Forum IDG.pl - miejsce dyskusji o IT: Office nie otwiera domyślnie rozszerzeń - Forum IDG.pl - miejsce dyskusji o IT

Skocz do zawartości

Close Open
Close Open

Zasady forum eksperckiego

Forum "Ekspert Microsoftu odpowiada..." służy do uzyskiwania pomocy dotyczącej systemów operacyjnych Microsoft Windows . Prosimy o umieszczanie w tym forum jedynie wątków merytorycznych, szczególnie pytań odnośnie instalacji, konfiguracji czy użytkowania. Prosimy NIE odbiegać od tematu w danym wątku. Jeśli istnieje konieczność zmiany tematu prosimy o rozpoczęcie nowego wątku.
Ekspert Microsoftu będzie odpowiadał na Wasze pytania co tydzień, więc prosimy nie ponaglać i nie złościć jeśli nie otrzymacie odpowiedzi w ciągu kilku dni.
Dyżury eksperta będą odbywały się w każdy piątek, w godzinach 11:00-13:00.

Życzymy owocnych spotkań!
Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Office nie otwiera domyślnie rozszerzeń Oceń temat: -----

#1 GośćPaweł_*

• Grupa: Goście

Napisany 09 sierpień 2011 - 11:15

Zainstalowałem sobie na nowym komputerze pakiet office 2010. Na zakupionym komputerze z win 7 64 pro maiłem domyślną instalkę office 2010 wystarczyło kliknąć i dodać klucz z książeczki licencyjnej. Od początku office nie otwierał domyślnie swoich rozszerzeń, a nawet w przypadku xls nie ma opcji by z programów wybrać excella. Co może być przyczyną i jak naprawić ten problem?

#2 Użytkownik jest niedostępny   it-spleen Ikona

• Bywalec
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Moderatorzy lokalni

Napisany 09 sierpień 2011 - 12:16

Nie wiem, czy dobrze zrozumiałem problem, a spróbuj:
Start - wpisz programy domyślne - skojarz typ pliku... - i tam pozmieniaj.
T. Jeziorski | iTSOLUTIONS by SPLEEN | Projektowanie stron WWW i e-Marketing | biuro@spleen.com.pl | +48 660-685-064

nowoczesne meble kuchenne warszawa pruszków | szafy pruszków warszawa | akademia poziomkowa

#3 GośćPaweł_*

Napisany 16 sierpień 2011 - 10:48

Zobacz postit-spleen, o 09 sierpień 2011 - 12:16, powiedział:

Nie wiem, czy dobrze zrozumiałem problem, a spróbuj:
Start - wpisz programy domyślne - skojarz typ pliku... - i tam pozmieniaj.

Tak tylko w skojarzeniu mi nie wyświetla się nigdzie excel tylko "microsoft office 2010 component" po którego ustawieniu kliknięcie w pliki xls powoduje info o błędzie "nie jest prawidłową aplikacją win 32" Nigdzie też nie mogę znaleść excel.exe .

#4 Użytkownik jest niedostępny   repylek Ikona

• Very Lazy Cat
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • Zobacz galerię
  • Grupa: Forumowicze

Napisany 16 sierpień 2011 - 11:48

Dodaj obrazek Dodaj obrazek
Linkman M-24

#5 GośćPaweł_*

Napisany 16 sierpień 2011 - 12:03

Zobacz postrepylek, o 16 sierpień 2011 - 11:48, powiedział:

Dodaj obrazek Dodaj obrazek

repylek potrafie to zrobic. problem jest taki, że excel mi się nie wyświetla w ogóle i nie można go znaleźć nigdzie. Zamiast excela wyświetla się "microsoft office 2010 component" i po ustawieniu go wyświetla się błąd o któym mówiłem wcześniej. co dziwne skrót na pulpicie do excela również jako element docelowy pokazuje microsoft office 2010 component

#6 Użytkownik jest niedostępny   repylek Ikona

• Very Lazy Cat
  • Zobacz galerię

Napisany 16 sierpień 2011 - 13:58

Przeinstaluj Offica 2011
Linkman M-24

#7 GośćPaweł_*

Napisany 16 sierpień 2011 - 14:48

Zobacz postrepylek, o 16 sierpień 2011 - 13:58, powiedział:

Przeinstaluj Offica 2011

robiłem to już. nie jestem laikiem. napisałem na tym forum bo totalnie mi sie skończyły pomysły

#8 Użytkownik jest niedostępny   repylek Ikona

• Very Lazy Cat
  • Zobacz galerię

Napisany 16 sierpień 2011 - 15:08

Otwórz plik C:\Program Files\Microsoft Office\Office 14\excel.exe
Jeśli otworzy Ci się arkusz Excela, kolejno : Plik - Pomoc - Dodatkowe informacje o wersji... (jak na fotce), sprawdź czy jest zarejestrowany i aktywowany dla Ciebie?
Gdyby nie był, zalecam odinstalowanie Offica i ponowną instalację przy otwartym połączeniu sueciowym, w jednym z kroków zapyta czy właśnie teraz go aktywować - zatwierdź, że tak

Dodaj obrazek
Linkman M-24

#9 GośćPaweł_*

Napisany 18 sierpień 2011 - 15:20

Zobacz postrepylek, o 16 sierpień 2011 - 15:08, powiedział:

Otwórz plik C:\Program Files\Microsoft Office\Office 14\excel.exe
Jeśli otworzy Ci się arkusz Excela, kolejno : Plik - Pomoc - Dodatkowe informacje o wersji... (jak na fotce), sprawdź czy jest zarejestrowany i aktywowany dla Ciebie?
Gdyby nie był, zalecam odinstalowanie Offica i ponowną instalację przy otwartym połączeniu sueciowym, w jednym z kroków zapyta czy właśnie teraz go aktywować - zatwierdź, że tak

Dodaj obrazek

repylek zrozum, nigzie fizycznie nie istnieje plik excel.exe. skrót do nigo prowadzi do wyżej wymienionego komponentu.

#10 Użytkownik jest niedostępny   repylek Ikona

• Very Lazy Cat
  • Zobacz galerię

Napisany 18 sierpień 2011 - 15:48

Jak to plik nie istnieje? Przecież w mojej legalnie zakupionej i aktywowanej wersji Offisa znajduje się , tam (ścieżka na obrazku).
Może Twoja wersja była próbną i wygasła?

Dodaj obrazek
Linkman M-24

#11 GośćPaweł_*

Napisany 18 sierpień 2011 - 16:31

Zobacz postrepylek, o 18 sierpień 2011 - 15:48, powiedział:

Jak to plik nie istnieje? Przecież w mojej legalnie zakupionej i aktywowanej wersji Offisa znajduje się , tam (ścieżka na obrazku).
Może Twoja wersja była próbną i wygasła?

Dodaj obrazek

Wersja jest legalna i aktywowana. Karta klucza produktu zakupiona legalnie w sklepie tak samo jak laptop. wszystko z officem jest ok oprócz domyslnego otwierania plików w excelu i wordzie. o ile w dokumencie doc udalo sie odrazu dodac worda jako domyslnie otwierający te pliki to z excelem nie. po otwarciu przy odpalonym excelu przez zakładkę plik/otworz pliki otwierają się normalnie i bez zarzutu

#12 Użytkownik jest niedostępny   repylek Ikona

• Very Lazy Cat
  • Zobacz galerię

Napisany 18 sierpień 2011 - 16:48

Więc najprościej: Spod PPM na pliku excela, wybrać opcję: Otwórz za pomocą, potem nie sugerując się programami w okienku, wybrać: Przeglądaj.
W kolejnych oknach wskazać plik. excel.exe w folderze , który podałem, zatwierdzić z zaznaczoną opcja : zawsze w tym programie

Porada: Nie cytuj tekstu posta "znad głowy". To nieestetyczne i łamie Regulamin Forum
Linkman M-24

#13 GośćPaweł_*

Napisany 22 sierpień 2011 - 09:40

Zobacz postrepylek, o 18 sierpień 2011 - 16:48, powiedział:

Więc najprościej: Spod PPM na pliku excela, wybrać opcję: Otwórz za pomocą, potem nie sugerując się programami w okienku, wybrać: Przeglądaj.
W kolejnych oknach wskazać plik. excel.exe w folderze , który podałem, zatwierdzić z zaznaczoną opcja : zawsze w tym programie

Porada: Nie cytuj tekstu posta "znad głowy". To nieestetyczne i łamie Regulamin Forum

NIEMA EXCEL.EXE NIGDZIE. NAWET WYSZUKIWANIE ODPALIŁEM I NIE ZNALAZŁ NA CAŁYM DYSKU. SKRÓT ZE STARTU PROWADZI DO WCZEŚNIEJ OPISANEGO PRZEZE MNIE PLIKU.

#14 Użytkownik jest niedostępny   repylek Ikona

• Very Lazy Cat
  • Zobacz galerię

Napisany 22 sierpień 2011 - 10:15

Więc MO 2011 nie jest zainstalowany lub stracił już ważność jeśli to była wersja trialowa, preinstalowana.
Ja miałem podobnie, więc zakupiłem, zainstalowałem i aktywowałem wersję OEM. Mam ja już > rok.
edit: w Twoim pierwszym poście, sam napisałeś, że to wersja czasowa, więc czas jej użytkowania już zapewne minął, stąd niefunkcjonalność.
Pozostaje Ci zakup lub mordowanie się którymś OpenOffisów
Linkman M-24

#15 GośćPaweł_*

Napisany 22 sierpień 2011 - 10:56

Zobacz postrepylek, o 22 sierpień 2011 - 10:15, powiedział:

Więc MO 2011 nie jest zainstalowany lub stracił już ważność jeśli to była wersja trialowa, preinstalowana.
Ja miałem podobnie, więc zakupiłem, zainstalowałem i aktywowałem wersję OEM. Mam ja już > rok.
edit: w Twoim pierwszym poście, sam napisałeś, że to wersja czasowa, więc czas jej użytkowania już zapewne minął, stąd niefunkcjonalność.
Pozostaje Ci zakup lub mordowanie się którymś OpenOffisów

Jaka wersja czasowa? Człowieku to Ty jesteś tym ekspertem Microsoftu? Jeżeli tak to chyba przechodzę tylko i wyłącznie na produkty Apple. Nowy laptop zakupiony z nowym Officem ok 3 tygodni temu. Podczas instalacji masz pytanie czy chcesz wersje trial czy masz klucz. Wpisałem klucz wszystko mam aktywne, office jest legalny. Z tej strony wszystko jest ok. Instalowałem office ponownie, ściągnięty bezpośrednio ze strony Microsoftu dla klientów posiadających wersję oem tylko z kartą klucza produktu. Nic się nie poprawiło cały czas jest tak samo. NIE OTWIERA DOMYŚLNIE ROZSZERZEŃ I NIEMA NIGDZI EPLIKU EXCEL.EXE, SKRÓTY PROWADZĄ DO PLIKU KOMPONENT O KTÓRYM MÓWIŁEM WCZEŚNIEJ. Po kliknięciu w skrót otwiera się normalny arkusz, z poziomu którego możesz otwierać rozszerzenia excelowsie za pomocą plik/otwórz lub przeciągając plik na arkusz.

#16 Użytkownik jest niedostępny   repylek Ikona

• Very Lazy Cat
  • Zobacz galerię

Napisany 22 sierpień 2011 - 11:07

Nie denerwuj się, wszystko się zgadza. Masz wersję 90-dniową (próbną). Po instalacji (robiłeś to właściwie)i aktywacji (aktywowałeś ?) powinna działać normalnie.
Plik excel.exe (jedyny na dysku) powinien być tam gdzie podałem. Jeśli nie możesz uruchomić Excela, spróbuj Worda lub Power Pointa i sprawdź czy masz go aktywowany?
edit: szcegóły dalszego postępowania po zakończeniu 90-dni użytkowania na tej stronie

Ważne! Zaznaczona usługa Offisa musi być uruchomiona inaczej za każdym razem (u mnie) przeprowadza aktywacje na nowo.

Dodaj obrazek
Linkman M-24

Prześlij ten temat:

Strona 1 z 1