 kanaly a spdif ma 3 plus masa (kanal przedni, kanał tylni oraz central i sub w jednym)

EDIT

jesli masz amplituner kina domowego to po co podłaczasz kompa przez wejscie cyfrowe

wystarczy zwykłe stereo a amplituner i tak przerobi to na 5.1

Sony VAIO VGN-FZ11M + Zalman ZM-NC1000
Welland 740J + 500GB ST3500630NS
CM X-Craft 360 + 1TB WD10EACS
OS Windows Seven 32Bit PL

#9 Użytkownik jest niedostępny   Quadro Ikona

• Modern Life

Napisany 12 grudzień 2004 - 23:09

BlackLio co ty gadasz? Skad wziales takie informacje. I co ci amplituner przerobi? Co to ma do prawdziwego DD5.1?

S/PDIF (Sony/Philips Digital Interface)
Protokół transmisji sygnału cyfrowego oparty z kolei na protokole IEC-958. Jego idea polega na tym, że za pomocą jednego lub dwóch przewodów przesyłane są wszystkie sygnały: kanał lewy i prawy, a w kinie domowym centralny, surround i subwooferowe. Dane cyfrowe mogą być przesyłane za pomocą sygnałów elektrycznych, (wyjścia na gniazda koaksjalne (RCA) lub BNC, o impedancji 75 omów) lub po konwersji - optycznych (gniazdo TOSlink czyli Toshiba Link)
A dla ciebie Smagal4 mam link gdzie przecztasz sobie skad mozna taki kabel wytrzasnąć

Sony Vaio VGN-NW21SF

Prześlij ten temat:

Strona 1 z 1