Witam. Właśnie dogorywa mój stary wysłużony komp. Celeron 433mhz + 64 RAM biggrin.gif. Nic już na nim nie chodzi a jak chodzi to w międzyczasie wychodzę na spacer..
Szukam czegoś nowego. Z tym, że nie do grania bo nie mam na to czasu. Chciałbym, żeby był szybki w obsłudze internetu, żeby dało się słuchać muzyki, oglądać film, możliwa obróbka zdjęć. No i oczywiście jakieś dokumenty itp.
Wolałbym też żeby posłużył z kolejne 5 lat. Poprzedni bez przeróbek działał 11 lat więc już wiecie jaki ze mnie użytkownik komputera.
Troche posiedziałem, troche poczytałem i stworzyłem:
Płyta główna Gigabyte GA-M52S-S3P nVidia nForce 6100
element zawiera: karta muzyczna, karta sieciowa 1 szt. 197.00
Procesor AMD Athlon 64 X2 4000+ BOX (Socket AM2, 65W)
element zawiera: wentylator procesora 1 szt. 235.00
Pamięć RAM Kingston DDR2 2x 1GB 667MHz CL5
1 szt. 153.00
Dysk twardy IDE/SATA Samsung SpinPoint S166 160 GB (SATA II, 8MB cache, NCQ) 1 szt. 182.00
Obudowa Chieftec BG-02B-B-B - 350W 1 szt. 263.00
Razem brutto: 1030.00 zł
Zabrakło mi do pomysłu grafiki. Proszę Was o opinie na temat tej konfiguracji, ewentualnie co pozmieniać. Z góry zaznaczam, ze chciałbym pozostać przy tym procesorze i płycie głównej. Ewentualnie jakiś inny model z Gigabyte (nie wiem czy słusznie wyczytałem, iż to najlepszy pomysł pod procesor Athlona).
Chciałbym sie zmieścić do 1200 zł. A jeszcze brak grafiki. Podpowiedźcie coś rozsądnego. I pytanko związane z tą obudową i zasilaczem. Czy warto kupowac w zestawie tak jak wyżej wymieniłem? Sporo pochlepnych info wyczytałem o tym Chieftecu.
Pozdrawiam.
I jeszcze pytanie co do tek płyty głównej. Czy na tej płytce jest zintegrowana karta graficzna? Z opisu tej płyty na komputroniku nic nie zrozumiałem. "zintegrowana karta graficzna nie (NVIDIA GeForce 6100)"
http://www.komputronik.pl/Plyty_glowne/Gig...pelny,id,41706/
Strona 1 z 1
Nowy sprzęt dla średnio wymagającego.
|
Prześlij ten temat:
Strona 1 z 1