Forum IDG.pl - miejsce dyskusji o IT: informatyka vs. mechatronika - Forum IDG.pl - miejsce dyskusji o IT

Skocz do zawartości

Close Open
Close Open

Forum "Praca i Kariera" służy wyłącznie do uzyskiwania pomocy dotyczącej pracy i kariery. Można tu znaleźć wątki na temat kariery, oferty pracy i inne tematy pokrewne.

Prosimy NIE umieszczać tu reflinków. Linki prowadzące do stron namawiających do zarabiania przez Internet będą usuwane.
Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

informatyka vs. mechatronika Oceń temat: -----

#1 GośćTomek_*

• Grupa: Goście

Napisany 18 sierpień 2011 - 10:38

Informatyka jest dobrym kierunkiem studiów, najpopularniejszym językiem który jest najbardziej poszukiwany przez pracodawców jest Java (html i php nie są językami programowania).

jednak informatykiem chyba trzeba się urodzić. Osobiście bardziej podchodzi mi mechatronika, a konkretnie mechatronika na AMSie(Akademia Morska w Szczecinie). Studia o wiele łatwiejsze, pracodawcy czekają na Ciebie aż skończysz studia i nie rzucają Ci ochłapu. Wielkim plusem AMSu są stypendia, współpraca z pracodawcami i traktowanie studenta jak człowieka (docenisz jak będziesz już studiował)

#2 Użytkownik jest niedostępny   intervojager Ikona

• nonkonformista
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze

Napisany 19 sierpień 2011 - 11:22

HTLM i PHP są jak najbardziej językami programowania. Tworzenie stron internetowych według HTLM 5 wymaga znajomości skryptów Jawa. Niestety nie wiele uczelni w kierunku informatyki charakteryzuje wysoki poziom nauczania . Przy podjęciu studiów w mechatroniki znajomość matematyki i fizyki w stopniu dobrym są mile widziane. Informatykiem nie trzeba się urodzić-trzeba mieć znajomości i cokolwiek umieć.
Czasem tutaj coś napiszę: polityka: [http://intervojager.blogspot.com/] informatyka: [http://niehaker.blogspot.com/] TRS-y: [http://pociogi.blogspot.com/]

#3 GośćChińczyk_*

Napisany 05 wrzesień 2011 - 12:05

Zobacz postTomek, o 18 sierpień 2011 - 10:38, powiedział:

Informatyka jest dobrym kierunkiem studiów, najpopularniejszym językiem który jest najbardziej poszukiwany przez pracodawców jest Java (html i php nie są językami programowania).

jednak informatykiem chyba trzeba się urodzić. Osobiście bardziej podchodzi mi mechatronika, a konkretnie mechatronika na AMSie(Akademia Morska w Szczecinie). Studia o wiele łatwiejsze, pracodawcy czekają na Ciebie aż skończysz studia i nie rzucają Ci ochłapu. Wielkim plusem AMSu są stypendia, współpraca z pracodawcami i traktowanie studenta jak człowieka (docenisz jak będziesz już studiował)

yea! moja uczelnia. Według mnie kierunek mechatronika jest bardzo przyszłościowy. Z całą pewnością łatwiejszy niż informatyka, gdzie trzeba mieć ponadprzeciętne zdolności matematyczne. Mechatronika jest bardziej dla ludzi:-)

#4 GośćCorewetta_*

Napisany 06 wrzesień 2011 - 13:35

Zaczynam studia na Akademii Morskiej w Szczecinie za miesiąc- kierunek mechatronika. Czy do studiowania porzeba jest bardzo zaawansowana znajomość matematyki? obawiam się, że moja wiedza w tym zakresie moze nie wystarczyć...

#5 GośćCiapek_*

Napisany 08 wrzesień 2011 - 11:25

Zobacz postCorewetta, o 06 wrzesień 2011 - 13:35, powiedział:

Zaczynam studia na Akademii Morskiej w Szczecinie za miesiąc- kierunek mechatronika. Czy do studiowania porzeba jest bardzo zaawansowana znajomość matematyki? obawiam się, że moja wiedza w tym zakresie moze nie wystarczyć...

Zależy o masz na mysli mówiąc "zaawansowana". Powiem Ci tak- uczelnia stara się nikogo nie zostawić w tyle, więc nawet jeśli będziesz miał problemy w tym zakresie, to możesz uczęszczać na dodatkowe zajęcia organizowane przez samą uczelnię.

#6 GośćFreshman_*

Napisany 09 wrzesień 2011 - 11:38

Zobacz postCiapek, o 08 wrzesień 2011 - 11:25, powiedział:

Zależy o masz na mysli mówiąc "zaawansowana". Powiem Ci tak- uczelnia stara się nikogo nie zostawić w tyle, więc nawet jeśli będziesz miał problemy w tym zakresie, to możesz uczęszczać na dodatkowe zajęcia organizowane przez samą uczelnię.

Jestem zadowolonym studentem tej uczelni. Podchodząc do studiów też miałem pewne obawy co do moich kompetencji matematycznych. W praktyce nie zostawałem w tyle, a nawet jeżelibym odstawał, to miałbym dostęp do dodatkowych zajęć "wyrównawczych".

#7 GośćSołtyswsiSzczein_*

Napisany 13 wrzesień 2011 - 13:14

Zobacz postFreshman, o 09 wrzesień 2011 - 11:38, powiedział:

Zobacz postCiapek, o 08 wrzesień 2011 - 11:25, powiedział:

Jestem zadowolonym studentem tej uczelni. Podchodząc do studiów też miałem pewne obawy co do moich kompetencji matematycznych. W praktyce nie zostawałem w tyle, a nawet jeżelibym odstawał, to miałbym dostęp do dodatkowych zajęć "wyrównawczych".

Jakieś zajęcia wyrównawcze są organizowane? można nieodpłatnie wziąć w czymś takim udział? Z tego co widziałem na stronie internetowej jest coś takiego, tylko czy są jeszcze wolne miejsca?

#8 GośćMadoff_*

Napisany 16 wrzesień 2011 - 09:42

Zobacz postSołtyswsiSzczein, o 13 wrzesień 2011 - 13:14, powiedział:

Jakieś zajęcia wyrównawcze są organizowane? można nieodpłatnie wziąć w czymś takim udział? Z tego co widziałem na stronie internetowej jest coś takiego, tylko czy są jeszcze wolne miejsca?

są zajęcia wyrównawcze z matematyki i Fizyki. Zaczynają się z początkiem roku akademickiego. Z tego co wiem, są to konkretne, pełnowartościowe zajęcia uzupełniające pozwalające nadrobić wymagany materiał.

#9 GośćSołtysWsiSczecin_*

Napisany 20 wrzesień 2011 - 09:36

Zobacz postMadoff, o 16 wrzesień 2011 - 09:42, powiedział:

Zobacz postSołtyswsiSzczein, o 13 wrzesień 2011 - 13:14, powiedział:

są zajęcia wyrównawcze z matematyki i Fizyki. Zaczynają się z początkiem roku akademickiego. Z tego co wiem, są to konkretne, pełnowartościowe zajęcia uzupełniające pozwalające nadrobić wymagany materiał.

Dzięki za odpowiedź. najbardziej obawiałem się właśnie tego, że nie dam rady. Jestem szczęśliwy, że AMS nie zostawi mnie na lodzie...

#10 GośćMadoff_*

Napisany 23 wrzesień 2011 - 09:31

Wydaje mi się, że nie masz się o co martwić. Staraj się jednak na bieżąco podążać za programem, dlatego, że jeżeli opuścisz część zajęć, to później ciężko będzie Ci się odnaleźć. W każdym razie gratuluję wyboru i do zobaczenia za dwa tygodnie!

Prześlij ten temat:

Strona 1 z 1