Witam, chciałbym się was poradzić.
Przedłużyłem kilka dni temu umowę z iPlusem. Dostałem nowy modem (HSPA+) oraz obietnicę zniesienia limitów na prędkość (bo różne taryfy mają różne limity na 2Mb/s, 3Mb/s, 6Mb/s itp.)
Zainstalowałem nowy iplus manager (teraz pod nazwą iplus internet) oraz sprawdziłem kilkukrotnie prędkość swojego internetu poprzez stronę speedtest.net, na różnych serwerach (wyniki były bardzo zbliżone) na dwóch modemach i jakież jest moje zaskoczenie, gdy prędkość prawie się nie zmieniła...
W starym modemie (Huawei Express Card E800 do 7,2 Mb/s) - przy sygnale 2/5 HSDPA szybkość pobierania była w granicach 1.67 - 2.28 Mb/s, szybkość wysyłania 0.12 - 0.35 Mb/s. Opóźnienie (ping) było w granicach 126 - 284 ms.
Natomiast po podłączeniu nowego modemu (Huawei E353 do 21Mb/s) przy zasięgu 3/5 HSPA+ mam niewiele lepszą szybkość pobierania - 2.94 - 3.19 Mb/s, prędkość wysyłania wynosi 1.10 - 1.12 Mb/s, a opóźnienie (ping) - 42 - 96 m/s.
Sprawdzałem to w centrum Poznania w godzinach południowych, gdzie zasięg (według mapy na stronie plusa) jest: "LTE na zewnątrz", czyli jest prawie idealny. Dlaczego w takim razie mam taką słabą prędkość, mimo iż mam nowy modem, lepszy zasięg, lepszą technologię (HSPA+) oraz zniesione limity na prędkość? Wedle zasięgu (3/5 HSPA+) powinno być około 12.6 Mb/s.
Dziś (przed chwilą) przetestowałem znów te dwa modemy, w innym mieście, gdzie zasięg jest praktycznie taki sam jak w centrum Poznania, czyli dobry. Powinno być lepiej bo mniej ludzi korzysta z netu, bo jest noc (podobno ma to różnicę)
Wyniki (sprawdzane na serwerze Łódź):
Stary modem przy zasięgu 2/5 HSDPA - prędkość pobierania ok. 2.94Mb/s, wysyłania 0.10Mb/s, ping 143-166 ms.
Nowy modem przy zasięgu 3/5 HSPA+/3G (napisałem łamane, bo co jakiś czas zmienia się nazwa, jednak nie ma to wpływu na zasięg - jest taki sam, sprawdziłem kilka razy) - prędkość pobierania 2.48 - 3.03 Mb/s, wysyłania 2.48 - 3.57 Mb/s, ping 77-265 ms.
Z reguły ping jest poniżej setki, raz (nie wiem dlaczego) wyskoczył na 265.
Jak to jest możliwe, że prędkość wysyłania jest szybsza od prędkości pobierania?!
Proszę o porady. Co mam zrobić? Czy to "normalne" (w co wątpię)?
Strona 1 z 1
Nowszy modem i zniesione limity, a prędkość taka samaPrześlij ten temat:
Strona 1 z 1