Forum IDG.pl - miejsce dyskusji o IT: Podział Łącza - Forum IDG.pl - miejsce dyskusji o IT

Skocz do zawartości

Close Open
Close Open
Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Podział Łącza Multimedia Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   chris_333 Ikona

• Adept
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze

Napisany 13 listopad 2007 - 16:58

Witam serdecznie!

Mam internet z Multimedii. Chciałbym podzielić swoje łącze na 2 komputery, jeden chodziłby normalnie przez rj'otkę, drugi poprzez wifi. Za taką "uprzejmość" Multimedia pobiera opłaty co jest moim zdaniem wręcz idiotyczne bo oczywiście net miałbym w jednym lokalu. Ludzie od Neostrady już dawno za taką usługę nie pobierają opłat.

Do rzeczy, piszę by poradzić się Was jak to wygląda od kuchni. Kupuję router (np. jakiś D-Link, których na Allegro pełno). Ustawiam w nim klonowanie adresu MAC modemu (bo inaczej chyba nie pójdzie). Dzielę łączę na 2 komputery. Jak to wygląda po stronie administratora?

Z tego co się orientuje admin widzi moje 2 komputery jako 1 (bo przecież to router jest moją bramą a on ma MAC taki jak modem). Mam rację?

Z góry dziękuję za Wasze odpowiedzi.

#2 Użytkownik jest niedostępny   mmagnus Ikona

• Entuzjasta
  • PipPipPipPipPipPipPip

Napisany 13 listopad 2007 - 17:21

Blad, multimedia pobiera oplate za uzytkowanie drugiego gniazka ktore jest zakladane gdy wnosi sie o 2 komputery.

Po pierwsze nie d-linka a linksysa (poczytaj ile problemow maja ludzie z dlinkiem). Klonowania nawet nie trzeba wciskac bo adres mac jest w modemie kablowym.

Co do administracji to bledna konfiguracja routera pozwala na zobaczenie wiekszej liczby komputerow, natomiast zablokowanie wybranyuch pakietow + szczegolowa konfiguracja routera + odpowiednia zmiana nazwy routera zapobiega takiemu podgladowi, wiem ze multimedia takze nie sprawdza kto ile ma komputerow w domu, wiem bo tam pracuje.

Pozdrawiam
Wiem, że sądzicie, iż rozumiecie to, co myślicie, że powiedziałem, ale nie jestem pewien, czy zdajecie sobie sprawę, że to, co do was dotarło, nie jest tym, co myślę.

..::Ubot RuleZzZ::..
Zregisterowany Użytkownik Linux: 212392

Predkosc zabija dlatego użyszkodnicy Łindołs będą żyć wiecznie.

#3 Użytkownik jest niedostępny   chris_333 Ikona

• Adept
  • Pip

Napisany 13 listopad 2007 - 18:52

Zobacz postmmagnus, o 13-11-2007, 18:21, powiedział:

Blad, multimedia pobiera oplate za uzytkowanie drugiego gniazka ktore jest zakladane gdy wnosi sie o 2 komputery.

Rozumiem, czyli de facto podłączenie routera nie jest łamaniem regulaminu bo ja nie wnioskuje o 2 komputery (z oddzielnymi IP) tylko chcę dorzucić drugi do gniazda, które już mam.

Po pierwsze nie d-linka a linksysa (poczytaj ile problemow maja ludzie z dlinkiem). Klonowania nawet nie trzeba wciskac bo adres mac jest w modemie kablowym.

Jaki model Linksysa byś polecił? Wydaje mi się, ze D-link w moim przypadku sprawdziłby się dość dobrze, mi potrzeba jedynie podzielić łącze na 2 kompy bez cudów wianków w konfiguracji.

Co do administracji to bledna konfiguracja routera pozwala na zobaczenie wiekszej liczby komputerow, natomiast zablokowanie wybranyuch pakietow + szczegolowa konfiguracja routera + odpowiednia zmiana nazwy routera zapobiega takiemu podgladowi, wiem ze multimedia takze nie sprawdza kto ile ma komputerow w domu, wiem bo tam pracuje.

Pozdrawiam

No tak, teraz tylko pozostaje pytanie czy wszędzie nie sprawdzają czy tylko u Ciebie nie sprawdzają? :) Ogólnie chciałbym to zriobić tak by nie było problemów :) Dzwoniłem oczywiście do Multimedii ale Panie pracujące na infolinii nie bardzo rozumieją o co je pytam, one twierdzą jak Ty, że za drugie gniazdko się płaci, problem w tym, że ja nie chce 2 gniazdka :)

Prześlij ten temat:

Strona 1 z 1