Forum IDG.pl - miejsce dyskusji o IT: Obraz dysku - Forum IDG.pl - miejsce dyskusji o IT

Skocz do zawartości

Close Open
Close Open

Zasady forum eksperckiego

Forum "Ekspert MediaRecovery odpowiada..." służy wyłącznie do uzyskiwania informacji na tematy z zakresu "computer forensic" czyli informatyki śledczej: jak uniknąć naruszeń bezpieczeństwa informacji, jakie są ich najczęstsze powody, jak MediaRecovery dokumentuje przestępstwa i jak wygląda proces wydobywanie informacji potrzebnych organom ścigania. Prosimy o umieszczanie w tym forum jedynie wątków merytorycznych. Prosimy NIE odbiegać od tematu w danym wątku. Jeśli istnieje konieczność zmiany tematu prosimy o rozpoczęcie nowego wątku.

Ekspert będzie odpowiadał na Wasze pytania co tydzień, więc prosimy nie ponaglać i nie złościć jeśli nie otrzymacie odpowiedzi w ciągu kilku dni. Po prostu dajcie szansę ekspertowi na zapoznanie się z Waszym problemem.

Życzymy owocnych spotkań!
Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Obraz dysku a pliki/katalogi ukryte Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   Salamnder Ikona

• Adept
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze

Napisany 04 maj 2008 - 12:57

Witam,

Mam pytanie odnośnie tworzenia obrazu dysku. Poszukuję programu który stworzy dokładne odwzorowanie partycji. Chodzi mi główie o wszystkie katalogi oraz pliki które mam ukryte. A właściwie tylko na nich mi zalerzy. Poszukuję programu który własnie podczas robienia obrazu partycji weźmie tez pod uwagę pliki ukryte. Google mi nie pomogło ponieważ nigdzie nie było zdefiniowane czy takie pliki każdy porgram do tworzenia obrazu dysku uwzględnia czy tez nie . Jakie programy polecacie ? Chodzi mi głównie o takie które zrobią to najszybciej (niekonieczie muszą archiwizować rejestr czy sterowniki) chodzi mi o same pliki.

Pozdrawiam i z niecierpliwością czekam na odpowiedź

#2 Użytkownik jest niedostępny   okzo_okzo Ikona

• Rozmowny
  • PipPipPipPipPipPip

Napisany 04 maj 2008 - 15:56

Jakiego obraza kolega potrzebuje ? zwykle wystarczy zrobić kopia 1x1 posektorowa tej konkretnej partycji do obrazku i masz wszystko co było zawarte razem z ukrytymi i skasowanymi plikami, dla tego można użyć DMDE http://www.dmde.ru./download.html opisow tego oprogramowania kolega znajdzie na IDG i na elektrodzie sporo..

#3 Użytkownik jest niedostępny   P_Krejza Ikona

• Ekspert Media Recovery
  • PipPipPip
  • Grupa: Ekspert

Napisany 06 maj 2008 - 07:33

Co rozumiesz przez „obraz dysku”? My pod tym pojęciem rozumiemy tzw. kopię binarną – specjalny rodzaj kopii „bit bo bicie” całości lub części nośnika, bez uwzględniania struktury logicznej. Oznacza to, że atrybuty plików nie mają znaczenia. Twoje pytanie sugeruje jakiś rodzaj kopiowania logicznego gdyż tylko w takim przypadku atrybuty wpływają na zawartość kopii. Jeśli tak, spróbuj użyć np. Total Commander z włączoną opcją „pokazuj ukryte”.

#4 Użytkownik jest niedostępny   adwawa Ikona

• Adept
  • Pip

Napisany 02 marzec 2009 - 09:59

Witam,
także i ja mam pytanie dotyczące tworzenia obrazu.
W pracy jako administrator IT wykonuję różne czynności i zostałem "poproszony" aby wykonać zabezpieczenie dysków kilku osób, które mają zostać zwolnione. Jak czytałem o tym procesie, to chciałbym wykonać taki obraz, który mógłby być wykorzystany później jako dowód w postępowaniu karnym. Wydaje mnie się, że trzeba tak wykonać obraz, aby nie zmieniać właściwości danych (wielkość, data, czas).
Jakim programem można wykonać coś takiego?

Pozdrawiam
Andrzej

#5 Użytkownik jest niedostępny   Nirvanowiec Ikona

• Specjalista odzyskiwania danych hddrecovery.pl
  • PipPipPipPipPipPip

Napisany 07 marzec 2009 - 21:12

adwawa dmde

#6 Użytkownik jest niedostępny   P_Krejza Ikona

• Ekspert Media Recovery
  • PipPipPip
  • Grupa: Ekspert

Napisany 09 marzec 2009 - 11:42

W przypadku opisywanym przed adwawa konieczne wydaje się wykonanie kopii binarnej. Informacje z tych dysków mogą być bowiem w przyszłości wykorzystane w procesie sądowym. Aby poprawnie wykonać kopię binarną koniecznym jest zastosowanie pewnych zasad. W ramach Stowarzyszenia Instytut Informatyki Śledczej postaraliśmy się zebrać je w całość. Najlepsze praktyki znajdziesz tu: http://www.iis.org.p...lepsze-praktyki

Zasady naczelne tutaj: http://www.iis.org.p...zasady-naczelne

Jeśli chodzi o sprzęt i oprogramowanie potrzebne do wykonania kopii binarnej to sporo tego znajdziesz na forensictools.pl Są tam rozwiązania płatne. Z darmowych mogę polecić Digital Investigation Manager Acquisition Module http://dim.dflabs.com/

#7 Użytkownik jest niedostępny   mat-komp@o2.pl Ikona

• Adept
  • Pip

Napisany 15 wrzesień 2010 - 09:06

Ja mam natomiast pytanie, co dzieje się z kopią binarną dysku. Skoro jest to jakiś format dd, to jak go się odczytuje?

#8 Użytkownik jest niedostępny   Nirvanowiec Ikona

• Specjalista odzyskiwania danych hddrecovery.pl
  • PipPipPipPipPipPip

Napisany 11 październik 2010 - 07:58

Każdy poważny soft do odzysku danych ma opcje pracy na programie.
Soft musi byc poważny wiec easy recovery tego nie ma

Prześlij ten temat:

Strona 1 z 1