|
Koszt serwisu typu podbij.pl za10groszy.pl
Oceń temat:

- Adept
-
-
Grupa:
Forumowicze
-
-
Napisany 19 grudzień 2008 - 10:49
Witam,
Troszkę poobserwowałem (no dobra trochę też pograłem) na serwisach z tematu i stwierdziłem że też chcę mieć taką maszynkę do pieniędzy
Ponieważ mam trochę wolnej gotówki zastanawiam się, ile mniej więcej kosztowałoby stworzenie podobnego serwisu przez profesjonalistów i późniejsze jego funkcjonowanie. Czy potrzebne byłyby własne serwery czy można by się oprzeć na hostingu? Ile kosztowałaby reklama w necie?
Interesują mnie same koszty "techniczno - obsługowe" i reklamowe, pozostałe oszacuję sobie sam. Jakie to będą rzędy wielkości?
Z góry dzięki za wszelkie odpowiedzi
-
Grupa:
Forumowicze
-
-
-
-
Napisany 01 lipiec 2009 - 12:46
A ja sie zastanawiam w jaki sposób działaja takie sklepy.Bo oferty zakupu sa bardzo ciekawe.

- Adept
-
-
Grupa:
Forumowicze
-
-
-
-
Napisany 06 lipiec 2009 - 16:41
Podbij.pl musi mieć potężne serwery. Tyle zapytań na sekunde.. Wykonanie to koszt około 20 tyś zł a serwery kto wie?
Szukasz ekipy filmowej? Casting do filmu, teledysku, reklamy!
Profesjonalne tworzenie stron www. Sklepy internetowe, strony firmowe, portale internetowe.
-
Grupa:
Forumowicze
-
-
-
-
Napisany 07 lipiec 2009 - 12:41
Czy kazde z tych serwisów działa tak ze trzeba zapłacic kase nawet jak sie czegos nie wygra ?

- Adept
-
-
Grupa:
Forumowicze
-
-
-
-
Napisany 11 sierpień 2009 - 21:52
z tego co się orientuję to licytując płacisz bidami, które bezpowrotnie znikają z twojego konta.

- Adept
-
-
Grupa:
Forumowicze
-
-
-
-
Napisany 01 wrzesień 2009 - 11:32
Jeśli chodzi o kwestie techniczne tego typu działań to trudno mi się wypowiadać.
mogę natomiast powiedzieć co nieco ta temat reklamy czy marketingu.
Z obserwacji wiem że tego typu firmy stosują chyba wszelkie możliwe sposoby aby zaistnieć ( moim skromnym zdaniem nie zawsze trafione i bardzo kosztowne). Dość efektywnym narzędziem jest kampania graficzna w ramach adwords. W tym konkretnym przypadku koszt pozyskania klienta oscyluje w granicach kilku PLN, a dobre efekty można uzyskać wydając ok 1500-2500 miesiecznie.
Co wiecej kampanie mozesz ustawić tak aby była emitowana na serwisach konkurencji
Myślisz o reklamie w internecie !
Zapoznaj się z dostępnymi narzędziami:
adwordsy.pl
-
Grupa:
Forumowicze
-
-
-
-
Napisany 10 wrzesień 2009 - 13:26
fanfara, o 11-08-2009, 21:52, powiedział:
z tego co się orientuję to licytując płacisz bidami, które bezpowrotnie znikają z twojego konta.
No tak wiec w tej kwestii jeszcze troszke musze doczytac i bedzie dobrze.
-
Grupa:
Forumowicze
-
-
-
-
Napisany 21 październik 2009 - 13:35
Tak, zakładając tego typu aukcję na pewno trzeba troszkę wcześniej poczytać  Mogę mniej więcej przybliżyć Ci zasadę działania nowej aukcji tego typu - dobij.to. Kupujesz u nich dobicie, każde dobicie kosztuje 61 groszy, a minimalny pakiet dobić wynosi 10. Tak więc za 6.10 zł możesz zacząć bitwę  Niestety każde zużyte dobicie do Ciebie nie wraca, po prostu nim płacisz, ale w zamian za to masz możliwość kupienia danego produktu naprawdę okazyjnie, ponieważ sprzedawca czy właściciel aukcji zarabia na dobiciach, a nie tylko na sprzedanym produkcie. Pomysł bardzo fajny, szkoda że te aukcje nie są jeszcze bardzo popularne. Choć w sumie to może to i dobrze, jest szansa wygrać coś za niską cenę
GośćKris_*
Napisany 27 maj 2011 - 12:04
Zapraszam na nowe forum za10groszy Forum za10groszy
Gośćartur_*
Napisany 17 listopad 2011 - 12:48
Uwaga na ten serwis ! Potrafią zablokować konto - do czego mają prawo zgodnie z warunkami regulaminu - ale także KRADNĄ nie wykorzystane przy tym bidy ( u nich to forma płatności za licytację ). Problem stanowi fakt, że siedzibę mają na Cyprze więc poza juryzdykcją polskiego Rzecznika Praw Konsumenta. Oznacza to brak możliwości dochodzenia swoich praw ! Uczestnicząc w licytacjach PAMIETAJCIE O NIE UCZCIWOŚCI SERWISU I SPOSOBIE JEGO FUKCJONOWANIA. Do informacji nowych: system nie jest aukcją lecz hazardem z dużym ryzykiem  !  !  ! Działalność takiej spółki z siedzibą w Polsce była by na pograniczu prawa !
GośćPiterkk_*
Napisany 15 grudzień 2011 - 08:12
andrzejq1, o 01 lipiec 2009 - 12:46, powiedział:
A ja sie zastanawiam w jaki sposób działaja takie sklepy.Bo oferty zakupu sa bardzo ciekawe.
bardzo proste - każdy licytuje płacąc bidami. licząc prosto - przykład: 4 graczy licytuje bidami których koszt na 1 osobę wynosi 730 zł (6000 bidów = 2000 przebić ) co daje 2920 zł (czyli 24 000 bidów) + koszt wygranej (przebicie x 3 po 1 gr) = 24 000/3 * 0,01 zł = 80 zł
całościowy koszt wynowi 2920 zł + 80 zł = 3 000 zł, gdzie wygrywa tylko 1 gracz a reszta składa się na niego
wg mnie to całkiem niezły zysk dla serwisu gdzie np. tel kosztuje 2000 zł, a zwyciężca tylko płaci 80 zł + cena bidów czyli :
gracz nr 1 - koszt 6000 bidów = 730 zł + wygrana 80 zł ZWYCIĘŻCA
gracz nr 2 - koszt 6000 bidów = 730 zł
gracz nr 3 - koszt 6000 bidów = 730 zł
gracz nr 4 - koszt 6000 bidów = 730 zł
tak naprawdę całość to koszt 3000 zł.
http://forum.idg.pl/...icons/icon2.gif
Pozdrawiam
Pit
Gośćela_*
Napisany 28 styczeń 2012 - 10:45
Obserwuję od miesiąca aukcje na tym portalu.Te osiągające horrendalne kwoty są ukrywane,dotarcie do nich wymaga skopiowanie tego linku wcześniej.Maksymalny wyczyn w styczniu wynosił minus kilkanaście tysięcy.Poza tym zauważyłam,że są tacy licytujący jak azja lub brykcyk a także kliper,którzy licytują przez kilka dni i kończą tą licytację z ogromną stratą,kiedy cena jest już tak wywindowana,że produkt jest zapłacony kilkakrotnie.Nie wydaje się,że im brakło bidów,bo natychmiast podłączają się do licytacji innych przedmiotów,najlepiej o wartości od 3 do 5 tysięcy.O ile się nie mylę,regulamin pozwala wygrać 5 razy w miesiącu i 1 raz w ciągu dnia.Brykcyk wygrał licytacje 2 przedmiotów w dniu 22 stycznia 2012r.tj.aparat fotogr. za 38,65 i telefon za 61,34.Wydaje mi się,że ta licytacja(jedna)powinna być unieważniona na rzecz przegranego.Będę dalej obserwować.
Prześlij ten temat: