Forum IDG.pl - miejsce dyskusji o IT: Nowy sprzęt za ok 2000 zł. Co o tym sądzicie? - Forum IDG.pl - miejsce dyskusji o IT

Skocz do zawartości

Close Open
Close Open

Zasady działu: Komputery stacjonarne

Zanim założysz nowy wątek, sprawdź za pomocą Wyszukiwarki czy nie ma już na Forum podobnego tematu oraz skorzystaj z pomocnych linków:
- Problemy z komputerem, mini poradnik diagnozowania przyczyny

Przydatne linki:
- Propozycje wyboru pamięci DDR2
Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Nowy sprzęt za ok 2000 zł. Co o tym sądzicie? Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   goral15 Ikona

• Adept
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze

Napisany 29 listopad 2007 - 15:48

Witam wszystkich forumowiczów.
Biorę się za montowanie nowego komputera dla kuzyna. Nie będzie raczej służył do grania w jakieś super nowe gry. Raczej zwykły domowy komputer do internetu, filmów, grania oczywiście też ale najwyższe detale nie są do niczego potrzebne. Aktualnie używa jakiegoś 8 letniego staruszka, więc będzie w szoku że komputer może tak szybko działać jak wsiądzie na nowego którego mu złożę :) Mam przynajmniej taką nadzieję :)

Poniżej konfiguracja sprzętu. (tak jak w temacie mam na wszystko jakieś 2000 zł nie wliczając w to monitora, bo akurat kupili niedawno nowy):

PŁYTA GŁÓWNA: Asus P5K (myślałem o P5KC, bo obsługuje DDR3 ale z opinii wyczytałem że ma jakieś problemy z RAIDem) - 350zł

PROCESOR: Intel Core 2 Duo E4300 1.80 GHz (z tego względu ten model, że bez problemu wykręca się na 3 Ghz bez wymiany chłodzenia ani podnoszenia napięcia i bije procka 2,93 EXTREME) - 420zł

KARTA GRAFICZNA: Gigabyte GeForce 7300 GT 256 MB DDR2 (żaden as, ale z tej klasy kart chyba najlepszy wybór?) - 200zł

PAMIĘĆ: GeIL Dual Ultra 2x 1GB DDR2 800 MHz (CL4, timingi 4-12-4-4. kości wyposażone w radiatorki i podobno bardzo podatne na OC. A w końcu mocna pamięć to podstawa przy chęci wyciśnięcia czegoś więcej z procesora) - 200zł

DYSK TWARDY: Seagate Barracuda 160GB, 8MB, SATA/300, NCQ (znając ich potrzeby i miłość do nagrywania wszystkiego na płyty myślę że to spokojnie wystarczy) - 180zł

NAPĘD: Asus DRW-1814BLT LightScribe (najzwyklejsza nadrywarka DVD z fajną opcją LightScribe) - 100zł
FLOPP: standard - 25zł

OBUDOWA: Modecom Active biało-czarna (ładna, klasyczna ale ma w sobie coś z nowoczesności :) ) - 115zł

ZASILACZ: tu mały dylemat. wystarczy mocny i chwalony ale mający 400W TOPOWER TOP-400PW, czy wziąć coś z zapasem np Pentagram Silent Force PSF 430-P12S 430W (żadnym Chieftecom nie ufam, a za mocnego Tagana trzeba dać drugie tyle. Topower to dobra firma. Napewno lepsza od Pentagrama. Ale nie jestem pewny, czy te 400W wystarczy? A może jakiś HuntKey? tylko że te znowu ciężko dostać)

bezprzewodowa MYSZ i KLAWIATURA to wydatek rzędu 200zł

LISTWA: jakieś 50zł

no i mamy okrągłe 2000 zł zgodnie z założeniem początkowym :)

z góry dzięki za wszelkie sugestie!

#2 Użytkownik jest niedostępny   TOLKIEN1 Ikona

• Entuzjasta
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze

Napisany 29 listopad 2007 - 17:10

Jak nie będzie o/c to po co brać P5K - kit, szajsus itp.

Wystarczy jakiś Gigabyte z P31. I mozna zainwestować w lepszą grafikę :)

Pamięci zmień na GoodRamy 667Mhz 2x1Gb CL5 lub Corsair 667Mhz CL4

No i jeżeli nie będzie o/c w ogóle, to dużo lepiej będzie złożyć komputerek na AMD.
Michał
Dodaj obrazek
PC:Gigabyte 965P-DS3 rev.3.3 || Intel Pentium Dual Core E2160 || Corsair 2x1024Mb 667Mhz 4-4-4-12 1,9V || Palit 9600Gt || Samsung SpinPoint F1 500GB (Windows XP SP3) || Western Digital Caviar 160 GB AAJS || Creative SBS 560 || SeaSonic S12-650W || Hyundai L72S ||

Prześlij ten temat:

Strona 1 z 1