Biorę się za montowanie nowego komputera dla kuzyna. Nie będzie raczej służył do grania w jakieś super nowe gry. Raczej zwykły domowy komputer do internetu, filmów, grania oczywiście też ale najwyższe detale nie są do niczego potrzebne. Aktualnie używa jakiegoś 8 letniego staruszka, więc będzie w szoku że komputer może tak szybko działać jak wsiądzie na nowego którego mu złożę
Poniżej konfiguracja sprzętu. (tak jak w temacie mam na wszystko jakieś 2000 zł nie wliczając w to monitora, bo akurat kupili niedawno nowy):
PŁYTA GŁÓWNA: Asus P5K (myślałem o P5KC, bo obsługuje DDR3 ale z opinii wyczytałem że ma jakieś problemy z RAIDem) - 350zł
PROCESOR: Intel Core 2 Duo E4300 1.80 GHz (z tego względu ten model, że bez problemu wykręca się na 3 Ghz bez wymiany chłodzenia ani podnoszenia napięcia i bije procka 2,93 EXTREME) - 420zł
KARTA GRAFICZNA: Gigabyte GeForce 7300 GT 256 MB DDR2 (żaden as, ale z tej klasy kart chyba najlepszy wybór?) - 200zł
PAMIĘĆ: GeIL Dual Ultra 2x 1GB DDR2 800 MHz (CL4, timingi 4-12-4-4. kości wyposażone w radiatorki i podobno bardzo podatne na OC. A w końcu mocna pamięć to podstawa przy chęci wyciśnięcia czegoś więcej z procesora) - 200zł
DYSK TWARDY: Seagate Barracuda 160GB, 8MB, SATA/300, NCQ (znając ich potrzeby i miłość do nagrywania wszystkiego na płyty myślę że to spokojnie wystarczy) - 180zł
NAPĘD: Asus DRW-1814BLT LightScribe (najzwyklejsza nadrywarka DVD z fajną opcją LightScribe) - 100zł
FLOPP: standard - 25zł
OBUDOWA: Modecom Active biało-czarna (ładna, klasyczna ale ma w sobie coś z nowoczesności
ZASILACZ: tu mały dylemat. wystarczy mocny i chwalony ale mający 400W TOPOWER TOP-400PW, czy wziąć coś z zapasem np Pentagram Silent Force PSF 430-P12S 430W (żadnym Chieftecom nie ufam, a za mocnego Tagana trzeba dać drugie tyle. Topower to dobra firma. Napewno lepsza od Pentagrama. Ale nie jestem pewny, czy te 400W wystarczy? A może jakiś HuntKey? tylko że te znowu ciężko dostać)
bezprzewodowa MYSZ i KLAWIATURA to wydatek rzędu 200zł
LISTWA: jakieś 50zł
no i mamy okrągłe 2000 zł zgodnie z założeniem początkowym
z góry dzięki za wszelkie sugestie!

Zaloguj się